Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmavuosi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Lähiympäristön turvallisuus. Osallistu turvallisuuden edist ä miseen  Tee ilmoitus havaitsemastasi turvallisuutta heikentävästä asiasta.  Vaadi turvallisuuden.
Mikrobioni Oy | PL 1188 (Neulaniementie 2) | Kuopio | Puh Kun koulun sisäilma sairastuttaa Sisäilmapaja 3 Forssassa Teija.
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Toimitusjohtajan katsaus. Liikevaihto Kotimaa Vienti.
Haluatko ammattiosaajaksi? - ammatillinen koulutus mahdollisuutena
Toimintaohjeet opelle
Isännöinnin uusi rooli taloyhtiön viestinnässä
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
ESKEH-projekti Esteettömyyden arviointimenetelmän ja kartoituslomakkeen kehittäminen RAY:n rahoitus 2007 – 2008 Helsingin kaupungin rahoitus (Helsinki.
1 Invalidiliitto 1 Esteettömyysprojekti Tavoite: • lisätä osaamista ja tietoa rakennetun ympäristön esteettömyydestä Kolme vastuualuetta – kolme asiantuntijaa.
SUOMEN OLYMPIA-AKATEMIA
Sisäilmatilanne sivistystoimen hallinnassa olevissa kiinteistöissä
Millainen on terve talo?
Warkop Oy Hengitysliitto Heli ry Varkauden kaupunki Työtä KoulutustaKuntoutusta.
Kyläfoorumi Valtimolla
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Sisäilmayhdistys ry Korjausvastuut1 TAUSTA  vastuut lainsäädännössä  AOYL  AHVL, LHVL  ongelman syy vaikuttaa vastuuseen  rakenteellinen vika  huono.
©Tampereen kaupunki Vipu-projektin kysely Videoneuvottelujen käyttö ja tarpeet hyvinvointipalveluissa lokakuussa 2007.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Tyypillisiä terveyshaittoja
OHJAUS AMMATTIKORKEAKOULUISSA Pentti Rauhala ARENE ry:n pj., rehtori, Laurea – ammattikorkeakoulu
Isännöinnin Asiakastyytyväisyystutkimus Isännöinnin Asiakastyytyväisyystutkimus Tutkimuksen taustaa •Isännöintialan valtakunnallinen.
Ammatillinen koulutus
Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö.
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Potentiaalien kutsuminen kokouksiin/esittelyyn Nuorten kontaktoiminen Rotarin oma tuttavapiiri Klubin iskuryhmä Työpaikan ja verkoston mahdollisuudet Jokaisen.
Lääkehoidon päivä Toimiiko lääkehoitosi?
Globaalia riippuvuutta – Mitä on kehityspolitiikka? Heini Utunen FM, YTK Koli
TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto ry
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
W w w. h a m k. f i. REFEREE- Rakennusalan puolueeton neuvoja -selvitys Selvitys Neuvonnan nykytila ja tarve Tulevaisuuden neuvontatarpeet ja painotukset.
Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali
HYVÄ VUOKRATAPA Kiinteistömessut Messukeskus, Hki Anne Viita pääsihteeri Vuokralaisten Keskusliitto ry.
Vaikuttaminen ja viestintä taloyhtiössä -kyselyn tulokset.
LVI-neuvontaJaakko Laksola Korjaustarpeen toteaminen Hallituksella/yhtiökokouksella pitää olla näkemys! Missä ollaan nyt? Mihin suuntaan ollaan menossa?
Sisäilmayhdistys ry Sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola
Poliovoidaanhävittää! 1985: : => vähentynyt 99.6 % 99.6 %
Unicef-kävely Me muutamme maailmaa Kaikki eivät pääse kouluun.
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Sote -uudistus – missä mennään, miten & millä eteenpäin?
Miten sisäilmaongelmi a ratkotaan? Yhteysopettajaseminaari
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Ryhmäkorjauskysely työpajan pohjustukseksi Toteutus 6-8/2013.
Sidosryhmäseminaari Koulutussuunnittelija Kaarina Närhi - Avoin ammattikorkeakouluopetus ( - Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot.
1 Veijo Koskinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunki MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA.
KIINTEISTÖALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ - lainsäädäntövertailun johtopäätökset ja suositukset VT Sirkka Terho.
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Aihe 1. -hanke Nelivuotinen ( ) Kolmivaiheinen - toteutetaan kolmessa vaiheessa, kolmella pilottipaikkakunnalla, mukana kolme kieli- ja kulttuurivähemmistöä.
6.1 TOIMINTAMALLIT SISÄILMASTO- ONGELMIEN RATKAISEMISESSA 1,5 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ SUOSITUS 22 DIAA.
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri.
Energiarenessanssi Mahdollisuudet ja haasteet. Hallitus Huolto Isännöinti Asukkaat Taloyhtiö Osakkaat Sidosryhmät Muut kuin kaupungin 1.Kiinteistöliitto.
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Rakennusten energiatehokkuus arktisissa yhteisöissä
OTSIKOISTA TEKSTIKSI + tekstiviitteiden merkitseminen
Tilaisuuden järjestää:
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Home, Melu, sisäilma, terveydensuojelu
6.4 VIESTINTÄ MUKAAN LUKIEN RISKIVIESTINTÄ
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Jesuiitat Jeesuksen seura.
Allergia- ja Astmaliitto
Auttava keskustelu
Esityksen transkriptio:

Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmavuosi 2002 koulutus- ja viestintäkampanjan tuloksia Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto AsTe Hengitysliitto Heli Sisäilmayhdistys Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto AsTe Hengitysliitto Heli Sisäilmayhdistys Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö

Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmavuoden viestit  Sisäilmalla on vaikutusta jokaisen elämään, elämänlaatuun ja terveyteen  Meillä kaikilla on oikeus hyvään sisäilmaan  Oikean rakentamisen lisäksi sisäilman laatuun vaikuttaa rakennuksen oikea käyttö  Sisäilmalla on vaikutusta jokaisen elämään, elämänlaatuun ja terveyteen  Meillä kaikilla on oikeus hyvään sisäilmaan  Oikean rakentamisen lisäksi sisäilman laatuun vaikuttaa rakennuksen oikea käyttö

Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Tietoisuus sisäilmasta kasvoi Mediaosumat

Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Tiedon kysyntä suurta  yli 150 Sisäilmainfopistettä perustettiin  Mistä apua sisäilma- ja home- ongelmiin -opasta jaettiin kpl  jakelussa myös 9 muuta opasta, menekki kpl/opas (syksy 02)  paikallisseminaareissa 1900 osallistujaa  tuhansia puheluja järjestöjen neuvontapalveluihin  yli 150 Sisäilmainfopistettä perustettiin  Mistä apua sisäilma- ja home- ongelmiin -opasta jaettiin kpl  jakelussa myös 9 muuta opasta, menekki kpl/opas (syksy 02)  paikallisseminaareissa 1900 osallistujaa  tuhansia puheluja järjestöjen neuvontapalveluihin

Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Kunnat perustivat sisäilmaryhmiä  Kuntien kiinteistöissä on paljon eritasoisia sisäilmaongelmia  koulut, päiväkodit, hoitoala…  Eri alojen ammattilaisten yhteistyö on tehokas tapa hallita ongelmia  tekninen toimi  terveydenhoito  terveysvalvonta  työsuojelu  83 kunnassa toimii sisäilmaryhmä, määrä kaksinkertaistuu lähivuosina  Kuntien kiinteistöissä on paljon eritasoisia sisäilmaongelmia  koulut, päiväkodit, hoitoala…  Eri alojen ammattilaisten yhteistyö on tehokas tapa hallita ongelmia  tekninen toimi  terveydenhoito  terveysvalvonta  työsuojelu  83 kunnassa toimii sisäilmaryhmä, määrä kaksinkertaistuu lähivuosina

Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmaongelmiin suhtaudutaan vakavammin  Kiinteistöjen omistajat eivät enää vähättele sisäilmaongelmia  Merkitys terveydelle ja kiinteistön arvolle tiedostetaan  Korjausten laajuudesta ja menetelmistä edelleen epätietoisuutta  Kiinteistöjen omistajat eivät enää vähättele sisäilmaongelmia  Merkitys terveydelle ja kiinteistön arvolle tiedostetaan  Korjausten laajuudesta ja menetelmistä edelleen epätietoisuutta

Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Vastuukysymyksiä selkiytettävä  Korjausvastuun jako osakkaan ja taloyhtiön välillä on monille epäselvää  Osakkaiden tekemien remonttien ilmoitusvelvollisuudessa ja vastuukysymyksissä epätietoisuutta  Esimerkiksi kylpyhuoneen remontit kaipaisivat nykyistä paljon selkeämpiä pelisääntöjä, jotta sekä yksittäisen osakkaan että koko taloyhtiön edut tulisivat varmistettua.  Korjausvastuun jako osakkaan ja taloyhtiön välillä on monille epäselvää  Osakkaiden tekemien remonttien ilmoitusvelvollisuudessa ja vastuukysymyksissä epätietoisuutta  Esimerkiksi kylpyhuoneen remontit kaipaisivat nykyistä paljon selkeämpiä pelisääntöjä, jotta sekä yksittäisen osakkaan että koko taloyhtiön edut tulisivat varmistettua.

Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Kunnossapitoon tulee panostaa nykyistä enemmän  Taloyhtiöiden osakkaat eivät halua panostaa riittävästi kunnossapitoon ja korjauksiin – ”vastike ei saa nousta”  Kiinteistöissä on kuitenkin samat, aika ajoin toistuvat remonttitarpeet: putket, ikkunat, julkisivut, ilmanvaihto jne.  Asunnon ostajatkaan eivät kiinnitä tarpeeksi huomiota yhtiön korjaustarpeisiin ja -historiaan.  Kampanjan tuottama Sisäilmaston tarkastuslista asunnon hankkijalle kiinnittää huomiota mm. näihin kysymyksiin.  Taloyhtiöiden osakkaat eivät halua panostaa riittävästi kunnossapitoon ja korjauksiin – ”vastike ei saa nousta”  Kiinteistöissä on kuitenkin samat, aika ajoin toistuvat remonttitarpeet: putket, ikkunat, julkisivut, ilmanvaihto jne.  Asunnon ostajatkaan eivät kiinnitä tarpeeksi huomiota yhtiön korjaustarpeisiin ja -historiaan.  Kampanjan tuottama Sisäilmaston tarkastuslista asunnon hankkijalle kiinnittää huomiota mm. näihin kysymyksiin.

Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmaviestintä jatkuu  Kampanja on vahvistanut useiden eri tahojen sisäilmatoimintaa  Sisäilmainfopisteet jakavat jatkossakin järjestöjen tuottamia oppaita  Järjestöt toteuttavat viestintää ja tarjoavat neuvontaa  Kuntien sisäilmaryhmät toimivat  Kampanja on vahvistanut useiden eri tahojen sisäilmatoimintaa  Sisäilmainfopisteet jakavat jatkossakin järjestöjen tuottamia oppaita  Järjestöt toteuttavat viestintää ja tarjoavat neuvontaa  Kuntien sisäilmaryhmät toimivat