Vesienhoito ja maatalous Lapissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kosteikkojen ja suojavyöhykkeiden yleissuunnittelu ja toteuttaminen
Advertisements

Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
Iida, Jasmina ja Joni. Vesiensuojelun tavoitteet  Vesiensuojelun tavoitteena on suojella, parantaa ja ennallistaa vesiä niin, ettei niiden tila heikkene.
Sivu VALINTAKRITEERIT. Ohjelman varojen kohdennus Sivu 2 Julkinen rahoitus yhteensä miljoonaa euroa kaudella.
SUOMI – JÄRVIEN JA JOKIEN MAA
Hulevesien hallinta Kuopion Saaristo-kaupungissa, EU-hanke
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Salaojitus Etelä-Savossa hankkeen toiminta 2006 Tilakohtainen peltokartoitus Salaojanäytös Ympäristökoulutukset.
Luonnonmukainen vesirakennus peltojen kuivatuksessa Tartto 2. 6
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Maatalouden vesiensuojelu Sininen Haapavesi- hankkeessa
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
Uusi nitraattiasetus -luonnos  Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Anne Polso / Elina.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Rannikkovedet kuntoon vuoteen 2020 mennessä?
Huomioita Kuopion ilmastopoliittisesta ohjelmasta Mikko Pohjola, THL, Kuopio.
V ESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMAN LOPPUSEMINAARI Säätytalo Hannele Nyroos, LYMO.
Tukioikeuksien siirrot
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Luonnonmukainen vesirakentaminen peruskuivatushankkeissa
Tulvadirektiivin keskeinen sisältö
Monitavoitteellisten vesiensuojelukosteikkojen vesistöalueittainen kohdentaminen (VESKO) Suomen ympäristökeskus ja Lounais-Suomen ympäristökeskus Maa-
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelman aiesopimuksen julkistaminen Jaakko Erjo Apulaiskaupunginjohtaja Sastamalan kaupunki.
Vesienhoidon aikataulut TammiHelmiMaalisHuhtiToukoKesäHeinäEloSyysLokaMarrasJoulu Alueellinen toteutusohjelma Toimenpiteiden seurantajärjestelmä.
Miksi vesiensuojelua tarvitaan
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Eläinsuojien ympäristöluvat
Vesienhoidon tutkimusohjelman loppuseminaari
Maatilojen hyvät ympäristökäytännöt Itä-Suomessa Opintoprojekti RAE -hankkeelle Ympäristöosaaminen maatilan toiminnan vahvuutena | Kuopio Ulla.
Jari Pesonen / Kainuun ELY -keskus
Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Lokakuussa 2014 Tieto-osasto / PATI.
VARELY /Olli Madekivi1 Aluehallinnon tietotarpeita maa- ja metsätalouden vesienhoidon suunnittelussa ja seurannassa Olli Madekivi Varsinais-Suomen.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Viestintäsuunnitelma
KUSTANNUSTEHOKKAAN VESIENHOIDON TOIMENPIDEYHDISTELMÄN MUODOSTAMINEN
Maatalouden vesiensuojelu ”Nitraattiasetus”
Ympäristökorvausjärjestelmän info Keuruu
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Loppuseminaari Säätytalo Helsinki Mikko Peltonen, MMM.
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Seminaari Suomen ympäristökeskuksen Auditorio Helsinki Elina Nikkola, MMM.
Ajankohtaista toimeenpanon näkökulmasta Toimintaryhmien puheenjohtajien tapaaminen Tampere Kirsi Murtomäki ylitarkastaja Varainhoito-osasto.
Maatalouden vesiensuojelu
Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maaseudun ympäristön hoidossa Tiina Malm.
Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset sisävesien ekologiseen tilaan – kalaston vasteet vuoden 2007 seurantahavaintojen perusteella Martti Rask,
Yleistä tutkimuksesta
1 EI-TUOTANNOLLISET INVESTOINNIT JA LEADER-TOIMINTATAPA YMPÄRISTÖTUESSA.
Eläinsuojien ympäristöluvat ja valvonta
Sininen Haapavesi Metsätalouden vesiensuojelu Ruokolahti
Juha Pulliainen Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon maaseutupäivä Mikkeli
FRESHABIT Pienvesistrategian toimenpiteiden toteuttaminen hankkeessa J. Ilmonen, Metsähallitus, luontopalvelut Pienvesistrategia sanoista teoiksi –miniseminaari.
Euroopan yhteisön direktiivien ja säännösten vaikutukset ja yhteensovittaminen Suomen merialueilla
Ympäristön tila YSL luku 15 Laatuvaatimukset
Vesienhoidon yhteistyöryhmä
Vaikuta lähivesiin – vesistökunnostusseminaari
Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 1/
Eila Kaliste Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Tartu syöttiin – kunnostusvinkkejä tulevaisuudelle
Vaikuta lähivesiin – vesistökunnostusseminaari
Etsivä nuorisotyö Lapissa vuonna 2017
Neuvottelukunta – mitä se tarkoittaa ja miten se toimii?
Ikaalisten neuvottelukunnan 2. kokous Ämer Bilaletdin
Esityksen transkriptio:

