Elintarviketeollisuuden tilannekatsaus Toimitusjohtaja Heikki Juutinen 16.2.2010
Syö Suomi kasvuun! Elintarviketeollisuudessa työskentelee 35 000 henkeä. Elintarviketeollisuudella on lähes 2000 toimipaikkaa eri puolilla Suomea. Koko elintarvikeketjussa työskentelee noin 300 000 henkeä. Kuluttajien, kaupan ja ravintosektorin valinnoilla on suuri vaikutus koko elintarvikeketjuun ja Suomen kansantaloudelle. Jos jokainen suomalainen käyttää kuukaudessa yhden lisäeuron Suomessa valmistettuihin elintarvikkeisiin, Suomeen syntyy vuodeksi noin 1500 uutta työpaikkaa (Lähde: Suomalaisen Työn Liitto). Heikki Juutinen 16.2.2010
Tuotantoa kaikkialla Suomessa 100 ”Ruoka on paikallista.” 39 133 43 121 97 90 129 95 83 103 137 68 74 57 223 Toimipaikat maakunnittain, lähde: Tilastokeskus Ahvenanmaa 22 213 67 32 Heikki Juutinen 16.2.2010
ETLA:n tutkimus: Kilpailun ja kilpailukyvyn vaikutus elintarvikeketjun hinnanmuodostukseen Elintarviketeollisuus ja kauppa ovat melko kilpailukykyisiä läntisiin teollisuusmaihin verrattuna. Suomessa elintarviketeollisuuden tuottavuus on korkeampi kuin EU15-maissa ja lähellä Yhdysvaltojen tasoa. Vähittäiskaupan tuottavuus on EU15-maiden keskitasoa. Ns. uusissa EU-maissa matala palkkataso alentaa hintoja kaikilla elintarvikeketjun portailla. Kaikki Suomen elintarvikeketjun osat ovat hintakustannus- marginaalilla mitattuna kansainvälisesti vertaillen kilpailullisia eli millään ketjun osalla ei ole ylivertaista neuvotteluvoimaa. Elintarviketeollisuudessa Suomessa on kilpailua yhtä paljon kuin EU15-maissa ja enemmän kuin Yhdysvalloissa. Vähittäiskaupassa kilpailu on suunnilleen samalla tasolla kuin EU15-maissa keskimäärin. Heikki Juutinen 16.2.2010
Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi: elintarvikkeet Lähde: Tuposeto- raportti 2009 Heikki Juutinen 16.2.2010
Elintarviketeollisuuden kehitys 1998 2007 2008 Tuotannon bruttoarvo 8,1 mrd. € 9,6 mrd. € 10,5 mrd. € Tuotannon jalostusarvo 1,9 mrd. € 2,2 mrd. € 2,2 mrd. € Henkilöstön määrä 42 000 35 000 34 500 Liikevoiton osuus liike- vaihdosta 3,5 % 4,6 % 2,2 % Omavaraisuusaste 46,2 % 41,1 % 40,9 % Vienti 0,9 mrd. € 1,36 mrd. € 1,44 mrd. € Tuonti 1,9 mrd. € 2,93 mrd. € 3,33 mrd. € Heikki Juutinen 16.2.2010
Elintarviketeollisuuden liikevoitto ja omavaraisuusaste, % 50,0 47,5 47,5 43,6 45,0 42,6 41,1 40,9 46,0 40,0 44,2 35,0 30,0 Omavaraisuusaste, % 25,0 Liikevoitto liikevaihdosta, % 20,0 15,0 10,0 4,6 5,5 6,2 4,6 4,6 3,6 3,7 5,0 2,2 0,0 Lähde: Tilasto-keskus 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 Heikki Juutinen 16.2.2010
Elintarvikkeiden tuonti ja vienti 1985 – 9/2009 milj. € Heikki Juutinen 16.2.2010
Laman vaikutukset elintarviketeollisuuteen 1 (2) Toimiala selvinnyt kohtalaisesti, mutta lama vaikuttaa … Kotimaiseen kysyntään Kuluttajat ovat reagoineet, siirrytty halvempiin perustuotteisiin Kysyntä on alentunut, tuotantomäärät putoavat arviolta -1,5 % vuonna 2009 (Tilastokeskus) Kuluttajien ostovoima ei kasva vuonna 2010 Hintakilpailu kiristynyt entisestään Kuluttajat arvostavat kotimaisuutta entistä enemmän Vientiin Vienti vaikeutunut lähialueiden valuuttojen devalvoitumisen ja heikon kysynnän johdosta, viennin arvo (-15,6 % tammi-marraskuu 09) Tuontiin Tuonnin arvo kääntyi syksyllä laskuun (-3,1 % tammi-marraskuu 09) Tuonnin volyymi edelleen kasvussa (+ 2,5 % tammi-lokakuu 09) Kauppa satsaa omiin halpatuontimerkkeihin Heikki Juutinen 16.2.2010
