EU:n rakennerahastokausi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Advertisements

Tilannekatsaus ja uuden ohjelmakauden valmistelu Jussi Yli-Lahti Aluekehitysjohtaja Alueosasto
SME NCP-tiimi Heini Günther/Jukka Kohonen/Marjo Uotila
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Päijät-Hämeen liitto Huonekaluteollisuus nousuun -
EU-rahoitus Järjestöpäivä Taneli Tiilikainen.
Ideahaku 1.6. – Kehittämisjohtaja Kaj Lyyski.
Tiina Tervaniemi Projektipäällikkö Pohjois-Savon liitto
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Etelä-Suomen EAKR-ohjelman vuosiraportti 2010 Esittely Päijät-Hämeen MYR:ssä
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
•EAKR-OHJELMA EP:N ERESAUTTAJANA Timo Urpala.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Ohjelmapäällikkö Soile Juuti
Kansainväliset EU-rahoitusohjelmat käyttöön Pohjois-Savon kunnissa (KARA)
EAKR-toimenpideohjelmien arviointi Neuvotteleva virkamies Marikki Järvinen Työ- ja elinkeinoministeriö, Alueiden kehittämisyksikkö.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Rakennerahastokausi Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
“TERVEYS” MYR Uusimaa ohjelman toimeenpanon johtaminen.
EU-RAHOITUS KAINUUSSA JORMA TEITTINEN KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Rakennerahastokausi Itä-Suomen kehittämisstrategia Työpaikat Yrityskanta Työllisyysaste Työttömyysaste Arvonlisäys T&K-toiminta Vienti Koulutustaso.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Maaseuturahasto Satakunnassa
Varsinais-Suomen MYR:n koulutusjaosto Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) ja jaostot ALKE 7/2014, §24 ja kuntalaki sekä hallintolaki Valtuustokausi.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
EAKR-toimenpideohjelmat Tilannekatsaus kevät 2014 Pohjois-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Kokkola, TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Rakennerahasto-ohjelman toimeenpanon tilannekatsaus Maakunnan yhteistyöryhmä
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Pohjoisen periferian valtioiden välisen yhteistyön ohjelma Kuopio Petri Haapalainen.
Näkemyksiä ohjelmatoiminnasta uuteen rahoituskauteen siirryttäessä Paneelikeskustelun saatteeksi Aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen, Etelä-Savon.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Kestävää kasvua ja työtä
Innovatiiviset kaupungit
Ohjelmakauden 2007 – 2013 loppuvuodet Ohjelmapäällikkö Hanna Makkula Etelä-Savon maakuntaliitto.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Kari Aalto.
EU:n rakennerahastokausi Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio ) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin.
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteumakatsaus
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Keski-Pohjanmaan liiton rahoittamien EAKR-hankkeiden ”elämänkaari”
Rahoituksen kohdentuminen 2018
Rakennerahastojen hallintojärjestelmän uudistaminen
Yrittävä K-P teemaryhmän kokous
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Rakennerahastohaun painopisteet
Rakennerahastokausi millaista toimintaa rahoitetaan?
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
EU-rahoitus kunnille ja maakunnille
Esityksen transkriptio:

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä –ohjelma Interreg –ohjelmat Muita EU -rahoituslähteitä

Rakennerahastorahoituksen Suomen osuus romahti EU:n Rakennerahastoilla on kaksi tavoitetta: ”Investoinnit kasvuun ja työpaikkoihin” ”Euroopan alueellinen yhteistyö (EAY, Interreg)” EU:n päätös rakennerahastoille yhteensä 367 Mrd, josta EAY -tavoitteen osuus on 10,2 Mrd euroa. Kansallisen rakennerahasto-ohjelman rahoitus pienenee alkaneella ohjelmakaudella merkittävästi: Suomelle rakennerahastoihin 1,5 Mrd, josta EAY -tavoitteeseen 161,3 miljoonaa euroa.

Rakennerahasto - ohjelman Satakunnan rahoituskehys (EU+valtio+kunta): 2015 -n. 8,5 M€ 2020 - 9,0 € EAKR = Euroopan aluekehitysrahasto 60 % ESR = Euroopan sosiaalirahasto 40 %

Satakuntalaiset kehittämis- tutkimus- ja koulutusorganisaatiot ovat valmistautuneet hyödyntämään entistä tehokkaammin muuta EU-rahoitusta alkavalla ohjelmakaudella EU:lla on useita erilaisia rahoitusinstrumentteja, joista pääosin julkisen sektorin toimijat voivat hakea rahoitusta kehittämishankkeisiin tai kokemusten vaihtoon Myös yritysten osallistumista hankkeisiin on yritetty uudella ohjelmakaudella mahdollistaa aiempaa paremmin Interreg /EAY-ohjelmat ja Horisontti 2020 ovat keskeisimpiä tutkimukseen ja aluekehittämiseen liittyviä EU:n rahoitusvälineitä

Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelmalla 2014-2020 tuetaan kehittämis- ja investointihankkeita, joilla edistetään pk-yritysten kasvua ja kilpailukykyä (EAKR) uusimman tiedon ja osaamisen tuottamista ja hyödyntämistä (EAKR) työllisyyttä ja työvoiman liikkuvuutta (ESR) koulutuksen ja ammattitaidon kehittämistä sekä elinikäistä oppimista (ESR) sosiaalista osallisuutta ja köyhyyden torjuntaa (ESR)

Ensimmäinen rakennerahastohaku 5.5 – 3.9.2014 Satakunnan rahoituskehyksestä oli haettavana yhteensä 6,616 miljoonaa ESR-projektit haetaan ELY keskuksesta EAKR-hankkeita rahoittavat maakuntatasolla maakunnan liitto ja ELY-keskus. Yksittäisten yritysten kehittämistä koskevat sekä pk-yritysten toimintaympäristöä kehittävät EAKR-hankehakemukset jätetään ELY-keskukselle. Muut kehittämishankehakemukset jätetään maakunnan liitolle. Päätökset valmistellaan Satakunnassa (ELY tai Satakuntaliitto), mutta rakennerahastotoiminnan uudistuksesta johtuen tuen myöntämis-ja maksatuspäätökset tehdään Pirkanmaan liitossa tai Keski-Suomen ELY-keskuksessa. Maakuntaliiton rahoittamien hankkeiden osalta Satakuntaliiton maakuntahallitus tekee rahoituksen kohdentamispäätökset. Rakennerahastohankkeita ohjelmakaudella 2014-2020 haetaan sähköisesti.

Satakunnan haun tulos ja eteneminen EAKR TL 1 Yritystukihaku on jatkuva ja vasta käynnistymässä 29 kpl EAKR toimintalinja 2 hakemusta / Satakuntaliitto > joista 6 kpl kv-hankehakuun tähtäävää valmisteluhanketta 23 kpl ESR hakemusta / Satakunnan ELY-keskus Neuvottelu- ja täydennyspyyntökierros käynnissä Ensimmäiset hankepäätökset marras-joulukuussa > 500 000 hankkeet maakunnan yhteistyöryhmän päätettäväksi Seuraava haku mahdollisesti helmikuussa 2015

EAKR TL 2 TUETTAVA TOIMINTA Tutkimus-, osaamis- ja innovaatio-keskittymien kehittäminen yritystoimintaa tukevan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan infrastruktuuri pilotointi-, kokeilu- ja demonstraatioympäristöt tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen yritysten sekä tutkimuslaitosten, koulutusorganisaatioiden ja julkisyhteisöjen T&K&I-yhteistyö, myös kansainvälisellä tasolla Yritysten innovaatio-toiminnan vahvistaminen (ml ELY yritystuki) yritysten tuotteiden, palveluiden ja tuotantomenetelmien kehittäminen, kaupallistaminen ja uuden teknologian käyttöönotto uusien tuotteiden, materiaalien ja tuotantomenetelmien protot, pilotoinnit ja demonstraatiot elinkeinoelämää tukeva soveltava tutkimus, selvitykset ja kokeilut sekä toiminta-, palvelu- ja kaupallistamisprosessit Uusiutuvan energian ja energia-tehokkaiden ratkaisujen kehittäminen vähähiilisten tuotteiden, palveluiden ja tuotantomenetelmien kehittäminen, kaupallistaminen ja uuden teknologian käyttöönotto protot, pilotoinnit ja demonstraatiot vähähiilisyysstrategioiden toteuttamisen kannalta tärkeät uudet ratkaisut ja selvitykset alueelliset materiaali- ja energiavirtojen hyödyntämistä tukevat verkostot ja yhteistyömuodot Kohderyhmät: Pienet ja keskisuuret yritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, kunnat Tuensaajat: Tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, yritykset ja yritysryhmät, elinkeinojen kehittämisorganisaatiot, julkisomisteiset teknologia- ja osaamiskeskukset, kunnat ja muut julkisyhteisöt, yhdistykset ja osuuskunnat TULOSKESKEISYYS : TKI TOIMINNAN KASVU, TKI YHTEISTYÖ JA OSALLISTUVAT YRITYKSET

