SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 1/5

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Taivas…. Miten pääsen sinne?.
10 RUUSUA SINULLE!.
Heijastuksia elämästä
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Sytytä parisuhteen rukouskynttilä
45 ajatusta elämästä Music: snowdream Nov 2009 He Yan.
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Totuus.
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Jumalan kanssa.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Raamatun tekstien valossa.VKR.
Naisen ainoa vika.
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Aggressiontunne Luento nro 1..
Terveystieto 7.
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Jumala tuntee minut; Jeesus – Sana tuli ihmiseksi
Esa Fabrin Ihmisen kasvu, muutos ja ahdistus 1/3 Ihmisen elämässä kasvu ja muutos liittyvät jatkuvasti toisiinsa Myös persoonallinen, perusteissaan.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Ystävyytesi on: arvokas aarre....
Sairaalakoulu osana Kellokosken nuorisopsykiatrista hoitopolkua
ELÄMÄN LOPPUVAIHEESEEN
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Tule sellaisena kuin olet Katso ja maista!
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Tapahtukoon sinun tahtosi
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
Ryhmätoiminnasta voimaa kuntoutumisen polun eri vaiheisiin
Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille. Markus 16:15.
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
 Tehtävä 2.7. pareittain, sivu 76  Kriisi on ongelma tai vaikeus ihmisen elämässä, joka voimakkuutensa vuoksi tekee ihmisen väliaikaisesti kykenemättömäksi.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Päihdepäivät Jyväskylä
Puheen teksti osoitteessa
Humanismi.
Moraali Eräät nohevat 9A.
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Lähetysopetus rippikoulussa
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Tukihenkilöpäivät 2018 Jyväskylä Eija Himanen
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
Asiaa itsemurhasta Tilastoja Itsemurhariski
Esityksen transkriptio:

SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 1/5 Sairastaminen herättää ihmisessä ristiriitaisia ajatuksia ja tunteita itsensä ja ympäristönsä suhteen halun pohtia elämänsä ”historiaa” ja mieltä odotuksia ja toiveita / pettymystä ja katkeroitumista kipuun ja yksinäistymiseen liittyen itsetunnon laskua ja masennusta Yleensä muuttuneessa elämäntilanteessa ahdistavinta on se, mistä ei ole lupa tai ei kykene puhumaan. Suru ei ole sairaus. Se on elämään kuuluva terve tapa luopua menetetystä Surematon, patoutunut suru voi ajan kanssa muodostua osaltaan sairastuttavaksi tekijäksi Esa Fabrin 24.3.2006

SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 2/5 Jeesuksen malli kohdata sairaita: Matteus 9: 36,35 Filippiläiskirje 2: 5,7. Accept = ottaa vastaan, luokseen, lähelleen, hyväksyä Approve = oikeuttaa, pitää oikeana, vahvistaa Empatia = ehtoja vailla oleva myötäeläminen; rakastava, ei-omistava lämpö Esirukous on rakkauden teko Siksi siitä ei voi eikä saa tulla auttajan persoonaton toimintatapa itselle vaikean tilanteen ratkaisemiseksi. ”Primum artis est non nocere” (Hippokrates) Esa Fabrin 24.3.2006

SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 3/5 Ihminen elää terveyden ja sairauden ”jännitteessä” ”Jännite” vaihtelee elämänvaiheista riippuen jokaisessa on samanaikaisesti sekä tervettä että sairasta kukaan ei ole vain ”parantumattomasti”(sic!) terve tai sairas! ihmisessä vaikuttavat myös itsesuojelu-/toipumisen voimavarat haavan paraneminen sen puhdistamisen jälkeen ja suremisen mahdollistama toipuminen menetyksestä MUTTA: Harvan aikuisen ”haavat” paranevat vain puhaltamalla! ”Terveys on ihmisen kykyä rakastaa ja tehdä työtä (Freud)” (Hartmannin lisäys:) ”sekä tarvittaessa - kun se on väistämätöntä -kärsiä ja olla masentunut”. ”Minulla on tämä sairaus” (haaste: mitä tämä nyt merkitsee?) < jännite > ”Tällä sairaudella on minut” (itsesääli: olen olosuhteiden uhri) ”Viljan korsi kasvaa solmukohdistaan lujuutta ja pituutta.” Esa Fabrin 24.3.2006

SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 4/5 Jumalan kohtaaminen sairaudessa Vrt. Joh 1:5; Psalmi 139:1,8,11-12 Terve usko: on suhteessa elämän tapahtumiin ja koettuihin tosiasioihin vahvistaa kykyä nähdä elämässä kaunista ja myönteistä antaa voimaa vastustaa/rajata itsesäälin houkutusta ja negatiivisen uhkaavaa yksinvaltaa ”elämän maisemassa” luo turvallisuutta ja toivoa, auttaa vapautumaan jatkuvasta syyllisyyden ja huonouden tunteesta luo luottamusta: elämä on tällaisenakin arvokas ja mielekäs antaa voimaa tähän hetkeen ja avoimuutta tulevaan Esa Fabrin 24.3.2006

SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 5/5 Esa Fabrin 24.3.2006 Luonnosrunko SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 5/5 Ns. sairas uskonnollisuus on enemmänkin viesti psyykkisesti sairaan elämänhistoriasta ja kasvuympäristöstä, jossa häiriintyneisyys ja uskonnollisuus ovat yhdistyneet Sairaan puolesta rukoileminen tapahtuu sekä sielunhoidollisessa kohtaamisessa että sairastavan ihmissuhdeverkostossa (mm. seurakunnan kokoontumisissa) ”Anna hänelle se terveys, jonka olet hänelle jo hänet luodessasi tarkoittanut jonka hän tällä hetkellä elämässään tarvitsee” ja Raamatun ihmisten eräs tärkeä rukousmuoto: VALITUS- JA ITKURUKOUS Se auttaa yksityistä ihmistä liittämään oman kärsimyksensä, kipunsa ja ahdistuksensa yhteisön”kantamaan” sukupolvien kokemukseen. Vrt. Psalmit ja Virsikirjan mm. ”Terveys ja sairaus”-osaston virret. Esa Fabrin 24.3.2006