Laman vaikutukset elintarviketeollisuuteen 2 (2) Yritysten investointeihin Investoinnit alenevat Yritysten rahoitustilanteeseen Käyttöpääoman riittävyys pk-yrityksillä Maksuvalmiutta tukee kotimaisen kaupan ja horeca-sektorin hyvä asiakkuus Lomautukset ja irtisanomiset kasvavat (heikentynyt kannattavuus syynä) Kansainväliseen elintarvike-alan tilanteeseen Viennin elpyminen riippuu vientikysynnän kehityksestä Kansainvälinen markkinatilanne heijastuu Suomeen (raaka-aineet, hintatasot, tuonti, vienti, valuuttakurssit) Kustannustaso on pidettävä kurissa Työvoiman tuottavuutta parannettava Kotimarkkinoiden toimivuus ratkaisee Joustavuus ja toimitusvarmuus avainasemassa Heikki Juutinen 16.2.2010
Lähde: EK:n Suhdannebarometri Heikki Juutinen 16.2.2010
Lähde: EK:n Suhdannebarometri Heikki Juutinen 16.2.2010
Lähde: EK:n Suhdannebarometri Heikki Juutinen 16.2.2010
Suhdannebarometri Helmikuu 2010 (saldoluvut suluissa) Suhdannetilanne huomattavasti tavanomaista heikompi (-50), lähikuukausina tilanteen odotetaan hiukan helpottuvan (+ 8). Toteutunut tuotanto on alittanut tuotanto-odotukset (-32). Tuotannon odotetaan edelleen alenevan (-42). Tuotteiden tilauskanta on edelleen normaalia matalampi (-49). Vientitilauskanta edelleen huono normaaliin verrattuna (-74). Tuotantokapasiteettia on runsaasti vapaana (65 %:lla vastaajista). Tuotannon/myynnin kasvun esteenä riittämätön kysyntä. Myyntihinnat ovat alentuneet vuoden alussa. Kustannusten nousu on jatkunut alkuvuonna, kustannuspaineiden odotetaan hiukan helpottavan kevään myötä. Henkilöstön lukumäärän alenemisen ennakoidaan kiihtyvän lähikuukausina. Heikki Juutinen 16.2.2010
Kustannuserien kehitys vuonna 2009 verrattuna vuoteen 2008 Kustannusten nousu Painotus Painotettu Materiaalit: raaka-aineet 0,5 % 63 % 0,3 % Materiaalit: muut kuin raaka-aineet 2,5 % 3 % 0,1 % Työvoimakustannukset 4,0 % 17 % 0,7 % Energia 2,0 % 9 % 0,2 % Kuljetuskustannukset 2,6 % 8 % Kustannusten painotettu nousu yhteensä 1,5 % Heikki Juutinen 16.2.2010
Kannattavuuden kehitys vuonna 2010 verrattuna vuoteen 2009 Heikki Juutinen 16.2.2010
Elintarviketeollisuuden investoinnit Milj. € Elintarviketeollisuuden investoinnit 4000 Koko tehdasteollisuuden investoinnit 3500 3000 Elintarviketeollisuuden kiinteiden investointien käyttötarkoitus v. 2010, % 2500 2000 1500 1000 401 371 391 417 355 500 294 Kapasiteetin korvaaminen Rationalisointi 2005 2006 2007 2008 2009 2010* Kapasiteetin lisääminen Lähde: Tilastokeskus ja EK:n investointitiedustelut * v. 2010 arvio Muu Heikki Juutinen 16.2.2010
Elintarvikeala globaalissa muutoksessa Pitkällä aikajänteellä ruuan, rehujen ja biopolttoaineiden kysyntä kasvaa Lyhyellä aikajänteellä paljon epävarmuutta kysynnässä ja raaka-ainemarkkinoilla Viennin vaikeudet jatkuvat, protektionismi lisääntyy Ilmastonmuutos tuo uusia haasteita ja lisää kustannuksia 5. Kilpailu markkinoilla kiristyy ja kilpailuttaminen kansainvälistyy Heikki Juutinen 16.2.2010
Suomen elintarvikealan tulevaisuus Uhkien ja riskien torjuntaa – vahvuuksien ja mahdollisuuksien hyödyntämistä Kannattavuuden ja kilpailukyvyn turvaaminen koko ruokaketjussa Tuottavuuden parantaminen Investoinnit ja T&K&K Kilpailukykyisen, korkealaatuisen raaka-aineen saannin varmistaminen Kuluttajien odotuksiin vastaaminen Verotuksen kannustavuus sanktioiden sijaan Joustavuuden lisääminen Heikki Juutinen 16.2.2010