Mikä O’Diako on?.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Akavan Erityisalat Opiskelijatoiminta TAKUn koulutuspäivä
Advertisements

Vaikuttaminen ammattikorkeakoulussa ja yhteiskunnassa Järjestökoulutus HPJ Joni Lappalainen.
Markkinointi KJT-Johtokunta Open
Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat
Orionin Ylemmät Toimihenkilöt OYT ry
 REKISTERINUMERO MERKITTY REKISTERIIN
PIIRIEN TOIMINTAOHJEET
Yhdistyslaki – Järjestökoulutus
www.nuorisokanuuna.fi1 KANUUNAN TOIMINTAPERIAATTEET TOIMINTAPERIAATTEET ON HYVÄKSYTTY KANUUNA- SEMINAARISSA KOTKASSA
Mäntsälän Kokoomus ry Toimintasuunnitelma 2014
Tulevaisuus käsissä. Joka päivä. - ammattilaiset lasten arjessa.
Tervetuloa seniori- opettajaksi!
Järjestö- ja nuorisotiimi Vapaaehtoisen rooli Punaisessa Ristissä.
YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA
Tutustumme Kokoomukseen Opiskelevan pienryhmän aineisto.
Vaikuttaminen ammattikorkeakoulussa Järjestökoulutus Eliisa Alatalo.
Elävä kaupunkikeskusta ry:n strategia 2010 – 2015 (viimeistely) Esitys hallituksen kokoukselle Strategiaryhmän valmisteluun perustuva toiminnanjohtaja.
Oululaisen Pelitoimialan Järjestäytyminen. Oululainen Pelitoimiala •Ouluun on vuosina perustettu kymmenkunta uutta pelitoimialan yritystä •Tällä.
SPOL Suomen Psykologian Opiskelijain Liitto. Mikä SPOL? Kattojärjestö paikallisille ainejärjestöille, perustettu vuonna 1968.
Kristiina Mattila Heinolan Kylät ry Lähidemokratiamalli yhdistyksen ollessa toimijana.
OPISKELIJAKUNTA O’DIAKO - Sinun opiskelijakuntasi.
VEERA EINOLA TEHYN OPISKELIJAYHDISTYKSEN PJ STTK-OPISKELIJOIDEN JOHTORYHMÄ, TYÖELÄMÄ & KANSAINVÄLISYYS KANSAINVÄLINEN OPISKELIJAYHTEISTYÖ.
TTL Sosiaalisessa mediassa
Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2012.
Suomen laivaninsinööriyhdistys Laradi ry PL283, TURKU Suomen laivainsinööriyhdistys Laradi ry Yhdistysesittely.
Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - HUMAKO.
Toimintasuunnitelma 2010 Draft 1.0 AYYE iltakoulu
AYYE Säädöskokoelma ja syksyn toimivalta.
Tuula Peura 1 © Savonia-ammattikorkeakoulu Korkeakouluopiskelija yhteiskunnallisena toimijana Benchmarking-hanke väliseminaari
Paikallissääntöjen muutos Vanha 3 § : Kuluttajayhdistyksen tarkoituksena on : - Koota kuluttaja-asemastaan kiinnostuneet ihmiset toimimaan etujensa puolesta.
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Toimintakertomus 2013 Kevätkokous , Parainen.
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
Paikallisjärjestön säännöt Tausta Yhdistyslain ja kirjanpitolain muutos Tavoite nykyaikaistaa säännöt Esitys järjestökäsittelyn pohjalta Hyväksytty.
1 YRITTÄJÄNAISTEN KESKUSLIITTO ry YHDESSÄ OLEMME ENEMMÄN v
