Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kuntahallinto.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kuntahallinto."— Esityksen transkriptio:

1 Kuntahallinto

2 Jokainen suomalainen on jonkin kunnan jäsen.
Kotikunta Jokainen suomalainen on jonkin kunnan jäsen. Yleensä kotikunta määräytyy vakinaisen asunnon perusteella. Jos asuntoja on useita, kotikunta on se, jota henkilö itse pitää perhesuhteidensa, työnsä tai elinkeinonsa takia kotikuntanaan.

3 Kunta tarjoaa asukkailleen paljon
pitää yllä useimpia lähipalveluja: kouluja, kirjastoja, päiväkoteja, vanhustentaloja, terveyskeskuksia, uimahalleja, urheilukenttiä, teattereita, jne. huolehtii teistä, kaavoituksesta, vesijohdoista, viemäreistä, väestönsuojelusta, kunnallisesta asuntorakentamisesta, jne.

4 Mistä kunta saa rahat palveluihin?

5 Miten kuntavero kerätään?
Kuntavero on tasavero eli kaikki maksavat saman osuuden tuloistaan. Veroprosentti vaihtelee eri kuntien välillä: 2015 Kauniaisissa asuvan veroprosentti16,50% Kiteellä asuvan veroprosentti oli 22,50% Paljonko vero on Konnevedellä? Entä Keski-Suomessa keskimäärin? Mitä voidaan päätellä kuntaveron kehityssuunnasta? Mistä suuret kuntakohtaiset erot johtuvat?

6

7 Miten kunnan asukas voi vaikuttaa kuntansa asioihin?
Kansalaistoiminnalla: tempauksilla, mielenosoituksilla, kirjoituksilla, nettikampanjoilla tekemällä aloitteita tai valituksia Kunnan asukkaan vaikutusmahdollisuudet toimimalla valtuustossa, lautakunnissa, johtokunnissa tai nuoriso- valtuustoissa äänestämällä kuntavaaleissa joka 4. vuosi ja mahdollisissa kunnallisissa kansanäänestyksissä toimimalla asukasyhdistyksissä tai kylätoimi- kunnissa

8 Kunnallinen demokratia
Miten kuntaa hallitaan? Asian valmistelu, päätöksenteko ja toimeenpano kunnassa valmistelu: lautakunnat ja virkamiehet päätöksenteko: valtuusto toimeenpano: kunnanhallitus ja -johtaja


Lataa ppt "Kuntahallinto."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google