LAJITTELU JA KIERRÄTYS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lisää tähän prosessin nimi Kerro tässä tuotteen ja yrityksen nimi.
Advertisements

Kestävä kehitys rakennusalalla
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Muovijätteen ympäristöseuraukset
Uuden ulottuvuuden sohvat ympäristöystävällisesti jätemuovista.
Jätteiden lajittelun lyhyt historia – entä seuraavat askeleet?
BOJANALA PLATINUM- LAHTI -HO Jätehuoltoyhteistyö.
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
1 Kuvaputkellisten laitteiden käsittelyn työ- ja ympäristöturvallisuus Jorma Manninen Ekokem Oy Ab
BIOCLEANER Mullistava jäteveden puhdistusmenetelmä.
Kuusakoski Oy Risto Pohjanpalo, Kuusakoski Oy
KEMIA T1.
Lajittelupeli Catering-ala.
TAVARAN TILAAMINEN, VASTAANOTTO JA VARASTOINTI
Lajittelupeli Autoala.
Lajittelupeli Autoala.
Paperinkeräys Oy:n seminaari Eteran auditorio Marina Furuhjelm Lakiasiantuntija, OTM Miten jätelaki vaikuttaa isännöitsijän arkeen?
KESTÄVÄ KEHITYS JYVÄSKYLÄN AMMATTIOPISTOSSA
TUOTTAJAVASTUUN TOIMEENPANO JA JÄTELAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET
Monikäyttöinen paperi
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
Hotelli- ja ravintola-ala
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
Lajittelupeli Hoitoala.
Hius- ja kauneudehoitoala
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Eevaleena Häkkinen Ylitarkastaja, ympäristöministeriö TV- ja tietokonelaitteiden kierrätys, Taideteollinen korkeakoulu Luentorunko 1) Suomen.
Lajittelupeli Hoitoala.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto. Kulutusväittämiä Elena Saarikallio, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
JÄTTEIDEN LAJITTELUOHJEET
Työpaja 3. Jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätys
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Lajittelupeli Rakennusala.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Risto Aurola Jätehuollon järjestäminen ympäristöterveydenhuollon näkökulmasta Johtaja Risto Aurola Sosiaali-
Muovien kierrätys.
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Palo- ja kemikaaliturvallisuus
Kemikaalit ja työturvallisuus
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
Vanhat varastosäiliöt | Hannu Kononen 2 Vanha varastosäiliö – Sen kun varastoi maailman nappiin… Ei huolta huoltamisesta.. Ei voida.
Myrkytystapaturmat.
Uusi jätelainsäädäntö voimaan alkaen. Uusi jätelainsäädäntö  Uusi jätelaki (646/2011) ja muutoksia 19 muuhun lakiin.  Keskeiset asetukset voimaan.
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
porsaiden päivärytmi AAMU Ruoki porsaat rehulla, jota löytyy sivurakennuksesta joka on päärakennuksen vieressä. Sen jälkeen, (jos on helteinen ja kuuma.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Kemikaalit ja kiertotalous
Kemikaalit ja kiertotalous kommenttipuheenvuoro
Jätejakeiden tunnistaminen ja käsittely
Kulutus ja jätehuolto.
Kierrätyksen etiikka.
Vaatteet vastuullisesti
Kemikaaleja kaikkialla
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
Kotitehtävät Mitkä kuusi (6) asiaa kuuluvat mielenterveyden käteen?
Loimi-Hämeen Jätehuollon omistajapäivä
Kuntavastuullisen jätehuollon merkitys yhteiskunnassa
Yritykset ja yhteiskunta
Hyvä ympäristö syntyy aina uudelleen
Käyttöturvatiedotteet
KÄYTTÖTURVATIEDOTTEET
Lajittelupeli Graafinen ala.
Ongelmajätteet eli vaaralliset jätteet
Kestävä kulutus ja kierrätys
Esityksen transkriptio:

LAJITTELU JA KIERRÄTYS Lähde: www.yhteishyva.fi/yhteishyva/vastuullinen_kuluttaminen/kierratys_ja_jatteet/tulosta_kierratysohjeet/fi_FI/tulosta_kierratysohjeet/_files/79239483151884885/default/Kierrätysohjeet.pdf

