Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KASVATUS, KOULUTUS JA YHTEISKUNTA ( ) Pantzar

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KASVATUS, KOULUTUS JA YHTEISKUNTA ( ) Pantzar"— Esityksen transkriptio:

1 KASVATUS, KOULUTUS JA YHTEISKUNTA (15.9.2010 - ) Pantzar

2 Opintojakson organisointi ja sisällöt
Jakson suorittaminen: perussuoritus / vaihtoehtoinen Lähestyminen teemaan ja sisällöt – valintoja laajasta teemasta

3 Kasvatus, koulutus ja yhteiskunta – käsitteistä ja niiden yhteyksistä
Kasvatussosiologia Elinikäinen oppiminen vs. kasvatus, koulutus

4 Muodollinen koulutusjärjestelmä – vertikaalinen, horisontaalinen
Kasvatuksen ja kasvun kentät – oppiminen formaalin koulutusjärjestelmän puitteissa ja ulkopuolella Muodollinen koulutusjärjestelmä – vertikaalinen, horisontaalinen Non-formaali ja informaali oppiminen Satunnaisoppiminen arkipäivän oppiminen Koulu ’logistiikkakeskuksena’

5 Koulutus kansallisena tehtävänä globaalissa ympäristössä
Ylikansallisuuden vaikutukset kansalliseen Koulutuspolitiikan alisteisuus muille yhteiskuntapolitiikan lohkoille

6 YHTEISKUNTA (Wilhelmsson 2004)
Perinteisesti – erityisesti ja varsin vahvasti Suomen snellmanilaisessa perinteessä – kansallisvaltio ja sen oikeus sekä niiden perustana oleva yhteiskunta on ymmärretty olevan tiukkaan sidottuina tiettyyn paikkaan, tiettyyn valtakunnan alueeseen. Suomalaisena yhteiskuntana on pidetty sitä yhteiskuntaa, joka on olemassa Suomen valtion alueella, eli samalla alueella missä Suomen oikeutta on sovellettu. Myöhäismoderni informaatioyhteiskunta ei kuitenkaan enää yhteiskuntana ole samalla tavoin paikallinen. Globalisaatio on omiaan hajottamaan paikallisia yhteiskuntia. Kansainvälisten verkostojen merkitys kasvaa erittäin nopeasti Kansalaisverkostoituminen on vain yksi aspekti yhteiskunnan paikallisuuden vähentymistä. Yhden valtion alueella toimivan yhtenäisen yhteiskunnan tilalle on kasvamassa fragmentoitunut erilaisten paikallisten, alueellisten, kansainvälisten ja paikantamattomien verkostojen ja suhteiden kudelma. (Wilhelmsson 2004)

7 Yhteiskunta - valtio Myös valtion käsite epämääräistyy vastaavalla tavalla. Alueellisen ja paikallisen kansallisvaltion oheen kasvaa muita instituutioita, joilla on valtiollisia piirteitä. Suomen kannalta keskeisin on Euroopan unioni. Eräässä mielessä se on jo valtio, omalla alueellaan, mutta samalla se ei lainkaan ole sitä. James Caporaso (Journal of Common Market Studies 1996) on tästä syystä nimittänyt Euroopan unionia "postmoderniksi valtioksi". Hän kuvaa postmodernin valtion seuraavasti: ”Se on abstrakti, hajautettu, kasvavassa määrin fragmentoitunut, se ei perustu stabiileihin ja johdonmukaisiin asioiden tai valitsijoiden koalitiohin, siltä puuttuu selkeä oma julkinen kenttä, jolla keskusteltaisiin ja väiteltäisiin kilpailevista hyvän elämän visioista (Wilhelmsson 2004)

8 Sosialisaatio Käsitteestä
Sosialisaatio kasvatuksen keskeisenä tehtävänä Hajautuva sosialisaatio


Lataa ppt "KASVATUS, KOULUTUS JA YHTEISKUNTA ( ) Pantzar"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google