Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Metallien reaktiot.
Advertisements

Metallien reaktiot.
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
Kemia, luento1 lisämateriaalia
Hapettuminen Jännitesarja Elektrolyysi Korroosio
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Alkuaine, yhdiste vai seos?
6. Energia ja olomuodot.
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä
Ammattikemia Terhi Puntila
Kemiallisia reaktioita ympärillämme
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014
Kemiallista kielioppia!
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
1 5. Atomin rakenne Vetyatomi Ulkoisten kenttien aiheuttama energiatasojen hajoaminen, Zeemanin ilmiö Elektronin spin Monen elektronin atomit Röntgensäteilyn.
Hapot ja emäkset Happo luovuttaa protonin emäs vastaanottaa
Negatiiviset luvut. Esimerkki 1 Järjestä talven matkakohteiden lämpötilat kylmimmästä lämpimimpään.
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
5. Sähkökemiaa Oppilastyö: Kaksi eri metallia ioniliuoksessa.
4. Metallien sähkökemiallinen jännitesarja
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Atomin rakenne Ytimestä ja elektronipilvestä Protonit ja neutronit Elektronit.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
2.2 IONISIDOS IONISIDOKSEN MUODOSTUMINEN Metalleilla on pieni elektronegatiivisuus, joten ne luovuttavat ulkoelektroninsa epämetalleille, joiden elektronegatiivisuus.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
29. Jännite on pariston kyky tuottaa sähkövirtaa
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Ionisidokset Seppo Koppinen 2016.
Eliöt rakentuvat soluista
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Jaksollinen järjestelmä
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
5 Lämpö ja energian siirtyminen
1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen. 1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen.
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä
Kemialliset yhdisteet
Tiivistelmä 4. Työ ja teho
31. Salama on hankaussähköilmiö
Orgaanisia reaktioita
Kemialliset sidokset – vahvat ja heikot
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Reaktio 3 Reaktiot ja energia
Aine rakentuu atomeista
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Jaksolliset ominaisuudet
Orgaanisissa yhdisteissä reaktiot tapahtuvat pääsääntöisesti funktionaalisissa ryhmissä.
Sähkökemiaa Ioniyhdiste (suola) koostuu ioneista.
Kaikenlaisia sidoksia: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset
Ionisidos Ionisidos syntyy kun metalli (pienempi elektroneg.) luovuttaa ulkoelektronin tai elektroneja epämetallille (elektronegatiivisempi). Ionisidos.
Jaksollinen järjestelmä
Muutokset atomin elektronirakenteessa
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
Itseisarvo ja vastaluku
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
3. Ionisidos Alkuaineet pyrkivät oktettiin (8 ulkoelektronia).
Esityksen transkriptio:

Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa elektroneja se hapettuu ja kun se vastaanottaa elektroneja se pelkistyy Hapetus-pelkistysreaktiossa tapahtuu aina molemmat hapettuminen ja pelkistyminen, eli elektronien siirtyminen on tasapainossa  elektroneja ei merkitä reaktioyhtälöön Elektronien siirtyminen = varauksen liikkuminen = sähkövirta

Metallien jännitesarja s.20/maol s.146 Metallit järjestetty pienenevän hapettumiskyvyn mukaan Sen avulla voidaan ennustaa tapahtuuko metallin ja toisen metallin ionien välillä redox-reaktio Metalli voi pelkistää itseään huonommin hapettuvien metallien ionit, jolloin se hapettuu itse Jalometallit reagoivat ns. hapettavien happojen kanssa, eli happojen joissa pelkistyy jokin muu aine kuin vety

Normaalipotentiaalitaulukko Maol s. 146 Kertoo pelkistymisreaktion potentiaalin (jännitteen) vertailureaktioon verrattuna (vertailuolosuhteissa T,c…) Vertailureaktiona vetyionin pelkistyminen Hapettumisreaktion potentiaalit vertailuolosuhteissa saadaan pelkistymisreaktion arvon vastalukuna Normaalipotentiaaliarvoja voidaan käyttää arvioimaan reaktion tapahtumista ja aineen pelkistys/hapetuskykyä kts. Kirja Reaktio tapahtuu spontaanisti, kun hapetus- ja pelkistysreaktioiden potentiaalien summa on > 0V

Hapetusluvut Hapetusluku on varaus, joka atomilla olisi, jos sidoselektronit lasketaan kuuluvaksi elektronegatiivisemmalle atomille Perustilassa 0 Yksiatomisella ionilla hapetusluku on sama kuin varaus Neutraalissa molekyylissä hapetuslukujen summa on 0 Moniatomisessa ionissa hapetuslukujen summa on sama kuin varaus Tarkat säännöt s.27 Hapetusluvun kasvaessa aine hapettuu (eli luovuttaa elektroneja) ja pienetessä aine pelkistyy Yleisimmät hapetusluvut MAOL s.136

Tasapainotus ja hapetusluvut Hapetus-pelkistysreaktiossa tapahtuu aina hapetuslukujen muutoksia Hapettuvan aineen hapetusluku kasvaa ja pelkistyvän pienenee Hapetuslukuja voidaan käyttää avuksi reaktion tasapainottamisessa Selvitä hapetuslukujen avulla, mikä pelkistyy ja mikä hapettuu Tasapainota niin, että luovutettujen ja vastaanotettujen elektronien määrät yhtä suuret Tasapainota muut yhtälössä olevat aineet normaalisti (Huom. Ei saa muuttaa hapettuvien ja pelkistyvien aineiden suhteita) Tarkista aina lopuksi, että reaktioyhtälön molemmilla puolilla on sama määrä ainetta ja varausta

Osareaktiot Hapetus-pelkistysreaktiot on joissain tapauksissa helpoin ratkaista kirjoittamalla reaktiossa tapahtuvat hapetus- ja pelkistysreaktio erikseen osareaktioina Kts. kirja