Martina Paatela-Nieminen Helsingin yliopisto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Imped tietotekniikan ja matematiikan opetuskeskus Ralph-Johan Back Tapio Salakoski Ralph-Johan Back Tapio Salakoski.
Advertisements

CERN Projekti Jyväskylän normaalikoulussa 2000 – 2007.
Satukirjailijoita.
Viestintätieteiden verkko-opetus Miten valtakunnallinen verkosto tuottaa verkko-opetusta? Virtuaaliyliopistoseminaari Tampereen yliopistossa /Anneli.
Suomen kieltä ja viestintää yhteisnäyttelyn myötä Ilona Tanskanen
Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl.2011) -harjoitukset pääaineopiskelijoille Mira Kalalahti Käyttäytymistieteiden laitos
KIELIKONSULTTIEN TYÖELÄMÄTAIDOT Työelämää ja opintoja -iltapäivä Anu Karrimaa.
Euran lukion hevoskurssit (RT1) Hevosen kanssa – peruskurssi Sis ä lt ö ja tavoitteet: Ruokinnan perusteet (teoria 2 x 2h koululla + k ä.
Mitä uutta kierrätetystä lasista voi tehdä?
Ä OHJAUSKESKUSTELU JA OHJAUKSEN TY Ö V Ä LINEET Teema 1. Ohjausprosessi ja ohjauksen ty ö v ä lineet Oppilaanohjauksen kehitt ä minen P ä ivi-Katriina.
Yhteishaku keväällä 2012 TAO Hepolamminkatu
OPETUS- SUUNNITELMA Käsitteen kehityksestä. CURRICULUM Kasvatusta tarkastellaan kokonaisuutena Dewey: lapsen oppimiskokemusten suunnittelua tarkoittaa.
MEDIA Media, latinan kielen sanasta medium. Engl. medium-sanalla kolme merkityst ä  1)jotakin, mik ä “ sijoittuu v ä liin ”, ” toimii v ä litt ä j ä.
Media joukkoviestinn ä n sanomien erittely ä niiden taustan ja v ä lineen ominaislaadun kannalta sek ä sanomien omaa tuottamista.
Projektityökurssi KLTITE06SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys- hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus ja opetusklinikoiden vastuuhenkilöiden tapaaminen Helsingissä.
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
K1292LI MARKKINOINTIVIESTINNÄN SUUNNITTELU 3 OP Oulun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö Sirpa Puolakka Kevät 2014.
LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi Esiopetuspaikka ja toimintavuosi Esiopetuksesta vastaava opettaja Syntymäaika HuoltajuusYhteishuoltajuusYksinhuoltajuus.
Helmikammarin kirjallisuuspiiri Sinikka Tuohino ja Helena Kokko Rovaniemen kaupunginkirjasto – Lapin maakuntakirjasto.
Romaaniset ja klassiset kielet. Avoimet oppiaineet kielten laitoksella Seuraavia oppiaineita voi opiskella vapaasti kielten laitoksella: Latinan kieli.
Tuusulan lukio Jokelan toimipiste
Koulutuksen ja opetuksen järjestämisen prosessit
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
1. Monimuotoinen terveys
VAPAAEHTOISTEN KOULUTUSPÄIVÄ
ÄIDINKIELI JA kIRJALLISUUS 1. KURSSI
Työelämäosaajana OKM.
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Tuloksellinen Java-ohjelmointi
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista saksan kielen ja kulttuurin/
Opettajaopinnot kahdessa aineessa
Kaksoistutkinto Mäntsälän lukio.
o7318so Seniori- ja vanhustyö 6 op
Finnan viestintäkatsaus
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Psykologian 2. kurssi ”Miten minusta tuli minä?”
Oulun normaalikoulun lukio
Lintulammen koulun valinnaiskurssit
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
Aloita täältä, täydennä säännöllisesti!
OILI - tilannekatsaus Synergiaryhmä Ossi Raatikainen, CSC.
KUVATAIDE Kuvataideopetuksen tarkoituksena on kehittää opiskelijan ymmärrystä yhteiskunnan ja ympäristön visuaalisista ilmiöistä ja niiden merkityksistä.
Kemian yo-kirjoitukset Ressun lukiossa
JATKO-OPINTOTAVOITTEINEN LINJAJAKO TULEVAISUUDEN LUKIOSSA
MEDIAKASVATUS 2009 Antti Lokka.
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Kaakkurin koulun valinnaisaineet
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Think global act local Tavoitteet projektille yhteistyötaidot
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Kirjoitusviestinnän opinnot yliopistossa
. Tekijänoikeus ja Creative Commons Nimeä -lisenssi Tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu Teksti: © 2017 Maria.
Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Etelä-Hervannan koulu
Vanhempien ja lasten osallisuuden lisääminen
Pasi Lankinen, suomen kielen ja viestinnän yliopettaja
Kuvataidekasvatuksen opetussuunnitelma uudistuu
Syksyn 2016 vanhempainiltoihin
Tervetuloa Innokylään!
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1
Hallintomenettely- ja hallintoprosessioikeus
Kouvolan Yhteislyseon
Kumppanuus-/yrityspolkumalli
Esityksen transkriptio:

Ritari Saapasjalka ja seitsemän tulitikkutyttöä -intertekstuaaliset ja intermediaaliset sadut Martina Paatela-Nieminen Helsingin yliopisto Soveltavan kasvatustieteen laitos Kasvatustieteen päivät Vaasassa 23.11.2007

Mediakasvatuksen näkökulma Median käyttö merkitysten ja merkitystenvälisten kudosten työstämisessä.

Merkitysten kudos Taiteellinen tutkimus on usein kudoksenomainen monien ainesten – luetun, tunnetun, havaitun, luodun, kuvitellun, pohditun – yhteenliittymä, jossa tekijä ei niinkään pyri kuvaamaan todellisuutta kuin luomaan työstään omalakisen todellisuuden (Hannula & al. 2003,86)

Postmoderni kuvakirjakurssi Aika: kl 2007 Paikka: Taideteollinen korkeakoulu Opettajat:Anna Hollsten suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitos ja Martina Paatela-Nieminen kuvataidekasvatus ja soveltava kasvatustiede Yhden kuvakirjakohtauksen toteuttaminen parityönä (kuvittaja & kirjoittaja). 21 opiskelijaa, joista enemmistö kuvataiteen opiskelijoita

Mediakasvatuksen näkökulma Intertekstuaalisuus – tekstien välisyys. Tekstit rakentuvat toisista teksteistä ja tekstit ovat yhteydessä toisiinsa monin eri tavoin ja tasoin. Teksti tarkoittaa kaikkea ilmaisua. Intersubjektiivisuus - subjektien välisyys Intermediaalisuus - välineitten välisyys

Kuvakirjakurssin tavoitteet Intertekstuaalisuus Tutustua postmodernin kuvakirjan keinoihin ja verbaaliin ja visuaaliseen tekstienvälisyyteen. Luennoilla käsiteltiin intertekstuaalisuuksia. Osassa töistä tekstien ja kuvien leikkisä kierrätys nousee etualalle, osassa pohjateksti on kutoutunut valmiiseen työhön kätketymmin.

Mediakasvatuksen näkökulma intersubjektiivisuus Oppia taiteidenvälisyyksistä (kuvataide & kirjallisuus) ja kehittää yhteistyötaitoja kahden eri taiteenalan opiskelijoiden välillä. Kurssi oli Helsingin yliopiston Suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitoksen ja Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osaston yhdessä järjestämä Postmoderni kuvakirja -kurssi keväällä 2007. Kurssille osallistui 7 kotimaisen kirjallisuuden ja 14 taidekasvatuksen opiskelijaa, joista muutama opiskelija oli soveltavan kasvatustieteen laitokselta. Opettajina toimivat Anna Hollsten ja Martina Paatela-Nieminen.

Mediakasvatuksen näkökulma intermediaalisuus Lähtökohtana oli joukko perinteisiä satuja: Lumikki, Saapasjalkakissa, Ritari Siniparta, Pieni tulitikkutyttö sekä Koivu ja tähti. Satuja tehtiin taiteidenvälisesti ja eri medioittenvälisesti, pääosin tietokoneella.

Koroilla. Tarina kissasta, joka rakasti kenkiä Tarinoi Emilia Kämäräinen ja kuvitti Meri Määttä. Tarinassa on kierrätetään Saapasjalkakissa satua, joka linkitetään moniin muihin kengistä kertoviin satuihin: punaiset kengät, Tuhkimoon, sekä useisiin klassisiin satuihin.

Tarinoi Mirva Hautala ja kuvittivat Aino Syksy ja Eeva-Maria Piiparinen. Mielenkiintoista sadussa on kuvittajien välinen yhteistyö ja yhteiskuvitus. Mistä yksi alkaa niin toinen jatkaa.

Ihana poikaystävä Tarinoi ja kuvitti. Tarinassa on nykyaikaistetaan Topeliuksen satua koivusta.

Tarinoi ja kuvitus Kettunen. Intertekstuaalinen kuvitus

Loppupäätelmät Kurssi oli haasteellinen. Onnistuneena pidettiin eri näkökulmien kohtaamista ja yhteistyötä. Näyttely Käytännön kannalta tarvitaan paljon lisää yhteistyön aikaa ja tilaa. intertekstuaalisuutta oli käytetty, kokeileva kuvakirja, intersubjektiivisuus totetui intermediaalisuus oli läsnä, koska moni asia koottiin tietokoneella.