Mitä jätelaki sanoo? Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan ainetta tai esinettä, jonka sen haltija on poistanut tai aikoo poistaa käytöstä taikka on velvollinen poistamaan käytöstä. Jätelainsäädännön keskeinen tavoite on ehkäistä jätteen syntymistä, edistää jätteen hyödyntämistä ja vähentää sen jätehuollosta aiheutuvia haittoja. Jätelain mukaan jäte on ensisijaisesti pyrittävä hyödyntämään aineena ja toissijaisesti energiana. Kaatopaikalle jäte voidaan sijoittaa vain, jos sen hyödyntäminen ei ole teknisesti tai taloudellisesti mahdollista. Lähde: www.ymparisto.fi www.ymparisto.fi: Kuva: Seppo Leinonen

Paras jäte on syntymätön jäte Parasta jätehuoltoa on jätteen syntymisen estäminen. Se alkaa hankintapäätöksestä! Mieti, ennen kuin teet hankintapäätöksen: Tuleeko tuote todella tarpeeseen? Hankitko tuotetta vain tarpeellisen määrän? Onko tuote kestävä ja pitkäikäinen? Onko tuotteella ympäristömerkki? Onko pakkaus valmistettu ympäristöystävällisestä materiaalista? Voiko tuotteen käyttää uudelleen? Voiko tuotteen kierrättää? Voiko tuotteen korjata? Voiko tuotteen sijasta ostaa palvelun? Voiko tuotteen hankkia yhteiskäyttöön? Voiko tuotteen ostamisen sijaan vuokrata? Onko tuotteen loppusijoituspaikka kaatopaikka? Tarvitsetko tuotteen todella? Lähde: www.ymparisto.fi

X Opasteet jätteiden lajitteluun Selkeät, helppolukuiset lajitteluohjeet auttavat lajittelijaa! X

Jäteastiat ja astiasuojat Jäteastioiden tulee olla turvallisia, toimivia ja kestäviä. Helposti tyhjennettävissä. Helposti puhdistettavissa.

Jätepuristimilla kustannussäästöjä Jätteiden ja kierrätysmateriaalien keräystä ja kuljetusta voidaan tehostaa jätepuristimilla. Puristimilla jätteet pakataan pienempään tilaan: jätteiden käsittelyn tilatarve pienenee, jäteastioiden tyhjennys- ja kuljetuskerrat vähenevät  kustannussäästöt

Keittiön vaaralliset jätteet Vaaralliset jätteet ovat aineita, jotka aiheuttavat vaaraa tai haittaa ihmisille, eläimille ja ympäristölle jo hyvin pieninä pitoisuuksina ja määrinä. Vaaralliset jätteet tulee säilyttää erillään muista jätteistä ja ne tulee merkitä selkeästi. Keittiön vaarallisia jätteitä voivat olla muun muassa emäksiset pesu- ja puhdistusaineet (kuten konetiskiaine ja uuninpuhdistusaine) kalkkisaostumien poistoon tarkoitetut happamat, syövyttävät puhdistusaineet pakkauksineen elohopeaa sisältävät loisteputket ja –lamput raskasmetalleja sisältävät akut ja paristot kylmälaitteet (vanhat jääkaapit ja pakastimet) halonisammuttimet Tiesithän, että elintarvikepakkauksia ei koskaan saa käyttää kemikaalien säilytykseen. Sekajäteastiassa vaaralliset jätteet saattavat aiheuttaa haittaa jätteen kuljettajalle ja jätteiden kanssa työtään tekeville ihmisille. Hyötyjätteiden joukossa vaaralliset jätteet pilaavat hyödynnettävän jätteen laadun, eikä hyödyllistä jäteraaka-ainetta voi käyttää.

Vaarallisten kemikaalien uudet varoitusmerkit Välitön myrkyllisyys Syttyvä Terveyshaitta Ympäristövaarat Räjähde Lähde: www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kemikaalit-biosidit-ja-kasvinsuojeluaineet/Luokituspakkaaminen-ja-merkinnat/Uudet-varoitusmerkit/ Syövyttävä Hapettava Krooninen terveyshaitta Paineenalaiset kaasut www.tukes.fi

Lähteet: www.yhteishyva.fi/yhteishyva/vastuullinen_kuluttaminen/kierratys_ja_jatteet/tulosta_kierratysohjeet/fi_FI/tulosta_kierratysohjeet/_files/79239483151884885/default/Kierrätysohjeet.pdf www.ymparisto.fi www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kemikaalit-biosidit-ja-kasvinsuojeluaineet/Luokituspakkaaminen-ja-merkinnat/Uudet-varoitusmerkit/