Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Piilokiusaaminen Mitä tarkoitetaan sanalla piilokiusaaminen?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Piilokiusaaminen Mitä tarkoitetaan sanalla piilokiusaaminen?"— Esityksen transkriptio:

1 Piilokiusaaminen Mitä tarkoitetaan sanalla piilokiusaaminen?
Miksi piilokiusaamista on vaikea tunnistaa? Miksi siihen on vaikea puuttua? Miltä sellainen tuntuu, jos joudumme itse sen kohteeksi? Oletko joutunut kokemaan tällaisia asioita? Miltä se tuntui? Oletko nähnyt tällaisia asioita tapahtuvan muille? Miltä se tuntui?

2 Piilokiusaamisen monet kasvot: kolme lyhytfilmiä
Filmi 1: Netti- ja kännykkäkiusaaminen Onko kyseessä kiusaaminen? Millä perusteella? Ketä kiusattiin? Mitä hän mahtoi tuntea ja ajatella? Kuka kiusasi? Miksi kiusasi? Mitä hän mahtoi tuntea ja ajatella? Ketkä osallistuivat? Miksi osallistuttiin? Oliko kiusaaminen tahallista? Oliko kaikkien ryhmäläisten tavoitteena pahoittaa kiusatun mieli? Puolustiko joku kiusattua? Miksi / miksi ei? Oletko itse kohdannut tämän tyyppistä kiusaamista?

3 Netti- ja kännykkäkommunikaatio
Miten nettikommunikaatio eroaa normaalista kasvokkain kommunikaatiosta? Miten tunteita viestitetään netissä ja tekstiviesteissä? Voiko saman asian ymmärtää eri tavalla kirjoitettuna kuin kasvokkain? Mitä netti- ja kännykkäkiusaaminen voi olla? Miksi netti- ja kännykkäkiusaamisen ovat erityisen raukkamaisia kiusaamisen muotoja?

4 Mitä tehdä jos... huomaan, että kaverin IRC-galleriasivulle on laitettu viestejä, joissa häntä pilkataan ja loukataan? Entä jos kyseessä on tuntematon ihminen, voiko silloin tehdä jotain? huomaan, että joku on levittänyt kuvaani luvatta IRC:issä? kaverini kertoo saaneensa ilkeitä sähköposteja tuntemattomasta osoitteesta? saan ilkeitä tai uhkaavia tekstiviestejä?

5 Nettiketti-vinkkejä:
ÄLÄ koskaan vastaa viestiin vihaisena, koskaan välitä toisten viestejä edelleen ilman lupaa, sano netissä asioita, joita et sanoisi toiselle kasvokkain, anna salasanojasi kenellekään – edes parhaalle kaverillesi. MUISTA etteivät ihmiset netissä välttämättä ole niitä, joita he väittävät olevansa, että asiat (kuvat tai henkilötiedot) joita laitat Internetiin tulevat nähdyksi, laajemmalle yleisölle kuin vain kavereillesi, ettei toisten kuvia saa kopioida, julkaista tai levittää ilman lupaa.

6 Piilokiusaamisen monet kasvot
Filmi 2: Kiusantekoa? Onko kyseessä kiusaaminen? Millä perusteella? Ketä kiusattiin? Mitä hän mahtoi tuntea ja ajatella? Kuka kiusasi? Miksi kiusasi? Mitä hän mahtoi tuntea ja ajatella? Ketkä osallistuivat? Miksi osallistuttiin? Oliko kiusaaminen tahallista? Oliko kaikkien ryhmäläisten tavoitteena pahoittaa kiusatun mieli? Puolustiko joku kiusattua? Miksi / miksi ei? Oletko itse kohdannut tämän tyyppistä kiusaamista?

7 Piilokiusaamisen monet kasvot: kolme lyhytfilmiä
Filmi 3: Ryhmästä eristäminen Onko kyseessä kiusaaminen? Millä perusteella? Ketä kiusattiin? Mitä hän mahtoi tuntea ja ajatella? Kuka kiusasi? Miksi kiusasi? Mitä hän mahtoi tuntea ja ajatella? Ketkä osallistuivat? Miksi osallistuttiin? Oliko kiusaaminen tahallista? Oliko kaikkien ryhmäläisten tavoitteena pahoittaa kiusatun mieli? Puolustiko joku kiusattua? Miksi / miksi ei? Oletko itse kohdannut tämän tyyppistä kiusaamista?

8 Miten puuttua piilokiusaamiseen?
Muodostetaan pieniä ryhmiä, joissa mietitään/dramatisoidaan piilokiusaamistilanne. MIETTIKÄÄ ERITYISESTI: - Miten kiusatun kannattaisi toimia? - Voiko joku muu puuttua kiusaamistilanteeseen?

9

10 Miten puuttua piilokiusaamiseen?
Luokka jaetaan kolmeen tai kuuteen osaan. Kukin ryhmä miettii yhtä lyhytfilmiä. 1) Miten kiusatun olisi hyvä toimia tilanteessa? Miten hän voisi vastata kiusaamiseen? 2) Miten muut ryhmäläiset voisivat muuttaa tilannetta paremmaksi kiusattua kohtaan? Miksi on vaikeaa puuttua tämäntyyppiseen tilanteeseen?

11 Mitä käsitteet tarkoittavat?
Sukupuolinen häirintä ja kiusaaminen Seksuaalinen häirintä ja kiusaaminen Antakaa esimerkkejä!

