Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Advertisements

Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta
Hyvää vointia! toivottavat hammaslääkärit
Ikäihmisen suun terveydenhoito
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
GOLF HARRASTUKSENA Tietoa Vanhemmille
Mukavaa ja terveellistä elämää?
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Terveyskeskushammaslääkäri Marja-Liisa Niemelä
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
S Ruoka ja terveys s
SUUHYGIENIA HUONO SUUHYGIENIA AIHEUTTAA - PAHANHAJUISTA HENGITYSTÄ
Kohti puolimaratonia! THE GRIND
Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Syöpäpotilaan ravitsemus
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Painonpudotushaaste 6. kuidut
Terveystietopäivät Opetushallitus, Helsinki
Tervetuloa Saku Koivun Ksylitolikouluun
Ruokatavat Ruokatavat ovat todella tärkeitä järjestyksen ja puhtauden ylläpitämiseksi .
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
HIILIHYDRAATIT.
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
HIILIHYDRAATIT.
Tervetuloa Saku Koivun Ksylitolikouluun
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
TUTKIMUSAVUSTEINEN KEHITTÄMISHANKE LAHDEN KAUPUNGIN IÄKKÄÄT KOTIHOIDON ASIAKKAAT Marjut Komulainen Suuhygienisti (YAMK) / Lahden kaupungin suun terveydenhuolto.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
TERVEET HAMPAAT RAIKAS HYMY! Turun kaupunki Suun terveydenhuolto.
Käytätkö säännöllisesti energiajuomia?. Tiesitkö että? Energiajuomia käyttävillä nuorilla on kaksinkertainen määrä päivittäisiä univaikeuksia, päänsärkyä.
SUUN KUIVUUS Alentunut syljeneritys johtaa suoja-aineiden määrän vähenemiseen ja suun kosteustasapaino häiriintyy.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Suun kotihoitovälineet Terveyspalvelukeskus Hammashoito.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Odottavan perheen suunhoito
Nuoren urheilijan ravitsemus
HAMMASSÄRKY Juho ja janne.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Paksusuolensyöpä.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Hyvinkään suun terveydenhuolto
Odottavan perheen suunhoito
Ruokaoppia.
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Esityksen transkriptio:

Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus SuuN VALINTA Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Välipala vai napsupala? Välipala on terveellinen lisä täydentämään päivittäistä energian ja ravintoaineiden saantia. Esim. omena, leipä tai kasvikset. Napsupala on sokeria tai rasvaa sisältävä epäterveellinen herkkupala. Esim. sipsit, karkit tai suklaa. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Välipala vai napsupala? Napostelu vie ruokahalun ja tarvittavat ravintoaineet jäävät saamatta. Napsupalat, kuten sipsit, karkit, limsat ja hampurilaiset, sisältävät usein runsaasti sokeria ja rasvaa. Sokeripitoiset välipalat kasvattavat hampaiden pinnalla olevaa bakteerimassaa eli plakkia. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Plakki eli bakteerimassa Plakki on valkoinen bakteeripeite hampaan pinnalla.! . Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus Hampaat ja välipalat. Jokainen ateria tai välipala aiheuttaa happohyökkäyksen. Kiilteen pinta alkaa liueta bakteerien tuottamien happojen seurauksesta, syntyy demineralisaatio. Sylki ei pysty estämään syntyviä vaurioita, jos syö liikaa välipaloja ja napsupaloja. Välipalojen koostumuksella on vaikutusta suun terveyteen. Nuoren itsesäätelykyky voi olla epäterveellisiltä elämäntavoilta suojaava tekijä. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus Sokeri ja hampaat Päivittäinen sokerisuositus on 50g = 6tl sokeria. Sokeri sisältää vain hiilihydraattia ja energiaa. Piilosokeria löytyy monesta tuotteesta kuten mehuista, kekseistä ja välipalapatukoista. Jos syöt makeaa, ajoita se aterian tai välipalan yhteyteen. Vältä runsaasti sokeria sisältävien jälkiruokien ja välipalojen syömistä. Makean syönti ruokailun yhteydessä Ei ole yhtä haitallista hampaille kuin erikseen syötynä välipalojen ja aterioiden lomassa. Sokeria kuvassa 65g. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus Sokerit ja hampaat Hampaat eivät pidä useasti nautitusta sokerista eli napostelusta. Hampaat kestävät 5 syöntikertaa päivittäin: aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Pitkään suussa viipyvät sokerit mm. toffee, tikkarit ja irtokarkit ovat pahimpia hampaille. Pitkälle jalostetut hiilihydraatit kuten sokeri, valkoinen vilja ja perunalastut tarttuvat helposti hampaan pinnalle. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

TOTTA vai TARUA? Sama määrä sokeria molemmissa pinoissa! 100g karkkia on 68g sokeria eli kuvassa molemmissa pinoissa on saman verran sokeria. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus Napsupalat: kuinka monta sokeripalaa (2,6g) 100g tuotetta sisältää? Napspalat Murot 15,9g = 6 palaa Jäätelö 16,5g = 6 palaa Mysli 27,2g = 10 palaa Jäätelö suklaakuori 26,4g = 10 palaa Suklaa myslipatukka 35,2g = 14 palaa Suklaa 50,9g = 20 palaa Makeiset 60,0g = 23 palaa Huono valinta suun terveydelle! Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus SUuN VALINTA MÄTTÄÄ. Kuvan ukossa on 2000kilokaloria. Koostuu Juustosämpylästä 73g, Suklaasta 100g, Pikkuleivistä 58g, Taffeleita33g Myslipatukat 44g,Suklaamunaa 30g, Vihreä kuula marmelaadit 20g. Karkit 78g. Yhteensä Vajaa. 500g tavaraa.Kaikki sokeria ja rasvaa sekä vaaleaaviljaa sisältäviä tuotteita.. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Janojuomalla on väliä, juomissa piilosokeria. - Vesi 0,5l = 0g - Cola 0,33l = 35g - Energiajuoma 0,33l = 36,4g - Light cola 0,33l = 24,5g Juomat myös happamia esim. colan pH 2,7, joka pehmentää kiilteen pintaa altistaa hammasvaurioille kuten eroosiolle ja reikiintymiselle. - Kiilteen liukenemisen kriittinen raja on pH 5.5. Sokerimäärä juomissa Vesi 0 palaa Sokeria. Energia juoma 16 palaa sokeria Light COLA 10 palaa sokeria COLA 14 palaa sokeria Paras janojuoma on VESI ! Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Välipalat: kuinka monta sokeripalaa (2,6g) 100g tuotetta sisältää? Kurkku 1,4g = 0,5 palaa Ruisleipä 1,8g = 0,5 palaa Appelsiini 2,7g = 1,0 palaa Tomaatti 3,3g = 1,3 palaa Vadelma 4,1g = 1,5 palaa Porkkana 5,6g = 2,0 palaa Omena 7,1g = 2,7 palaa Jugurtti 7g-14,5g = 5 palaa Hyvä valinta suun terveydelle! Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus SuuN VALINTA Tässä kuvassa 500g kasviksia. (-Ruisleipä) Hyvät välipalavaihtoehdot. Ruisleipää 30g, Appelsiiniä 168g kuorineen, 73g kaalia, paprikaa81g, lie15g kuorineen, tomaattia47g, porkkanaa 26g,kurkkua 66g ja 2 kurpitsan siementä. Välipalalla on väliä!! Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Plakki, kaiken pahan alku. Plakkia kertyy hampaan pinnalle, jos hampaita ei harjata. Pitkään hampaan pinnalla ollut plakki aktivoi ientulehdusta, seuraa ienverenvuoto. Pitkään hampaan pinnalla ollut plakki aktivoi kariesprosessia Mutans-Streptokokki bakteerit saavat ravintonsa plakin kautta. Patogeeninen –sairauksia aiheuttava. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Harjaus vai reikä hampaaseen? Karieksen varhaisvaihe Kariesvaihe Kariesmuutokset ovat palautettavissa - voidaan Pysäyttää - Hidastaa. Alkava reikä ulottuu kiilteen pinnalle! Plakki poistetaan hampaan pinnalta harjaamalla kahdesti päivässä fluoritahnalla Sokerin nauttimista vähennetään. Hampaan pinta pidetään puhtaana. Pitkään hampaan pinnalla ollut plakki aktivoi kariesprosessia. Reikä etenee kiilteestä dentiiniin eli hammasluuhun asti. Harjaus häiritsee plakin pintaa ja hidastaa karieksen etenemistä. Karieksen poistaminen hammaslääkärissä ja hampaan paikkaaminen. Harjaus häiritsee plakin pintaa ja hidastaa karieksen etenemistä. Sokerin syönnin ja muiden jalostettujen hiilihytraattien syöntiä vähennetään. Bakteerit eivät saa ravintoa Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Ientulehdus: Ien on punainen, turvonnut ja vuotaa verta! Parodontiitti Paranee täysin, kun plakki pidetään pois hampaan pinnalta. Hampaat harjataan 2 kertaa päivässä pehmeällä harjalla. Hammasvälien puhdistus langalla, harjalla tai tikulla. Plakin poistuessa bakteerien määrä vähenee, ienverenvuoto lakkaa ja ien alkaa parantua. Plakin pitkään ylläpitämä krooninen tulehdus, joka leviää ikenen alle. Hampaan kiinnityskudos vaurioituu. Hammaskiven poisto. Hampaiden harjaus 2 kertaa päivässä. Klooriheksidiinihuuhtelu- kuuri 1-3 viikon ajan. Hammaskivi on hampaan pinnalle saostunut palkki joka koostuu bakteereista. Hammaskivi tarjoaa huokoisen pinnan johon bakteerien on hyvä tarttua. Hammaskiven syntyyn vaikuttaa syljen koostumus Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Mitä, jos otan kesälomaa myös harjauksesta? Plakkia kertyy ienrajaan hampaiden pinnalle. Syntyy ientulehdus eli ikenet punoittavat, turpoavat ja alkavat vuotaa verta hampaita harjatessa. Bakteerikanta lisääntyy plakissa. Aluksi lisääntyvät happea tarvitsevat bakteerit. Mitä enemmän plakkia kertyy sitä paremmat olosuhteet luodaan bakteereille, jotka viihtyvät hapettomassa tilassa. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Kesäloma harjauksesta? No ei! ttodellatodellatodellakaan..!! Hammaskiveä alkaa muodostua - Kiille muuttuu pehmeäksi. Hampaan pinta muuttuu karheaksi, jolloin plakki tarttuu helpommin. Seurauksena on kiilteen vauriot. Riippuen suussa olevan normaaliflooran bakteerikannasta, plakki luo happamat olosuhteet, jolloin kariesta aiheuttava Mutans- Streptockokki–bakteeri lisääntyy. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Ikenet vuotaa verta, kun harjaan. Mitä Jäbä duunaa? Jättää harjaamatta hampaansa, kun ikenet vuotavat? Harjaa hampaita aamulla ja illalla 2 minuuttia? Pesee hampaat pehmeällä harjalla ja fluoritahnalla? Purskuttelee pelkällä suuvedellä? Vaihtaa hammasharjan uuteen? Hakee lääkekuurin, jotta vuoto lakkaa? Käyttää hammaslankaa ja - tikkuja? Valitse mielestäsi oikeat vaihtoehdot! ? Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus Tätä Jäbä duunaa! Käyttää hammasharjaa 2 kertaa päivässä aamulla ja illalla 2 minuutin ajan! Käyttää pehmeää harjaa Vaihtaa hammasharjan 3kk välein uuteen. Lisää fluoritahnaa, jossa fluoria 1500ppm eli 0,15%. Harjauksen jälkeen käyttää hammaslankaa ja –tikkuja tai hammasväliharjaa. