YHTEISTYÖSSÄ UUTTA KEHITTÄMÄSSÄ Kannus 1.11.2012 kehitysjohtaja Ulla-Maija Laiho, TEM.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Toimintaympäristö
Ammatillinen koulutus elinkeinoelämän näkökulmasta
Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Työuran pituus Ydinindikaattorit
Etelä-Savolla on ratkottavana monia haasteita, mm: Bkt/asukas Etelä-Savossa 73,3% koko maan tasosta vuonna 2010 Etelä-Savo keski-iältään (45,9 v) maan.
Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Kotihoidon laskenta Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Paavo Voutilainen Sosiaalijohtaja
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla 2009
Tilastotietoa yrittäjyydestä ja PK-yrityksistä Suomessa
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Vanhuuseläkeiät EU maissa sekä Islannissa, Norjassa ja Sveitsissä 2011
Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla 2001/2010 Kaikki toimialat (vuosimuutos-%)
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
LAADUKKAAT PALVELUT LAADUKKAILLA HANKINNOILLA PALVELUJEN PAKETOINTI – SEMINAARI
Kotipalvelut Eija Bouras Ky
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Valtion velka, mrd €, % BKT:sta
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Kotihoidon asiakkaat marraskuussa 2013
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Porin selvitysalueen vertailutilastoja Siikainen Pomarkku Pori Luvia Lavia Ulvila Harjavalta Kokemäki Nakkila Merikarvia.
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2013 Riikka Väyrynen ja Raija Kuronen Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut
Perheyrittäjyys sosiaali- ja terveysalalla Sari Rissanen, professori
Vantaan asuntorakentamisennuste
Marja-Leena Rinkineva ”Pyöreän pöydän keskustelu” Hyvinvointisektorin elinkeinopoliittiset linjaukset Marja-Leena Rinkineva.
Anna-Riitta Airaksinen vs. vanhuspalvelujohtaja
Teollisuustuotannon arvonlisäys Kanta-Hämeessä 1995–2016, suurimmat toimialat Etla:n alue-ennuste 2011– Tilastokeskus/SeutuNet.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö 2009 Tietoja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä ja koulutuksesta vuoden 2009 lopussa (julkinen ja yksityinen.
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
Suomen väestöllisen huoltosuhteen muutokset vuosina
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
TYÖELÄMÄN LAATU Menesty-hanke
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Kuntouttava työtoiminta 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2011 Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2012 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 4/2014. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
Kansantalouden ennustelukuja vuodelle 2014 Laitos Julkaisu- BKT,Inflaatio, Työttö-Ansiotaso muutos myys- indeksin % % aste, %muutos, % joulukuu 0,11,18,61,4VM.
Maahanmuuttajat, ulkomaiset tutkinto-opiskelijat ja rekrytointi: Case Helsingin kaupunki VTT Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja Maahanmuutto-osasto.
Kotihoidon laskenta Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2010 Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2013
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2010 Petri Matveinen Nina Knape.
Asiakkaan oma valinta lähtökohtana palvelujen kehittämisessä Ulla-Maija Laiho kehitysjohtaja, TEM Kajaani
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2014 Petri Matveinen Nina Knape.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2015
Health City vastaa tulevaisuuden haasteisiin
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2015
Esityksen transkriptio:

YHTEISTYÖSSÄ UUTTA KEHITTÄMÄSSÄ Kannus kehitysjohtaja Ulla-Maija Laiho, TEM

KOVAT HAASTEET

Toimintaympäristö muutoksessa •65 –vuotta täyttäneiden henkilöiden määrä ylitti heinäkuussa miljoonan ihmisen rajan •Suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtyminen vauhdissa •Valtion velka on noin 86 miljardia euroa ja lisää otetaan joka päivä; velka jokaista kansalaista kohti noin euroa •Terveydenhoidossa maan sisäinen ja julkista sektoria koskeva valinnan vapaus alkaen •EU:n potilasdirektiivi voimaan alkaen •Hoito- ja hoivapalvelujen järjestämistä uudistetaan: palvelurakenne/kuntarakenne – keskeiset ratkaisut edelleen auki •Vanhusten palveluihin vaikuttava vanhuspalvelulaki edelleen valmistelussa •Tulevaisuuden vanhukset entistä koulutetuimpia, entistä vauraampia, entistä parempituloisia eläkeläisinä – ilmeisesti myös aiempaa vaativimpia Ulla-Maija Laiho

Hoito- ja hoivapalvelujen tuotanto murroksessa •Sosiaali- ja terveyspalvelujen arvo kansantaloudessa on noin 22 miljardia euroa •Kunnat vastaavat palvelujen järjestämisestä ja päättävät, miten ne tuotetaan •Yritykset ja järjestöt tuottavat sosiaalipalveluista noin 30 prosenttia ja terveyspalveluista noin neljänneksen •Valtaosa yrityksistä on suomalaisia mikro- ja pk –yrityksiä •Käynnissä on kuitenkin suuri rakenteellinen muutos: yrityskenttä keskittyy erityisesti palveluasumisessa ja perusterveydenhuollon palveluissa •Palvelutuotannon keskeisin tuotannontekijä on työvoima •Seuraavan vajaan 20 vuoden aikana yli puolet alan työntekijöistä siirtyy eläkkeelle Ulla-Maija Laiho

