Yhteiskunnan muutos ja köyhyysongelma (Kuopio)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P-K:n Järjestöpäivät Riitta Katajamäki Hanna Pieviläinen
Advertisements

Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
Katja Mikkonen Kari Niklander
Vanhustyön ja gerontologisen sosiaalityön tulevaisuus
Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli 1 Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli.
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Julkisen sektorin tukemisen merkitys kehityspolitiikassa Sanna Vesikansa YK:n väestörahasto/ Etiopia
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto yhteisöllisyyden.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Pirkanmaan Vuoden Kylä 2011: Kotala, Virrat.
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet keskisuurilla kaupunkiseuduilla (LVM julkaisu 54/2007) PLL 38. vuosikokousseminaari Helsinki, Juha-Pekka.
Sosiologian johdantokurssi 2006 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen -ke Unioninkatu 40 Sali 1 - pe Unioninkatu 40 Sali 1 - Loppukuulustelu.
Sosiologian johdantokurssi kevät 2008 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen ke P674 ja pe U40, sali 1 Loppukuulustelu.
Syrjäytyminen elämänkulussa
Tästäkin selvitään. Sumussa ajelehtiminen ei ole ratkaisu: Makrotalouden lupaukset eivät toteudu Teollisuuden rakennemuutos Eriarvoistuminen ja pahoinvointi.
Onko pätkätöitten yleistyminen totta vai tilastoharhaa? Roope Uusitalo Yhteiskuntapolitiikka 73 (2008):1.
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
AMK tutkimuksen tulevaisuus Tulevaisuustyöpaja 2/Aluekehitys
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Nuoruus kehitysvaiheena
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
TEHTÄVÄRAKENTEIDEN MUUTOS PALKKOJEN JA TUOTTAVUUDEN KASVUN LÄHTEENÄ Mika Maliranta (ETLA)
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
(c) Kari Salonen - Tampere VANHUSTYÖN SOSIAALISET - SOSIAALINEN GERONTOLOGISESSA SOSIAALITYÖSSÄ Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry – Tampere.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Pertti Koistinen Työllisyysturva globalisoituvassa taloudessa Näkökohtia joukkoirtisanomisiin.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
”Kaitselmusvaltio” toisista huolehtiminen; paimentaminen, ”holhous”
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
Johtamiskorkeakoulu Tay
MILTÄ SUOMEN TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ? I
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Kuntien uudistuva lapsi- ja nuorisopolitiikka: miten taloussuunnittelua tulisi kehittää? Tampereen yliopisto, Jarmo Vakkuri Kunnallistalouden.
Yhteiskuntapolitiikan eettiset postulaatit ja kestävä kehitys Marja Järvelä Yhteiskuntapolitiikan perusteet Syksy 2005.
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
KASVATUS, KOULUTUS JA YHTEISKUNTA ( ) Pantzar
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
YHTEISÖ KASVATUS Petri Salo Åbo Akademi Pedagogiska institutionen Aikuiskoulutuksen tämän päivän retoriikkaa Elinikäinen oppiminen Aktiivinen.
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
Muutos, aikamme sosiaalinen kysymys ja sosiaalityö
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Väestönkasvu ja kaupungistuminen
Sosiaalisen kysymyksen ratkaiseminen tulevaisuudessa
Vapaa kansan- sivistys *Aikuis- kasvatus Jatkuva *Vapaa kansan-
Yhteiskunnasta ja sen kehityksestä
Ensimmäinen ja toinen moderni
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Kuntoutusverkoston (KUVE) arviointikyselyn tulokset
Esityksen transkriptio:

Yhteiskunnan muutos ja köyhyysongelma 17.9.2014(Kuopio) Jari Heinonen Yhteiskunnan muutos ja köyhyysongelma 17.9.2014(Kuopio)

Jatkuva rakennemuutos Marx ja Engels Manifestissa (1848): ”Jatkuvat mullistukset tuotannossa, kaikkien yhteiskunnallisten suhteiden alituinen järkkyminen, ainainen epävarmuus ja liikunta erottavat porvariston aikakauden kaikista muista” Ja näin todella on tapahtunut! Muotoutuva moderni yhteiskunta on ollut jatkuvassa muutoksessa, rakennemuutoksessa

Kolme yhteiskuntamallia itsenäisessä Suomessa Agraaris-teollinen yhteiskuntamalli (pienviljelijäprojekti) Fordilainen teollisuus- ja palveluyhteiskunta: Moderni yhteiskunta (Pohjoismainen hyvinvointimalli) Kansainvälistyvä tehomarkkinatalouden yhteiskunta: Jälkimoderni yhteiskunta (Hyvinvointimalli muutoksessa?)

Hyvinvointimalli Laaja kokonaisuus, jossa hyvinvointivaltio (ensimmäinen sektori), markkinat (toinen sektori), ei-voittoa tavoittelevat järjestöt( kolmas sektori) ja kotitaloudet, naapuriapu sekä löyhät sosiaaliset verkostot( neljäs sektori) toimivat rinnatusten ja luovat enemmän tai vähemmän ”hyvinvointia” --- erilaiset hyvinvointimallit (maakohtaiset erot; kolme perusmallia)

Suomalainen hyvinvointimalli Sääty-yhteiskunta (säädyt) Pienviljelijäprojekti (maatalous) Pohjoismainen hyvinvointimalli (teollisuus/palvelut) Pekka Kuusen ”60-luvun sosiaalipolitiikka” (1961): Taloudellinen kasvu, palkkatyöläistäminen, jakopolitiikka, hyvinvointivaltio: moderni yhteiskunta Teollistuminen, kaupungistuminen, kansallisvaltio, sosiaalinen liikkuvuus Mutta: Syvä muutos 1990-luvun lamasta alkaen

