3.4.2017 Eliisa Kotro
Onko kouluruoka Pohjoismaissa terveellistä ja maukasta? Eliisa Kotro Lehtori, MMM (PD), Laillistettu ravitsemusterapeutti Mikkelin ammattikorkeakoulu Oy Nordic Network NTP - Healthy Choices
Yhteispohjoismaista Huoli lasten ja nuorten terveydestä Ylipainoisten määrä kasvussa Leikki-ikäiset ja koululaiset ravitsemus- ja liikuntakasvatuksen kohteena; kotitalous, terveystieto Suosituksia ja oppaita ruokailun järjestämisestä Nordic Network NTP - Healthy Choices Terveellisiä vaihtoehtoja –kouluruokailua koskeva hanke 3.4.2017 Eliisa Kotro
Mitä laki sanoo §§ Suomi: laki; Maksuton koululounas päivittäin Ruotsi: koululaki; Maksuton kouluruoka oppilaille kunnan vastuu budjetti kustannustehokkuusvaatimus säästöt kouluaterian ravintosisältö paikoin jo heikentymässä Islanti: PL 1995; Terveellinen ateria oltava kaikkien oppilaiden saatavilla koulupäivinä 2002; Alakouluissa kaikille lapsille ravitseva ateria Tanska: ei kansallista lainsäädäntöä kouluaterioista Norja: ei kansallista lainsäädäntöä kouluateriasta 3.4.2017 Eliisa Kotro
Suomi; yläkoulututkimus 2007-2008 Raaka-ainekulut alle 1 €/pv Ruokaa tarjolla kaikille päivittäin Yläkoululaisista 70 % söi päivittäin kouluruokaa (Mikkelissä 76 %) vain 30 % söi kaikki aterianosat = suositusten mukaan 3.4.2017 Eliisa Kotro
Kouluruokailu; ei vain ruokaa Kouluruokalaan menemättä jättämisen syitä; ruoka mautonta, yksitoikkoista, enemmän salaatteja! ympäristö; jono, hälinä, pitkät pöydät, kaverit, uhat Ruoanvalmistus kotona, yhteiset kotiateriat, monipuoli-nen ruokailu myönteinen asenne kouluruokailuun Opettajien ruokailu kouluruokalassa vahvistaa myönteisyyttä, vaikuttaa ilmapiiriin Nuoret mukaan koko yhteisön kehittämistyöhön! Kouluruokailuun mielihyvä, nautinto, ilo, yhteisöllisyys? 3.4.2017 Eliisa Kotro
Ruotsi Raaka-ainehinta n. 0,75 €/ateria Ruokailua arvostetaan, 1 h aikaa Pääruoka keskuskeittiöstä 60 %:lle kouluista Osa nuorista valittaa: Kouluruoka mautonta. Lisää vaihtoehtoja! Itse valmistettua teollisen tilalle, koulukeittiöt takaisin! Vuoden koulukokki –kilpailulla imagonnostoa ja makua Uuteen koululakiin vaatimus ruoan ravitsemuslaadusta 3.4.2017 Eliisa Kotro
Tanska Perinteisesti kotoa eväät: ruisleipää ja maksapasteijaa/ makkaraa/ juustoa Nykyisin eväiden sijaan pikaruokaa tai kakkuja Harvat peruskoulut tarjoavat kouluaterian Monilla kouluilla kioskissa hedelmiä, mehua, leipää Koulumaito subventoitua Vanhemmat epäluuloisia teollisten aterioiden suhteen Maksulliset kouluateriat - paitsi Kööpenhaminassa: perustetaan koululounasjärjestelmä 3.4.2017 Eliisa Kotro
Islanti Catering-alan yritykset kilpailevat kouluruokailun toteuttajina, esim: 3.4.2017 Eliisa Kotro
Islannissa 11-vuotiaat syövät vähemmän hedelmiä ja kasviksia kuin muissa Euroopan maissa, kalan syönti vähentynyt Ruokalistasuunnittelu Icelandic Health Department’n suositusten mukaisesti monipuolisuus Tavoitteena fiksut yhdistelmät joka aterialla Painotetaan oikeita annoskokoja ja että lapset maistavat kaikkia aterian osia Ravitsemusasiantuntijat varmistavat, että ateriat ovat viikkotasolla ravitsemussuositusten mukaisia 3.4.2017 Eliisa Kotro
Koululounaat Norjassa Kotoa tuodut eväsvoileivät Subventoitu koulumaito jo useita vuosia Useimmilla yläkouluilla kanttiini: Hedelmiä ja kasviksia; vanhemmat maksavat, osittain subventoitu Harvoissa kouluissa lämmin ateria – joitakin yksityisiä kokeiluja Eliisa Kotro 3.4.2017
Ruotsi Suomi Bra mat i skolan Kouluruokailusuositus Råd för förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och fritidshem Kouluruokailusuositus Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2008 Eliisa Kotro 3.4.2017
Tanska Norja Kostrådene (yleinen suositus) 3.4.2017 Eliisa Kotro