Uusi, yhteinen yhdistys – AKKL&KJY 1/3 1.Toiminta-ajatuksena parantaa ammatillisen koulutuksen järjestämisedellytyksiä. Ammatillisen koulutuksen laadun.
Sykettä Savilahdella –hankkeen ohjausryhmän toiminta vuosina
Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 2011 Monikulttuurisuustyöpaja
Päätöksenteko yhdistyksissä
S UOMEN P AINILIITTO RY Suomen Painiliiton tiedotusstrategia tiedotus- ja huomionosoitusvaliokunta.
Heinolan Tanssikerhon oma seura analyysi 2/23/15.
Yksityisen järjestelmän hallinto. Yleistä N. 75 yksityistä yleissivistävää koulua Noudattavat samoja tuntijakoja sekä opetussuunnitelmia kuin kuntien,
Projekti- ja yleisavustukset 2013 Ville Ranta, Teppo Suominen, Maija Valkeapää Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 22.1.
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Kohti yhteistä tavoitetta – liiton hallituksen ja yhdistysten välinen yhteistyö Kuurojen liiton hallitus Tiina Eskelinen Iso-Syöte Kuurojen Liitto.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Suomen Rotary © 2014 Suomen Rotary – Finlands Rotary ry Suomen Rotary – Finlands Rotary ry / Rotarytoimisto Iso Roobertinkatu 9 C 17, Helsinki *
SJTL hallitus Jäsenyhdistyksellä täytyy olla vuosikokouksen valitsema hallitus. Hallituksen tehtävät koskevat yhdistyksen hoitamista huolellisesti.
Paikallisosastojen toiminta-avustukset VUOSIKOKOUS
Uusien toimijoiden koulutus Hallituksen toiminta, oikeudet, velvollisuudet, toimihenkilöiden tehtävät Markku Tikkanen ja Kirsi Contursi.
YLIOPPILASKUNTA JA SINÄ. KUKA ON AYY? jäsentä yli 100 alaa ja 93 kansallisuutta 45 jäsentä edustajistossa 10 jäsentä hallituksessa 50 työntekijää.
Hae mukaan JC-kiltaan! Seuraavat paikat haussa :  Kansainvälistymisvaliokunta  Palveluvaliokunta  Teollisuusvaliokunta  Laita hakemuksesi.
Keskustan politiikka keskustan kunnallispolitiikkaa johtaa kunnallisjärjestö kunnallisjärjestö hyväksyy kunnallisvaaliohjelman, ohjaa valtuustoryhmän nelivuotiskauden.
Toimiva yhdistys ja sen haasteet Eija Eloranta projektipäällikkö Turun yliopiston Brahea-keskus
Syyskokous Syyskokouksen esityslista Kokouksen avaus 2.Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa.
OAJ:n yhteysopettaja Edunvalvontaketjun tärkein lenkki Tukholma E-S.T.
Tutustumme Kokoomukseen
TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Hallituksen ehdotus
Nuoren luottamusmiehen arkea
Lukukausimaksuihin liittyvä
Järjestötoiminnan ABC
Etsivän työn kehittämispäivät Corinne Björkenheim
Eveliina Karjalainen.
Kassos ry.
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
JHL SATAKUNNAN ALUERYHMÄN toimintasuunnitelma 2018
NUORILTA NUORILLE!.
Nuorisotyön laadun ja menetelmien kehittäminen Osaamiskeskus Kanuunan TOIMINTAPERIAATTEET Kanuuna-seminaari Jyväskylä
Marttayhdistyksen vuosikello
Esityksen transkriptio:

Mikä O’Diako on?

Opiskelijakunta lainsäädännön näkökulmasta Mainitaan amk-lain § 42a:ssa > jokaisessa amk:ssa on opiskelijakunta tehtävänä on valita opiskelijoiden edustajat ammattikorkeakoulun hallitukseen ja muihin 12 §:n 2 momentin 4 kohdassa tarkoitettuihin monijäsenisiin toimielimiin (Diakissa opintotuki- ja tutkintolautakunta) sekä osallistua ammattikorkeakoulun muuhun toimintaan Opiskelijakunnan tehtävänä on omalta osaltaan valmistaa opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen. Opiskelijakunnan tehtävänä on myös toimia jäsentensä yhdyssiteenä ja edistää heidän yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiään.

Opiskelijakunta lainsäädännön näkökulmasta Opiskelijakunnalla on itsehallinto (tosin iso osa opkuista on tällä hetkellä taloudellisesti riippuvaisia amk:sta) Opiskelijakunnan ja yliopiston ylioppilaskunnan lainsäädännöllinen asema on melko samanlainen. Suurimmat erot ovat: Ylioppilaskuntien automaatiojäsenyys Ylioppilaskuntien osallisuus opiskelijoiden perusterveydenhuoltoa koskevien tehtävien toteuttamiseen

O’Diakon tarkoitus omien sääntöjen mukaan Toimia jäsentensä etujärjestönä, edistää ja valvoa ammattikorkeakoulussa opiskelevien yhteisiä etuja, erityisesti koulutuksen ja opiskelijan sosioekonomisen sekä opintososiaalisen aseman kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Toimia jäsentensä yhdyssiteenä ja toimia tiedonvälittäjänä. Kehittää opetuksen ja opiskelun sisältöä ja laatua. Valvoa ja edistää Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden oikeusturvaa. Edistää jäsentensä ammatillisia ja yhteiskunnallisia pyrkimyksiä.

O’Diako lukuina Noin 1400 jäsentä (/2800 opiskelijaa) Helsinki 550/1050 Järvenpää 150/400 Kauniainen 100/130 Pieksämäki 150/400 Oulu 130/280 Pori 100/300 Turku 150/230 Kokonaisbudjetti noin 90 000€/vuosi 1 työntekijä

O’Diakon hallinto Edustajisto Suuret linjat, päättää niistä asioista, joista yhdistyksissä päättävät jäsenkokoukset Toimintasuunnitelma ja toimintakertomus Budjetti ja tilinpäätös + vastuuvapaudet hallituksille Hallituksen nimittäminen Nimitykset amk-hallitukseen, opintotukilautakuntaan, tutkintolautakuntaan ja O’Diakon edustajiksi SAMOKin liittokokoukseen Jos edustajisto haluaa ottaa kantaa johonkin ”konkreettisempaan”, niin se voi pyytää hallitusta keskustelemaan asiasta

O’Diakon hallinto Hallitukset tehtävät (toimintasuunnitelmasta) Edustaa Diakin opiskelijoita ja ylläpitää suhteita Diakin johtoon, muihin opiskelija- ja ylioppilaskuntiin, Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto - SAMOK ry:hyn sekä muihin sidosryhmiin. Olla mukana Diakia koskevassa päätöksenteossa ja kehittämisessä. Valvoa Diakin opiskelijoiden oikeusturvaa. Tiedottaa opiskelijoita ja paikallisia opiskelijayhdistyksiä olemalla aktiivisesti yhteydessä yhdistysten toimijoihin vastuualueiden mukaisesti. Johtaa O’ Diakon toimintaa toimintasuunnitelman mukaisesti. Kutsua koolle ja valmistella edustajiston kokoukset. Hallituksella on säännöissä lueteltu muitakin tehtäviä (mm. opiskelijakorttien tilaaminen, jäsenrekisteri ja taloudenhoito). Tehtäviä on delegoitu eteenpäin pääsihteerille, mutta hallitus kuitenkin on vastuussa niistä.

Määräävyyshierarkia Laki (mm. AMK-, yhdistys-, hallinto- ja tilintarkastuslaki) Säännöt Toimintasuunnitelma, talousarvio ja ohjesäännöt Hallituksen päätökset Nimenkirjoittajien päätökset (rajattu ohjesäännöllä)

O’Diakon toiminta käytännössä Edunvalvonta Kannanotot, jäsenyydet toimielimissä ja työryhmissä, opiskelijoiden neuvonta Jäsenedut (yhteistyössä muiden opiskelijakuntien kanssa) Palvelut Kouluttaminen, jäsenpalvelut (kortit/tarrat) Tapahtumat O’Diako pyrkii järjestämään yhden koko Diakin laajuisen tapahtuman vuodessa (yleensä risteily). Tapahtumien määrän lisäämisestä on keskusteltu. Edustaminen Tilanteesta riippuen O’Diakon luottamushenkilöt tai paikallisesti saadut opiskelijaedustajat

