A4. Argumentointi ja retoriikka

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Argumentaatio Todistelu, perustelu.
Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä
VASTAVALMISTUNEEN PUHEENVUORO
KYSYMYKSIÄ ITSEARVIOINNIN AVUKSI
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
Yksilö ostajana.
Asiakkuudet luovalla alalla
Tutkimussuunnitelma…
Kommentti ÄI1.
Timo Luukkonen Janne Enberg
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Kommunikaatio, viestintä ja esiintyminen
kielten keskus Säädösten ymmärtämistä selvittävä kysely- ja haastattelututkimus Vesa Heikkinen & Aino Piehl Säädöskielihankkeen.
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset.
DISKURSSIEN VALTA Oppikirja s
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Punainen: tunteet, vaistot - Millaisia tunteita ja tuntemuksia tehtävä herättää? Musta: varovaisuus, arviointi, kriittisyys - Mitkä ovat ehdotuksen hyvät.
Runo tekstitaidon kokeessa
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
NEUVOTTELUUN VALMISTAUTUMINEN
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
ARGUMENTOINTI =toimintaa, jolla kuulija tai lukija pyritään saamaan jonkin asian puolelle tai sitä vastaan.
Retoriikka Retoriikka on aina keskuudessamme
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
Vaikuttava puhe 1. Logos 2. Ethos 3. Pathos
Kielellä vaikuttaminen
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
SF 2007 (T.Hopeavuoren materiaali & Tekniikan viestintä) TYÖELÄMÄN ARKIVIESTINTÄ Vastaanottaja- ja tilanneanalyysi.
Vaikuttaminen ja vakuuttaminen
Etsi ensin predikaatti.
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Päättötyön esittelyohjeet
Analyysissä huomioitavaa
Tekstien moniäänisyys
Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.
Argumentoinnin jalo taito Perustele – älä hikeenny! Sari Toivakka,
Ä I 4- KURSSI : KERTAUSTA A RGUMENTAATIO Argumentaatioanalyysissä otetaan huomioon tekstin kirjoittajan teesi eli väite argumentit eli perustelut.
Onks tietoo? Markus Lammenranta Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?1.
Kaikki keinot käyttöön! Yhteenvetoa tekstien vaikutuskeinoista.
Tekstin moniäänisyys tutkittavana
mielipidekirjoitelma
Argumentaation käsitteitä
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
Propagandan retoriikka ja diskurssit (1)
Tekstitaidon ylioppilaskoe
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Yhteenvetoa mediatekstien vaikutuskeinoista
Aihe? Käyttötarkoitus? Julkaisuyhteydet ja –tiedot? Tekniikka?
Ylioppilastutkintolautakunnan kriteereitä
Argumentaation ja retoriikan perusteet
Äi9 Aineistopohjainen essee
AI8 Argumentatiiviset tekstit
Vaikuttavan tekstin erittelyä = argumentaatioanalyysi
Pikaohje perustelemisesta
Vaikuttaminen Suoraa ja epäsuoraa.
’POHTIVA KIRJOITELMA’
Argumentaation ja retoriikan perusteet
MEDIAA TUTKIMASSA.
Tekstitaitovastauksen kertausta
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

A4. Argumentointi ja retoriikka Päivi Valtonen

Argumentointi ja retoriikka Argumentaatio ja retoriikka syntyivät antiikin Kreikassa 400-luvulla eaa. Antiikin tunnetuimpia reettoreita olivat Platon ja Aristoteles. Esitetään tutkimuskirjallisuudessa monella tavalla, jopa täysin samaa tarkoittavina Oma lähtökohtani (ja oppikirjan): retoriikan perustana on argumentaatio, ja retoriset tehokeinot eli kielelliset ilmaisutavat rakentuvat sen varaan.

Vakuuttamiskeinot (Aristoteles, puheilmaisu) Eetos = oikeamielisyys ja sivistys Puhujan persoonan uskottavuus, ”karisma” Eetokseen vaikuttaa puhujan asiantuntemus Eetosta vahvistavat kaikki luotettavuutta osoittavat seikat Paatos = tunteikkuus ja mahtipontisuus Yleisön saaminen vastaanottavaiseen tilaan Syntyy usein tunteisiin vetoavista argumenteista, apuna myös kielen (retoriset) tehokeinot Logos = järki ja näkemys Puheen tai tekstin asiasisältö ja sen loogisuus Vedotaan esim. tutkimuksiin ja rakennetaan syy- seuraussuhteita

Argumentointi ja retoriset keinot Argumentoinnin tavoitteena on vakuuttaa, esittää todisteita (logos ja paatos) →ASIASISÄLTÖ Retoristen keinojen tavoitteena on tehostaa argumentointia (paatos) → KIELELLINEN ILMIASU

Argumentointi ja sen osat Argumentointi koostuu väitteestä eli teesistä ja sen perustelusta eli argumentista. Taustaoletukset eli esisopimukset muodostavat linkin perustelujen ja väitteen välille. Esisopimukset ovat itsestäänselvyyksiä, joita ei tarvitse perustella; ne ovat kulttuurisidonnaisia arvoja, arvostuksia, asenteita, uskomuksia ja tunteita, jotka yleisö hyväksyy. Taustaoletukset liittyvät ideologioihin.

