Elinkaariajattelu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Advertisements

Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Kestävä kehitys rakennusalalla
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Jätteiden lajittelun lyhyt historia – entä seuraavat askeleet?
Elinkaariajattelu autoalalla
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
Jukka Heinonen, tutkija
Materiaalitehokkuuden edistäminen Lahden kaupungissa
RATKAISUNA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ  Aiheuttaa 40 % kasvihuonekaasupäästöistä  Kuluttaa 40 % energiasta  Teollisuutta tai liikennettä.
Elinkaariajattelu ja rakentaminen
(Viitekehys: Suomi, Kotka)
Lajittelupeli Catering-ala.
KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA Esitys Joensuussa
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
Monikäyttöinen paperi
Hotelli- ja ravintola-ala
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Lajittelupeli Hoitoala.
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
Päästöjen ja kustannusten laskennalla vaikutetaan yritysten imagoon ja kilpailukykyyn Neuvotteluaineistoa Reijo Laine Senior & Sons Oy © Senior.
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Hius- ja kauneudehoitoala
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
Energinen Suomi.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
PuuEra-puukerrostalon hiilijalanjälki: Rakennusliike Reponen, Versowood, Koskisen Oy Bionova Consulting 13. kesäkuuta 2011.
Pekka Puputti, Autotuojat ry1 NÄIN SYNTYI AUTOJEN YMPÄRISTÖMARKKINOINNIN LINJAUS Kuluttajavirasto Pekka Puputti Autotuojat ry.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
mieluummin useampikin?
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Työpaja 3. Jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätys
Illan ohjelma Kahvit Leena Karppi: Tulosten ja laskentatavan esittely Anne Leppänen: Vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseksi Keskustelua:
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Lajittelupeli Rakennusala.
Harjoittelupaikka - mekaniikkasuunnittelu
– 10 kysymystä ja vastausta–
Kestävä kehitys & kierrätys
Energia ja energiapolitiikka kouluopetuksessa
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Henkilökunnan Ekokompassi- koulutus Tapahtuman nimi, pvm Kouluttaja.
KESTÄVÄ KEHITYS OPPILAITOKSISSA (Cantell, H. toim
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Kulutus ja jätehuolto.
Vihreän ja terveellisen rakentamisen mahdollisuudet
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Vaatteet vastuullisesti
16. Kestävä kehitys säästää ehtyviä luonnonvaroja
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Yritykset ja yhteiskunta
Kaupungit.
Hyvä ympäristö syntyy aina uudelleen
Prosessi- ja ympäristötekniikan perusta
Yhdyskunta ja ympäristö Hanna Salminen Koulutuskeskus Salpaus 2009
Elinkaariajattelu Suomen ympäristöopisto SYKLI / Kestävä kehitys rakennusalan koulutuksessa.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Mikä on tuotteen ELINKAARI?
tuotteiden/tuotantoprosessien ympäristövaikutusten arvioinnissa
Kari Tuutti Yksikönjohtaja, Long Products Outokumpu
Esityksen transkriptio:

Elinkaariajattelu

Life Cycle Analysis (LCA) Menetelmä, jonka avulla pyritään selvittämään tuotteen tai palvelun ympäristövaikutukset koko elinkaaren ajalta Apuna voidaan käyttää kansainvälisen standardisointijärjestön, ISO:n 14040-sarjan standardeja ja EU komission julkaisemaa käsikirjaa elinkaariarvioinnista (ILCD handbook) Yksityiskohtaisena melko työläs Yksinkertaistetussa elinkaariarvioinnissa päähuomio on keskeisimmissä elinkaaren vaiheissa tai ympäristönäkökohdissa Esim. keskittyminen ainoastaan hiilidioksidipäästöihin tuotantoketjun kasvihuonepäästöjä vähennettäessä

LCA-prosessi pähkinänkuoressa Tavoite Tuotteen/palvelun määrittely, vertailukohdat, analyysin yksityiskohtaisuuden tarve Analyysi Aiheutuneet päästöt veteen, ilmakehään ja maahan, käytetyt energia ja raaka-aine, kaikki kvantifioituina prosessikohtaisesti Vaikutusten arviointi Resurssien käytön ja syntyneiden päästöjen vaikutukset ryhmitellään vaikutuskategorioihin, painotukset Tulkinta Tulokset raportoidaan mahdollisimman informatiivisella tavalla ja ympäristövaikutusten vähentämismahdollisuuksia arvioidaan

Pohdittavia kysymyksiä Miten raaka-aineet otetaan luonnosta? Esim. kestävä kaivostoiminta, maanviljely, uhanalaisten lajien suojelu Käytetäänkö valmistuksessa tai jalostuksessa energiaa tai luonnonvaroja turhaan? Esim. farkkujen kivipesu, toisaalta kierrätysmateriaalin käyttö Mikä on jakelun ja kuljetusten määrä? Ei ainoastaan matkan pituus, vaan myös kuljetustapa (auto, rautatie, laiva, lentäen) Miten käyttö ja kunnossapito vaikuttavat? Käyttöajan vaikutus päästöihin (suhteellinen laskutapa) Onko uudelleenkäyttö ja kierrätys mahdollista? Miten syntyvää jätettä käsitellään? Vaarallisen jätteen välttäminen, kierrätys ennen kaatopaikkaa

Muita kestävän kehityksen mittareita Ekologinen jalanjälki Kaikki ympäristövaikutukset, luonnonvarojen käyttö, energia, päästöt, jätteet www.era17.fi

Maailman ekologinen jalanjälki 2,7 (globaali)hehtaaria/hlö (2007) Suomalaisen ekologinen jalanjälki on 6,2 ha

