ECDC-infektiomääritelmien yleiset periaatteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MS-tauti Pohjois-Savossa
Advertisements

Lähetepohjat Tarvitaan useita eri lähetepohjia.
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
Canikur® tabletit ja rakeet
Käsihygieniaa terveydenhuoltoon
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Kansantaudit.
Kokemuksia ECDC:n prevalenssitutkispilotista syyskuussa 2010
Ympäristöterveys.
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
1 ©TNS 2012 NEUVOLOIDEN VASTAANOTTOJEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSMITTAUS Neuvolat - suurten kaupunkien vertailu 2012 Kaupunkikohtainen vertailu.
Mikrobiologian ryhmätehtävä
Ruusu Jenni Pajulahti.
Aseptiikan käsitteitä
Elimistö puolustautuu
HUONOSTA SISÄILMASTA OIREILEVAN TUTKIMINEN ONGELMIA JA HAASTEITA
Kudoseheys.
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
Haarajoen koulu, Jan Mikkonen
VARHAINEN TOTEAMINEN – Milloin tarjota hiv-testiä?
tausta, tavoitteet, mukaanotto/poissulkukriteerit ja tiedonkeruu
Toimintakäytäntöjen vertailu terveyskeskusten välillä Outi Elonheimo Dosentti, LKT APR-benchmarking-seminaari.
Lauri Nuutinen P-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Kotitehtävä.
Allergiat.
PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ
SEPELVALTIMOIDEN VARJOAINEKUVAUS
Kriisiviestintä Aho-Vinkka, Bolszak, Purola. Määritelmä Yksinkertaisimmillaan nopeutettua perusviestintää Organisaatioviestinnän erikoistilanne Kriisiviestintä.
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
Sairausajan palkka Työsopimuslaki
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Maahanmuuttajien tuberkuloosin seulonta Petri Ruutu, emeritusprofessori Tartuntatautiseurannan ja torjunnan osasto OTH-verkoston kokous
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Multaa kynsien alla – allergiaterveitä lapsia? Hyppysellisessä maata:  milj. bakteeria  Miljoonia alkueläimiä  Miljoona sientä (hiivat, homeet.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki.
Käden infektiot.
Tekonivelinfektioiden diagnostiikka ja hoito
Kiireellisen hoidon kriteerit valmistelussa Selvitystyön eteneminen Päivi Koivuranta-Vaara HYL Kuntaliitto.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
KUVA-mittaristoehdotus/ Poimintoja Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ja turvallisuus -mittaristosta
Terveyden määritelmät
Mitä lääkärissä tapahtuu - oireesta diagnoosiin
Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta
Sinuiitti Käypä hoito.
AKUUTTI TULEHDUS ja KUDOSVAURIO
Potilaan hoitomyönteisyys
Poissaolot.
L6 intro Sakari Jokiranta Haartman-instituutti
Psykoterapian vaikutta-
Potilaan eristäminen sairaalassa
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
5 Sairauden ja terveyden historiaa
Tutkimusaihe: luotettavuus, tutkimuksen teko
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
Elimistön puolustautumisjärjestelmät
IHOTTUMAT.
Lapsuus ja nuoruus.
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Kivunhoito ja Kipulääkkeet

Potilaan hoitomyönteisyys
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
RYHMÄTYÖ kansalliset ORL-laaturekisterit
Esityksen transkriptio:

ECDC-infektiomääritelmien yleiset periaatteet PREVALENSSITUTKIMUS HOITOON LIITTYVISTÄ INFEKTIOISTA JA MIKROBILÄÄKKEIDEN KÄYTÖSTÄ EUROOPPALAISISSA AKUUTTISAIRAALOISSA: ECDC-infektiomääritelmien yleiset periaatteet

Yleiset periaatteet sairaalainfektiotapauksia määriteltäessä Validiteetti mitataan sitä mitä suunniteltu mitata sensitiviteetti (herkkyys) ja spesifiteetti (tarkkuus) mahdollistaa esiintyvyyksien laskemisen ja vertailun sairaaloiden välillä ja aikasarjana Luotettavuus riittävän yksityiskohtaiset, yksinkertaiset ja yksiselitteiset toistettavuus eri henkilöiden käytössä Yhteensopivuus määritelmät käytössä muissa maissa Käyttökelpoisuus sopivat jatkuvaan käyttöön

Sairaalainfektio - yleinen määritelmä Paikallinen tai yleistynyt tila aiheuttajana mikrobi tai sen toksiini/toksiinit on saanut alkunsa tai ilmennyt sairaalahoidon aikana (>48 h) voi ilmetä vasta sairaalasta poispääsyn jälkeen voi olla seurausta edelliseltä sairaalajaksolta Kliiniset löydökset, mikrobiologia, radiologiset ja muut tutkimukset Sairaalainfektioita eivät ole Kolonisaatio: mikrobin läsnäolo iholla, limakalvolla, avoimessa haavassa tai eritteessä ilman kliinisiä oireita tai löydöksiä Inflammaatio: kudoksen reaktio vammalle tai sen aiheuttanut muu kuin mikrobi kuten kemiallinen aine Aiheuttajamikrobin alkuperä endo- tai eksogeeninen

CDC/ECDC:n määritelmien kriteerit Yhdistelmä kliinisiä löydöksiä/oireita ja laboratoriotuloksia ja muita tutkimustuloksia Sairaalainfektion oireet tai löydökset ilman mikrobiologiaa esim. märkäeritys haavasta Positiivinen mikrobiologia ja oireet tai löydökset Hoitavan lääkärin diagnoosi edellyttäen ettei esim. potilasasiakirjoissa ole muunsuuntaista näyttöä asiaankuuluva mikrobilääkitys tai kirurginen hoito

ECDC vs vanhat CDC- infektiomääritelmät Leikkausalueen infektio sama Keuhkokuume: PN1-PN5, huom. PN4 Ja PN5 tärkeitä VTI, ei oireetonta bakteriuriaa Kaikki veriviljelypositiiviset infektiot ilmoitetaan Lähteet: keskuslaskimokatetri tai perifeerinen (ajallinen ja kliininen yhteys) sekä keuhkokuume, VTI, mahasuolikanavan, leikkausalueen ja iho/pehmytkudoksen infektio, muu tai tuntematon Yksityiskohtaiset verisuonikatetreihin liittyvät infektiomääritelmät kun mikrobiologinen varmistus: CRI-CVC (1-3) ja CRI-PVC (1-3) Yleisinfektiossa kliininen sepsis (aikuiset ja lapset) Erikseen vastasyntyneiden määritelmät kliininen sepsis, veriviljelyvarmistettu koagulaasinegatiivisen stafylokokin aiheuttama infektio, keuhkokuume ja nektrotisoiva enterokoliitti