Aivot ja EEG II.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
 Valtaosa tutkimuksista viittaa siihen, että kahvilla on enemmän hyviä kuin huonoja terveysvaikutuksia  Tutkimusten perusteella kahvi muun muassa vähentää.
Advertisements

Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Univaje.
Ajankohtaista kirjastotoimesta Asiakkuus verkossa ja livenä Anneli Ketonen.
Teollisuustyöläisten elämää
Perhepäivähoitajia koskeva neuvottelutulos
Mihin aivot tarvitsevat unta?
Kansantaudit.
Vireystilan säätely Ulkoiset tekijät Biologiset tekijät
Keuhkot ja hengitys Mankkaan koulu Helena Rimali -
Ihminen.
Diabetes s. 65 –
Kappale 16.
Onko pakkauskoolla, mainonnalla vaikutusta terveyteen?
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Lasten vaikutus äidin palkkaan Perhevapaiden palkkavaikutukset -seminaari Jenni Kellokumpu.
RADIOKANAVAT.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kappale 12 Tiedät keskus- ja ääreishermoston eron tässä vaiheessa. Kuva 40 B. Keskushermosto: aivot ja selkäydin Ääreishermoston tuntohermosolut tuovat.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
VIREYS JA UNI.
Tsunamit ja maanjäristykset
Ääni!.
Ääni ja kuuleminen Kuuloaisti toimii ihmisellä jo sikiövaiheessa.
SATTUMAN ONGELMA TUTKIMUKSESSA 1 x: tenttiin valmistautumiseen käytetty aika (tunteja) Perusjoukko μ = 39,87.
1. IHMINEN.
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Alkoholi.
Väder- och Klimatförändringar
Liike Nopeus ja kiihtyvyys.
Proteiinien matka suusta soluille
Elimistömme suurin sisäelin
DIABETES.
Aivojen sähköinen taustatoiminta ja kognitiiviset prosessit
Diabetes.
Aivot ja EEG.
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
Sydän- ja verisuonitaudit
1. Hiili – elämän alkuaine
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
Elämän pyhyys. Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan Jo äidin kohdussa ihminen on ainutkertainen kokonaisuus ”Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
PSYKOLOGIA JA KEHITYS LAJINKEHITYS eli FYLO-GENEESI
Alkoholista asiallisesti
Sydän- ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
Epilepsia.
Osteoporoosi (luukato)
Ilmastonmuutos.
LIIKUNTA JA TERVEYS.
2. Tiedonkäsittelyn tutkimus
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
Havaitseminen havainnon rakentuminen:
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Määritä äänen taajuus Kiinnitä mikrofoni statiiviin ja johdot tietokoneeseen Käynnistä mittaus ja lyö äänirautaan. Määritä kuvaajasta äänen taajuus.
Näköaisti Ihmisellä ns. kamerasilmä => kuva heijastuu verkkokalvolle ylösalaisin (tarkka + kehittynyt silmätyyppi)
6 TIETOISUUDEN MUUNTUVAT TILAT
Alkoholi JUOMINEN Liiallisen juomisen jälkiseuraus on krapula, joka on psyykkisesti ja fyysisesti pahaa oloa. Pahimmissa tapauksessa juominen voi johtaa.
4. Aivojen rakenne ja toiminta
VITAALIELINTOIMINNOT:
Esityksen transkriptio:

Aivot ja EEG II

KERTAUSTA: EEGN TULKINTA EEG:n eri ominaisuudet määräytyvät aaltojen lukumääränä sekunnissa, sähköjännitteen laajuuden poikkeumana peruslinjalta ja poikkeamien tyypin esim. aallon huippujen ja huippurykelmien esiintymisen mukaan. EEG:n taajuusalueet ovat alfa, beta, theta ja delta.

