1 Työministeriö Työvoiman kehittäminen ja ohjaus –tiimi www.mol.fi Työministeriö Työvoiman kehittäminen ja ohjaus –tiimi www.mol.fi OHJAUS 2004 - seminaari.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
TYÖHÖNVALMENNUS Nina Erholtz Tampereen kaupunki
Maire Mäki Johtaja Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto
Jämsän työllisyyspalvelut
Nuorten työllisyystilanne ja toimet työllisyyden parantamiseksi
Petra –nuoret työhön ja kouluun ESR- projekti
Ammatillisen koulutuksen monet muodot 1.Ammatillinen peruskoulutus (53 perustutkintoa) Koko ikäluokka ja ennakoidut työelämän tarpeet huomioon. 2.Ammatillinen.
Nuorten yhteiskuntatakuun tehostaminen – työryhmän ehdotukset Ohjaus ja nuorten yhteiskuntatakuu – Yhteinen vastuumme, Jyväskylä/Aalto-sali Koulutuspäällikkö.
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Nuorten yhteiskuntatakuu -työryhmän raportti
Nuorten työpajatoiminnan kehittäminen osana palveluverkostoja
Työ- ja elinkeinohallinto kuntoutujan työllistymisen tukena
Uudistuvat työvoima- ja yrityspalvelut Palvelut ja tuottamistapa –ryhmän ehdotukset TE-toimiston uudistetuksi palveluvalikoimaksi.
Haukipudas-Kiiminki –työpajahanke Tenho Jaakola
Uudistuvat työvoima- ja yrityspalvelut MYR:n koulutusjaoston kokous Kehittämispäällikkö Martti Rantala Ref. ylitarkastaja Tiina Korhonen; TEM.
TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON TYÖNANTAJAPALVELUT
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
KOULUTUSTAKUU.
Nuorten palvelut Reimari 3
Kelan palvelut Pia Kankare
Kai Koivumäki Työllisyys- ja yrittäjyys– osasto Kuopio Tieto- neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittäminen.
SH-V Työvoima- ja elinkeinokeskus 1 ESR-RAHOITUKSEN HAKU TE-KESKUKSESSA Tiedotustilaisuus , Kajanus ESR-koordinaattori Sanna Halttunen-Välimaa.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
AMMATTIBAROMETRI Lyhyen aikajänteen ennakointikäytäntö Hyvinvointifoorumi Ennakointiasiantuntija Jouni Marttinen.
Työhallinnon ammatillisen kuntoutuksen palvelut ja palveluyhteistyö
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Yhteishankintakoulutuksesta apua rekrytointiin
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Reimari 2 Työvoimahallinnon toimenpiteet
Kelan mahdollisuudet tukea vammaisen tai osatyökykyisen työllistymistä
Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnossa Nakkila Pirkko
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Nuorten hankkeet MYR Minna Koljonen.
Työpajojen tehtävä nuorten ohjaus- ja palveluverkoston kehittämisessä Lapin lääninhallitus
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
ORIMATTILAN TYÖLLISTÄMISPROJEKTI OTE
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Haukipudas-Kiiminki –työpajahanke Tenho Jaakola
Keuruun työllistämisen malli ja monialainen yhteistyö Keuruun Työkanava –hankkeen tuloksia.
Siirtymät sujuviksi- hanke SISU PKKY, OSAO, WinNova ja SEDU yhteishanke Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma.
T E - PALVELU - UUDISTUS MAAHANMUUTTAJIEN OSALTA Bahar Mozaffari
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Kuopion alueen työllisyyskokeilu
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
Miten edesauttaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten siirtymistä ammatilliseen koulutukseen ja työelämään? Seija Eskola Validia Ammattiopisto.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
TE-toimiston yrityspalvelut
Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Muutoksia 2018 työttömyysturva, liikkuvuusavustus, aktiivimalli.
Nuorten työllisyys Esr -hankkeet ja jatkopolut Etelä-Savo MYR
Verkko-ohjaushankeen tilannekatsaus
Uraohjauspalvelut työkyvyn muutostilanteissa
TYÖVOIMAPALVELUT YHTEISPALVELUJEN PALVELUVALIKOIMA
PÄHEE OTE Satu Laakoli Kela.
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Nuorten työpaja- toiminta Lapissa vuonna 2017
Esityksen transkriptio:

1 Työministeriö Työvoiman kehittäminen ja ohjaus –tiimi Työministeriö Työvoiman kehittäminen ja ohjaus –tiimi OHJAUS seminaari Jyväskylässä Työpaja 1. Nuorten ohjaus Anneli Tallqvist, työministeriö Työvoimatoimistojen nuorten palvelujen kehittäminen - ns. yhteiskuntatakuu osana työllisyysohjelmaa (=NYT)

2 Työllisyysohjelman tavoitteet merkitsevät ”nuorten koulutus- ja työvoimapolitiikan strategian ” kielelle käännettynä mm. * ”Kaikkien” nuorten integroiminen koulutukseen ja työhön * Jokainen nuori hankkii ammatillista osaamista ennen työmarkkinoille tuloa ja valmiudet elinikäiseen oppimiseen * Koulutuksesta työelämään siirtymisen nopeutumista * Tutkintojen suorittaminen tavoiteajassa * Nivelvaiheet ”notkeiksi” eli joustavasti koulutuksesta jatko-opintoihin tai työmarkkinoille * Työttömyysjaksojen pitkittymisen ja toistumisen ehkäisy

3 JATKO…. työllisyysohjelmaan sisältyvä -> ”Nuorten yhteiskuntakuu ja koulutustakuu” tarkoittaa, että laadukkailla, riittävillä ja tuloksellisilla julkisilla palveluilla, toimenpiteillä ja aktiiviohjelmilla varmistetaan tavoitteiden toteutumista. Takuu ei merkitse nuorelle subjektiivista oikeutta tiettyyn tarjolla olevaan paikkaan esim. koulutuksessa tai tukityössä. -> Tavoitteet toteutetaan koulutus- ja työvoimapolitiikan rakenteellisin keinoin, mutta myös ohjauksen, ohjaus- yhteistyön ja muiden palvelujen keinoin. -> Tavoitteena tukea nuorten koulutukseen ja työhön liittyviä kestäviä yksilöllisiä ratkaisuja vuorovaikutuksessa nuorten kanssa. Pelkkä työttömyyden katkaisu ei sitä ole.

4 Työllisyysohjelman hankkeitten organisointi:

5 Nuorten yhteiskuntatakuun (NYT) toimeenpano; Vastuunjako * Kaikille nuorille tarjotaan koulutus-, työharjoittelu- tai työpajatoimenpiteet kolmen työttömyys- kuukauden jälkeen.TM * Nuorten siirtymistä koulutukseen nopeutetaanOPM/TM * Opinto- ja ammatinvalinnanohjausta parannetaan, nivelvaiheet fokuksessaOPM/TM * Nuorten työpajatoiminta vakinaistetaan. OPM/TM Vastuunjako, yhteistyö TM - OPM - koulutustakuu -> OPM - yhteiskuntatakuu -> TM. - Koulutus- ja yhteiskuntatakuu sisältävät TM/OPM yhteistyönä toteutettavia palveluja

6 NYT toimeenpano työhallinnossa Nuorten yhteiskuntatakuun lähtökohdat: nuorisotyöttömyyden ennalta ehkäiseminen, kestävät ratkaisut - verkostoyhteistyö työttömien nuorten palveluprosessin tehostaminen eri keinoin laajan palvelu- ja toimenpidevalikoiman varmistaminen ja tarjoaminen nuorten tilanteen edistämiseksi ennen 3 kk työttömyyden täyttymistä

7 Jatko… NYT toimeenpano työhallinnossa 1. Palveluprosessin ja palveluiden tarjonnan tehostaminen * Työttömän nuoren palveluprosessi nopeutetaan, panostus asiakkuuden alkuvaiheeseen, palvelun laatuun ja räätälöintiin huomiota (esim. palvelutarvearvio, työnhakusuunnitelma, palvelun seuranta, tukitoimenpiteet) * Työttömien nuorten työvoimapalvelujen linjaukset – ammattitaito tai sen puuttuminen rajalinjana palveluihin ohjatessa