Neljä muutosta Rahamarkkinoiden vapauttaminen (”Suuri Globalisaatio”) – pörssikeskeinen ajattelutapa Julkisen sektorin uudistaminen (New Public Management: tiltu) Työmarkkinoiden muutokset (joustot, pätkätyöt) Sosiaalipolitiikan ”uudistaminen” (aktiivinen sosiaalipolitiikka)

Kolme isoa haastetta Palkkatyön yhteiskunnan haasteet (joukkotyöttömyys, köyhyys, syrjäytyminen): Köyhyyskysymys Sosiaalisen haasteet (yhteisöjen rapautumien, osallisuuden puute): Osallisuuskysymys Politiikan, osallistumisen ja vaikuttamisen haasteet: Valtakysymys

Köyhyyskysymys Työttömyys, pätkätyöt ja syrjäytyminen lisääntyvät Köyhyysrajan alapuolella 700 000 suomalaista Sosiaalisen kysymyksen ydinasia Kilpailuyhteiskunta: arkipäivän kilpailusta on tullut jokapäiväistä (yhteiskunta = kilpakenttä: erojen kasvu) Kilpailu inhimillisen toiminnan perusmotiivi (?)

Osallisuuskysymys Osallisuus on kiinnittymistä yhteiskuntaan, kokemusta jäsenyydestä sekä toimintaa ja vaikuttamista yhteisöissä ja yhteiskunnassa Yksilöllistyminen Sosiaalinen syrjäytyminen/yksinäisyys

Valtakysymys Sulkeminen pois vallankäytöstä ja vaikuttamisesta Vallan eriytyminen ja oheneminen ”Hegemoniarakenne” (Antonio Gramsci) Demokratiakysymys (edustuksellinen demokratia ja suora demokratia; sosiaali- ja terveysneuvostot, osallistuva budjetointi)

Jälkimoderni/ ”Toinen moderni” ”Postmoderni” (Bauman) ”Refleksiivinen moderni” (Beck, Giddens) ”Tietoyhteiskunta” (Castells) ”Globalisaatio” (Lash, Urry) ”Kolmas tie” (Giddens) (vrt. Big Society) Moderni (järki, edistys) Myöhäismoderni (globaali kapitalismi) Postmoderni (erilainen ”uusi aika”)

Seuraukset Kansallisen sääntelyn väheneminen Kollektiivisten elämäntyylien mureneminen (yhteisöt; luokat) Lineaarisen elämänkulun mureneminen Epävarmuus, uudet riskit

Sosiaalinen kysymys Sosiaalinen kysymys – Sosiaalinen liike – (Sosiaali)politiikka (Verein fur Sozialpolitik) Mikä on sosiaalisen kysymyksen ydin? – Köyhyyskysymys, Osallisuuskysymys, Valtakysymys (kietoutuvat yhteen muutoksen myötä) Missä on Sosiaalinen liike? Entä Sosiaalipolitiikka? -- Kaikki tämä on hakusessa (vrt. Himanen ym.)

Välittämisen yhteiskunta? Raha- ja tehokkuuskeskeinen puhe- ja toimintatapa on vahvistunut (markkinayhteiskunta; uusliberalismi) Tarve välittämistä ja yhteisöllistä huolenpitoa korostavalle eettiselle puhe- ja toimintatavalla lisääntyy Rakenteellinen sosiaalipolitiikka ja sosiaalityö: perustehtävät liittyvät ”köyhyyskysymyksen”, ”osallisuuskysymyksen” ja valtakysymyksen” pohtimiseen ja ratkaisukeinojen etsimiseen Ratkaisuja aikamme haasteisiin!

Ongelmat/Haasteet Globalisaatio Yksilöllistyminen Digitalisaatio Työllisyys/Köyhyys/Eriarvoistuminen Ympäristö

Uusi hyvinvointimalli Pyritään johdonmukaisesti vahvistamaan kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, laajentamaan demokratiaa ja kansalaisuutta Demokraattinen kansalaisuus, aktiivisuus, humanismi, palvelutoiminnan sosiaalinen luonne

Välittämisen kulttuuri Välittämisen kulttuurista vastavoima yksilölliselle markkina- ja kilpailukulttuurille Osallisuus, täysivaltaisuus ja demokratia Toimiva rakenteellinen työ on aina välittämisen kulttuuria, sen vahvistamista Rakenteellinen työ on nousemassa taas tärkeäksi osaksi hyvinvointimallien kehittämistä

Rakenteellinen sosiaalityö Yhteiskunnallista muutostyötä, jonka teoreettisena ja menetelmällisenä perustana on empowerment Perustehtävät liittyvät köyhyyskysymyksen, osallisuuskysymyksen ja valtakysymyksen pohtimiseen ja ratkaisemiseen Sitä voivat tehdä tutkijat, sosiaalityöntekijät, asiakaskansalaiset ja muut erilaiset järjestöjen ja liikkeiden aktiivit ja vapaaehtoistyöntekijät Toimivaa yhteistyötä ja verkostojen rakentamista

Jatkuu Rakenteellinen sosiaalityö ei kykene yksin ratkaisemaan köyhyyskysymystä, osallisuuskysymystä ja valtakysymystä Saattaa olla tärkeä tekijä ongelmien esiin nostamisessa ja niiden ratkaisumallien kehittämisessä

Kirjallisuutta: Jari Heinonen: Rakenteellinen sosiaalityö muutoksessa ja muuttajana. Teoksessa Anneli Pohjola& Merja Laitinen & Marjaana Seppänen (toim.): Rakenteellinen sosiaalityö, Sosiaalityön tutkimuksen vuosikirja 2014. Kuopio: Unipress 2014. Juha Suoranta & Sanna Ryynänen: Taisteleva tutkimus. Helsinki: Into 2014.