Argumentoinnin lajit Fakta Tunne Kokemus Asiapohjainen ja tunnepohjainen argumentointi Voivat esiintyä samassa tekstissä PÄÄARGUMENTOINTITAVAT: Fakta Tunne Kokemus

Asiapohjainen argumentointi Tavoitteena vakuuttaa, esittää todisteita (logos); tosi–epätosi –lauseet Päätelmät, joilla tosiasiatausta: Induktio (yksityinen → yleinen) Deduktio (yleinen → yksityinen) Analogia (rinnakkaistapaukset) Muita perustelutapoja, jotka pyrkivät vetoamaan järkeen: Asiantuntijan näkemys (”oikea” asiantuntija!) Tutkimukset Tilastot Historialliset faktat Omat kokemukset ja havainnot (voivat olla myös tunnepohjaista vaikuttamista)

Tunnepohjainen argumentointi Osa paatosta, jolla saadaan kohde vastaanottavaiseksi ja vaikutetaan asenteisiin ja arvoihin Ei voi sanoa, ovatko lauseet tosia vai epätosia; voidaan sanoa, ovatko moraalisia tai ilmaisevatko mielipidettä Propaganda, manipulaatio ja indoktrinaatio eli piilovaikuttaminen Mihin vedotaan? Yleinen mielipide ja uskomus Tunteet, tarpeet, toiveet Arvot ja moraali Edut ja haitat

Retoriset keinot (ks. moniste) Tavoitteena tehostaa argumentaatiota, esittää vakuuttavasti → paatos Retoriset keinot ovat kielellisiä valintoja, joilla tekstin tekijä tai puhuja vaikuttaa vaivihkaa vastaanottajaan ja saa hänet puolelleen. Retoristen keinojen jako: 1. Väitteen esittäjään keskittyvät keinot, lisäävät esittäjän vakuuttavuutta (eetos) 2. Esitettyyn argumenttiin liittyvät keinot, vahvistavat argumenttia (logos, paatos)

Argumentaatioanalyysi: taustatiedot/tekstikokonaisuus Mikä on tekstin tarkoitus? Kenelle teksti on suunnattu? Kuka on kirjoittanut tekstin? Missä ja milloin? Mikä on tekstin laji (antaa vihjeitä pääväitteestä)? Mitä teksti käsittelee? Mihin asiayhteyteen se liittyy? (aihe, konteksti) Mistä osista teksti muodostuu? Mihin kokonaisuuteen teksti kuuluu? Mitkä ovat tekstin lähtötiedot ja esisopimukset?

Argumentaatioanalyysi: Argumentaatio Mikä on kirjoittajan teesi eli pääväite? Mitä argumentteja eli perusteluja esitetään? Saavatko perustelut lisätukea? Millaista? Ovatko argumentit päteviä, uskottavia ja tehokkaita? Mitä tyyppiä ne edustavat? Onko vastanäkemykset huomioitu? Miten ne torjutaan? Onko tekstissä myönnytyksiä eri mieltä oleville? Mitkä ovat tekstin (kirjoittajan) tavoitteet? Mitä pyritään saamaan aikaan?

Argumentaatioanalyysi: retoriset keinot Mitä retorisia keinoja käytetään? Miksi juuri niitä? Miten ne vaikuttavat? Millainen on tekstin sävy? Sopivatko valitut keinot argumenttien tukemiseen? Miksi?

Argumentaatioanalyysi: argumenttien ja tekstin tavoitteiden arviointi kokonaisuutena Riittävätkö perustelut? Ovatko argumentit luotettavia? Onko tekstissä virhepäätelmiä? Kuinka tosia rinnastukset, esimerkit ja syy–seuraussuhteet ovat? Mitä jätetään sanomatta? Pääseekö teksti tavoitteeseensa? Vakuuttaako teksti? Miten? Millaisia ajatuksia, kysymyksiä tai vastaväitteitä teksti herättää?