Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Potpuri Pereen päiväkodissa
Advertisements

KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Nuorten ja hallinnon vuoropuhelu Tommi Laitio nuorisotoimenjohtaja.
Ilman jatkuvaa kehitystä ja muutosta tulevaisuus on epävarma Konkreettisia askelia, joilla saavutamme visiomme Arvot Missio Perustehtävä Visio Millainen.
URAPOLKU
Hapen BSC joulukuuAsiakasvaikuttavuusProsessitHenkilöstöResurssit PAINO- PISTEET JA TOIMEN- PITEET 1.Nuorisojärjestöjen ja nuorten toimintaryhmien toimintaedellytysten.
Isi tuli! Vastuullista isyyttä tukeva vertaistukiryhmä
Ysiltä elämään Eväitä peruskoulun jälkeiseen elämään
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Miten koulutusjaoston toimintaa tulisi kehittää? - työpaperi Mustalla kehittämishaaste Vihreällä kehittämisajatuksia / ehdotuksia.
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
Suurin satsaus kotoutumistyöhön Suomessa Tarkoituksena on kehittää ja kokeilla uusia toimintatapoja, koulutuksia ym. joita voisi sitten levittää koko.
TTL Sosiaalisessa mediassa
5 Jotos, polku osallisuuteen Tampere Muutama ajatus osattomuudesta a la C. Wright Mills.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Kaupungin kanssa asujat: Lapset ja nuoret osallistuvina asukkaina Sirpa Tani, FT Maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori, Opettajankoulutuslaitos,
KiVa Koulu koulukiusaamisen ehkäisijänä
YyyY SOSIAALI- JA TERVEYSALAN YRITYSTEN PALVELUPOLKU PALVELUSETELI HELSINGISSÄ Yritystä Stadiin -tapahtuma Marja-Leena Vaittinen
Vaasan yliopisto Arviointiprojektin käynnistysseminaari Ilkka Virtanen Kauppatieteiden ja liiketalouden korkeakoulutuksen arviointi-
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Nuorista voimaa ja osaamista alueelle Mikkelin Tiedepäivät 2010 Katja Komonen, tutkimusjohtaja Juvenia – Nuorisoalan osaamiskeskittymä.
Kondiittorilajin tiimimäinen toiminta Aktiivinen valmennustoiminta aloitettu v Valmennustoimintaa on järjestetty aktiivisesti 2- vuoden syklein lajipäällikön.
Yksityisen järjestelmän hallinto. Yleistä N. 75 yksityistä yleissivistävää koulua Noudattavat samoja tuntijakoja sekä opetussuunnitelmia kuin kuntien,
Vertaisohjaajatoiminta - itsearviointi ja auditointi 3/29/2015Tommi Ripatti / Nuorisoasiainkeskus.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Nuorten ja hallinnon vuoropuhelu Tommi Laitio nuorisotoimenjohtaja.
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
LAHDEN KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT Alue- ja kouluyhteistyötä 2012.
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
Kuraattorin näkökulmia Simo Säippä
SOS-hanke/Aikuissosiaalityö
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Tulevaisuuden terveys kansallinen tiekartta
TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN (TET)
Hesan Nuorten Ääni Lapset ja nuoret kokevat Helsingin kaupunkina, jossa heitä kuullaan ja he voivat vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin. Kaikissa helsinkiläisissä.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Allianssin hyvinvointifoorumi Hanna.Mari Manninen VISIONA NUORET VOIVAT HYVIN - Mitä tavoittelemme, kun puhumme hyvinvoinnista?
Oikeusperustainen ohjelmatyö lasten näkökulmasta Case Nace la Esperanza, Kolumbia Annette Gothóni, Suomen World Vision.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
N UORISOLAIN 8 §: N EDELLYTTÄMÄ NUORTEN OSALLISTUMINEN JA KUULEMINEN KUNNISSA Peruspalvelujen arviointi
Helmikuu RANUAN YLÄKOULU NIVELVAIHE ALAKOULUSTA YLÄKOULUUN TAVOITTEENA: ”Onnistunut, yhteistyössä toteutettu siirtyminen alaluokilta yläluokille Maaliskuu.
Olympiakomitea - liikunnan aluejärjestöt - varsinaista toimintaa toteuttavat tahot
Työpajakeskustelu nuorille
4. MONO-päivä Klo
Avoimen hallinnon toimintaohjelma Avoimuuden edistämisen käytäntöjä Imatran kaupungilla
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Eveliina Karjalainen.
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Mitä osallisuus voisi olla?
Lapsi-ystävällinen kunta
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Somalialaisten naisten toimintaryhmä Osmos 2010 kevät / SYKSY
Osallisuuden ja osallistumisen edistämistä Lahdessa ja nuorisopalveluissa Oulun Kanuunaseminaari
Nokian kaupungin liikuntapalvelut
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
TAKKUINEN ARKI? KIUKKUA ILMASSA? Nopea perheohjaus Maksutonta ohjausta
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnitelma
Terveyslautakunta Hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta
Avoimen nuorisotyön arviointiväline: käyttöönotto Lounais-Suomessa (I aalto) Anu Gretschel, Erikoistutkija, FT, Nuorisotutkimusverkosto Pori,
RUOKAKASVATUKSEN VUOSIKELLO
Osallisuudesta Tanja Räty.
Esityksen transkriptio:

Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä

Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.