O’Diakon toimintasektorit Puheenjohtaja Hallituksen toiminnan johtaminen Pääsihteerin esimiehenä toimiminen Sidosryhmätiedottaminen ja -yhteistyö Kannanotot (toinen allekirjoittajista vpj tai ps) Edunvalvontaa koskevat yhteydenotot Edustaminen (opiskelijakunnan puhe avajaisissa, OKM-tasoneuvottelu, rehtoritapaamiset kuukausittain)

O’Diakon toimintasektorit Koulutuspolitiikka Neuvonta ja oikeusturvan edistäminen Osallistuminen kehittämistyöhön opetussuunnitelmia uudistettaessa. Sosiaalipolitiikka Opintososiaaliset edut Terveydenhuolto Asuminen Vuonna 2013 Kopo ja sopo yhdistetty edunvalvontasektoriksi

O’Diakon toimintasektorit Tutor Tutoreiden kouluttaminen (tutorkoulutus keväällä ja tutorvastaavien tapaaminen syksyllä) Verkostotyöryhmä tutorvastaaville Materiaalin tuottaminen tutoreille

O’Diakon toimintasektorit KV-toiminta DSS-tutorkoulutus Englanninkielinen tiedottaminen DSS-työryhmä? Tiedotus Opiskelijakuntatiedotteet Kotisivujen uudistaminen Ura-rekry Ammattiliitot mukana O’Diakon risteilyllä ja road show:lla Liikunta O’Diakon jäsenet saavat käyttöönsä METKAn liikuntapalvelut pk-seudulla ja Oulussa Oulun korkeakoululiikunnan palvelut. Muualla paikallisten opiskelijayhdistysten salivuorot jne.

Työskentely O’Diakon luottamushenkilönä Kokoukset Ajoissa paikalla Perehdy materiaaleihin Kokoustekniikka Jos et hyväksy esittelijän (yleensä hallituksen puheenjohtaja tai pääsihteeri) esitystä tee muutosesitys > ilman muutosesitystä pohjaesitys jää voimaan Omat aloitteet muille tiedoksi hyvissä ajoin Konkretia: Kuka toteuttaa, miten, mihin mennessä?

Työskentely O’Diakon luottamushenkilönä Muualla Asioissa, jotka kuuluvat opiskelijakunnan toimintakenttään, olet ensisijaisesti ihmisten näkökulmasta edustamasi organisaation edustaja (O’Diakon edustajan on jätettävä pöytäkirjaan eriävä mielipide, jos haluaa olla jostain asiasta julkisesti eri mieltä). Asioissa, joihin O’Diako ei ole ottanut kantaa, kannattaa myös painottaa sanovansa henk.koht. mielipiteen Omia mielipiteitään ei julkaista opiskelijakunnan sähköposteilla/titteleillä/tiedotuskanavia käyttäen.

Työskentely O’Diakon luottamushenkilönä Termejä Opiskelijakunta = ammattikorkeakoulun ”virallinen”, ”lakisääteinen” opiskelijajärjestö (yksi per amk), puhekielessä yleisesti ”opku” Ylioppilaskunta = yliopiston ”virallinen”, ”lakisääteinen” opiskelijajärjestö (yksi per yo) Oppilaskunta = toisen asteen oppilaitoksessa toimiva opiskelijajärjestö Opiskelijayhdistys = Tietyn koulutusalan, koulutusyksikön tms. rajatun opiskelijajoukon etuja ajamaan perustettu rekisteröity yhdistys

Plussia ja miinuksia O’Diakon toiminnassa + hyvät yhteydet Diakin johtoon + hyvät yhteydet joihinkin opkuihin + talous ja hallinto ok + jäsenaste ok + matala kynnys tulla mukaan toimintaan - toiminta hajanaista ja laadunvarmistus puutteellista - tunnettuus - Jatkuvuus, kiinnostavuus ja sitoutuminen