Kouluterveydenhoitaja lasten liikunnan edistäjänä ja tukijana

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mediakasvatus MLL:ssa
Advertisements

LÄHILIIKUNTA TUTUKSI – HANKE
Porin kaupunki PERHENEUVOLA.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Liikunnan perus- ja täydennyskoulutus oppilaitoksissa
TURUN KOULUT LIIKKEELLE Taustaa, tavoitteita Konkreettisia ensiaskeleita Anu Oittinen, Turun kaupunki, opetuspalvelukeskus,
Mika Niemelä Riikka Helin
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Usein kysyttyä.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Sosiaali- ja terveysala Satakunta University of Applied Sciences | Faculty of Social Services and Health Care Satakunnan.
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
"Mitä sitä turhaan rehkimään" - Miten saamme nuoret osallistumaan ja liikkumaan? Nuoren Suomen työseminaari Pauli Miettinen.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto Lapsi- ja perhetoiminta
Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
TURVALLISUUS JA HYVINVOINTI KOULUSSA
PINSIÖ-SEURAN NUORISOJAOSTON TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2011 Nuorisojaosto järjesti vuoden aikana monenlaista toimintaa lapsille ja lapsiperheille. Nuorisojaoston.
Hyvinvointia koulun liikunnalla Etätehtävä Tavoite: Opiskelija soveltaa kurssin ” Hyvinvointia koulun liikunnalla” tietoja omaa koulua kehittävän projektin.
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Huoltajat oppilaan ohjauksen tukena Toplake-hanke Opetusministeriön rahoittama Tavoitteena mm.: Koti ja koulu yhteistyössä kaupungin ja koulun.
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Menetelmä lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemusohjaukseen
Päivähoidon liikunta.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
ITÄINEN ALUE Oppilashuoltohankkeen esittely. Itäinen alue (Ahtialan kaupunginosa n asukasta)  Alueella on neljä päiväkotia; Ahtialan, Herrasmannin,
Suositusopas ladattavissa osoitteesta:
Tampere Seurakunnan aamu- ja iltapäivätoiminta lapsen ja perheen tukijana verkostojen viidakossa Miten turvaamme yhdessä jokaiselle pienelle.
LIIKUNTA JA KOULUIKÄINEN
”Nuoruus on rajojen löytämistä”
Nuorisotoiminnan strategiamittareita
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Perhetyö Lammin vastaanottokeskuksessa
LIIKUNNASTA HYVINVOINTIA JA VIIHTYVYYTTÄ KOULUUN
TURUN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTIKUMPPANUUS TAUSTAA Turun koulut liikkeelle – hankkeen myötä syntynyt innovatiivinen kumppanuus koulujen ja kaupungin.
VEIKKA Varhaiserityiskasvatuksen kehittäminen Karhukunnissa
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
Verso-viikko osana kunnan kulttuuritarjontaa Hirvensalmen pilotti 2013.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
LÄHILIIKUNTA TUTUKSI – HANKE Kohderyhmä: Lapset ja nuoret, perheet Kohdealue: Kuopion kaupunki, lähiliikunta-alueet Taustakuvaus / Lähtökohdat Taustalla.
Tarja Alamattila LIIKUNTANEUVONTA KOUVOLASSA.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Katri Arnivaara Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala Hankekoordinaattori 1.
TURUN LIIKKUVA KOULU -OHJELMA
2. Perheiden ravitsemus- ja liikuntatottumusten muutoksen tutkiminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa: Neuvokas perhe Huom! Tavoitteena on levittää.
Ympäristö, aikuisverkosto, välineet
TAIDELÄHTÖISTEN MENETELMIEN KÄYTÖN LISÄÄMINEN PÄIVÄKODISSA
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Ideointia Oulussa
Oppimisen tukeminen Metsokankaan koulussa
Lapsiperheiden elintapaohjaus Monialaista työtä –yhdessä tehden!
LIIKKUUKO LAPSESI RIITTÄVÄSTI?
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Satakunnan Lapsi ja nuorisopolitiikan foorumi
Imatran kaupunki liikuntapalvelut
HYVINVOINTIKOULU Hyvinvointipäällikkö Arto Willman,
Kurikan kaupungin varhaiskasvatus ja liikuntatoimi
Tuloksellisuuden mittaaminen
Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin
Opiskeluhuollon palvelut
Lisätä monialaista yhteistyötä hankkeessa mukana olevien tahojen kesken Lisätä yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa perheiden elintapaohjauksessa Yhteinen.
Selvittää onko tarvetta uudelle monialaisen yhteistyön ryhmälle
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Näkökulmia kunnalliseen nuorisotyöhön
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Esityksen transkriptio:

Kouluterveydenhoitaja lasten liikunnan edistäjänä ja tukijana Mirja Isoviita kouluterveydenhoitaja Porin perusturvakeskus 17.8.2010