INTERREG = Euroopan alueellinen yhteistyö –tavoite = EAY INTERREGin tavoitteena on lisätä alueiden välistä yhteistyötä Hankkeissa tulee aina olla partnereita vähintään kahdesta eri maasta Hankkeiden tulee luoda lisäarvoa rajat ylittävällä yhteistyöllä INTERREG-ohjelmat jaetaan kolmeen eri tyyppiin: Rajat ylittävä yhteistyö (Pohjoinen, Botnia Atlantica, Central Baltic) Valtioiden välinen yhteistyö (mm. Itämeri-ohjelma, Pohjoinen periferia ja arktinen –ohjelma) Koko Euroopan kattava yhteistyö; Interreg Europe, Interact, Urbact, Espon Satakuntaliitto on osallistunut Central Baltic ja Itämeri -ohjelman valmisteluun. Koko EU:n kattavia alueiden välisen yhteistyön ohjelmia on valmisteltu pääosin ministeriötasolla. Satakuntalaiset toimijat voivat osallistua ohjelmien toteutukseen partnereina tai hankekonsortioiden rakentajina. Satakuntalaisilla toimijoilla on jonkin verran kokemusta aiempien kausien INTERREG C ohjelmista. Ohjelmiin osallistuminen edellyttää useimmiten pitkäkestoista ja laajaa valmistelutyötä.

Central Baltic –ohjelma 2014-2020 www.centralbaltic.eu

Ohjelma-alue Central Baltic –ohjelma jatkaa edelliskauden Central Baltic INTERREG IV A –ohjelmaa > Satakunnalle uusi ohjelma, aiempi Botnia Atlantica Ohjelmamaat Suomi + Ahvenanmaa, Ruotsi, Viro ja Latvia Suomessa ohjelma-alueena Etelä- Suomi: Kymenlaakso, Satakunta, Uusimaa, Varsinais-Suomi, Kanta- Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Etelä-Karjala Partnerikonsortiot: julkisen sektorin toimijat, kansalaisjärjestöt, yksityisen sektorin toimijat

Rahoitus Rajat ylittävän yhteistyön projekteja rahoitetaan yhteensä 115 miljoonalla eurolla. Suomalaisten partnereiden osarahoitusosuus 75 % + mahdollisuus valtion vastinrahaan 1-2 hakua vuodessa Haut kaikille teemoille, jossa rahoitusta jäljellä

Ohjelman teemat Taloudellisen kilpailukyvyn vahvistaminen (29 meur) Yhteisten varojen kestävä käyttö (37 meur) Saavutettavuuden parantaminen Osaava ja osallistava keskisen Itämeren alue (12 meur) Lisää yrittäjähenkisiä nuoria Lisää innovatiivisia ja tietointensiivisiä yrityksiä Pk-yritysten uusille markkinoille kohdentuvan viennin lisääminen Luonnon ja kulttuurivarojen kehittäminen kestäviksi matkailukohteiksi Kestävä meri- ja rannikkoaluesuunnittelu Itämereen päätyvien ravinteiden, haitallisten aineiden sekä myrkkyjen vähentäminen Kaupunkisuunnittelun kehittäminen Ihmisten ja tavaroiden liikkuvuuden parantaminen Piensatamien palveluiden kehittäminen liikkuvuuden ja matkailun edistämiseksi Kohdennetun ammattikoulutuksen ja -ohjelmien lisääminen keskisen Itämeren alueella Yhteisöllisyyden lisääminen ICT:n hyödyntäminen Vähähiiliseen talouteen siirtyminen

Rajat ylittävän yhteistyön painopisteet 2014-2020 Tuloskeskeisyys ja kestävyys Haluamme saavuttaa mitattavan muutoksen – fokus tulosindikaattoreissa Kestävät tulokset Vahvat kumppanuudet Relevantit partnerit Loppukäyttäjien ja edunsaajien osallistaminen − kestävyys

Ohjelman aikataulusta Ohjelma lanseerataan syksyllä, ensimmäinen haku avautunee vuodenvaihteessa Launch Event 28.10. Sokos Hotel Presidentti, Helsinki Ohjelmaluonnos saatavilla verkkosivuilla Edellisen ohjelman hanketietokanta (Project Database) Sihteeristön konsultointi – hankeideat Apua partnerihakuun sihteeristöltä ja kontaktipisteiltä

Central Baltic Contact Point Finland Suomen kontaktipiste Uudenmaan liitossa, toimii osana liiton EU-palvelua Muut kontaktipisteet Virossa (Tallinna), Latviassa (Riika), Ruotsissa (Norrköping ja Tukholma) sekä Ahvenanmaalla (Maarianhamina). Kontaktipisteiden tarkoituksena tiedottaa ohjelman rahoitusmahdollisuuksista ja edistää sen toteutumista. Ohjelman hallinto-, todentamis- ja tarkastusviranomaisena toimii Varsinais-Suomen liitto. Turussa istuu myös ohjelman teema-asiantuntijat.

