Otsikkosivu valkoisella taustalla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Advertisements

Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Lihan kylmäketjun vaiheet
Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS
Kansainväliset säädökset
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Teurastushygienia Mervi Louhivaara
Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä
Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla 2001/2010 Kaikki toimialat (vuosimuutos-%)
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Uudet itu- ja raakamaitosäädökset
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
Markkinoinnin perusteet
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Sanna Stark Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto
HYVÄN KÄYTÄNNÖN OHJEET ELINTARVIKELOGISTIIKASSA
TUKES Kolme säädöstä palovaroittimista Jussi Rahikainen SM pelastusosasto.
Uusi elintarvikelaki ja kala-ala
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
SÄÄDÖKSET PALOVAROITTIMILLE • VN:n asetus sähkö- ja elektroniikkaromusta (852/2004) • YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta annetun asetuksen muuttamisesta.
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Elintarviketurvallisuusvirasto (EVIRA) Mikko Maunu
Elintarvikkeiden kuljetus- ja logistiikkaseminaari ”teoriasta käytäntöön” Mika Jyrkönen, Valio
Avustuksen käytön raportoinnissa kehitettävää Anna-Leena Miettinen Seminaari
Koulutuksen tavoite antaa toimijoille ja valvojille tietolähteitä
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turun lääninhallituksen auditorio Osastonjohtaja Maria Teirikko.
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö.
Kansainväliset säädökset
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus Sebastian Hielm, MMMELO.
INSPIRE-direktiivin suhde PSI-direktiiviin Tampere Tuire Taina, maa- ja metsätalousministeriö.
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Kalastustuotteita koskevien dioksiinisäännösten valvontaohje & yhteinen kalastuspolitiikka – ”erä” / jäljitettävyys Silakkapaja, Naantali, Jussi.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillisen yliopiston auditorio
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
ELÄINSUOJELUASETUS Eläinten pitopaikka P11 § Yleiset vaatimukset Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Ylitarkastaja Mikko Maunu.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Laitos-Oiva kunnan näkökulmasta
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 KALA-ALAN LAITOS Omavalvonta.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Neuvontaa ja vientiosaamista elintarvikealan pk-yrityksille www. evira
Maidontuotanto Tuotantopanokset Ohjaus ja valvonta Rehun valmistus
Y56 Luku 23 Yrityksen teoria: toimialan tarjonta
MUOVIPUTKIEN KÄSITTELY, KULJETUS, PURKAUS JA VARASTOINTI
Ruokaa hygieenisesti.
TALOUSVESI- Ulkopuoliset asiantuntijat, näytteenottajat ja vesityökortti. Roosa Aavikko, Antti Halonen, Lasse Hämäläinen, Paul ” Waffa” Streng & Tomi.
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Luomuasetuksen uudistus Evira
Paikallisruoan arvoketjun edistäminen
Tuotesuunnittelu ja tietosuoja-asetus OTK Maria Rehbinder
Esityksen transkriptio:

Otsikkosivu valkoisella taustalla Tämä on Otsikkosivu valkoisella taustalla. Napsauta hiirellä tekstiä kirjoittaaksesi tekstikenttään uuden otsikon ja alaotsikon. Otsikon tekstityyppi on Arial Bold ja koko 32 pistettä. Älä lisää muuta tekstiä tälle sivulle. Käytä tätä sivua esityksen uuden osion alussa. Voit monistaa sitä komennolla Lisää / Monista dia ja siirtää sen oikeaan paikkaan, tai poistaa sen, jos sitä ei tarvita. Maa- ja metsätalousministeriön asetus 28/2009 eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta Katsaus uudistuneeseen elintarvikehuoneistoasetukseen 19.3.2009 Ylitarkastaja Pirjo Korpela Evira Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

Uusi elintarvikehuoneistoasetus (EhA) 28/2009 astui voimaan 1.2.2009 ei sisällä siirtymäsäännöksiä annettu elintarvikelain (23/2006) 10.2 § ja 10.3 §, 11.2 § sekä 20.4 § nojalla kumosi STM:n elintarvikehuoneistoasetuksen 905/2007 ja elintarvikemääräysten osalta myös STM:n ulkomyyntiasetuksen 731/2007 Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

Asetuksen rakenne 1 luku: Yleiset säännökset 2 luku: Elintarvikehuoneistoa koskevat elintarvikehygieeniset vaatimukset 3 luku: Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötilavaatimukset 4 luku: Elintarvikemyynnin erityiset olosuhdevaatimukset 5 luku: Henkilökohtainen hygienia sekä eläinten pääsyn rajoittaminen elintarvikehuoneistoon 6 luku: Elintarvikkeiden kuljetusta koskevat vaatimukset 7 luku: Voimaantulosäännökset Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

1 luku: Yleiset säännökset 1 § Soveltamisala hyväksytyt elintarvikehuoneistot, lukuunottamatta laitokset = koko vähittäismyynti + hunajapakkaamot + muut valmistavat elintarvikehuoneistot – laitokset Vähittäismyynti pitää sisällään yleisen elintarvikeasetuksen 178/2002 vähittäiskaupan eli käsittelyn (pitää sisällään kuljetuksen), jalostuksen, säilytyksen ateriapalveluissa, ruokaloissa, ravintoloissa, tukuissa, alle 48 tunnin jakeluterminaaleissa ja myymälöissä ja jakelun lopulliselle kuluttajalle. Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