12 Sukupuolinen ja seksuaalinen häirintä ja kiusaaminen
Sukupuolisella häirinnällä tarkoitetaan yksipuolista, ei-toivottua huomiota, joka perustuu jollain lailla sukupuoleen ja joka saa kohteen tuntemaan itsensä noloksi, pelokkaaksi, loukkaantuneeksi tai vihaiseksi. Seksuaalinen häirintä on suppeampi käsite. Se kohdistuu erityisesti henkilön seksuaalisuuteen ja seksuaaliseen identiteettiin. Kaikki sukupuoleen liittyvä huomio ei ole häirintää tai kiusaamista! Seksuaalinen kiinnostus muuttuu häirinnäksi, jos sitä jatketaan, vaikka kohteeksi joutunut ilmaisee pitävänsä sitä loukkaavana ja vastenmielisenä. Häirintä puolestaan muuttuu kiusaamiseksi, kun se kohdistuu toistuvasti yhteen ja samaan henkilöön tai ryhmään, joka on tilanteessa suhteellisen puolustuskyvytön ja kokee saamansa kohtelun itseään vahingoittavaksi ja loukkaavaksi.

13 Kiusaaminen vallan väärinkäyttönä

14 Valta on henkilön (suhteellinen) kyky tai mahdollisuus vaikuttaa toisen tunteisiin, ajatuksiin ja toimintaan

15 Kenellä meidän luokassa on valtaa?
Opettajan valta – mihin perustuu? Oppilaiden valta – onko sitä, mihin perustuu?

16 Onko kiusaajalla meidän luokassamme valtaa?
Kiusaaminen on vallan väärinkäyttöä Onko kiusaajalla meidän luokassamme valtaa? Millaista valtaa muita kiusaavalla oppilaalla voi olla? Miksi kiusaajalle annetaan valtaa?

17 Miksi kiusaaja kiusaa? Minkälaiset nuoret kiusaavat toisia?
Mitä kiusaamisella voi saavuttaa?

18 Miksi kiusaaja kiusaa? ”Olin aikonaan itse koulukiusaaja yläasteella 70–80- luvulla. Mulla oli aina uusimmat, kalleimmat ja muodinmukaiset vaatteet (kiitos mun varakkaiden vanhempien!). Oli helppo mollata toisia ja pistää ne alempaan kastiin. Fyysistä väkivaltaa en todellakaan käyttänyt. Se oli sitä teini-ikää ja olen jälkeenpäin aikuisena miettinyt, kuin tyhmä olin. Halusin kai vaan korostaa, tuoda esille omaa egoani yms. Pyydän anteeksi kaikilta, jotka saivat pahan mielen!”

19 Miksi kiusaaja kiusaa? ”Vaikka olin hintelä, olin koulukiusaaja. En kerännyt taakseni isoa hymistelijöiden porukkaa vaan mitätöin ja naljailin koulutovereideni sanomisia. Purin turhautumiani olemalla ilkeä ja näsäviisas ja joka asiaan puolivitsikkäästi kommentoija. Ystäviä ei juurikaan ollut. Jos olisin ollut iso korsto, olisin kerännyt ison häirikkölössin ja olisin ollut idioottien kuningas. Mistä tuo typeryys silloin kumpusikaan? Maksoinko esi-isien virheitä vielä neljännessä polvessa vai olinko vain rääväsuu typerys?”

20 Miksi kiusaaja kiusaa? ”Kiusasin ala-asteella ja osittain myös yläasteen erästä poikaa. Minulle kiusaaminen oli silloin aika merkityksetön asia, mutta kiusattu oli kyllä aika lytyssä koko koulun loppuun asti. Itse olen ollut aina pieni, heiveröinen ja pelokas. Kyseessä ei siten onneksi(?) ollut fyysinen kiusaaminen. Mutta siitähän kiusaamisessa taitaa olla ainakin osittain kysymys, että ne jotka ei ole itsevarmoja (ja tässä tapauksessa edes isoja) kiusaa. Eihän sellaisen joka on varman itsestään ja asemastaan tarvitse kääntää huomiota itseensä kiusaamalla. Tai purkaa omaa pahaa oloaan.”

21 ”Kiusaajaa voi ymmärtää, mutta kiusaamista ei voi hyväksyä”
Mitä se tarkoittaa? Mitä hyötyä voi olla kiusaajan ymmärtämisestä? Kenelle? Kiusatulle? Kiusatun puolustajat voivat käyttää tietoa hyväkseen, miten? Entäpä hiljaiset hyväksyjät, miten he voivat hyötyä kiusaajan ymmärtämisestä? Entäpä kiusaajan apurit ja kannustajat? Menettääkö kiusaaja heidän silmissään arvovaltansa? Auttaako kiusaajan ymmärtäminen kiusattua toimimaan kiusaamistilanteissa?

22 Kiusaajan palkinto? Mikä on kiusaajan kannalta hyvä lopputulos? Millä lailla toisten kiusaaminen voi olla palkitsevaa? Miten kiusaaja odottaa (ja toivoo) kiusatun toimivan, kun hän alkaa esimerkiksi härnätä ja nimitellä tätä? (Mietitään kysymyksiä ensin nimenomaan kiusatun oppilaan toiminnan kannalta: miten kiusattu saattaa tulla palkinneeksi kiusaajansa?)‏


Lataa ppt "Piilokiusaaminen Mitä tarkoitetaan sanalla piilokiusaaminen?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google