(...) se, mitä voitaisiin kutsua yhteiskunnan “biologisen moderniuden kynnykseksi”, saavutetaan, kun lajin elämä on panoksena sen omissa poliittisissa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
MARK TENNANT LIFELONG LEARNING AS A TECHNOLOGY OF THE SELF HANNA PORRASSALMI Postmoderni kritiikki aikuiskasvatuksessa vallitsevia minuuden teorioita kohtaan.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Yhyres on paree Mihin järjestöjä tarvitaan Yhteisöllinen lähi-/avopalveluseminaari Juva FM Seppo Niemelä.
MOTIVAATIO.
MYA9114 Matkailupalvelun perusteet, 2 op
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY (1700-L.LOPPU, 1800-L.)
Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.
Suvereeni käyttää valtaansa elämään ainoastaan käyttämällä oikeuttaan tappaa tai pidättäytymällä tuon oikeuden käyttämisestä; hän todistaa valtansa elämään.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
”Uusi historia” 1980-luvulla syntynyt historiantutkimuksen yläkäsite, joka kokoaa alleen uudenlaisia lähestymistapoja ja tutkimuskohteita Tutkimuskohteena.
Psykoanalyysi, yhteiskunta ja politiikka Foucault/ Lacan Lacan-seminaari 13. – Pertti Hämäläinen Nuorisopsykiatrian kl op/Tay.
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Nuoruus Elämänkaarinäkökulma,
Ikali Karvinen, TtT, sh AMK Diakonia-ammattikorkeakoulu
Ympäristöfilosofia Ympäristöfilosofiassa pohditaan ihmisen suhdetta ympäristöön: mitä ympäristö meille merkitsee, ympäristökäsityksiämme. Onko luontosuhteemme.
_______________________________________________________ 1999 Suvaitsevaisuuskaudet Kamppailu liikuntakulttuurin suunnasta 1880-luvulta 1920 luvulle. Urheilu.
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Ihmiskäsitys ihmissuhdetyössä
VALTIOVARAINMINISTERIÖ Hallinnon kehittämisosasto1 CAF mallin rakenne ja sisältö Lisätietoja:
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Orientoivat opinnot Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma Kunta- ja aluejohtamisen opintosuunta.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Kilpailukyky -> kilpailuetu Oppiminen & Kasvattaminen?
Mitä sosiologia on? -luennot Pekka Räsänen
”Kaitselmusvaltio” toisista huolehtiminen; paimentaminen, ”holhous”
Historia Yhteiskuntaoppi Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmän kokous Kristina Kaihari-Salminen Opetushallitus.
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Luento 3: Lisääntymisen biopolitiikka
Väestö – elämän politiikan kollektiivinen ulottuvuus
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
Poliittinen tutkielma. Tieteellisempi ote Spinozan viimeinen teos, Tractatus politicus, jäi kesken hänen kuollessaan. Nimensä mukaisesti se on paluuta.
Miksi ihmiset taistelevat? Ryhmäpsykologia. Kirjailijat Tuomas Tepora s. 1978Juha Siltala s Tutkija Helsingin yliopistolla Vuoden tiedekirjailija.
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Alkiot ja kantasolut kudostaloudessa Lisääntymisteknologia ja elämän politiikka
Biopolitiikan ulottuvuudet; terminologinen jaottelu
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Oikeus ja kamppailut 4. luento. Kamppailu Regiimien Juristien Analytiikka Grogan, Open Door, X Dodge v. Ford Lüth Yksilöiden Regiimien kamppailu.
6. Luento kieli ja postmoderni filosofia
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Onko rakenteet kunnossa, vai romahtaako katto? Ajatuksia terveyden edistämisen rakenteista suunnittelija Nella Mikkonen.
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 9. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 8. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto Kokkola, Kannus, Kaustinen, Kruunupyy, Halsua, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Veteli.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 6. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
Kansalaisaktiivisuuden uudet muodot Oranssin Valvomo Tutkija, pääsihteeri Leo Stranius Luonto-Liitto.
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Osakkeet Laskea, onko omat osakkeet plussalla vai miinuksella
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.
Yhteiskunnasta ja sen kehityksestä
Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
YH9, yh1, teht. 19.
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

