Yleiskatsaus toimialan näkymistä Ennakointikamari Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
Tilanne Uudellamaalla lokakuussa 2007 Välitön henkilöstötarve ammattitaitoisista työntekijöistä: •Tarjoilijoita 722 •Kokkeja368 •Ravintola-/keittiöapulaisia188 •Kassa-tarjoilijoita63 •Kerroshoitajia56 •YHTEENSÄ1397 Lähde: Palkataan koulutettu osaaja EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu 2007
3 Rekrytointivaikeuksien syitä TOP 3 syytä: •Ammattitaito ei ole nykypäivän vaatimusten mukainen •Liian vähäinen alan työkokemus •Avoimeen työtehtävään ei ole hakijoita Lähde: Palkataan koulutettu osaaja EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu 2007
4 Samaan aikaan työvoiman tarve kasvaa pääkaupunkiseudulla, esim. matkailun näkökulmasta Ulkomaalaisyöpymiset lisääntyivät viime talvena maaliskuun loppuun mennessä 9,7 %. Kotimaisten matkailijoiden yöpymisluku nousi 5,5 % kokonaislisäyksen oli 6,8 %. Selvästi eniten ulkomaalaisyöpymisiä tuli Venäjältä ( ) luvun kasvaessa edellistalvesta 20,1 %. Seuraavilla sijoilla olivat yöpymisissä mitattuna britit, saksalaiset ja ruotsalaiset. Määrällisesti eniten ulkomaalaisyöpymiset lisääntyivät Helsingissä ( ) Myös kotimaisissa yöpymisissä Helsinki oli selvästi kasvun kärjessä ( ) Lähde: Tilastokeskus, MEK
5 Onkin otettava käyttöön kaikki väylät -nuoret (perustutkinnon suorittaja), nuoret myös eri elämäntilanteissa -aikuiset alan/ammatin vaihtajat -maahanmuuttajat -osatyökykyiset -työperäiset maahanmuuttajat -aikuiset jo alalla olevat, ammattitaidon päivittäjät Ja heille riittävästi mm. ammattitutkintoihin valmentavaa ja muuta täydennyskoulutusta, suomen kielen koulutusta ja oppisopimuspaikkoja. Nopeaa reagointia aikuiskoulutuksen tarpeeseen!
6 Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon uudistaminen Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja on osoitettava sinne, missä on työpaikkoja! Meneillään olevassa HotRaCa-perustutkinnon uudistustyössä on onnistuttava - työelämävastaavuus = osaamisen taso - joustavuus = tutkinnon henkilökohtaistaminen (ohjauksen tarve!) - osatutkinnot = työnteon ja opiskelun yhdistäminen Tutkinnon perusteita on jatkossa voitava uudistaa joustavasti, opetustoimen on kyettävä vastaamaan työelämän muutoksiin! Milloin perustutkinnon rakenneuudistus? Onko perustutkinnon oltava kolmivuotinen?
7 Toimialojen välinen kilpailu opiskelijoista on kova Kaikki toimialat panostavat työvoiman saatavuuteen ja markkinoivat alaansa! Kilpailu opiskelijoista alkaa peruskoulussa. Yritysten keinoja: TET-jaksot, yritysesittelyt, yrityskäynnit, kummiluokat, kumppanuudet = jatkuvaa vuorovaikutusta oppilaitosten kanssa Mitkä ovatkaan opinto-ohjaajien (!), opettajien ja vanhempien todelliset mielikuvat ja tiedot toimialastamme?
8 Kaikkien meidän yhteinen haaste on rakentaa majoitus- ja ravitsemisalalle vetovoimaa ja imagoa!
9 Yhteystiedot Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry , Hotelli-, ravintola- ja catering-alan koulutustoimikunnan puheenjohtaja