Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tiivistelmä 4. Työ ja teho

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tiivistelmä 4. Työ ja teho"— Esityksen transkriptio:

1 Tiivistelmä 4. Työ ja teho
Työtä tehdään, kun jokin voima siirtää kappaletta tietyn matkan voiman suuntaan. Työ on voiman ja matkan tulo. Nostotyössä työtä tehdään painovoimaa ja siirtotyössä tavallisimmin kitkaa vastaan. Kalteva taso ja vipu helpottavat työntekoa pienentämällä tarvittavaa voimaa. Mekaniikan kultaisen säännön mukaan se, mikä voimassa voitetaan, matkassa menetetään. Teho kuvaa aikayksikössä tehtyä työtä.

2 Työ Työ W on voiman F ja matkan s tulo.
Työn yksikkö on joule (1 J = 1 Nm). Siirrettäessä kappaletta voima vaikuttaa kappaleeseen tietyn matkan. Siirtotyö lasketaan kaavasta W = F · s. Nostettaessa kappaletta työtä tehdään painovoimaa vastaan. Nostotyö W on kappaleen painon G ja nostokorkeuden h tulo eli W = G · h.

3 Kalteva taso ja vipu Kalteva taso ja vipu pienentävät tarvittavaa voimaa, mutta työn tekemiseen tarvittava matka kasvaa. Työ pitkin tasoa on yhtä suuri kuin nostotyö. Kaltevan tason yhtälö on F · s = G · h. Kaltevan tason sovelluksia ovat esimerkiksi poran terä ja ruuvi. Vivulla voidaan muuttaa voiman suuruutta. Vipu on tasapainossa, kun momentit molemmilla puolilla ovat yhtä suuret eli F1 · a = F2 · b. Vipuja ovat esimerkiksi keinu ja rautakanki.

4 Teho Teho kuvaa työntekovauhtia.
Teho P on työ W jaettuna ajalla t eli P = W / t. Tehon yksikkö on watti (1 W = 1 J/s). Koneiden ja laitteiden tehot vaihtelevat. Ihmisen teho on eri toiminnoissa erilainen.


Lataa ppt "Tiivistelmä 4. Työ ja teho"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google