M M M Yhteensä Vähintään keskivaikeasti dementoituneiden ihmisten arvioitu määrä (M) vuosina 2009, 2015 & 2020 Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2010:28 Ikähoiva –työryhmän muistio Ympärivuorokautisen hoivan palveluasumista on tarjolla vajaalle henkilölle Jos puolet asuisi tehostetussa palveluasumisessa, pitäisi seuraavan kahdeksan vuoden aikana rakentaa hoivakotiasuntoa. Niiden investointikustannukset ovat n. 4 – 4,5 miljardia € Ulla-Maija Laiho

Palveluasumisen ja laitoshoidon 65 vuotta täyttäneet asiakkaat Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL Ulla-Maija Laiho

MISTÄ TEKIJÄT

Eläkkeellelähtökahveja tiuhenevaan tahtiin Ulla-Maija Laiho

Tavoiteskenaario 2025Perusskenaario 2025 Muuttujaa) Koulutussuunn itelma toteutuu b) Koulutuksen vaikuttavuus ja tehokkuus ei nouse a) Koulutus- suunnitelma toteutuu b) Koulutuksen vaikuttavuus ja tehokkuus ei nouse Työlliset Poistuma 2008– Nykyisistä (v2011) opiskelijoista valmistuvat & työllistyvät –2018 aloittavista opiskelijoista valmistuvat & työllistyvät Työvoimakoulutus 2008– Työvoimakoulutus 2008– Työvoiman tarjonta yhteensä Työvoiman kysyntä Erotus kysyntään *2019–2021 aloittavista opiskelijoista valmistuvat & työllistyvät *Erotus kysyntään Vaihtoehtoisia laskelmia työvoiman tarpeelle ja vajeelle sosiaali- ja terveysalan ammateissa tavoite- ja perusskenaariossa Ulla-Maija Laiho

PALJON PUHETTA YKSITYISTÄMISESTÄ JA ULKOISTAMISESTA Mutta kuka palvelut oikeasti tuottaa?

Sosiaalipalvelujen tuotos tuottajasektoreittain ja toimialoittain vuonna 2009 Pekka Lith HYVÄ , TEM Ulla-Maija Laiho

Ulla-Maija Laiho

Yritysten määrän, henkilöstön ja liikevaihdon kehitys kaikissa asumisen sisältävissä sosiaalipalveluissa Muutos Mikroyritykset: - osuus yrityksistä, %67,465,460,759,8- 7,6 - osuus henkilöstöstä, %25,122,519,216,1- 9,0 - osuus liikevaihdosta, %28,125,121,718,9- 9,2 Pienet yritykset: - osuus yrityksistä, %30,932,836,737,3+ 6,4 - osuus henkilöstöstä, %43,843,642,941,9- 1,9 - osuus liikevaihdosta, %44,443,742,441,8- 2,6 Keskisuuret yritykset - osuus yrityksistä, %1,1 1,92,0+ 0,9 - osuus henkilöstöstä, %12,310,714,212,6+ 0,3 - osuus liikevaihdosta, %11,910,114,211,8- 0,1 Suuret yritykset: - osuus yrityksistä, %0,60,7 0,9+ 0,3 - osuus henkilöstöstä, %18,823,323,730,0+ 11,2 - osuus liikevaihdosta, %15,621,121,627,5+ 11, Ulla-Maija Laiho

Julkiset hankinnat vaikuttavat •Kunnille hyvä yrittäjiensä ja markkinoiden tuntemus •Käsitys oman tuotannon kustannuksista – läpinäkyvyys •Selkeät tavoitteet hankinnoille •Ei suoritteita, vaan tuloksia ja vaikuttavuutta •Hinta-laatu –suhde; missä ajassa? •Kannustimet kehittämiselle •Sopimus tärkeämpi kuin kilpailutussuoritus •Määräaikaisista toistaiseksi voimassa oleviin •Huomio hyvinvointivaikutuksiin → väestö ja alue •Vaikutusten osoittaminen ja mittaaminen •Suurten hankintakokonaisuuksien pilkkominen pienemmiksi •EU:n uusi hankintadirektriivi Ulla-Maija Laiho

Pk –yritysten voimaantuminen •Yritysten kasvu ja/tai yhteistyö toisten kanssa •Yhteisyritykset - muu kuin palvelu ydintoimintana (markkinointi, rekrytointi, koulutus, kehittäminen) •Tarjouspyyntöihin vastaaminen •Seudullisen elinkeinopolitiikan ja yrityspalvelujen rooli •Yhteistyö kunnan sote –toimijoiden kanssa – kumppanuus •Jatkuva kehittäminen •Palvelukonseptit - toimintakulttuuri •Profiloituminen - asiakaslähtöisyys •Uudet kotipalvelut •Kohti moniasiakkuuksia – vähemmän riippuvuutta yhdestä kuntaostajasta Ulla-Maija Laiho

JÄRJESTÄJÄ kunta JÄRJESTÄJÄ kunta TUOTTAJA kunta yritys järjestö TUOTTAJA kunta yritys järjestö Kuka kuuntelee palvelun tarvitsijaa? Saisiko hän itse valita ja vaikuttaa? Ulla-Maija Laiho

Ulla-Maija Laiho

Palvelujen tuotanto- rakenne tänään Palvelujen tavoiteltu tuotanto- rakenne v. X Tarvitaan muutos? Palvelu- tarpeiden kehitys alueellamme Palvelujen tuotannon- tekijöiden kehitys väestötiedot huoltosuhde työvoimatarpeet rahoitusresurssit kunnan, yritysten järjestöjen osuus, asiakasvalinta; markkina-analyysi poliittinen tahto- tila, linjaukset, lisätäänkö asiakkaan omaa valintaa PALVELU- STRATEGIA Ulla-Maija Laiho

Kiitos! Ulla-Maija Laiho