KERTAUSTA: EEG:N ERI RYTMIT Desynkronisaatio tai alfablokki (the process by which alpha waves decrease and beta waves increase upon a subject opening their eyes)

KERTAUSTA: SYNKRONISAATIO / DESYNKRONISAATIO EEG:ssä vireystilaa kuvaa aivokuoren hermosolujen synkronisaation aste Vireässä valvetilassa aivokuoren hermosolut toimivat yksilöinä, jolloin EEG summaa matala-amplitudista ja korkeataajuista desynkronoitunutta toimintaa Synkronisaatio saadaan esiin pyytämällä koehenkilöä sulkemaan silmänsä = alfatoiminta

KERTAUSTA: ALFA -RYTMI Alfarytmissä aaltojen lukumäärä vaihtelee 8-13 sekunnissa. Alfarytmi on nähtävillä erityisesti, kun koehenkilö on hereillä, mutta silmät kiinni alfaa pidetään jonkinlaisena lepotaajuutena Kullakin aivolohkolla on omanlaisensa alfarytmi, mutta suuriamplitudisin se on päälaen -ja takaraivolohkoilla Alfa-aalto on yleensä säännöllinen ja jatkuva, mutta yksilölliset vaihtelut ovat mahdollisia. Joillakin ihmisillä rytmi on hyvin epäsäännöllinen, katoaa usein kokonaan tai havaitaan vain silloin tällöin. Alfa-aallon ilmiöiden otaksutaan aiheutuvan verkkokalvolta ja näköhermosta aivoihin saapuvien ärsytysten vaikutuksesta.

ALFA –AALLON ESIINTYMINEN Alfa-aalto on yksinkertaisin EEG –aalto, joka on nähtävillä erityisesti: Aikuisella, joka on rentoutuneena, silmät kiinni Hyperventilaatiotilassa Naisilla säännöllisempänä kuin miehillä Rasitettaessa muistia tai suoritettaessa ajatusta vaativia tehtäviä silmät kiinni Ekstroverteillä henkilöillä amplitudi on korkeampi Alfa-aallon amplitudi pienenee avattaessa silmät -> ulkoiset ärsykkeet -> desynkronisaatio Alfa-aallon amplitudi kasvaa, kun henkilön vireys laskee, suurimmillaan amplitudi on iltapäivällä klo 13.30-16.30

EEGN MUUTTUMINEN IÄN MYÖTÄ EEG muuttuu iän myötä. Nopeimmin muutokset tapahtuvat vastasyntyneillä 3-4 kk:n ikäisen lapsen EEGn taajuus on 3-4 Hz, 1 –vuotiaalla n. 6 Hz, 3 –vuotiaalla n. 8 Hz ja 13-14 –vuotiaalla sama kuin aikuisella eli keskimäärin n. 10 Hz

VERI-AIVOESTE Veri-aivoeste tai aivo-verieste on fyysinen este (aivohiussuonten solujen välit tiiviimpiä), joka säätelee erilaisten aineiden pääsyä verenkierrosta aivosoluihin. Tarkoituksena on estää haitallisten aineiden pääsy keskushermostoon. Veri-aivoeste muun muassa suojelee keskushermostoa tulehduksilta. Veri-aivoeste tunnetaan yleisesti myös lyhenteellä BBB (Blood-Brain Barrier)

VERI-AIVOESTE Veri-aivoesteen läpäisevät mm. rasvaliukoiset, riittävän pienikokoiset molekyylit (mm. monet rasvat, steroidit, etanoli, nikotiini, kofeiini), sokerit ja eräät aminohapot valkosolut happi ja hiilidioksidi Veri-aivoestettä eivät läpäise mm. punasolut vety monet lääkkeet -> eivät vaikuta keskushermostossa

VERI-AIVOESTE Aivot tarvitsevat energianlähteeksi happea ja sokeria. Jos näiden pääsy selkäydinnesteeseen estyy, aivojen toiminta heikkenee Hiilidioksidi muuttaa selkäydinnesteen pH –tasoa, ja happamuuden nousu vaikuttaa hengitykseen. Mitä happamammaksi liuennut hiilidioksidi selkäydinnesteen tekee, sitä enemmän hengitysrefleksi aktivoituu

HYPERVENTILAATIO Hyperventilaatio eli ylihengitys tai liikahengitys, sananmukaisesti ylituuletus, tarkoittaa syvää ja tiheää hengitystä, jonka seurauksena veren hiilidioksidipitoisuus laskee liikaa -> keuhkoissa poistuu verestä enemmän hiilidioksidia kuin aineenvaihdunnan tuloksena syntyy. -> hiilidioksidipitoisuus laskee -> pH –taso nousee -> verenpaine laskee -> aivotoiminta muuttuu -> alfa –aallon amplitudi kasvaa

LABORATORIOHARJOITUS Tutkitaan alfa-aaltoa eri tilanteissa: Silmät kiinni 10 s Päässälaskujen suorittaminen, silmät kiinni 20 s Hyperventilaation jälkitila 10 s Silmät auki 10 s