Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ionisidokset Seppo Koppinen 2016.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ionisidokset Seppo Koppinen 2016."— Esityksen transkriptio:

1 Ionisidokset Seppo Koppinen 2016

2 IONIEN MUODOSTUMINEN Kun atomi luovuttaa tai vastaanottaa elektroneja, se ionisoituu Ionisoitumisessa atomilla on pyrkimys oktettiin (=uloimmalla elektronikuorella 8 elektronia) Ionit voivat olla myös kahdesta tai useammasta atomista koostuvia kokonaisuuksia, joilla on sähkövaraus (esim. NH+4, OH-)

3 Positiivinen vai negatiivinen ioni?
Metallit muodostavat yleensä positiivisia kationeja eli luovuttavat elektroneja (esim Na+, Al3+). Epämetallit pyrkivät (jalokaasuja lukuunottamatta) vastaanottamaan elektroneja jolloin ne muodostavat negatiivisia anioneja (esim Cl-, O2-)

4 Ioniyhdisteessä on ionisidos
Ioniyhdisteen muodostumiseen tarvitaan vähintään kaksi erilaista ja sopivaa atomia, jotka joutuvat vuorovaikutukseen keskenään. Toinen atomi luovuttaa ja toinen vastaanottaa elektroneja niin, että molemmat saavat oktettirakenteen. Ioneille jää erimerkkinen sähkövaraus ja niiden välille tulee sähköinen vetovuorovaikutus, joka “sitoo” ionit yhteen. Itse ioniyhdiste on varaukseton Esim. natriumkloridin syntyminen...

5

6 ioniyhdisteitä kutsutaan myös suoloiksi.
Ioniyhdisteet muodostavat suuria ionirakenteita eli kiteitä. Kiteissä positiiviset ja negatiiviset ionit vuorottelevat. Esim ruokasuolan eli natriumkloridin kiderakenne: ioniyhdisteitä kutsutaan myös suoloiksi. Veteen liuoittaessa ionit irtoavat toisistaan ja voivat kuljettaa sähkövirtaa liuoksessa.

7 Ionihilan hajoaminen:
- toisiaan hylkivät ionit osuvat iskusta kohdakkain, joka aiheuttaa hilan murtumisen

8 Ioniyhdisteiden nimeäminen:
Kaavaan ensin positiivinen ioni ja sitten negatiivinen ioni Ionien varausten sähkövarausten summa = 0 Metalliatomista muodostuvilla ioneilla ei ole erityistä ioninimeä. Esimerkiksi Na+ on natriumioni, K+ on kaliumioni jne Epämetalliatomeista muodostuvien ionien nimen loppuun lisätään yleensä -di—pääte. Esim. Cl- on kloridi-ioni, F- on fluoridi-ioni. Poikkeuksia: O2- on oksidi-ioni, S2- on sulfidi-ioni. Useammasta aineesta muodostuneilla ioneilla on omat nimitykset. Esim. OH- on hydroksidi-ioni, NH4+ on ammoniumioni, SO42- on sulfaatti-ioni... Ionien nimiä ja varauksia löytyy taulukkokirjasta


Lataa ppt "Ionisidokset Seppo Koppinen 2016."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google