1.Mahdollistetaan mahdollisimman monen ja erilaisen nuoren pääsy mukaan vaikuttamistoimintaan houkutellaan nuorten itsensä näköisten tapojen kautta mukaan myös niitä nuoria, joille vaikuttaminen ei vielä ole tuttu juttu 2.Monimuotoisen toimijuuden tukeminen kannustetaan ja tuetaan nuoria tekemään ja osallistumaan itse 3.Nuorten ja päätöksentekijöiden välisen keskustelukulttuurin ja – rakenteiden luominen kannustetaan ja tuetaan nuoria käymään neuvotteluja heille tärkeistä asioista virkamiesten ja poliitikkojen kanssa jo asioiden valmisteluvaiheessa

Nuorten toimintaryhmät - avoimia, mukaan voi liittyä koska vain - olemassa nuorille itselleen tärkeää tavoitetta varten - lyhytkestoisia/pidempikestoisia hankkeita tai projekteja Neuvottelut päätöksentekijöiden kanssa Keskustelujen teemat muodostuvat: - RuutiExposta - Ylipormestarin oppilaskuntapäiviltä - ruuti.net –sivujen nuorten ideat - Nuorten toimintaryhmilta Ruudin vuosittaiset tilaisuudet/tapahtumat - koulut ja oppilaitokset - oppilaiden osallisuusryhmät - nuorisotalot - nuorisojärjestöt - nuorten toimintaryhmät Ruudin ydinryhmä + ruuti.net - sivut Ruudin ydinryhmä + ruuti.net - sivut MITEN TOTEUTETAAN RUUTI-TOIMINNASSA? Opetusviraston vastuulla: 1. Ruuti-oppilaskuntapäivät (syys-lokakuu) 2. Ylipormestarin oppilaskuntapäivät (maaliskuu) Nuorisoasiainkeskuksen vastuulla: 1. RuutiExpo (loka -marraskuu) 1.Ruudin ydinryhmän järjestämä Päättäjämiitti huhtikuussa 2.Jatkuvat neuvottelut nuorten toimintaryhmien ja kaupungin päätöksentekijöiden välillä

PÄÄTTÄJÄMIITTI Nuorten terveys ja hyvinvointi 7.-luokkalaisille jeataan ns. ”teiniyspakkaus”, joka suunnitellaan yhteistyössä nuorten kanssa Nuorten vaikuttamismahdollisuudet koulussa ja kaupungissa Perustetaan foorumi nuorista ja päättäjistä, joka lähtee pohtimaan sitä, miten nuoret otetaan hallintoon ja valmisteluprosessiin mukaan Kaupunkikuva ja kaupunkikulttuuri Kaupunki ottaa huomioon nuorten ehdotukset, kun graffitipaikoista ruvetaan tekemään kartoitusta Suunnitellaan yhdessä verkkoon palvelu nuorille, jonka kautta tiedotetaan, mitä kaupungissa tapahtuu Nuorten ja päättäjien neuvottelut yhteisen pöydän ääressä nuorille tärkeistä asioista Sovittiin yhteisistä konkreettisista toimenpiteistä, joita lähdetään viemään yhdessä eteenpäin

Toimintaryhmät – toimimista jonkun asian puolesta

Lasten ja nuorten vuorovaikutussuunnitelma Tavoitteena on kehittää yhdessä Helsingin kaupungin hallintokuntien kanssa pysyviä toimintatapoja ja – malleja, jotka mahdollistavat lasten ja nuorten osallisuuden heidän omien paikkojensa ja palvelujen kehittämisessä ja suunnittelussa.

Vuorovaikutus- suunnitelma A) Paikallinen prosessi B) Alueellinen prosessi C) Koko kaupungin tasoinen prosessi Ruuti Ruuti.net Toiminta -ryhmät Ruudin ydin- ryhmä Koulu/ Oppilas- kunnat Koulu/ Oppilas- kunnat Ruuti- Expo NUORINUORI NUORINUORI Nk:n ja Opevin työntekijät Nk:n ja Opevin työntekijät Virastojen yhdys- henkilöt Virastojen yhdys- henkilöt 1)Virastojen normaaleihin prosesseihin liittyvät hankkeet Olemassa/ meneillään Olemassa/ meneillään Tulossa 2) Yllättävät hankkeet Ei meneillään / tulossa Ei meneillään / tulossa VIRASTOTVIRASTOT VIRASTOTVIRASTOT Nuorten vaikuttamisen kaksi suuntaa Päättäjä Miitti Vuorovaikutussuunnitelma Ylipor- mestarin oppilas- kuntapäivä t Ylipor- mestarin oppilas- kuntapäivä t

RUUTI-TOIMINTA TULEVAISUUDESSA : 1.Hyvien tarinoiden/kokemusten levittäminen, jotta saadaan erilaisia nuoria mukaan 2.Kaupungin hallinnon ja erilaisten nuorten ryhmien välinen vuoropuhelu vaatii harjoittelua ja valmennusta 3.Edustuksellinen demokratia + nuorten (epämuodollinen) kansalaistoiminta – uhka vai mahdollisuus?