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Aamulla hampaiden harjaus, miksi? Aamulla, kun harjaat niin uskallat tervehtiä kaveria. Ei tarvitse laittaa päätä kainaloon. Hampaiden väleissä ei roiku aamupalan tähteitä, joten voit hymyillä vastaantulijalle. Pulpettinaapurisi on tyytyväinen raikkaasta hengityksestäsi. Kehosi tykkää, kun häädät bakteerit harjalla, plakki hajoaa ja bakteerien elinympäristö katoaa. Fluori vahvistaa hampaiden pintaa. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Hampaiden harjaus illalla, miksi? Päivän aikana kertynyt biofilmi eli plakki häiriintyy harjauksesta. Plakin bakteerien elinolosuhteet huononevat ja suun bakteerien määrä vähenee. Fluori antaa suojan hampaille! Hammaslankaus putsaa välit, joita harja ei tavoita. Hammaslääkärin ja suuhygienistin luona pelkkä tarkastus riittää. Pora pysyy poissa suusta . Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Ksylitoli hampaiden tueksi ja turvaksi! Ksylitolia tulisi nauttia päivittäin aterian ja välipalan jälkeen. Hampaiden suojaamiseksi riittää 5g ksylitolia. (6 palaa purkkaa) Pureskele ksylitolipurkkaa tai - pastillia 5-10 minuuttia. Vähentää plakin tarttumista kiilteen pintaan. Koska bakteerit eivät käytä ksylitolia ravinnokseen, se sopii makeutusaineeksi. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Puhtaat hampaat ja terveet ikenet. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus SuuN VALINTA ! Kiitos! Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus Lähteet Hanna Ollila, Hanna Forsman, Pilvikki Absetz. Itsesäätely koululaisten hyvien ruokailutottumusten tukena. Tuloksia Suomen TEMPEST-hankkeen koululaistutkimuksesta. 2013;11. Heinonen Timo 2014.Luentomuistiinpanot Karieksen hallinta. Metropolian ammattikorkeakoulu Nieminen Anja 2013.Luentomuistiinpanot Parodontologia2. Metropolian ammattikorkeakoulu Patovirta, Elina 2013. Vantaan Länsimäen Yläkoululaisten Suun Terveyteen Liittyvät Tiedot Ja Tottumukset Sekä Mielipiteitä Verkkomuotoisesta Terveystiedon Opetuksesta. Syventävien opintojen kirjallinen tutkielma. Turun yliopisto, Lääketieteellinen tiedekunta. Hammaslääketieteen laitos 22.03.2013. Sipola Henna. 2008 Miten terveystietoa tulisi opettaa? 9. luokan oppilaiden kokemuksia terveystiedon opetusmenetelmistä ja oppimateriaaleista Pro Gradu –tutkielma Terveyskasvatus Jyväskylän yliopisto Terveystieteiden laitos Terveyttä ruuasta -Suomalaiset ravintosuositukset 2014. Valtion ravitsemuslautakunta 2014. 2. korjattu painos. c/o elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Juventus Print - Suomen Yliopistopaino. Therapia Odontologica. Jukka H. Meurman, Heikki Murtola, Yrsa Le Bell, Heikki Autti.2008;298,375>http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=trs00037< >http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/tk.koti?p_artikkeli=trs00019< Ksylitoli. Terve suu 15.9.2009. Kaarina Sirviö. Luettu 10.4.2014 . Therapia Odontologica.Hammaslääketieteen käsikirja Jukka H. Meurman, Heikki Murtola, Yrsa Le Bell, Heikki Aut-ti.2008;240-299,375-395 Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus

Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus Tekijät: Metropolian Ammattikorkeakoulu Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus 22.05.2014-10.10.2014 Opinnäytetyön tekstiosuus: Nuoret muutosprosessissa Napsupalat ravinnerikkaaksi välipaloiksi Kuvien käyttöoikeudet ja kuvien ottajat: Suuhygienistiopiskelija Hanna Karenius ja Valokuvaaja Marja Haapio . Sopimus Hakarinteen koulun käyttöoikeudesta materiaaliin. Suuhygienistiopiskelijat Hanna Karenius ja Kirsi Kollanus