Muita kestävän kehityksen mittareita Ekologinen jalanjälki Kaikki ympäristövaikutukset, luonnonvarojen käyttö, energia, päästöt, jätteet Ekologinen selkäreppu (MIPS) Material input per Service Unit Luonnonvarojen kulutus kilogrammoina Hiilijalanjälki Vain hiilidioksidipäästöt, tai kasvihuonekaasupäästöt

LCA: Jätteiden synnyn ehkäisy Jätteiden synnyn ehkäisytoimien elinkaarenaikaisia vaikutuksia ei perinteisesti oteta huomioon jätepolitiikassa Ehkäisy vaikuttaa jätteiden käsittelyä ja myös kierrätystä enemmän ja suoremmin jätteeksi joutuvan tai joutumattoman tuotteen koko elinkaareen Yhdyskuntajätteiden synnyn ehkäisyssä on kyse paljon laajemmasta jätemäärästä Jätteen määrä hyödykkeen elinkaaren eri vaiheissa, erityisesti elinkaaren alkupäässä on yleensä huomattavastikin suurempi kuin itse tuotteesta muodostuva jätemäärä Jätteiden synnyn ehkäisy on keino vähentää ja tehostaa materiaalin ja energian käyttöä kautta koko arvonlisäketjun Elinkaarivaikutusten tunteminen auttaa suuntaamaan resurssit niihin toimiin, joiden elinkaarenaikaiset hyödyt ovat suurimmat Tarkasteltaessa ainoastaan yhdyskuntajätteen vähenemistä, ohjelmat saattavat vaikuttaa ylimitotetuilta Kustannusten säästö muiden ympäristöongelmien ratkaisemisessa

Suomen jätemäärät Lähde: http://tilastokeskus.fi/til/jate/2010/jate_2010_2012-05-16_fi.pdf

Materiaalivirrat analyysimenetelmänä Antaa karkean kokonaiskuvan tuotteen tai toiminnon elinkaarenaikaisista ympäristövaikutuksista Lasketaan kaikki luonnonvarojen kulutus tai siirto luonnolliselta paikaltaan, jota tietyn raaka-aineen, tuotteen tai toiminnon aikaansaaminen edellyttää elinkaarensa aikana Materiaalivirran alkupään päätöksillä (esim. materiaalien käyttöönotto) voi olla suurempi vaikutus esim. kasvihuonekaasupäästöihin kuin jätehuoltovaiheen ratkaisuilla Ympäristövaikutusten vähentämisen kannalta paras vaihtoehto on jätteiden synnyn ehkäisy Varovaisuusperiaate: Materiaalivirtojen pienentäminen vähentää globaalien toistaiseksi tuntemattomienkin ympäristöongelmien riskejä Ongelmien ennaltaehkäisy Tavoitteena materiaalitehokkuus

Ryhmätehtävä – rakennuksen elinkaari Pohdi asuinrakennuksen elinkaaren ympäristövaikutuksia

Rakennuksen elinkaari Raaka-aineiden hankinta: puunkasvatus ja -korjuu mineraalien kaivu maa-ainesten otto öljynporaus Rakennuksen käyttö: käyttöikä korjaukset ja huollot muunneltavuus (käyttötarkoitus voi myöhemmin muuttua) Rakentaminen: materiaalihukan välttäminen Rakennuksen purkaminen: jätteiden uudelleenkäyttö jätteiden kierrätys Rakennusmateriaalien valmistus: sahateollisuus betonin valmistus teräksen ja lasin valmistus Kuljetukset: maa-, vesi- ja ilmakuljetukset lähellä ja kaukana tuotetut raaka-aineet ja tarvikkeet Lähde: Rakennusmateriaalien hiilijalanjälki/Puuinfo & Suomen metsäsäätiö

Pitkä käyttöikä hyödyttää ympäristöä Materiaalintuotanto ja rakentaminen: 1 vuosi Asuminen ja kunnossapito: 70–100 vuotta Purku ja kierrätys: 0,5 vuotta Runkomateriaalin vaikutus elinkaaren aikaisiin päästöihin on vain 1 % Lähde: kivitaloinfo.fi

Customers.evianet.fi/woodfocus

Elinkaareen vaikuttaminen Lähde: www.teknologiateollisuus.fi

Teräksen elinkaari www.ruukki.fi

Puun elinkaari customers.eviaent.fi/woodfocus

Ryhmätehtävä jatkuu… Totuus elinkaaresta? Tuliko kaikki ilmi? Jäikö jotain puuttumaan? Miten ympäristövaikutuksia voisi vähentää? Kenellä on vastuu? Tuottaja, kuluttaja, rakennuttaja, aliurakoitsija… Raaka-aineiden valmistuksen aikana tuotetusta jätteestä? Rakentamisen aikana tuotetusta jätteestä? Tuotteiden hävittämisestä syntyvästä jätteestä?

Mikä on oma vaikutuksesi? http://ilmastodieetti.fi/Ilmastolaskuri.html Testaa itsesi! Ilmoita Jätemäärä Lopullinen tulos /kg Lopuksi voidaan koota luokan keskiarvo tai vertailla tuloksia – pohtia miten vähentää omaa vaikutusta

Elinkaarikustannukset Laskutehtävä Ryhmille annetaan urakka, jonka kustannukset on laskettava elinkaaren mukaan Euromääräisinä Ympäristövaikutuksien kannalta: Ekologinen selkäreppu (linkki: http://www.sll.fi/mita-me-teemme/tuotanto-ja-kulutus/mips/mips-lukuja/mips-lukuja)

Lähteet SLL(2010), Jätepolitiikka, http://www.sll.fi/luontojaymparisto/kestava/jatepolitiikka/tilastoluento UNEP (2011), Life Cycle Initiative, http://lcinitiative.unep.fr/