Itämeri – ohjelma (eu.baltic.net) Ohjelman EAKR rahoitus on 264 M€ (edellisellä kaudella 208 M€). 11 kumppanimaata Itämeren ympärillä Teemat: Innovaatiot: tutkimus ja innovaatioympäristöt sekä älykäs erikoistuminen Ympäristö: puhtaat vedet, resurssitehokkuus, uudistuva energia, energiatehokkuus sekä resurssitehokas ”sininen kasvu” Saavutettavuus: alemman asteen liikenneverkoston yhteydet TEN-T –verkostoon, liikennemuotojen yhdistettävyys, harvaan asuttujen alueiden saavutettavuus, ympäristöystävällinen ja vähähiilinen liikennejärjestelmä, meriturvallisuus

Hakumenettely Hankkeiden valinta järjestetään kaksivaiheisena hakuna. Ensimmäinen vaihe on ideahaku, johon hakijat osallistuvat helppokäyttöisellä concept note –hakemuksella. Parhaat konseptit valitaan haun toiseen vaiheeseen, jossa täytetään varsinainen hakemus rahoitussitoumuksineen. Tavoitteena on, että toiseen vaiheeseen valittaisiin  suppeahko joukko laadukkaita hakijoita, joilla olisi kohtuullisen hyvät menestymisen mahdollisuudet lopullisessa rahoituspäätösten teossa.    2.12.2014 - 4.2.2015 Haun ensimmäinen vaihe avataan Huhtikuu 2015 ensimmäisen hakuvaiheen päätökset 13.7.2015 Toinen hakuvaihe päättyy Loka-marraskuu 2015 Lopulliset rahoituspäätökset   Ensimmäiset hankkeet käynnistynevät näin loppuvuodesta 2015 ja vuoden 2016 alussa. Toisen hakukierroksen ensimmäinen vaihe avautuu viimeistään ensimmäisen kierroksen rahoituspäätösten jälkeen.

INTERREG EUROPE -ohjelma Interreg Europe -ohjelma tukee julkisten tahojen yhteistyötä aluekehityksen tavoitteiden ja ohjelmatyön vaikuttavuuden parantamiseksi. Ohjelmasta rahoitetaan ns. perinteistä kokemusten vaihtoa, alueiden välisiä yhteistyöhankkeita. Teemat: tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja innovoinnin vahvistaminen pk- yritysten kilpailukyky vähähiiliseen talouteen siirtyminen ympäristö ja luonnonvarojen käytön tehokkuus

Interact, Urbact, Espon INTERACT on hallinnon kehittämisen ohjelma URBACT on kaupunkikehittämisen ohjelma, jonka tavoitteena on kokemustenvaihtoverkkojen, työryhmien ja tutkimusten kautta koota ja levittää kaupunkien kehittämisen hyviä kokemuksia. ESPON (European Observation Network for Territorial Development and Cohesion) -tutkimusohjelman tavoitteena on parantaa EU-alueen aluesuunnittelun ja aluekehityksen tietoperustaa ja tukea EU-maiden yhteistyötä näillä aloilla. Käytännössä ohjelmaa toteutetaan hankkein, joihin osallistuu tutkimuslaitoksia eri puolilta Eurooppaa.

Muita EU:n rahoituslähteitä EU:n seuraava puiteohjelma on nimeltään Horisontti 2020, ja siitä rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita vuosina 2014–2020 yhteensä 70,2 miljardilla eurolla. Ohjelma rakentuu kolmesta pilarista: huipputason tiede, teollisuuden johtoasema ja yhteiskunnalliset haasteet. Ohjelmapakettiin kuuluu myös mm. ydinenergia-alan Euratom -ohjelma. Haut, ohjeet ja oppaat julkaistaan Participant Portal –osallistujaportaalissa, josta saa tietoa myös muista rahoitusohjelmista. Suomessa ohjelmaa edistää TEKES’ Erasmus+ ja Luova Eurooppa

Länsi-Suomen Eurooppatoimisto Länsi-Suomen Eurooppatoimisto Brysselissä avustaa satakuntalaisia toimijoita rahoitusmahdollisuuksien ja sopivien partnerien etsimisessä. Toimisto välittää tietoa avoimista hankehauista ja partnerihauista. wfeo.fi