Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TALOUSVESI- Ulkopuoliset asiantuntijat, näytteenottajat ja vesityökortti. Roosa Aavikko, Antti Halonen, Lasse Hämäläinen, Paul ” Waffa” Streng & Tomi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TALOUSVESI- Ulkopuoliset asiantuntijat, näytteenottajat ja vesityökortti. Roosa Aavikko, Antti Halonen, Lasse Hämäläinen, Paul ” Waffa” Streng & Tomi."— Esityksen transkriptio:

1 TALOUSVESI- Ulkopuoliset asiantuntijat, näytteenottajat ja vesityökortti.
Roosa Aavikko, Antti Halonen, Lasse Hämäläinen, Paul ” Waffa” Streng & Tomi Partanen

2 Ulkopuolisen asiantuntijat
Hyväksytyt laboratoriot (Evira hyväksyy) THL (Epidemia tapauksissa) Ulkopuoliset konsultointiyritykset ( Kuten FCG mm Vesihuolto- ja tutkimuspalvelut, Rambol prosessi- ja laitossuunnittelu)

3 Ulkopuolisen asiantuntijan pätevyysvaatimukset.
Pätevyys voidaan katsoa riittäväksi silloin, kun näytteenottajalla on ympäristönäytteenottajan henkilösertifikaatti (talous- ja uimavedet) Tai laboratorioalan koulutus ja vähintään vuoden kokemus vesianalytiikasta, sekä perehdytys henkilösertifioinnin suorittaneen henkilön toimesta Perehdytyksestä ja näytteenotto-ohjeista tulee olla kirjallinen dokumentointi. ( Esitettävä pyydettäessä TSV:lle)

4 Miksi ulkopuolisia asiantuntijoita tarvitaan viranomaisvalvonnan tukena?
Viranomaisilla ei ole resursseja kuin pintapuolisiin selvityksiin ja prosessin hallinnointiin. Ulkopuolisilla asiantuntijoilla on erityisosaamista, kalustoa ja muutoinkin mahdollisuuksia tehdä perusteellisempia selvityksiä. -Ulkopuolisen asiantuntijoiden avulla mahdollisuus tehostaa valvontaa. Tavoitteet: Vireille tulleissa asioissa viranomainen johtaa prosessia. Ulkopuolinen asiantuntija tekee tarkemmat selvitykset. Haitasta vastuussa oleva maksaa kulut.

5 Näytteenottajan vaatimukset:
Ympäristönäytteenottajan henkilösertifiointi, erikoistumisalana talous ja uimavedet. Näytteenottajan pätevyys voidaan katsoa myös riittäväksi silloin kuin toiminnanharjoittajan näytteenottajalla on vesityökortti talous/uimavesi ja riittävä kokemus oman alansa näytteenotosta. Viranomaisen on varmistuttava näytteenottajan pätevyydestä. Viranomainen tulkitsee ulkopuolisen näytteenottajan saamat tulokset ja on taho, joka voi kirjoittaa niiden perusteella lausuntoja yms.

6 Vesityökortit: Talousvettä toimittavassa laitoksessa, uimahalleissa ja kylpylöissä tai vastaavissa työskentelevällä, talous- tai allasveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekevällä henkilöllä on oltava riittävät perustiedot mm. mikrobiologiasta ja kemiasta, puhdistustekniikasta, hygieniasta, käyttötarkkailusta ja lainsäädännöstä. Riittävistä perustiedoista on säädetty sosiaali- ja terveysministeriön asetuksilla (1350/2006 ja 1351/2006).

7 Vesityökortit: Kolme erialaista. Vesilaitos, allasvesi ja vesijohtoverkostot. Voimassa 5 vuotta antopäivästä, antopäivä = testauspäivä. Tämän jälkeen testi suoritettava uudestaan.

8 Vesityökortti: Talousvesi
Voi suorittaa vesilaitos ja vesijohtoverkosto testit. Pakollinen jos työskentelee talousveden laatuun vaikuttavien toimenpiteiden kanssa yli 50 hlön tarpeisiin tai yli kymmen kuutiometriä päivässä tuottavassa laitoksessa. Suositeltavaa on, että myös soveltamisalaa pienempien laitosten talousveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekevät henkilöt suorittaisivat osaamistestin. Soveltamisala = Vesihuoltolaitos vedenottamoineen, vedenkäsittelylaitoksineen ja verkostoineen. Tarvitaanko vesityökorttia (talousvesi) putkiurakoitsijalla tai hänen työntekijällään, joka asentaa putkia? Valviran talous- tai allasvesi hygieenistä osaamista osoittavan testin suorittamisen soveltamisohjeen mukaan paikalla tulee olla joku, jolla kortti on. Esim työnjohtaja/vastaavamestari.

9 Vesityökortti: Allasvesi
Pakollinen uimahalleissa ja kylpylöissä tai vastaavissa laitoksissa työskentelevällä, allasveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekevällä henkilöllä Vesityökortti pitää olla henkilöillä, jotka työskentelevät laitoksissa, joissa uima- allas on tarkoitettu käytettäväksi siten, että yleisöllä on mahdollisuus päästä sinne joko maksua vastaan tai vastikkeetta Soveltamisala = Altaat, joissa on vähintään vedenkierto, suodatus ja desinfiointi. Tarvitseeko uimahallin siivojaa vesityökortin, jos hän puhdistaa altaita? Siivoojan toimet vaikuttavat allasvedenlaatuun vain välillisesti, jolloin Valviran talous- tai allasvesi hygieenistä osaamista osoittavan testin suorittamisen soveltamisohjeen mukaan siivooja ei tarvitsisi korttia. Paikalla olisi kuitenkin hyvä olla, jokin laitoksen oma työntekijä, joka vesityökortin omaa

10 Milloin Terveydensuojelulakiin lisättiin säädös talousvesihygieenisestä osaamisesta (20b §) ja allasvesihygieenisestä(28 a§) osaamisesta? Perustelu? TSL 1994/763 Mukaan säädös on lisätty Talousveden laatua ja valvontaa koskevia säännöksiä haluttiin muuttaa juomavesidirektiiviin tehtyjen muutosten täytäntöön panemiseksi. Säännöksiä kevennettiin poistamalla vaatimus kunnan viranomaisen hyväksynnästä pieniltä talousvettä toimittavilta laitoksilta siirtämällä ne ilmoitusmenettelyn piiriin. (HE 124/2016 vp) Hyväksytty (EV 110/2016 vp- HE 124/2016 vp)


Lataa ppt "TALOUSVESI- Ulkopuoliset asiantuntijat, näytteenottajat ja vesityökortti. Roosa Aavikko, Antti Halonen, Lasse Hämäläinen, Paul ” Waffa” Streng & Tomi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google