Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kielitivolin tulokset Anna-Kaisa Mustaparta opetusneuvos.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VIRTUAALIMATKA MAAILMAN YMPÄRI
Advertisements

Osaava-hanke Liminka, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä, Utajärvi
Ranskan A2-etäopetus Turussa  Adoben Connect Pro –verkkokokousjärjestelmä  oppilaita /luokka-aste, etäringissä 2-3 koulua  jokaisella tietokone,
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
2.-luokkalaisten kielisuihkutunnit Tampereen Yliopiston Normaalikoulussa 2.-luokkalaisille opetetaan oppitunneilla ranskaa ja saksaa osana normaalia lukujärjestystä.
Vieraskielisen opetuksen politiikkatasot: vieraskielinen opetus yleissivistävässä koulutuksessa Anna-Kaisa Mustaparta Opetushallitus.
S2-tiimin muistiinpanot
Osaamisen ja sivistyksen asialla EVÄSTYSTÄ KEHITTÄMISTYÖHÖN Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
”Mukava kuulla, että muuallakin ovet paukkuu”
A-kielten opetuksen monipuolistaminen Tampereella
Oulun aikuislukio 2014.
Tietotekniikan käyttö opetuksessa alakoulussa Tuukka Kivioja.
Kieli- ja kulttuuriryhmien opetus, oppilasmäärät ja resurssi
Katja Yritys TTKK/DMI/Matematiikan laitos Hypermedialaboratorio
Anna-Kaisa Mustaparta Opetusneuvos Opetushallitus
Perusopetuksen ryhmäkoko
TASKU Mitä on kielitietoinen opetus? Mikä on kielitaidon taitotaso?
Turun Kielitivolin koulutusristeily
LIIKE-RESTO-OPS-linjaukset Kaija Sääski.
Graz-tapaaminen Opetushallituksessa ja Graz-info Ruissalossa ja ICT-REV Turku Suomi ECML:ssä ECML Suomessa Paula Mattila,
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
Kollegavalmennuksen sovellus toisen asteen koulutuksessa Elina Lehto Tampereen Ammattiopisto.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi LÖYTÖRETKI TOISEEN MAAILMAAN V Konnevesi Opetushallituksen tervehdys.
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
Mäntykankaan koulu Kelpo-pilotointi Mitä on kehitetty / millä tavoin on kehitetty? Jousto-opetusta vuosiluokilla 1-6 (Ma & Ai) E-luokat osallistuvat.
FUAS Kielet ja viestintä
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
 Tärkeä ja arvokas asia  Hyödyttää matkoilla, jatko-opinnoissa, ihmissuhteissa yms.  Työelämä edellyttää yhä parempaa kielitaitoa.  Oppimisherkkyys.
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio Ruralia-instituutti / Pekka Hytinkoski / Osuustoiminnan opetusverkosto.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi eTwinning Yrjö Hyötyniemi Opetushallitus
TIETOA VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN (SAKSA, RANSKA) VALINTAAN LIITTYEN
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Kiinan kieltä lukioissa
Etäopetus pelittää verkossa Tampere ja Turku aktiviisina kehittäjinä Riitta Mäkelä-Metsälä | Antti Huttunen | Päivi Luoma.
Anita Zenger, Turun Kielitivoli
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Uudistuuko kemian opetus? Marja Montonen MMO Kemian opiskelijat yleissivistävässä koulutuksessa Ympäristö ja luonnontieto (1- 4) opp.
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Kielivalinnat 2. luokalla
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Projektin toiminta 1. Koordinaatiohankkeen laajentuminen - Vierailu uusiin hankkeisiin kevään 2012 aikana -”Vanhojen hankkeiden” tilanteiden koordinointi.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukevan opetuksen kehittämishanke Kirjoittajan nimi Tilaisuuden nimi Päiväys/
Apua OPS:n tvt-tavoitteiden arviointiin Jari Harvio, Hämeenlinnan kaupunki Harri Jurvela, Tampereen kaupunki Esityksessä on Kahootilla toteutettu kilpailu.
Kielirikasteisen opetuksen ja toiminnan hanke Tampereen kaupunki.
Kielten laitos HALUATKO KIELENKIINTOISEN OPISKELUPAIKAN?
ALOITUSINFO PROJEKTIKOORDINAATTORI SARI ÅGREN Toimintakulttuurin kehittäminen.
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
SUOMI ON MONIKULTTUURINEN MAA!
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Tutoropettajien koulutus ja toiminta
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
Ilmiöprojekti verkossa: herättele, osallista ja aktivoi!
Maahanmuuttaja opetusryhmässäni
Opetushallituksen rahoittama valtakunnallinen hanke.
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2018
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio
A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2018
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
A2-kielen valinnoista ja opetuksesta kevät 2019
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Ystävyys ja myötätunto
Esityksen transkriptio:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kielitivolin tulokset Anna-Kaisa Mustaparta opetusneuvos

