Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kemikaalit ja kiertotalous

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kemikaalit ja kiertotalous"— Esityksen transkriptio:

1 Kemikaalit ja kiertotalous
Pirkko Kivelä, neuvotteleva virkamies Ympäristöministeriö Kemikaaliohjelman julkistamistilaisuus

2

3

4 Bromattuja palonsuoja-aineita, biosideja eli puunsuoja-aineita ja fluorattuja yhdisteitä. Kannattaako kierrättää?

5 Kemikaaleista kiertotaloudelle aiheutuvia haasteita
Tarvitaan riittävät tiedot, jotta voidaan tunnistaa ja arvioida ne kemikaalit, jotka voivat aiheuttaa haittaa kiertotaloudelle ja jotka voidaan kierrättää ja mitkä näiden kemikaalien ominaisuudet ovat. Tietoa tarvitaan kemikaaleista koko toimitusketjussa ja kierrätysvaiheessa. Tiedon perusteella voidaan harkittu tehdä päätös, mitä kemikaaleja voi kierrättää ja mitä kemikaaleja tulisi vähentää kierroista ja mitkä tulisi poistaa kierrosta kokonaan.

6 Komission kiertotaloustiedonanto ja kemikaalit
Tavoite: Haitattomien materiaalikiertojen edistäminen ja huolta aiheuttavien kemikaalien parempi jäljittäminen tuotteissa tavoitteena helpottaa kierrätystä ja parantaa uusioraaka-aineiden laajempaa käyttöönottoa. Komissio arvioi jätteitä, tuotteita ja kemikaaleja koskevien lainsäädäntöjen vuorovaikutusta tarkoituksena arvioida huolta aiheuttavien kemikaalien esiintymistä, helpottaa kemikaalien jäljitettävyyttä ja riskien hallintaa kierrätysprosessissa tavoitteena myös helpottaa kierrättäjien toimintaa.

7 Huolta aiheuttavat kemikaalit
SVHC-aineet = Substances of Very High Concern POPs = Persistent Organic Pollutants Huolta aiheuttavat kemikaalit : POP-kemikaalit eli pysyvät, kertyvät, toksiset ja kaukokulkeutuvat SVHC-kemikaalit eli syöpää, lisääntymismuutoksia tai mutaatioita aiheuttavat, pysyvät, kertyvät ja toksiset, hyvin pysyvät ja hyvin kertyvät sekä vastaavia ominaisuuksia omaavat kuten hormonitoimintaan vaikuttavaksi tunnistetut kemikaalit.

8 Manufacture/ import of chemicals Manufacture of mixtures/
Production of articles Imported articles Materials containing POPs or SVHC End of waste phase Use/product phase Enter waste phase

9 Kiertotalous – muutos toimintaympäristössä - muutokset kemikaaliohjelmassa
EU:n kemikaalilainsäädännön toimeenpano Tuetaan jatkossa erityisesti PK-yrityksiä REACH- ja CLP-asetusten toimeenpanossa ja asetusten toimeenpanon myötä tuotetun ja kootun tiedon hyödyntämisessä. Edistetään kemikaaliturvallisuustiedon välittämiseen tehtyjen työkalujen käyttöä. Kehitetään monisuuntaista ja aktiivista viestintää ja luodaan työkaluja, materiaalia, koulutusta ennakoivan haitallisten kemikaalien korvaamisen edistämiseksi.

10 Ympäristön altistumisen:
Selvitetään vesiympäristöön päätyneiden mikromuovien esiintymistä ja niihin sisältyviä haitallisia aineita, mikromuovien lähteitä sekä vaikutuksia vesieliöihin ja arvioidaan tätä kautta tapahtuvaa mahdollista ihmisaltistusta. Tunnistetaan ne jätteet ja jätteiden kierrätysprosessit, joihin erityistä huolta aiheuttavat aineet (SVHC) ja POP-yhdisteet voivat päätyä. Etsitään käsittely- ja erotusmenetelmiä haitta-aineiden turvalliseksi poistamiseksi ja hävittämiseksi. Huomioidaan haitallisista aineista mahdollisesti aiheutuvat riskit osana terveys- ja ympäristövaikutusten kokonaisarviointia määriteltäessä jätteen tuotestatusta jätelain 5 §:n mukaisesti (ns. end of waste-menettely). Selvitetään keskeisimpiä materiaalien kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön liittyviä kemikaaliriskejä ja niiden hallinnan tarvetta ja keinoja.

11 Yritysten toimet kemikaalien riskienhallinnassa
Tunnistetaan ne kiertotalouden sektorit, joissa on kemikaalihallinnan parantamisen tarvetta ja tuetaan riskinhallintaa ja säädösten noudattamista näillä sektoreilla toimivissa PK-yrityksissä. Tuetaan ja seurataan EU-tason toimintaa ja osallistutaan aktiivisesti ratkaisujen löytämiseksi ja lainsäädännön rajapintojen selventämiseksi (esim. REACH-asetus, työsuojelu, tuote-jäte-rajapinta) ja sovelletaan näitä EU-tason yhteensovittamisratkaisuja kansallisella tasolla. Yrityksiä kannustetaan hyödyntämään REACH-asetuksen tuottamaa kemikaalitietoa nykyistä laajemmin tunnistaakseen käyttämiensä ja valmistamiensa kemikaalien riskit, kehittääkseen uusia kestävän kemian mukaisia ratkaisuja ja arvioidakseen materiaalien ja tuotteiden kierrätettävyyttä.

12 Tuotteiden kemikaaliriskien vähentäminen
Otetaan valmisteiden ja tuotteiden suunnittelussa huomioon niiden sisältämien kemikaalien vaikutukset tuotteen keräilyyn, käsittelyyn ja hyödyntämiseen jätteenä. Selvitetään mahdollisuutta ottaa haitallisten aineiden riskinarviointi ja vaikutus tuotteen elinkaarihallintaan huomioon ekosuunnitteludirektiivin uudistuksessa ja siihen liittyvissä tuoteasetuksissa tai muilla tavoin. Kehitetään hankintatoimessa terveys- ja ympäristöriskien arviointien tekemisessä tarvittavia työkaluja. Kannustetaan julkisia organisaatioita asettamaan hankinnoille kestävän kehityksen tavoitteita (ml. vaarallisten kemikaalien käytön riskien minimointi) sekä seuraamaan tavoitteiden toteutumista.

13 Kansainväliset toimet
Toimitaan merten muovijätteiden vähentämisen ja päästöjen torjuntaa koskevien globaalien toimien ja tutkimuksen edistämiseksi sekä päätöksentekoa tukevan tietopohjan vahvistamiseksi kansainvälisessä yhteistyössä.

14 Toimiva ja turvallinen kiertotalous

15 Kiitos!


Lataa ppt "Kemikaalit ja kiertotalous"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google