8 Jatko… NYT toimeenpano työhallinnossa 2. Palvelujen organisointi ja resurssointi, yhteistyö Ammattitaidottomien työttömien nuorten palveluun nuorten neuvoja (työnvälitys) – maksimiasiakasmäärä kuukaudessa keskimäärin Työvoimatoimistossa nuorten yhteiskuntatakuun toimeenpanosta vastaava henkilö Toimiston sisäisen yhteistyön toimivuutta varmistettava akselilla -> nuorten neuvojat - ammatinvalinnanohjaus – tietopalvelu Työvoimapalvelun rakenneuudistus (TYP) mahdollistaa lisäresursseja Alueelliset yhteistyö- ja toimenpidesuunnitelmat työvoimatoimistojen osallistumiselle ammatillisen koulutuksen ura - ja rekry-yhteistyöhön Samoin toimintasuunnitelmat peruskoulun ja lukion nuorten ohjausyhteistyölle

9 Jatko… NYT toimeenpano työhallinnossa 3. NYT toimeenpanosuunnitelma Esitykset TM – TE-keskusten v TUJO- neuvotteluissa 11/2004 TM hyväksyy NYT linjaukset 12/2004 TE-keskukset ja työvoimatoimistot toteuttavat toimenpiteet v Seuranta, arviointi, jatkokehittäminen : - Osana työllisyysohjelmaa ja tulostavoitesopimuksia - TM ja TE-keskukset - Työvoimatoimistot

10 Työvoimatoimiston palvelut HENKILÖASIAKKAILLE  TYÖNHAKUPALVELUT  Työnvälitys  Henkilökohtainen työnvälitys  Työnhaku itsepalveluna (Työlinja, Työpaikat Internetissä, Teksti-TV)  Rekrytointikampanjat  Henkilöstövuokraus  Kotoutumissuunnittelu  EURES-työnvälitys  Kansainvälinen harjoittelu  AMMATILLISEN KEHITTYMISEN PALVELUT  Ammatinvalinta- ja urasuunnittelu  Henkilökohtainen ohjaus  Ryhmäohjaus  Päivystysohjaus  Internetohjelmat: AVO  Koulutus- ja ammattitietopalvelu  Koulutusneuvonta  Koulutusinforyhmät  Itsepalveluna: internetohjelmat, tietoaineistot  Ammatillinen kuntoutussuunnittelu  Työvoimakoulutus  Tiedottaminen  Työvoimakoulutukseen ohjaaminen ja valinta  Työvoimakoulutusaikaiset palvelut  Internet: Koulutushaku itsepalveluna

11 Työvoimatoimiston palvelutuotekartta HENKILÖASIAKKAAT TYÖLLISTYVYYTTÄ JA TOIMEENTULOA EDISTÄVÄT TUKIPALVELUT  Työttömyysturvaneuvonta  Työvoimapoliittinen lausunto  Liikkuvuusavustus  Harkinnanvarainen ylläpitokorvaus ryhmäpalveluna järjestettävään työnhakuvalmennukseen osallistuvalle  Starttiraha  Työllistämistuki oppisopimuskoulutukseen  Työllistämistuki  Yhdistelmätuki  Kunnalle maksettava korvaus kuntouttavaan työtoimintaan  Työharjoittelu ja työelämävalmennus työmarkkinatuella  Työelämävalmennus työllistämistuella  Työkokeilu työpaikalla  Työkokeilu työklinikassa  Työhönvalmennus työklinikassa  Työhönvalmennus muussa palveluyksikössä  Koulutuskokeilu  Yhdistetty työ- ja koulutuskokeilu  Kuntoutustutkimus  Lääkärintutkimus  Työolosuhteiden järjestelytuki  Valmentavat työhönkuntoutuspalvelut (maks.)  Kuntoutuksen resurssiselvitys (maks.)  Palkkaturvaneuvonta  Osa-aikalisä  Yhdistelmätukikokeilu  Vuorotteluvapaa  Työelämä- ja ammattitietoaineistot

12 Julkisen työvoimapalvelun rakenneuudistus Työvoiman palvelukesku s Työnantajapalvelut Työnhakijoiden henkilökohtainen palvelu ja tukitoimet Työnhak u-keskus Työvoimakoulutus Ammatinvalinta- ja urasuunnittelu Koulutus- ja ammattitietopalvelu t Ammatillinen kuntoutus Verkko- palvelut Työvoimatoimisto Itsepalvelu Henkilökohtainen syventävä palvelu