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”Kielitivoli on ollut upea matka! Uusia ideoita, uusia käytänteitä, uusia tuttavuuksia ja koulutusmahdollisuuksia sekä oppilaille että opettajille.” ”Kielitivoli on pistänyt myös kieltenopettajat pohtimaan omaa rooliaan ja opetustaan uudesta näkökulmasta!” ”Innostava hanke, jonka suurin ja palkitsevin asia on oppilaiden motivaation lisääntyminen!” ”Kielitivoli innosti uudistamaan työtapoja ja antoi uusia ideoita.” ”Erittäin antoisaa oli kokemusten ja ideoiden jakaminen kollegoiden kanssa.” ”Sosiaalisen median ja teknologian tarjoamat mahdollisuudet tulivat monipuolisesti esille.” ”Kielitivoli-hanke tuli kreivin aikaan!” ”On sellainen tunne, että olemme saaneet paljon aikaiseksi. Tästä on hyvä ja mielekästä jatkaa kehitystyötä.”

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Tiedotus  Erilaiset kaikelle kansalle suunnatut tempaukset, joihin kuka tahansa kiinnostunut voi tulla (esimerkiksi pääkaupunkiseudun yhteiset tilaisuudet tai Hämeenlinnan Kielitori-tapahtuma)  Huoltajille järjestetyt tilaisuudet: vanhempainillat, avoimet ovet, jne.  Näkyminen paikallisissa tiedotusvälineissä (paikallislehdet, - radio ja –TV)  Omat esitteet  Opetushallituksen tuottamat Kielitivoli-esitteet ja –julisteet

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Sitoutuminen tavoitteisiin  Koordinaattori (ja mahdollinen koordinointiryhmä) oli innostunut tehtävästään.  Koordinaattorille varattiin riittävästi palkallista työaikaa  Koordinaattori sai hallinnon, rehtorin ja muiden opettajien tuen yhteisille tavoitteille  Perustettiin paikallinen koordinointityöryhmä tms.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Täydennyskoulutus  Opettajat osallistuivat Opetushallituksen tarjoamaan täydennyskoulutusohjelmaan  Koordinaattorit osallistuivat Opetushallituksen järjestämiin koordinaattoritapaamisiin (2 krt/v)  Järjestettiin runsaasti omaa täydennyskoulutusta

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Tutustuminen eri kieliin ennen valinnan tekemistä :  Oppilaille tarjotut mahdollisuudet tutustua eri kieliin ja kulttuureihin, ns. kielimaistiaiset (esimerkiksi Kimara- verkoston kielibussi, joka vieraili eri puolilla maata)  Koulu- tai kuntakohtaiset kielitapahtumat ja teemapäivät, jolloin oppilaat saavat mahdollisuuden opiskella hiukan tarjolla olevia kieliä  Kielten lyhytkurssit oppilaille (kielisuihkut)  Kielten lyhytkurssit huoltajille  Kielitivoli-pelit:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Vertaistuki  Opettajat verkostoituivat alueellisesti, kielittäin, tms. pohjalta  Tavattiin kollegoita ja jaettiin kokemuksia Opetushallituksen koordinaattoritapaamisissa ja täydennyskoulutuksessa  Liityttiin Opetushallituksen tarjoamaan Kieltenopet verkossa -palveluun:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Valtionavustus  Keskimääräinen kunnan tai yksityisen koulun saama valtionavustus Kielitivoli-toiminnan kaikkina vuosina yhteensä oli €. Pienin valtionavustus oli € ja suurin €. Tässä ei ole otettu huomioon niitä valtionavustuksia, jotka jaettiin ns. valtakunnallisten tukipakettien tekemiseen muutamalle kunnalle tai koululle.  Valtionavustuksen käyttötarkoitus vaihteli huomattavasti sen mukaan, mihin panostettiin. Isoja menoeriä olivat mm. opettajien täydennyskoulutuksista aiheutuvat matka- ja sijaiskulut, etäopetuslaitteet, esitteet ja joissakin tapauksissa koordinaattorin palkkio tai kansainvälisestä yhteistyöstä aiheutuvat kulut.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Vapaaehtoisen/Valinnaisen kielen toteutumismahdollisuuden parantaminen  Kunnan/Koulun kielitarjontaa lisättiin  Opetusryhmän minimikokoa laskettiin

