Nuorisotoimen ja oppilaitosten yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
NUORET JA TYÖTTÖMYYSTURVA
Maire Mäki Johtaja Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto
Jokilaaksojen Nuorten Tuki ry.
Kyselyyn vastasi:Espoo 23/25 Kirkkonummi3/4 Kauniainen0/1 Ilman jatko-opiskelupaikkaa jääneet nuoret Kesäkuu Espoo146 Kirkkonummi20 3 koulua, joissa kaikki.
Sosiaality ö opiskeluterveydess ä Opiskelukuraattorin työ Kopparitoiminta.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Nuorten vapaaehtoisten rekrytointi
Palveluketjujen kehittäminen ja laadullisen vaikuttavuuden mittaaminen Sosiaalisen vahvistamisen kehittämistoiminta 2012–2014 Reetta Pietikäinen, kehityspäällikkö.
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Taustaa Valtaosa suomalaisista nuorista voi hyvin, mutta sosiaalinen ja henkinen syrjäytyminen on lasten ja nuorten keskuudessa lisääntynyt yhteiskunnan.
Haukipudas-Kiiminki –työpajahanke Tenho Jaakola
Taustaa Valtaosa suomalaisista nuorista voi hyvin, mutta sosiaalinen ja henkinen syrjäytyminen on lasten ja nuorten keskuudessa lisääntynyt yhteiskunnan.
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Aino Manninen, Nal Tiina Saarinen, Riinu ry Asumisneuvontakoulutus Nuorten tarpeet asumisneuvonnassa.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Monialainen viranomaisyhteistyö ja etsivä nuorisotyö osaksi nuorisolakia sekä etsivästä nuorisotyöstä ja nuorten työpajatoiminnasta.
Nuorisolain uudistuksen sanoma kunnille Jaana Walldén, Nuorisoyksikkö
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Nuorten ohjautuminen Starttivalmennusverkoston tapaaminen Joensuu.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto nuorisolaissa 72/2006 Nuorten elinolot –seminaari Forssa Jaana Walldén p
Uusi Väylä Ammattiin.
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä Kokkola Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
TYÖTAITAJA 2013–2014 ”Työelämän perussäännöt kunniaan”
Nuorisotoimi Nuorten työpajatoiminta Lapissa 2009.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Työpajojen tehtävä nuorten ohjaus- ja palveluverkoston kehittämisessä Lapin lääninhallitus
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
NUORISOLAKIUUDISTUS Monialainen viranomaisyhteistyö ja etsivä nuorisotyö nuorisolaissa (Laki 693/2010) (HE 1/2010 vp) Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Polkuja läpäisyn tehostamiseen – tavoitteista näkyviksi teoiksi
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Etsivä nuorisotyö.
Nuorten hyvinvoinnin ankkurit Lapissa -hanke ESR ja Lapin lääninhallitus Hallinnoija, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapset, nuoret.
Ohjaus-hankkeen verkostopäivät, Espoo
Tuula Savikuja, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry./HERO
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa Nuorten kuuleminen Läpäisy ja työelämään.
Yhteenveto palveluketjuseminaarisarjan keskeisestä sisällöstä Minna Anttila TtT, Projektitutkija Turun yliopisto hoitotieteen laitos
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Haukipudas-Kiiminki –työpajahanke Tenho Jaakola
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
Nuorten näköistä toimintaa Espoossa KOPPI Kohti kuntouttavampia työelämäpalveluita –hanke Projektisuunnittelija Hilla-Maaria Sipilä Tampere.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
Etsivä nuorisotyö Kemissä Argos. Taustaa ja tuloksia Argos -etsivän nuorisotyön hanke aloitti Kemissä heinäkuussa 2008 Työparitoiminta Tuloksia 2008 hanke.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Nuorisolain uudistaminen
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Kuraattorit ja psykologit toisella asteella
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuuden kehittäminen
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Kuraattorit ja psykologit toisella asteella
Ohjaamopäivä Kotka Merja Hilpinen
Etsivä nuorisotyö Lapissa vuonna 2017
Nuorten työpaja- toiminta Lapissa vuonna 2017
Esityksen transkriptio:

Nuorisotoimen ja oppilaitosten yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet 21.11.2012 koulutuskeskus Agricola Seija Laitinen Aino Kauppinen

Mitä on etsivä nuorisotyö? Mitä on erityisnuorisotyö? Mitä on monialainen yhteistyö?

Etsivä nuorisotyö Mitä? ”Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja auttaa hänet sellaisten palvelujen ja muun tuen piiriin, joilla edistetään hänen kasvuaan ja itsenäistymistään sekä pääsyään koulutukseen ja työmarkkinoille. Etsivää nuorisotyötä tehdään ensisijaisesti perustuen nuoren itsensä antamiin tietoihin ja hänen omaan arvioonsa tuen tarpeesta.” Nuorisolaki 7 b § Etsivä nuorisotyö on nuorisotyötä, jonka tavoitteena on olla läsnä nuorten keskuudessa ja tarjota mahdollisuus turvalliseen ja luottamukselliseen aikuiskontaktiin. Etsivä nuorisotyö etsii nuoren kanssa ratkaisuja nuoren pulmiin ja kysymyksiin ja auttaa nuorta saavuttamaan tarvitsemansa palvelut. Perustana ihmiskäsitys, jonka mukaan jokaisella ihmisellä on sama kiistämätön arvo hänen taustastaan, kohtalostaan tai elämäntilanteestaan riippumatta Etsivän nuorisotyön palvelut on nuorelle vapaaehtoisia ja luottamuksellisia

Tietojen luovuttaminen etsivälle nuorisotyölle Nuorisolaki 7 c § (20.8.2010/693) Nuoren yksilöinti- ja yhteystiedot on sen estämättä, mitä tietojen salassapidosta säädetään, luovutettava nuoren kotikunnalle etsivää nuorisotyötä varten seuraavasti: 1) opetuksen järjestäjän on luovutettava tiedot perusopetuksen päättäneestä nuoresta, joka ei ole sijoittunut perusopetuksen jälkeisiin opintoihin; 2) koulutuksen järjestäjän on luovutettava tiedot alle 25-vuotiaasta nuoresta, joka keskeyttää opinnot ammatillisessa koulutuksessa tai lukiokoulutuksessa; 3) puolustusvoimien ja siviilipalveluskeskuksen on luovutettava tiedot alle 25-vuotiaasta nuoresta, joka vapautetaan varusmies- tai siviilipalveluksesta palveluskelpoisuuden puuttumisen takia tai joka keskeyttää palveluksen.

Kenelle? Peruskoulun päättäneet, jotka ovat vailla toisen asteen koulutuksen vaatimaa osaamista Toisen asteen ammatillisen perustutkinnon suorittaneet, jotka jäävät ”pysyvästi” työttömäksi Koulutuksensa, erityisesti ammatillisen perustutkinnon keskeyttäneet koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jäävät Putoamisvaarassa olevat, esim. alhaisesta motivaatiosta kärsivät nuoret tai elämänhallinnassa tukea tarvitsevat.

Etsivä työ Pieksämäellä Nuoria ohjautuu oppilaitosten, TE- toimiston, sosiaalitoimen, mielenterveys- ja päihdepalveluiden, nuorten työpajan, yksityishenkilöiden ja nuoren oman huolen kautta. Palveluohjaustoiminnan kehittäminen ja vahvistaminen -> Työ pohjautuu palveluohjaukseen ja itsenäisyyden tukemiseen, työn lähtökohtana ovat tiedot jotka nuori itsestään antaa Moniammatillisen verkostotyön kehittäminen Koulupäivystykset 2. asteella ja toimintojen kehittäminen Toimintojen ja yhteistyön kehittäminen nuorten tarpeista lähtien 2. asteella Perusnuorisotyö Nettinuorisotyön kehittäminen Katupartiotoiminnan vahvistaminen