Porin yhteistoiminta-alueen lasten hyvinvointihanke HYVIS 1. 9 Porin yhteistoiminta-alueen lasten hyvinvointihanke HYVIS 1.9.2007 – 31.10.2009 Mukana Pori, Ulvila, Luvia, Merikarvia, Pomarkku, Noormarkku Länsi-Suomen lääninhallituksen ja Porin kaupungin rahoittama hanke www.pori.fi/ter/hyvis

Tavoitteet: 1. Luoda Porin seudun lasten ( 3 – 13 v.) parissa toimivien kesken yhteinen toimintamalli, jolla tähdätään terveyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen alueellisesti ja pitkällä aikavälillä. 2. Lisätä lasten ja koko perheen hyvinvointia vaikuttamalla terveellisiin elintapoihin. 3. Kehittää sellaisia mittareita, joilla voidaan mitata terveyden, liikunta- ja ravintotottumusten muutoksia lapsilla ja kouluikäisillä. 4. Vahvistaa kaupungin ja kunnan eri toimijoiden tekemää yhteistyötä lihavuuden ehkäisyssä ja hyvinvoinnin lisäämisessä lapsiperheille. 5. Lisätä liikunnan määrää siten, että jokainen lapsi liikkuu 2 tuntia päivässä ja koululaiset vähintään 1,5 tuntia päivässä.

Vaikuttamisen tahot ja toimintamuodot Terveydenhuolto Päivähoito Koulu Liikunta- ja vapaa-aikatoimi Koti ja lähiympäristö ->”tiheä verkosto”, sama informaatio usealta taholta

Asuinaluekohtainen toimintamalli Pienessä toimintaympäristössä voidaan vaikuttaa suoraan perheisiin helpommin oman alueen sisällä Vuorovaikutus helpottuu puolin ja toisin Ammattihenkilöiden keskinäinen tiedonsiirto helpottuu (esim. päiväkodin tukiryhmät, siirtopalaverit) Perheitä on helpompi saada mukaan oman alueen tapahtumiin ja toimenpiteisiin Tiedon kulku helpottuu ”pienissä piireissä”

Terveydenhuolto Tieto oikeanlaisen ravitsemuksen ja liikunnan merkityksestä lapsen kasvuun ja kehitykseen ja tieto olemassa olevista liikuntamahdollisuuksista sekä tarvittava materiaali tiedon jakamiseen lapsille ja lapsiperheille mm. -> luennot ja koulutukset -> ”Nuori porilainen”- tiedotuslehti, liikuntavälinepankki -> tiedotelehtiset lastenneuvolaan, terveystarkastuskortit koululaisille Terveydenhuollossa on käytettävissä luotettava mittaristo, jolla voidaan mitata terveystottumusten muutoksia pitkällä aikavälillä ->terveystottumuskyselyt 3- ja 5-vuotiaille, 1., 3. ja 5. lk:n oppilaille ja perheille ->pisteytys ja kirjaaminen sähköiseen tilastoon Lasten lihavuushoitoketjun jalkauttaminen ->ohjattu hoitoketju 10, 20, 40 ja 60 % ylipainoisille lapsille ja moniammatillinen työryhmä Fysioterapeutit ja terveydenhoitajat mukaan liikuttamaan ylipainoisia lapsia mm. -> ”Löydä liikunta”-kerhon ohjaajakoulutus kouluterveydenhoitajille -> liikunnasta syrjäytymisvaarassa olevien lasten liikuntaryhmät päivähoidossa -> ylipainosten lasten ja heidän perheidensä painonhallintaryhmät Terveydenhoitajat koulujen ja päiväkotien vanhempainiltoihin jakamaan tietoa ravinnosta ja terveellisistä elintavoista ->esiintymiskoulutus, valmis PowerPoint-esitys Hampaiden pesu 2 kertaa päivässä tavoitteeksi nykyisestä n. 40 %:sta 75 % :iin lapsista -> kampanjat ja valistus, hammashoitajien käynnit päivähoidossa ja kouluissa

Koulut Jokaiselle koululaiselle tunti päivässä liikuntaa välitunti- ja koulumatkaliikunnan kautta liikuntatuntien ja –kerhojen lisäksi (esim. MOT-oppilaat) Olosuhde- ja välinekartoitukset Koulukohtaiset liikunnan lisäämissuunnitelmat Liikunnan tukiopetus jokaiseen kouluun sovellettuna 3.- ja 4.-lk:lla kolme liikuntatuntia viikossa Liikunta jokaiseen iltis-päivään (esim. ohjaajien koulutus)

Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe-ohjausmenetelmä Ohjausmenetelmä lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemusohjauksen apuvälineeksi Kolme työvälinettä: -Tietokansio: tietoa liikunta- ja ravitsemussuosituksista sekä ohjausmenetelmän käytöstä -Kuvakansio: kuvia ja taulukoita liikunnasta ja ravitsemuksesta -”Neuvokas perhe”-kortti: perheen liikunta- ja ruokatottumuskysymykset Pilotoinnissa kouluterveydenhuollon kuvat ja kortti www.sydanliitto.fi

KIITOS!