VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Varhaisen puuttumisen menetelmiä
Advertisements

Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Kansainvälisen diakonian pohja on Raamatussa
LUVALLISET POISSAOLOT
PePPi- hanke Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa
KELPO projekti Tuija Ikäläinen, koordinaattori
Parisuhdeväkivalta: tunnistaminen ja ennaltaehkäisy
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Mitä varhainen puuttuminen on?
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Työnohjauksella laatua lapsen päivään
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Huolen puheeksiotto- koulutuksen palautteet
NOKIAN kaupunki Vammaispalveluohjelma Nokialaiset asuvat viihtyisässä ja turvallisessa kaupungissa. Yhdenvertaisuus.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Luennoitsijan nimi. Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Järvenpään Varpu-loppuseminaari Tom Arnkil, tutkimusprofessori, Stakes
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Lapissa - LÄPSY Toteuttajatahot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto.
NEUVOLAN PERHETYÖ
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
A SIAKASPALVELUKOULUTUS Antin kalvot M ITEN KEHITTÄÄ ASIAKASPALVELUA ? Kehittämistä voi lähestyä kahdesta suunnasta 1. Organisaation Miten luomme.
Lasten suojelu – jokaisen tehtävä AMK
Vertaisohjaajatoiminta. ” Olen kuin yksi noista tiilistä. Tarvitsen ympärilleni toisia tiiliä, jotka ovat samanlaisia kuin minä, tarvitsen niitä tuekseni.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Itäinen perhekeskus, Lapsiperheiden varhaisen tuen palvelut
Tutkijakehittäjät Lastenlääkäri Leena Isotalo , Vantaan tk
Lähipalveluseminaari RAY Hyvän tahdon pelejä!
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Sosiaalinen syrjäytyminen
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Savonlinna Varhainen puuttuminen koko kunnan tasolla – kohti avointa yhteistoimintaa.
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
AJ 2006 Huoli puheeksi –koulutusten koetut vaikutukset Arja Jääskeläinen 2006.
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
MONIAMMATILLISUUS TUEN TARPEESSA OLEVAN LAPSEN JA PERHEEN ARJESSA
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Varhaisen vaiheen moniammatillinen yhteistyö
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Huoltajakysely2017 Jynkänlahden koulu
KAUPUNKIELVI – PROJEKTI
Tieteellinen tutkimus
Sosiaalialan tehtävärakenne
Palautteen anto, puuttuminen ja puheeksi ottaminen
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Siun soten päihdeohjelma
Esityksen transkriptio:

VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto 27.8.2008 Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Varhaisen puuttumisen käsitteellä on oma sisältönsä eri toimijatahoilla Ongelmatilanteiden ehkäisemiseksi ja lievittämiseksi tulee toimia mahdollisimman varhain mahdollisimman avoimesti ja mahdollisimman hyvässä yhteistyössä VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ palvelujen tarjoajien ja kansalaisten välillä Yhteiset ydintavoitteet ja perustavaa laatua olevat eettiset periaatteet

VARHAISEN PUUTTUMISEN EETTISET PERIAATTEET TOIMINTAPERIAATTEET ja tapa toimia 1. Turvataan yhteiset palvelut Kaikille tarkoitetut palvelut ehkäisevät ongelmia. Palveluiden toimivuutta on vaalittava. Varhaisen puuttumisen korostaminen ei saa astua palveluista huolehtimisen sijaan. Toimivat yhteiset palvelut ovat varhaisen puuttumisen kivijalka. 2. Otetaan oma vastuu Jokaisella on inhimillinen vastuu sekä itsestään että lähimmäisistään. Heräävään huoleen on puututtava varhain, omaa vastuuta ei tule sysätä toisille. Vastuu varhaiseen puuttumiseen on sillä, jonka huoli herää. 3. Otetaan huolet puheeksi Jokaisella on velvollisuus ottaa huolensa puheeksi kunnioittavasti siellä, missä ne ilmenevät ja silloin kun ne ilmenevät. Kunnioittava puheeksi ottaminen tähtää yhteistyöhön. Syyttely ei edistä yhteistyötä.

4. Toimitaan yhteistyössä läheisverkostojen kanssa Arjen tärkeimmät tukijat ovat läheiset: perheenjäsenet, sukulaiset, ystävät. Ammatillinen apu parhaimmillaan täydentää niitä. Varhainen puuttuminen tähtää läheisverkostojen ja ammattilaisten hyvään yhteistyöhön. 5. Tuetaan osallisuutta Yhteistyö edellyttää vuoropuhelua. On tärkeää kuunnella ja tulla kuulluksi. On vältettävä asiantuntijakeskeisyyttä, joka sivuuttaa valtaa vailla olevien äänet. Yhdessä laadittu suunnitelma kantaa. 6. Toimitaan avoimesti ja yhdessä Palvelun käyttäjän tai perheen asioita käsitellään heidän luvallaan ja läsnä ollessaan. Kohtaamisten tulee olla kunnioittavia ja edistää vuoropuhelua. Ammatillista neuvoa kysyttäessä ei käytetä asianosaisten nimiä tai muita tunnistetietoja. 7. Yhdistetään tuki ja ohjaus Varhainen puuttuminen tähtää asianosaisten itsenäisyyden ja elämänhallinnan kasvuun. On vältettävä sellaista rajoittamista, joka perustuu vain ulkoiseen pakkoon. On myös vältettävä sellaista tukea, joka tekee riippuvaiseksi tuen antajasta.

8. Vaalitaan yhteistoiminnan jatkumista On tärkeää vaalia mahdollisuuksia jatkaa vuoropuhelua ja yhteistoimintaa huolenaiheiden selvittämiseksi ja huolten hälventämiseksi. Ketään ei tule jättää yksin, väliinputoamista tulee välttää, oma vastuu yhteistyön jatkumisesta tulee kantaa. 9. Ei leimata ketään Varhainen puuttuminen ei oikeuta ihmisten luokittelua toimenpiteiden kohteiksi. Varhaisen puuttumisen nimissä ei saa laatia rekistereitä, jotka loukkaavat tietosuojaa ja avoimuuden eettisiä periaatteita. Varhaisen puuttumisen tulee tapahtua avoimessa yhteistyössä, joka tukee osallisuutta. 10. Puututaan rakenteellisiinkin tekijöihin varhain Syrjäytymisvaaraa, joka aiheutuu rakenteellisista tekijöistä, taloudellisista syistä tai uloslyövistä toimintakulttuureista, ei tule yksilöllistää henkilöiden tai perheiden ominaisuuksiksi. On puututtava varhain sellaisiin yhteiskunnallisiin tekijöihin, jotka asettavat yksilöt alttiiksi ongelmien kasautumiselle.

Rovaniemeläisten ja lappilaisten vuoro auttaa