Mihin kiusaamisen muotoihin KiVa Koulu vaikuttaa?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Satakunnan lapsi- ja nuorisopolitiikan foorumi
Vanhempainilta koulukiusaamisesta
LUVALLISET POISSAOLOT
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Salpausselän peruskoulun koulukiusaamiseen puuttumisen malli
Hyvää työpäivää!.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella.
KIUSAAMISEN TOVERIARVIOINTI
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
Yksilö ostajana.
Työpaikkaväkivallan yleisyys kyselytutkimusten valossa Väkivalta työpaikalla - entä sen jälkeen? Reino Sirén Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos.
OIKEUS LEIKKIIN, LEPOON JA VIRKISTYKSEEN - kuudesluokkalaisten käsityksiä Lapsen oikeuksien päivä
Oppilaiden hyvinvointi ja kiusaamisen vastainen työ Taivallahden peruskoulussa Vanhempainilta
Jokaisella koululla tulee olla järjestyssäännöt, joilla ei kuitenkaan saa rajoittaa jokaiselle perustuslaissa taattuja oikeuksia. Järjestyssäännöt eivät.
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Sari-Katja Niiles, Eeva Hiltunen ja Henna Kalima
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Älä kiusaa Kiusaamista on, kun oppilas joutuu toistuvasti ja systemaattisesti toisten tahallisen, kielteisen toiminnan kohteeksi. Nimittely, pilkkaaminen,
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
VASTUUNTUNTO Ohjaus Käydään eettisiä keskusteluja (oikein, väärin). Kiitetään ja kannustetaan. Kontrolli Tarkastetaan tehtävät ja välineet. Vaaditaan,
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Perusopetuksen oppilaat 2014 Generated on :03.
JOKELAN YLÄKOULUN OPPILASKYSELY KOULUVIIHTYVYYDESTÄ JA KIUSAAMISESTA lukuvuosi 2012 – 2013, yhteensä vastaajia 320.
Rippikoulu ja nuoren hyvinvointi Avainsanat LIMINAALISUUS JA INTENSIIVINEN YHTEISÖLLISYYS KIUSAAMATTOMUUS PUHTAAN PÖYDÄN MAHDOLLISUUS SUORITTAMISEN VÄHÄISYYS.
Riippuvuus tupakoinnista
Aggressiivisuus ja kiusaaminen lasten ja nuorten vertaissuhteissa
KiVa Koulu koulukiusaamisen ehkäisijänä
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
HAIPRON KÄYTTÖ JA KOKEMUKSET – Turvallisuuspäällikkö Lasse Koste
Sairaalakoulu osana Kellokosken nuorisopsykiatrista hoitopolkua
Netiketti ja nettikiusaaminen
Sankarit ja sankaruus Venäjällä Makula, kevät 2015 Tavoitteet, suorittaminen ja aikataulu.
Riippuvuus tupakoinnista
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
The Balance of Give and Take: Toward a Social Exchange Model of Burnout Wilmar B. Schaufeli Tiina Markkanen & Petra Tiihonen
Toimintaohjeet opelle
Joutsenon koulu on KiVa-koulu
Riippuvuus tupakoinnista
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
HILTULANLAHDEN KOULU Koulukiusaamisen käsittelymalli.
Helmi -oppilashallintojärjestelmä
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Suuttumuksen hallinta
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella.
 Tiilimäen päiväkodin toiminta-ajatuksena on luoda turvallinen, lämmin sekä kodinomainen ilmapiiri. Haluamme luoda lapsen itsetunnon myönteistä kehitystä.
Nettikiusaaminen Pietiläinen, Korhonen, Saarimäki.
Liedon kunta : A2-kielen valinta A2-kielen valinnan vaikutukset perusopetuksen luokilla 4-9 Uuden 2016 voimaan tulevan opetussuunnitelman tuntijako on.
Kiusaamisesta Ruut Ruokonen Koulukiusaaminen on ”Koulukiusaamisella tarkoitetaan yhteen ja samaan oppilaaseen toistuvasti kohdistuvaa tahallisen.
Kiusaamisasioiden käsittely Kaustisen perusopetuksessa
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
Vanhempainilta Tervetuloa!
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Piilokiusaaminen Mitä tarkoitetaan sanalla piilokiusaaminen?
KiVa-kyselyn tuloksia Matin ja Liisan yläkoulu
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Huoltajakysely2017 Jynkänlahden koulu
Kirjoita vihkoon.
Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Nummenpakan koulu.
Kansainvälisyyspäivät Seinäjoella
KiVa Koulu -ohjelma.
Tervetuloa.
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Oppimisen tuki ja sen kirjaaminen
Pelastussuunnitelman opetusmateriaali oppilaille
Alakoulusta yläkouluun
SUUNNITELMA KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Nilakan yhtenäiskoulussa
Kiva Koulu-kyselyn hyödyntäminen
Tunnetaidot Valintojen stoori-tunnilla Tunnetaidot pops
Esityksen transkriptio:

Mihin kiusaamisen muotoihin KiVa Koulu vaikuttaa? Christina Salmivalli, TY KiVa-päivät, 27.-28.8.2010

Kiusaamisen interventiotutkimuksissa vaikuttavuutta on usein arvioitu ainoastaan yleisten kiusaamista ja kiusatuksi jotuumista koskevien kysymysten avulla Vaikka näissä tapahtuisi muutoksia, koskevatko ne kaikenlaista kiusaamista? Onko mahdollista että kiusaaminen muuttuukin intervention seurauksena vaikeammin havaittavaksi?

