Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matti Sipponen 1 Power taitoilta kevät 2005 Kilpailupäivä ja kilpailusuoritus.
Advertisements

PTV Kuortane
KUNNON RUOKAA URHEILIJALLE
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
NUORI URHEILIJA JA RAVITSEMUS
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Ope Risto ja 22 oppilasta sekä 4 huoltajaa
LYKIN U-LUOKAT KOKONAISVALTAISEN VALMENNUKSEN MAHDOLLISTAJINA
Oikeudet muutoksiin pidätetään
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Terveelliset elämäntavat
S Ruoka ja terveys s
Kohti puolimaratonia! THE GRIND
Kehittymisen kulmakiviä
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
SYÖ OIKEIN.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Naisten jääkiekkoleiri Kisakalliossa
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
NEOLIFEBAR Hedelmä- ja pähkinä – välipalapatukka.
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen laaja kalvosarja asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Urheilijan syöminen ja energiatankkaus
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Liikunta+ravinto.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Nimi: Neea Marttiin Luokka: 7B Päivämäärä:
Nimi: Aino-Lotta Vuori Luokka: 7B Päivämäärä:
Nimi: Luokka: Päivämäärä:
Nimi: Elsa Lindholm Luokka: 7B Päivämäärä:
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ruokaoppia.
JUNIORI-ÄSSÄT F2-IKÄLUOKKA OIKEUDENMUKAISUUS AVOIMUUS
NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO
Esityksen transkriptio:

Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Kilpailu- ja turnauspäivien ateriarytmi Edeltävän päivän riittävä ruokailu ja turnauspäivän aamiainen ovat erittäin tärkeitä kilpailuun valmistautuessa Jos mahdollista, kilpailu­päivänä ruokaillaan 2−5 tuntia ennen kilpailutapahtumaa Jos kilpailut alkavat aikaisin aamulla, täytyy aamu­palalle nousta riittävän aikaisin. Silloin myös edellisen illan iltapalan merkitys lisääntyy Usein erilaiset pitkät kilpailu- tai turnauspäivät on pärjättävä eväillä, koska sopivaa taukoa kunnon ruokailuun ei ole © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Yleisurheilukilpailut Jalkapalloturnaus 5.30 herätys 7.30 herätys Päivän ruokailujen suunnittelu etukäteen helpottaa kilpailuissa vireyden ylläpitoa ja jaksamista sekä hyvän suorituksen tekemistä Yleisurheilukilpailut Jalkapalloturnaus 5.30 herätys 7.30 herätys 6.30 lähtö kilpailupaikalle 9.00 lähtö turnauspaikalle 9.00−10.00 alkukilpailu 11.00−11.45 peli 1 16.00−17.00 loppukilpailu 13.00−13.45 peli 2 17.30 kisapäivä päättyy ja kotimatka alkaa 14.30−15.15 peli 3 19.00 kotona 16.00 kotimatka alkaa 17.00 kotona Tehtävä: Suunnittele kilpailu- tai turnauspäiväsi ruoka-aikataulu © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Välipalat 1/3 kasviksia, hedelmiä, marjoja (kurkku, tomaatti, paprika, banaani, omena, mansikat, mustikat) 1/3 proteiinia (kalsiumpitoinen jogurtti, rahka, raejuusto tai muut kevytjuustot, kananmuna, lihaleikkeleet) 1/3 hiilihydraatteja (täysjyväiset viljatuotteet; puuro, murot, mys­li, leipä, karjalanpiirakka) © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

1 + 1 + 1 Proteiini Hiilihydraatti Kasvis, hedelmä, marja Tehtävä 1: Kirjoittakaa ryhmässä ylös mahdollisimman monta hyvää välipalatuotetta (esim. jogurtti, banaani, rusinat, mangosose…) Tehtävä 2: Tehkää ylös kirjoittamistanne tuotteista hyviä välipalayhdistelmiä, jotka sisältävät aina kaikki 1 + 1 + 1 kohtaa. Kirjoittakaa ehdotuksenne ylös (esim. Rahka (proteiini) + mysli (hiilihydraatti) + ananas (hedelmä) © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Välipalan määrä Välipalan määrä riippuu harjoittelun laadusta ja rasittavuudesta sekä urheilijan koosta Kestävyysharjoittelun jälkeen nestettä ja hiilihydraatteja tarvitaan reilusti ja proteiineja vähän Voima- ja nopeusharjoittelun jälkeen taas proteiinintarve on suurempaa ja nesteen ja hiilihydraattien tarve vähäisempää Taitoharjoittelu on usein kevyttä, jolloin palautumisvälipala voi olla pienempi kuin muussa harjoittelussa © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Ruoka-aineiden valinnan tärkeys © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Tuotteiden sisältömerkinnät Sisältömerkinnöistä: Tuoteseloste Ainesosaluettelo Tuotteen sisältö Valmistusaineet Lisäaineet -> aine jota tuotteessa on eniten, ilmoite­taan ensimmäisenä Ravintosisältö Ravintoarvomerkinnät kertovat proteiinin määrän hiilihydraattien määrän ja sokerien osuuden siitä rasvan laadun ja määrän ravintokuidun määrän © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Viitteellinen päiväsaanti eli GDA GDA-merkintä kertoo ravintoaineiden määrän ja niiden osuudet annosta kohti Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät auttavat tekemään hyviä valintoja ravintoainemerkinnät auttavat vertaamaan eri tuotteiden ravintosisältöjä keskenään valmistusaineet ja lisäravinteet ilmoitetaan painon mukaan suuruusjärjestyksessä © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Kertaus + Kotitehtävä Nuoren urheilijan ravitsemus Tee kotona 3 päivän ajan ruokapäiväkirjaa (1 harjoituspäivä, 1 lepopäivä ja 1 kisapäivä) Merkitse ravintopäiväkirjaan tarkasti: Ruokailun ajankohta Aamupala/välipala/lounas/päivällinen/iltapala Paljonko olet syönyt (dl, rkl, kpl, kourallinen jne.) Mitä olet syönyt (ruisleipä, riisipuuro, kanakastike) Muista merkitä myös nestemäärät (vesi, maito, mehu jne.) © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio