Leikin merkitys lapsen kehitykselle

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tanssi edistää kommunikointia sosiaalisuutta body-imagen hahmottamista
Advertisements

Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
ESIOPETUS lapsen ilo ja oikeus Varhaiskasvatuspäällikkö Pauliina Virta
Varhaiskasvatuksen messut Heureka
Käsinukke ja sorminukke pedagogisena työvälineenä
Unelma hyvästä urheilusta Lasten ja nuorten urheilun eettiset linjaukset Kuva: Suomen Palloliitto.
LEIKIN MERKITYS LAPSELLE Päivi Koivisto, KT, päiväkodin johtaja
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Aggressiontunne Luento nro 1..
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Farkut kiertoon -projekti tekijä: Nina Kivimäki Munkkiniemen yhteiskoulu 2008.
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Juho Niskanen  Turvallisen ryhmän muodostumiselle on tärkeää, että osataan kommunikoida tunnetasolla ja ylläpitää tätä kommunikaatiota.
Mielenterveys s. 110 –
VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA
Liikuntakasvatus / NU JN.  Lapsi oppii tuntemaan oman kehonsa  Hän joutuu vastatusten fyysisten kykyjensä kanssa ja muodostaa itsestään.
Kognitiivinen psykologia tutkii
Koulussa elämää opettelemassa
Satu Lehto Vähän liikkuville koululaisille suunnattujen liikuntakerhojen toiminta koululaisten ja opettajien kokemana Turun Koulut.
Traumaattisen menetyksen ja surun tuoma muutos lapsen elämässä
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Kauppakatu 7 I KAJAANI I Päivi Partanen/Intotalo1© Makke Leppänen 2004 Vapauteen ja vastuuseen valmentaminen Päivi Partanen.
Jyväskylän kristillinen opisto
Esiopetuksen vanhempainilta Kirkkojärven koululla
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Lapsihavainnointi on lapsen arvostamista ja kuuntelemista Petra Suonio 2011.
Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
Kieli itseilmaisun välineenä
tunteet ja kehityspsykologia
Sosioemotionaalinen kehitys
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
KPL 8 Tiedonkäsittely edistyy muiden opastamana
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Kielen kehityksen avainkohdat
Sosiaalistuminen (sosialisaatio)
Leikki-iän tunteet.
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
SUUNNITTELE, TOTEUTA, ARVIOI JA KEHITÄ
Kognitiivinen kehitys
Loikkeliini päiväkodin toimintasuunnitelma 2017
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
ajatuksia älykkyydestä ja luovuudesta
Tiina Kähärä Merilahden peruskoulu
Sisältöalueet esiopetuksessa
Reggio Emilia REGGIOLAISUUDEN TAUSTAA Reggio Emilian kaupunki sijaitsee Romagnan maakunnassa, Pohjois-Italiassa. Kyläläiset rakensivat lapsille ensimmäisen.
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
IHMISEN KASVU JA KEHITYS
Kisällioppiminen Perusoletus: kulttuuri määrittelee
Valistuksesta vuorovaikutukseen
Esityksen transkriptio:

Leikin merkitys lapsen kehitykselle Leikki ja tunteet Leikki ja luovuus Leikki ja oppiminen

Leikki ja tunteet Leikissä lapsi käsittelee eri asioita itselleen sopivalla tasolla ja tavalla Leikissä hän kokee tunteita hallittavasti (pelko, jännitys) Leikissä lapsi voi siirtää vaikeita tunteita leikkivälineisiin (suru, ahdistus, traumat) Asioita on turvallisempi käsitellä, kun omaa tunnetta kantaa roolihenkilö tai lelu

Leikki ja tunteet Leikissä lapsi kokee ilon ja onnistumisen lisäksi myös pettymystä. Pettymyksen sieto ja pettymyksestä selviäminen kasvattavat lasta tosi elämän pettymyk-sistä selviämiseen Onnistumisen kokemukset, hyväksytyksi tulemisen kokemukset vahvistavat itsetuntoa

Leikki ja luovuus Kun lapsi oppii käyttämään symboleja, mahdollistuu luova leikki Leikissä lapsi kehittää luovuuttaan Bergström: lasten leikeissä sekä kaoottinen, sekasortoinen, riehuva ja tuhoava puoli on yhtä tärkeää kuin loogisesti etenevä järjestäytynyt puoli Lapsille on taattava mahdollisuus kaikenlaisiin leikkeihin, se lisää luovuutta

Leikki ja oppiminen Leikin merkitys oppimisessa liittyy moti-vaatioon, mielikuvitukseen ja emotio-naaliseen syventymiseen Oppiminen ei ole vain tosiasioiden opet-telua vaan myöskin soveltamista ja yleis-tämistä. Tähän tarvitaan mielikuvitusta Leikissä lapsi käyttää rikkaampaa kieltä kuin muuten (kielen ja ajattelun kehitys)

Leikin avulla kehittyy (= lapsi oppii asioita) Suunnitteleminen Kehon hahmottaminen Ajattelu Tilan hahmottaminen Ilo Ystävyys Pettymys Kommunikaatio Havainnoiminen Identiteetti Mielikuvitus Turvallisuus ”irrottelu” Itsenäisyys Vastuun ottaminen Itsehillintä Luovuus Käsitteen muodostaminen Keskittyminen Aistihavainnot Eläytyminen Joustavuus Tasa-arvoisuus Kieli Sukupuoliroolit Karkeamotoriikka Hienomotoriikka Ongelmanratkaisu Säännöt, normit Ristiriitojen selvittäminen Huomaavaisuus