Kuntalain uudistus ja osallistuva demokratia Yrjö Hakanen SKP:n paikallispolitiikan seminaari 28.9.2014 Kirjan talo.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Onko pakko leikata, mistä rahat kuntien palveluihin? Yrjö Hakanen Suomen sosiaalifoorumi
Advertisements

Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Vaikuttaminen ammattikorkeakoulussa ja yhteiskunnassa Järjestökoulutus HPJ Joni Lappalainen.
Ajankohtaista kuntauudistuksesta 2012 Valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikonen Tampereen kaupunkiseudun seutufoorumi.
SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Aimo Ryynänen 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA DEMOKRATIA -TYÖRYHMÄ Aimo Ryynänen
Tutustumme Kokoomukseen Opiskelevan pienryhmän aineisto.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja Pienkuntaseminaari Simo Kommenttipuheenvuoro kuntarakenneuudistuksesta.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
Miten alueen erilaisten asukkaiden ja toimijoiden osallistuminen käytännössä toteutetaan? Asukkaiden ideoiden kokoaminen ja erilaisten toimijoiden.
EU-vaikuttaminen Suomessa
Kalle Nieminen, Kajaanin yliopistokeskus (2011) KYLÄPARLAMENTIT – HYVIÄ TOIMINTATAPOJA.
Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Puoluerahoituksen kehittämistä.
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Mihin vie Sote-uudistus sosiaalipalvelut? Helsinki
Elinvoimainen kaupunkiseutu Selvitysmies Rauno Saari
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Luottamushenkilötoiminta Näkökulmia Saija Karnisto
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Matinkylä 2040 ? Metropoliselvitys Sevón.
Paikallisesti paras Lähidemokratian malleja tänään Kongressikeskus Fellmanni Hollolan uusi lähidemokratiamalli eli lähipalvelualueneuvostot.
ESPOON KESKUS METROPOLISSA Espoon kuntalaiskuuleminen Cay Sevón Kuntajakoselvittäjä.
Elinvoimainen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen Kjk
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
LOHJAN SHA:N PSYKIATRIAN TILAHANKKEIDEN HISTORIAA JA NYKYTILANNE
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
Kirjoita otsikko tähän Kainuun hallintokokeilun päättyminen/Seurantasihteeristön loppuraportti 5/13 Valtiovarainministeriö / Esa Toivonen / Kalevi.
Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki
KUNTAMARKKINAT ” MITEN EDISTÄÄ KUNTIEN POLIITTISEN JA AMMATILLISEN JOHDON VUOROVAIKUTUSTA JA YHTEISTYÖTÄ” JOHTAJASOPIMUS Suomen kuntajohtajat.
JAKE-hanke kylien hyvinvointia edistämässä Kyläasiamies Tuomo Eronen
1 Kainuun maakuntakokeilun jatkonäkymät: Kainuun mallin 2013 valmistelusta Kajaani Kainuun malli 2013 jatkovalmistelun työvaliokunnan ja ohjausryhmän.
Lautakuntatyön tulevaisuus. Kuntien lautakunnat toimialoittain
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
Jaana Simola UusiKunta – Lahden seudun kuntarakenneselvitys Johtoryhmä Heinola.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
OSALLISTUMISTAVAT JOENSUUN KAUPUNGISSA 1. ÄÄNESTÄMINEN KUNNALLISVAALEISSA Kunnallisvaaleissa valitaan kaupunginvaltuusto neljäksi vuodeksi Vaalit ovat.
Demokratia.
Kaikissa malleissa tärkeää: – kuntalain mukaiset oikeudet ja velvoitteet – kunnan omista tarpeista lähtevän mallin ja toimintatavan kehittäminen – mallin.
Aluehallinnon uudistus Pohjois-Karjalan maakuntavaltuusto Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Myyrmäki 2030 Metropoliselvitys Sevón. Myyrmäki - vauhdilla matkalla tulevaisuuteen pp.kk.vvvv 2 Osasto Profiili: urbaani, nuorekas, aktiivinen.
LAINSÄÄDÄNTÖ JA ERI TOIMIELIMET.  Asetukset: Ylikansallinen oikeus koko Unionin alueella *Esim. paljon Maatalous, kilpailu Direktiivit: Jäsenvaltion.
Keskustan politiikka keskustan kunnallispolitiikkaa johtaa kunnallisjärjestö kunnallisjärjestö hyväksyy kunnallisvaaliohjelman, ohjaa valtuustoryhmän nelivuotiskauden.
Hallinnon uudistus Väliraportin tulosten yhteenveto ja jatkotoimenpiteet Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Hallituksen iltakoulu
Organisaatiotoimikunnan tehtävään liittyviä kysymyksiä Kunnanhallituksen § 117 asettama organisaatiouudistusta valmistelema toimikunta Keijo.
LOHJAN KAUPUNGIN UUSI ORGANISAATIO Uudet ideat siirretty hallintosääntöön Alueiden johtokunta
Tutustumme Kokoomukseen
Kuntahallinto.
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
EDUSKUNNAN TEHTÄVÄT.
Avoimen hallinnon toimintaohjelma Avoimuuden edistämisen käytäntöjä Imatran kaupungilla
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
Kunta Jäsenyys Perusjäsenet (kotikunta) ja muut jäsenet (esim. kiinteä omaisuus, yritys) Perusjäsenillä oikeuksia mm. äänioikeus oikeus käyttää kunnan.
YH 1, OPS Aloitustunti.
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Kuntauudistushankkeiden tilannekatsaus ja aikataulu
Sote-uudistuksen toimeenpano
Nuorisotyön laadun ja menetelmien kehittäminen Osaamiskeskus Kanuunan TOIMINTAPERIAATTEET Kanuuna-seminaari Jyväskylä
Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Esityksen transkriptio:

Kuntalain uudistus ja osallistuva demokratia Yrjö Hakanen SKP:n paikallispolitiikan seminaari Kirjan talo

Esitys uudeksi kuntalaiksi Kuntavaalit siirretään huhtikuun 3.viikonloppuun (pääsiäinen poikkeus). Nykyiset valtuustot istuvat 2017 kevään loppuun. Valtuutettujen määrä voi supistua (lakiin vain minimiluku). Kunnanvaltuustot ”voivat” muodostaa lähidemokratiaelimiä, ottaa käyttöön mm. osallistuvaa budjetointia. Kansanäänestys mahdollinen, mutta ei sitova eikä vaalien yhteydessä. Mahdollisuus palkattuihin luottamushenkilöihin. Sähköisten kokousten mahdollisuus tietyin edellytyksin. Nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto lausuntoja antavina. Otto-oikeus viranhaltijapäätöksiin rajattu kunnanhallitukselle. Lautakuntien muodostaminen joko vain valtuutetuista (valiokunta) tai että puheenjohtajaksi kunnanhallituksen jäsen. Sidonnaisuuksien ilmoitusvelvoite, mutta vain osalle.

…. esitys kuntalaiksi Päätöksenteon avoimuus voi supistua: Valtuuston rooli supistuu (lähinnä strateginen johto). Kunnanhallituksen ja lautakuntien kokoukset eivät avoimia. Kunnan liikelaitosten yhtiöittäminen. Päätösvaltaa siirtyy sote-kuntayhtymiin. Palvelualoite, jolla yritykset voivat esittää kilpailuttamisia. Valtiovarainministeriölle valta päättää kuntatalousohjelma, joka sitoo kunnat karsimaan menoja (eli tekemään tilaa yksityisille markkinoille). Velvoite kattaa alijäämä 4 vuodessa. Isoin kysymys, joka kuntalain valmistelussa sivuutettu (ja jota ajetaan läpi sote-järjestämislailla): Lähes puolet kunnan päätösvallasta ja kunnallisen äänioikeuden sisällöstä siirretään pois asukkaiden valitsemilta edustajilta sote-kuntayhtymälle. Lakiesitys oli lausunnoilla ja tulossa syksyllä eduskuntaan.

SKP:n esityksiä kuntalakiin  Perustason sote-palveluissa päätösvalta säilytettävä kunnilla.  Vaaleilla valittava maakuntavaltuusto, vastaa erikoissairaanhoidosta ja muista laajoista seudullisista asioista.  Lähidemokratiasta sitova velvoite lakiin: Asukkaat valitsevat aluelautakunnat/kunnanosavaltuustot. Niille valtaa osallistuvalla budjetoinnilla lähipalveluissa ja asuinalueen kehittämisessä.  Sitova kansanäänestys, mahdollisuus pitää se vaalien yhteydessä.  Valtuutettujen määrää ei pidä vähentää. Poliittisen keskustelun ja avoimuuden takia kokouksia ei pidä korvata sähköisillä kokouksilla.  Valtuutettuja (ja ryhmiä) ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan tekemällä keskeisissä tehtävissä luottamushenkilöistä palkallisia.  Otto-oikeus pitää olla myös lautakunnilla ja valtuustolla.  Liikelaitosten yhtiöittämisvelvoite pois (tai rajata se poikkeuksiin).  Palvelujen tietoinen alibudjetointi tulee kieltää lailla. Valtion velvollisuus turvata riittävä rahoitus (vrt. perustuslain velvoite).

Osallistuva demokratia  Sote-päätöksistä, kouluverkon karsimisesta jne tulee tärkeitä paikallisia kamppailukysymyksiä, kyse on koko hyvinvointimallista.  Konkreettisilla teoilla lähipalvelujen puolustamisessa, voimme koota liikkeitä ja yhteistoimintaa. Se on osallistuvan demokratian perusta, joka kasvattaa ihmisten luottamusta mahdollisuuksiin vaikuttaa ja saada valtaa päättää itse asioista.  Nyt on aika tehdä kunnissa aloitteita lähidemokratiasta.  Esim. Rovaniemellä aluelautakunta päättää budjetin puitteissa perusopetuksesta, päivähoidosta, kotihoidosta sekä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimista. Kyläkokoukset tekevät esitykset lautakuntien jäsenistä, jotka valtuusto nimeää.  Voimme koota laajapohjaisia aloitteita ja kehittää eteenpäin Rovaniemen mallia osallistuvalla budjetoinnilla ja asukkaiden kokonaan itse valitsemilla edustajilla. Ja luoda näin pohjaa ”2000- luvun neuvostoille”.  Lisätietoja pamfletista ”Markkinoiden vai ihmisen hyväksi?”, Yrjö Hakanen, luettavissa maksutta netissä