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Etäopetus  Erityisesti pienissä kouluissa etäopetus oli tärkeä mahdollisuus saada jonkin kielen opetus mukaan tarjontaan.  Etäopetusta käytettiin myös oppilaiden omien äidinkielten opetukseen.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Rehtoreiden tai muiden opettajien asenteet  Osa rehtoreista piti lukujärjestyksen laadintaa vaikeana, jos koulussa opetettiin A2-kieliä.  Kaikki kollegat eivät suhtautuneet suopeasti siihen, että haluttiin lisätä vähän opiskeltujen kielten oppilasmäärää.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ajankäytön ongelmat  Koordinaattorin työmäärä saattoi osoittautua huomattavasti arvioitua suuremmaksi.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Etäopetuksen tai tieto- ja viestintätekniikan käytön ongelmat  Laitteiden hankinta sekä niiden hallinnan opettelu vei arvioitua enemmän aikaa.  Hankintoja vaikeutti toisinaan asiantuntemuksen puute.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilövaihdokset  Erityisesti koordinaattorin vaihtuminen hidasti tavoitteiden saavuttamista, koska hankkeeseen perehtyminen vei aikaa.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tärkeimmät opetuksen laatua kehittäneet toiminnot -hankkeen puitteissa järjestetty täydennyskoulutus (44 vastausta) -uudet opetusvälineet sekä niiden käyttötaito (31) -opettajien verkostoituminen, vertaistuki ja muut yhteistyö (15) -erilaiset vierailut (15) -oppimateriaalin monipuolistaminen (10) -työtapojen monipuolistaminen (8)

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Etäopetus Kielitivolissa -eri kielten etäopetusryhmiä on ainakin 38 (kaikki vastaajat eivät ilmoittaneet ryhmien lukumääriä) -näistä 23 on A2-kielten ryhmiä ja 8 B2-kielten ryhmiä -etäopetuksena opetetaan oppilaiden omia äidinkieliä ainakin 5 kunnassa -etäopetuksena opetettujen kielten yleisyysjärjestys: saksa (12 ryhmää), ruotsi (9 ryhmää), venäjä (7 ryhmää, lisäksi venäjä äidinkielenä ryhmiä), ranska (1 ryhmä)

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Mitä pyritään säilyttämään? markkinointi, tiedotus, kielitapahtumat lisääntynyt yhteistyö erilaisten tahojen kanssa, verkostoituminen kielimaistiaiset, -suihkut, -kerhot jne. etäopetus laajennettu kielitarjonta kansainvälinen yhteistyö täydennyskoulutus Yhtenäistetyt valinnat

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Alennettujen ryhmäkokominimien säilyttäminen -12 vastaajaa: alennettu ryhmäkokominimi säilytetään -8 vastaajaa: säilytetään, mikäli rahoitus järjestyy -2 vastaajaa: säilytetään järjestämällä etäopetusta -2 vastaajaa: tavoitteena on säilyttää alennettu ryhmäkokominimi

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Vielä tulossa Kieli viestii –hankkeessa tuotettiin viestinnällisiä tehtäviä peruskoulun ranskaan, venäjään, espanjaan, ruotsiin ja saksaan eri tasoille ja eri oppimääriin. Kieliä etäopetuksena edistetään vielä tänä keväänä Pekko-hankkeessa. Ensi syksyyn mennessä tuotetaan opettajien ja oppilaiden käyttöön sähköinen Kielisalkku.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Kielitivoli Kielitivolin parhaita käytänteitä levitetään 10 alueverkoston kautta, vetovastuussa: Helsinki, Turku, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Suomussalmi, Rovaniemi Alueellista työtä tukevat normaalikoulujen verkosto ja kielikoulut Ulkomailla toimivat suomalaiset peruskoulut ovat omana verkostonaan verkkojulkaisu: Kielten tarjonta ja kielivalintojen perusteet perusopetuksessa, tiivistelmä myös painettuna

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi KIPPO (kielten asiantuntijat Opetushallituksessa) Terhi Seinä Ingelisa Wikholm Kristiina Ikonen Anu Halvari Anna- Kaisa Mustaparta Paula Mattila