(...) se, mitä voitaisiin kutsua yhteiskunnan “biologisen moderniuden kynnykseksi”, saavutetaan, kun lajin elämä on panoksena sen omissa poliittisissa strategioissa. Vuosituhansien ajan ihminen oli sellainen kuin Aristoteleelle: elävä eläin, jolla on lisäksi poliittisen olemassaolon kyky. Moderni ihminen on eläin, jonka elämän hänen politiikkansa elävänä oliona asettaa kyseenalaiseksi. * Michel Foucault: Seksuaalisuuden historia, s. 102

Biopolitiikan ulottuvuudet paljaan elämän politiikka (Agamben) paljaan elämän politiikka (Agamben) thanato- eli kuolemanpolitiikka thanato- eli kuolemanpolitiikka elämän politiikka eli varsinainen biopolitiikka (Foucault) elämän politiikka eli varsinainen biopolitiikka (Foucault)

Biovallan käsite suuntaa katseemme kolmeen elementtiin, jotka liittyvät mihin tahansa transformaatioon – elintärkeitä elämän- proseseja koskevaan tietoon, valtasuhteisiin, jotka ottavat kohteekseen ihmiset elävinä olentoina sekä subjektivoitu- misen muotoihin, joiden kautta subjektit työstävät itseään elävinä olentoina. * Paul Rabinow & Nikolas Rose: ‘Biopower today’ (2006), s. 215

Biovalta  Biopolitiikka elämää ja eläviä koskeva tieto elämää ja eläviä koskeva tieto Elämään sekaantuva valta Elämään sekaantuva valta henkilökohtainen elämä henkilökohtainen elämä tietoa ja totuutta sekä tiedon tuotantoehtoja koskeva kamppailu tietoa ja totuutta sekä tiedon tuotantoehtoja koskeva kamppailu kamppailu siitä, mihin elämään tulisi sekaantua ja miten suunnata ja voimistaa kamppailu siitä, mihin elämään tulisi sekaantua ja miten suunnata ja voimistaa kamppailu omasta elämästä kamppailu omasta elämästä

(...) Lääketiede (medicine) on kenties vanhin alue, jossa voidaan havaita totuuspelien, vallan ja etiikan olevan suhteessa subjektiin sekä hyvän elämän tai kukoistavan elämän, kuten antiikin kreikkalaiset olisivat sanoneet, mahdollisuuksiin. (...) Lääketiede (medicine) on kenties vanhin alue, jossa voidaan havaita totuuspelien, vallan ja etiikan olevan suhteessa subjektiin sekä hyvän elämän tai kukoistavan elämän, kuten antiikin kreikkalaiset olisivat sanoneet, mahdollisuuksiin. * Paul Rabinow & Nikolas Rose: ‘Biopower today’ (2006), s. 200 * Paul Rabinow & Nikolas Rose: ‘Biopower today’ (2006), s. 200

’Elämä’ biopolitiikassa runsaus ja moninaisuus runsaus ja moninaisuus aktiivisuus, ”luovuus” aktiivisuus, ”luovuus” muuttuvuus ja muokattavuus = historiallisuus muuttuvuus ja muokattavuus = historiallisuus

Syytä siihen, miksi asetettiin kysymys ihmisestä – erityisesti ihmisestä elävänä olentona, jolla oli erityinen suhde muihin eläviin olentoihin – on etsittävä historian ja elämän suhteen uudesta muodosta, tuosta elämän kaksoisasemasta. Elämä sijoittuu samanaikaisesti historian ulkopuolelle – sen biologisena kehyksenä – ja inhimillisen historian sisäpuolelle, jonne sen tieto- ja valtatekniikat pystyvät tunkeutumaan. Syytä siihen, miksi asetettiin kysymys ihmisestä – erityisesti ihmisestä elävänä olentona, jolla oli erityinen suhde muihin eläviin olentoihin – on etsittävä historian ja elämän suhteen uudesta muodosta, tuosta elämän kaksoisasemasta. Elämä sijoittuu samanaikaisesti historian ulkopuolelle – sen biologisena kehyksenä – ja inhimillisen historian sisäpuolelle, jonne sen tieto- ja valtatekniikat pystyvät tunkeutumaan. * Michel Foucault: Seksuaalisuuden historia, s. 102 * Michel Foucault: Seksuaalisuuden historia, s. 102