Erityisnuorisotyö Erityisnuorisotyön tavoitteena on nuorten sosiaalinen vahvistaminen ja elämänhallinnan tukeminen sekä kannustaminen päihteettömään elämään. Erityisnuorisotyön tarkoituksena on kulkea nuoren rinnalla vaikeina hetkinä sekä vahvistaa nuoren itsetuntoa ja ohjata sekä auttaa häntä nuoruuden myllerryksien keskellä. Tavoitteena on myös saada aikaan uusia toiminnan malleja eri yhteistyötahojen kanssa. Toimintaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä poliisin, sosiaalitoimen, terveystoimen, oppilaitosten, koulujen, seurakunnan, yhdistysten sekä nuorten vanhempien kanssa. Pieksämäellä 3 erityisnuorisotyöntekijää Koulunuorisotyö Sosiaalinen vahvistaminen ( etsivän työpari) Osallisuus ja vaikuttaminen

Erityisnuorisotyö- etsivänuorisotyö- monialainen asiantuntijuus Työparitoiminta Yhteinen toimintamalli Peruskoulu Toinen aste Monialainen asiantuntijuus (pedagoginen, psykologinen, sosiaalityö, päihde - ja mielenterveystyö) yhteistyön voimavara edellyttää jatkuvaa, avointa, toisia kuuntelevaa ja kunnioittavaa vuorovaikutusta. On tärkeää kuulla moniäänisesti nuorta, eri ammattialojen näkökulmia ja monialaista osaamista ennen kuin päätetään toimenpiteistä nuoren kanssa.

Monialainen yhteistyö- mahdollisuus ja voimavara Nuorten tavoitettavuus, aito läsnäolo -> yhteiset nuoret Toimivan verkoston tiiviys, ”putoamisen” vaara pienenee. Varhaisen tuen antaminen helpottuu Uusien mallien syntyminen Yhteiset pelisäännöt helpottavat työn tekemistä verkostossa Yhteisen mallin avulla taataan myös varhainen, nopea, riittävän tehokas sekä aikuistahojen ja nuoren yhteistoimintaan velvoittava puuttuminen. = asiakaslähtöinen, kuunteleva ja osallistava työote Katiska

Käytännön yhteistyön haasteet Luonteva ”sijoittuminen” koulumaailmaan hidasta, mutta eteenpäin vievää Koulun ja nuorisotyön organisaatiorakenteet erilaiset -> yhteistyömuotojen sovittelu ja käytäntöön saattaminen ajoittain haasteellista -> tahtotila tärkeintä Eri kouluilla erilaiset toimintatavat – yhteisen toimintamallin kehittäminen Pieksämäelle Tiedonkulku – 8 eri tahoa Väärin ymmärretty työn kuva Seuranta puutteellista, OKM Laskentapäivän kirous versus varhainen puuttuminen

Nuoruus on seikkailu Nuoruus on seikkailu suunnaton Kokeile vain, hämmästy vain Sä maailmaa Nuoruus on nousussa auringon Uinailevan, salatuimman Se paljastaa Nuoruus on sadussa Tuhkimon Peloista sen, toiveista sen Se voimaa saa Nuoruus on vaikeaa.” (Katri Helena, nuoruus on seikkailu) ”Mitä silloin tapahtuukaan Ensisuudelma kun ohi on Epätoivo, eikä muukaan, Oli onni niin vaatimaton Näin kun sanotaan Mä miettiä saan Nuoruus on seikkailu suunnaton Kokeile vain, hämmästy vain Sä maailmaa Nuoruus on nousussa auringon Uinailevan, salatuimman Se paljastaa Missä onkaan henkes siteet, Missä voimasi todellinen Mistä saatkaan mielipiteet, Mistä tiedon ja kokemuksen Näin kun kysytään Mä miettimään jään