2 luku: Elintarvikehuoneistoa koskevat elintarvikehygieeniset vaatimukset 5 § Omavalvonta Kirjanpidon tulee sisältää ovsuunnitelman todentamiseksi tarpeelliset tallenteet ov:n toteuttamisesta ja siihen liittyvistä mittauksista mittaukset sisältävät kalibroinnit Ov:n kirjanpidon säilytystä on tarkennettu 1 vuosi elintarvikkeiden myynnin, vähimmäissäilyvyysajan tai kuljetuksen päätyttyä Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

5 § Omavalvonta Kuljetuksen ovsuunnitelma voidaan tietyin ehdoin sisällyttää elintarvikkeiden luovuttajan tai vastaanottajan toiminnan ovsuunnitelmaan. Ei siis aina tarvitse hyväksyä erillisenä elintarvikehuoneistotoimintana Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

3 luku: Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötilavaatimukset 6 § Kuljetuslämpötilat Vaatimukset koskevat elintarvikkeita, ei kuljetustilaa. Elintarvikkeiden on oltava kuljetusta lastattaessa riittävästi jäähdytettyjä. Yleissääntö: Elintarvikkeiden lämpötila korkeintaan +6 ºC Yleissäännöstä poiketen: Jakelu- ja varastointiketjussa viimeiseen myyntipaikkaan asti on tiettyjen eläimistä saatavien elintarvikkeiden osalta noudatettava yhteisön 853/2004 –asetuksen lämpötilavaatimuksia. Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

853:n lämpötilavaatimukset sisäelimet max 3 ºC siipikarja, jäniseläimet, luonnonvarainen pienriista max 4 ºC jauheliha max 2 ºC raakalihavalmisteet max 4 ºC tuoreet kalastustuotteet sulavan jään lämpötila sulatetut jalostamattomat kalastustuotteet sekä keitetyt äyriäiset ja nilviäiset sulavan jään lämpötila noudatettava kuljetuksessa ja varastoinnissa viimeiseen myyntipaikkaan asti Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

7 § Säilytys- ja myyntilämpötilat Vaatimus annettu olosuhteille. 853/2004 –asetuksessa säädeltyjen elintarvikkeiden osalta voidaan soveltaa vain viimeisessä myyntipaikassa. Muiden helposti pilaantuvien osalta myyntipaikan lisäksi myös muussa varastoinnissa Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

7 § Säilytys- ja myyntilämpötilat Tuoreet kalastustuotteet (paitsi elävät), suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalajalosteet, suolattu mäti, keitetyt äyriäiset ja nilviäiset 0 – 3 ºC Jauheliha alle 4 ºC Lämpökäsitellystä maidosta valmistetut helposti pilaantuvat maitopohjaiset tuotteet enint. 8 ºC Muut helposti pilaantuvat elintarvikkeet, kuten maito, kerma, idut, paloitellut kasvikset, kalapuolisäilykkeet ja elävät simpukat enint. 6 ºC Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

11 § Lyhytaikaiset poikkeamat lämpötiloista Käytännön seikkojen vuoksi lyhytaikaiset poikkeamat helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötilavaatimuksista ovat sallittuja. Liittyy koko varastointi-, säilytys-, kuljetusketjuun Poikkeamien salliminen on edellytys vähittäiskaupan toimitusten 6 °C:een sekakuormauksen jatkumiselle Alkuperäinen tarkoitus 852-asetuksessa? Sallittu poikkeama +3 astetta, kun tehdään eri lämpötilavaatimusten tuotteista sekakuorma, tällöin kuljetuslämpötila kuitenkin korkeintaan +6 °C. Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

11 § Lyhytaikaiset poikkeamat lämpötiloista Jos asetetaan tuntimäärärajoitus, katoaa sekakuormien mahdollisuus käytännössä pitkien matkojen jakeluketjussa, mutta helpottaa ainakin paikallista toimintaa Sallitun poikkeaman valvonta vaikeaa, kun kuljetusketjussa monta välietappia ennen viimeistä myyntipaikkaa. Mitä tapahtuu mädille, kaloille tai jauhelihalle 6 asteessa? Kysymys on esitetty Eviran riskinarviointiyksikölle, joka on luvannut ottaa asiaan kantaa. Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

11 § Lyhytaikaiset poikkeamat lämpötiloista Sekakuormat voidaan osittain hoitaa myös niin, että kylmempää lämpötilaa vaativat pakataan kunnolla, esim. paksuun pahviin. Vaatii toimintatapojen muutosta. Lisää mahdollisesti kustannuksia, ja ainakin aiheuttaa vaivaa. Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009

6 luku: Elintarvikkeiden kuljetusta koskevat vaatimukset 19 § Elintarvikkeiden kuljetusta koskevat yleiset elintarvikehygieeniset vaatimukset Kuljetusvälineiden tulee olla puhtaita ja tiiviitä. Kuljetusväline tai siellä kuljetettavat muut tuotteet eivät saa vaarantaa elintarvikkeiden hygieenistä laatua. Paluulogistiikka Yli 2 h kestävät kuljetukset varustettava tallentavalla lämpötilanseurantajärjestelmällä, paitsi kuljetukset suoraan kuluttajalle. Tällöinkin muistettava, että ov:aan pitää sisällyttää keinot, joilla elintarvikkeiden lämpötilat pidetään sallituissa rajoissa Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009