Elämän politisoituminen – näkökulmia elämä teknologian kohteena elämä teknologian kohteena arkielämän eli elämän ”välttämättömyyksien” politisoituminen arkielämän eli elämän ”välttämättömyyksien” politisoituminen elämä ja elävät talouden ja politiikan risteyskohdassa elämä ja elävät talouden ja politiikan risteyskohdassa

Elämän politisoitumisen tasot väestö väestö yksilöt yksilöt molekyylit molekyylit

Väestö – elämän politiikan kollektiivinen ulottuvuus keksittiin ja 1700-luvun merkantilismin, kameralismin ja poliisitieteen puitteissa keksittiin ja 1700-luvun merkantilismin, kameralismin ja poliisitieteen puitteissa tiedollinen tiedollinen koostuu yksilöistä koostuu yksilöistä vaurauden ja valtion voiman mitta vaurauden ja valtion voiman mitta politisoi elävyyden politisoi elävyyden linkittää talouden ja politiikan linkittää talouden ja politiikan Biopolitiikan välttämätön toimenpide on elämän ja elävien väestöllistäminen.

Yhteiskunnallisen lääketieteen juuret Kulkutautien lääketiede, tartuntatautihallinnot; 1700-l.  Valtiolääketiede, terveyspoliisi; 1750-l.  kliinisen lääketieteen ja modernin sairaalan synty; ja 1800-luvun vaihde 

Yhteiskunnallinen terveydenhallinta 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa (1) Valtiolääketiede (state medicine) – –Saksa: 1700-luvulta 1800-luvun alkuvuosiin – –kameralistinen hallintotaito & poliisitiede (Medizinische Polizei)   terveysvalvontajärjestelmä, väestötietojärjestelmä (Statistik)   ammatinharjoituksen standardointi ja valvonta   terveydenhoitovirkamiehistö – –valtio ja sen väestö – –kuolleisuus, syntyneisyys, sairastavuus Kaupunkilääketiede (urban medicine) – –Ranska: 1800-luvun alkupuolelta alkaen – –“sanitointiperiaate”   kaupunkitilan jaottelu- ja eristämistekniikat (karanteeni)   insinööritaito: viemäröinti- ja vesijohtojärjestelmät – –kaupunkirahvas ja sen elinympäristö – –Elinolot ja -ympäristöjen tekeminen “terveellisiksi”, erityisesti kaupunkien ilman ja veden kiertokulku

Yhteiskunnallinen terveydenhallinta 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa (2) Työvoimalääketiede (labour force medicine) – –Englanti: 1800-luvun loppupuolelta – –Köyhät – –sosiaalimedisiina   terveyteen vaikuttavat talodellis-sosiaaliset tekijät, “terveysriskit”   suojelu, ennaltaehkäisy   kolme sektoria: i) sosiaaliapumedisiina; ii) terveysvalvonnan ja ennaltaehkäisyn hallinto; iii) yksityinen sairaanhoito – –yhteiskunnan ja sen jäsenten elinvoiman vaaliminen

# kulkutautikontrollil # vaaralliset ihmiset ja ympäristöt # ympäristöhygieniset ja sosiaaliset reformit # väestö, ”luokka” # sairausvakuutus, kansalliset terveyden- hoitojärjestelmät # kansalaiset, yhteiskunnan jäsenet # health management # henkilökohtaistuminen 1700-luku 1800-luvun puoliväli  1930-luvulta 1970-luvulle 1980s  Julkisen terveydenhoidon kerrostumat

Terveyden politiikka tänään (Suomessa) yksilöllistyminen yksilöllistyminen henkilökohtaistuminen henkilökohtaistuminen yksilö riskikontrolli oikeusvastuu Terveyskansalainen * oikeutettuna oleminen * kuuluminen kansaan asiakas kuluttaja potilas- aktivisti