Vesienhoito ja maatalous Lapissa Ympäristöosaaminen maatilan toiminnan vahvuutena TEHO Plus -hankkeen ja Maaseutuverkoston tiedotuskierros, Rovaniemi 14.5.2014 Lapin ELY-keskus / Pekka Räinä

Vesienhoidon suunnittelu Vesienhoidon suunnittelu perustuu lakiin vesienhoidon järjestämisestä Tavoite: Pinta- ja pohjavesien tila ei heikkene ja niiden tila on vähintään hyvä Suunnittelu tehdään vesienhoitoalueittain, Lapissa ovat Tornionjoen VHA, Kemijoen VHA, Tenon-Näätämöjoen-Paatsjoen VHA. Lisäksi Iijoen ja Kitkan vesistöt kuuluvat Oulujoen-Iijoen vesienhoitoalueeseen. Jokaiselle vesienhoitoalueelle tehdään vesienhoitosuunnitelma ja toimenpideohjelmia. Suunnittelukausi on 6 vuotta, ensimmäinen suunnittelukausi 2010-2015 Nyt päivitetään suunnitelmat seuraavalle kaudelle 2016-21. Vesienhoitosuunnitelmaehdotukset kuultavaksi 1.10.14-31.3.15. Valtioneuvosto hyväksyy suunnitelmat loppuvuodesta 2015

Vesienhoitoalueet

Vesienhoitosuunnitelmien sitovuus Viranomaisten on otettava suunnitelmat huomioon, mutta toimet eivät ole suoraan hallintoa ja toiminnanharjoittajia sitovia Valtio edistää toimien toteutumista talousmenoarvion puitteissa ja käytettävissä olevilla keinoilla Monet toimet riippuvat eri tahojen vapaaehtoisuudesta ja valmiudesta kehittää toimiaan Suunnitelmat tulee ottaa lupamenettelyssä huomioon tarpeellisilta osin, eivät sellaisenaan vaikuta yksittäisiin lupiin Suomen tulee raportoida EU:lle tavoitteiden saavuttamisesta sekä totutetuista ja toteutumatta jääneistä toimista.

Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto

Pintavesien tilan tavoitteet Lapissa

Kuormituksen vähentämistarpeet Ei erityistä ravinnekuormituksen vähentämistavoitetta niissä vesissä, missä tila hyvä tai erinomainen, eikä tila ole vaarassa heiketä Yksittäiset vesimuodostumat, jotka hyvää huonommassa tilassa tai vaarassa heiketä ravinnekuormituksen takia -> arvio vähentämistarpeesta Kiintoainekuormitus -> ei mahdollista tehdä määrällisiä vähentämisarvioita Haitalliset aineet -> kartoitus ja seuranta

Vesienhoitosuunnitelmissa maataloudelle ehdotettavat vesiensuojelutoimenpiteet Lapissa Maatalouden uusi ympäristökorvausjärjestelmä - viljelijöiden sitoutuminen? Nitraattiasetuksen mukaiset toimenpiteet, uusi asetus 2015? (P) Täydentävien ehtojen hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimukset (P) Eläinsuojien ympäristölupien mukaiset toimenpiteet (P) Kasvinsuojelulainsäädännön mukaiset toimenpiteet (P) Ravinteiden käytön hallinta (T) Maatalouden tilakohtainen neuvonta (T) Maatalouden suojavyöhykkeet (T) Maatalouden kosteikot ja laskeutusaltaat (T)

RAVINTEIDEN KÄYTÖN HALLINTA: KUTOVA-malli tarkastelujen perusteella toimenpide on tehokkain yksittäinen fosforikuormitusta vähentävä toimenpide Lapissa karjatalousvaltaisilla nurmiviljelyyn suuntautuneilla alueilla, mikäli mahdollisimman moni tila sitoutuu ympäristökorvausjärjestelmään. Erityisesti ravinteiden käytön hallintaan tulee kiinnittää huomiota hyvää huonommassa tilassa olevien vesistöjen alueilla, missä tilan heikentyminen johtuu liiallisesta ravinnekuormituksesta.

TILAKOHTAINEN NEUVONTA Erityisesti vesiensuojelun tehostamisen neuvontaan tulee kiinnittää huomiota hyvää huonommassa tilassa olevien vesistöjen alueilla, missä tilan heikentyminen johtuu liiallisesta ravinnekuormituksesta.

MAATALOUDEN SUOJAVYÖHYKKEET Nurmivaltaisilla pelloilla suojavyöhykkeiden teho ravinteiden poistajana on melko pieni varsinkin loivilla pelloilla. Suojavyöhykkeiden teho on suurimmillaan jyrkillä, kaltevilla ja notkelmaisilla rantapelloilla sekä tulvaherkillä pelloilla, joissa paljas maa uhkaa mennä tulvaveden mukana. Suojavyöhykkeiden tarvetta tulisi harkita tapauskohtaisesti hyvää huonommassa tilassa olevien vesistöjen alueilla jyrkille peltolohkoille sekä edistää maatalousalueiden luonnon monimuotoisuuden ja kosteikkojen yleissuunnitelmissa esitettyjen vyöhykkeiden toteuttamista. Yleissuunnitelmissa esitetyt suojavyöhykekohteet ovat usein samalla perinnebiotooppeja.

MAATALOUDEN KOSTEIKOT Maatalousalueiden luonnon monimuotoisuuden ja kosteikkojen yleissuunnitelmia on Lapissa tehty Simon, Tervolan, Ounasjoen, Ylä-Kemijoen, Tornion ja Ylitornion alueilla. Suunnitelmissa esitetään olemassa olevien kosteikkojen kunnostusta ja hoitoa sekä uusien kosteikkojen perustamista. Maatalouden kosteikot ovat yleensä monivaikutteisia ja vesiensuojelun lisäksi niillä on merkitystä luonnon monimuotoisuuden lisääjinä. Yleissuunnitelmissa esitettyjen kosteikkojen toteuttamista tulisi edistää mahdollisuuksien mukaan

Fosforikuormituksen vähentämismahdollisuudet, KUTOVA-mallitarkastelu Korkeampi pylväs: kaikki mahdolliset toimenpiteet käytössä Matalampi pylväs: realistisempi toimenpidevaihtoehto, esim. maataloudella vain ravinteiden käytön hallinta käytössä

Kuuleminen vesienhoitosuunnitelmaehdotuksista 1.10.14 – 31.3.15 Suunnitelmaehdotusten päivittäminen palautteen perusteella Valtioneuvosto hyväksyy vesienhoitosuunnitelmat 12/2015