Jotta kiusaamisen vastainen ohjelma todella helpottaisi kiusattujen tilannetta, sen pitäisi vaikuttaa kiusaamisen muotoihin laajasti Vai tarvitaanko oma ohjelma erilaisille kiusaamisen ”alalajeille”?

Miksi KiVa vaikuttaisi moniin kiusaamisen muotoihin? Ohjelman yleiset toimenpiteet (oppitunnit, virtuaaliset oppimisympäristöt): pureudutaan kiusaamisen mekanismeihin ja seurauksiin, toista kunnioittavaan käytökseen, vertaistuen merkitykseen lisäksi käsitellään erilaisia kiusaamisen muotoja (mm. kännykkä- ja nettikiusaaminen, seksuaaliseen kiusaaminen, ryhmästä eristäminen)

Miksi KiVa vaikuttaisi moniin kiusaamisen muotoihin? Ohjelman kohdennetut toimenpiteet (KiVa-tiimien selvittämiskeskustelut): seulontaan tulleet tapaukset ohjataan tiimille aina kun kiusaamisen tunnusmerkit (mm. toistuvuus, pahan mielen aiheuttaminen) täyttyvät, kiusaamisen muodosta riippumatta ”Kiusaamisen muoto (onko se fyysistä, sanallista, epäsuoraa, onko siitä aiheutunut näkyviä merkkejä kuten mustelmia jne.) ei siis sinänsä ole ratkaisevaa pohdittaessa, ohjataanko kiusaamistapaus KiVa-tiimin selvitettäväksi. Keskeistä on, että yhdelle ja samalle oppilaalle on toistuvasti aiheutettu harmia, haittaa tai pahaa mieltä.” (Avain KiVaan Kouluun, s. 23)

KiVa Koulun vaikuttavuustutkimuksessa oppilailta kysyttiin heidän kokemuksiaan yhdeksästä eri kiusatuksi joutumisen muodosta ennen ja jälkeen intervention sanallinen eristäminen fyysinen sosiaalinen manipulointi omaisuuteen kohdistuva uhkailu ja pakottaminen rasistinen seksuaaliset nimitykset, eleet ja teot netti- ja kännykkäkiusaaminen

Eri tavoin kiusatut oppilaat (%), N = 21880

Kiusaamisen muodot Kiusaaminen on useimmiten sanallista (pilkkaamista, nimittelyä) Myös epäsuora kiusaaminen (ryhmän ulkopuolelle sulkeminen, ilkeiden juttujen levittäminen) sekä seksuaaliset nimitykset, teot ja eleet ovat melko yleisiä Fyysisten hyökkäysten kohteeksi joutuminen vähenee voimakkaasti 2. luokan jälkeen Uudempi, mutta toistaiseksi harvinainen kiusaamisen muoto on netti- ja kännykkäkiusaaminen

Eri muotojen yhteys toisiinsa Korrelaatiot eri muotojen välillä Kiusatuksi joutuminen: .35 (.28-.51), N=17621-21881 Toisten kiusaaminen: .39 (.31-.50), N=17595-21840 Kiusatuksi joutuva oppilas joutuu usein kiusatuksi monin eri tavoin Muita kiusaava oppilas kiusaa usein monin eri tavoin

Eri tavoin kiusatuksi joutuvat kokeilukouluissa (%) keväällä 2007 ja keväällä 2008 (vuosiluokat 4–6)

Muutos vuoden aikana (2007-2008) kokeilu- ja kontrollikouluissa, %

Ero KiVa Koulujen hyväksi, %

Entä yläkoulu? KiVa Koulun vaikutukset yläkoulussa pieniä, kun tarkastellaan kiusatuksi joutumista yleisesti (Kärnän esitys edellä) tapahtuiko muutoksia kuitenkin joissakin kiusatuksi joutumisen muodoissa?

Entä yläkoulu? Yläkoulussa yksikään kiusatuksi joutumisen muodoista ei muuttunut tilastollisesti merkitsevästi

Yhteenveto Vuosiluokilla 4-6, missä kiusattujen määrä yleisesti ottaen väheni, muutos näkyi kaikissa kiusatuksi joutumisen muodoissa joissakin vaikutukset suurempia kuin toisissa Jos kiusaaminen saadaan vähenemään, tämä näkyy useissa muodoissa = vaikutukset yleisiä pikemmin kuin spesifejä KiVa Koulu ei lisää ”piilokiusaamista”