JALKAPALLO- JA EROTUOMARITOIMINNASSA HUOMIOITAVIA TEKIJÖITÄ PELIKAUDELLA 2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TERVETULOA 10 vuotta Kaupintiellä
Advertisements

Uudet säännöt ja tulkinnat 2009  Uudet säännöt  Valittuja muutoksia Jim Briggs Suomennos: Matti Mäkäräinen.
PELAAJIEN TURVALLISUUS
Suomen Palloliiton erotuomarivaliokunta on käsitellyt FIFAsta ja UEFAsta tulleita jalkapallon keskeisiä sääntöjä ja erotuomaritoimintaan muutoksia ja tarkennuksia.
TT-VOLLEYN JOUKKUEIDEN ja HARJOITUSRYHMIEN OHJESÄÄNNÖT HARJOITUKSIA, PELEJÄ JA TURNAUKSIA VARTEN.
Suomen Palloliiton erotuomarivaliokunta on käsitellyt FIFA’sta ja UEFA’sta tulleita jalkapallon keskeisiä sääntöjä, ja erotuomaritoimintaan muutoksia ja.
Tolkkua työaikoihin – kampanjan lähtötasokyselyn tuloksia Tarja Arkio Asiantuntija.
Tuki-info 2014 Tuki-info Vihti Lohja
TOIMITSIJAKOULUTUS Tiina Pelander.
Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. Yli 90 % suomalaisista on vesihuoltolaitosten vesijohtoverkostojen.
RPS.
Tietokannan hallintajärjestelmät. 6/29/20142 Tekijäryhmä •Timo Hakala •Joonas Jokinen •Jussi Koskela •Santeri Lehtonen.
TEEMAT VUOROVAIKUTUS -VASTUSTAJAN KUNNIOITTAMINEN -PALLOTTOMAT TILANTEET -RANGAISTUKSET - UUDET PELISÄÄNNÖT.
Finna tiedonhankinnassa : case LAMK
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Pelikirja D-tytöt YlöR JOUKKUE Joukkueessa on kenttäpelaajia ja vaihtopelaajia Kaikki pelaajat ovat kavereita Auta kaveria  1. ja 2. kosketus.
FC WILD VALMENNUSLINJA versio 2011/ Harjoitukset Taito, taito ja taito  Nopeudesta ei hyötyä jos ei taitoa, harjoitukset pallollisia Liikkuva.
ESLA NUORISOTOIMINTA ALUEVALMENNUS 2. ORGANISAATIO 3. ALUELEIRIT TULOKSIA 5. TALOUS JA HANKINNAT 6. TOIMINTASUUNNITELMA 2010.
TYÖPAIKALLA OPPIMINEN YRITYKSISSÄ Yrityksessä on ollut viimeisen vuoden aikana työpaikalla oppija tai oppijoita Lähde: PK-yritysbarometri,
Työrauha ja haastavat tilanteet
Uusi seurakuntayhtymä 2015 Lakivaliokunta työstää (lausuntoja mm. piispainkokoukselta ja hallintovaliokunnalta) Kirkolliskokous päättää keväällä.
Kurra 2003 TT-Kulta Turnaus la
Internal Use Only KERTAUSKURSSI Internal Use OnlyLINJAUKSETEROTUOMARIVIRHE: Kun erotuomari toteaa tehneensä ottelun kuluessa pelisääntöjen.
Peruskoulut Lähde: Tilastokeskus 10/2010 js.
HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT Kotka Mitä tarvitaan harrastekiekon pelaamiseen? Suomen Jääkiekkoliitto / Erotuomarikoulutus2.
1. 5v2 pallonhallinta + prässi + tilanteenvaihto
Sääntötietoutta.
Pitkää työuraa! Ikääntyminen ja työelämän laatu Euroopan unionissa
Viittomien käyttö eri tulkkaustilanteissa asiakkaan näkökulmasta
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille lokakuu 2013.
Suomen Jääkiekkoliitto1. KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA Suomen Jääkiekkoliitto2.
OECD:n terveydenhuollon laatuindikaattorit Suomessa 2011–2012 Päivi Hämäläinen, Jouni Rasilainen & Mika Gissler
SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI 7/2012 MAAHANMUUTTAJAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA N=1153.
Ikääntyvä työntekijä työelämässä
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto ( tiedonkeruu)
Työkykyjohtaminen Serviisissä
Sairaaloiden tuottavuus 2012 Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2012 – Tilastoraportti 2/2014.
TOIMITSIJAT Ajanottaja Pöytäkirjanpitäjä
E-Kinkunsulatusturnaus Raksila 2, Oulu.
Tuomaritoiminta Muutoksia kaudelle 2010 *Rangaistusjärjestelmä *Pelitekojen mitätöinti poistuu *Kaikki täsmennykset / muutokset on tehty huomioiden:
Tarvasjoen kunta – liitoskumppaneiden painelaskelmat HT Eero Laesterä
KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014
PELIN OHJAAMINEN F-JUNIOREISSA
Ohjeistus Copa Del VJS toimintaan Copa Del VJS 3v3.
RaKen ja JoKin T99-02 joukkue järjestää aikuisharrasteturnauksen LA klo , Tervetuloa! Pelitapa ja aika (Järjestävä joukkue pidättää.
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013/Tilastoraportti 17/20141 Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013 Aune Flinck, Tuula Kuoppala ja Salla.
Hannunniitun kenttä, Virmuntie 1, Turku
FC HONKA - XX Toimintasuunnitelma Kausi FC HONKA - XX Toimintasuunnitelma 1.Pelaajat Pelaajaluettelo 2.Valmentajat Valmentajat/Yhteystiedot 3.Joukkueenjohtaja.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 Sami Fredriksson & Simo Pelanteri Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 – Tilastoraportti 5/20141.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Harrastekiekon starttipalaveri Stadi- ja Töölöliigat
FC POHU NAISET HARRASTETURNAUS LA PITÄJÄNMÄEN TN
Suuttumuksen hallinta
PELINOHJAAJAKOULUTUS. Pelinohjaaja Valioerotuomari Erotuomarikokelas Piirin erotuomaritoiminta Liiton erotuomaritoiminta Pelinohjaaja toimii alle 12 –vuotiaiden.
NuPS T03 Pelaajapalaveri Joukkueen NuPS T03 pelaajat
Jalkapallo Aapo Manni.
KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014
Eteläisen-alueen Aluemestaruus Turnaus HIK ja HIKU
Ohjelmointi ja laiteympäristö Rovaniemi
PELIN OHJAAMINEN F-JUNIOREISSA
ammattiin AKTIIVISESTI PORVOOLAINEN KEILAPALLO
MVLT-KOULUTUKSEN AIHEET
PELIN OHJAAMINEN F-JUNIOREISSA
HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT
LISÄKILPAILUSÄÄNTÖMUUTOSESITYKSET
”Vanhojen” tuomarien koulutus
MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA
Esityksen transkriptio:

JALKAPALLO- JA EROTUOMARITOIMINNASSA HUOMIOITAVIA TEKIJÖITÄ PELIKAUDELLA 2011

Sääntöjen tulkintaan vuonna 2011 vaikuttavia tekijöitä Osana Suomen Palloliiton uutta toimintastrategiaa erotuomarivaliokunnan tavoitteena on kehittää suomalaista jalkapalloilua kouluttamalla erotuomaritoimintaan entistä pätevämpiä, parempikuntoisia, tehtäväänsä vakavasti asennoituvia, sekä jalkapallosta että erotuomaritoiminnasta avoimesti kiinnostuneita erotuomareita. Erotuomareilla tulee olla luontainen tahto noudattaa lajin sääntöjä hyökkäyksellisen ja positiivisen jalkapalloilun synnyttämiseksi KAJ NATRI

Muutoksia sääntötulkintoihin: 1.Loukkaantuneet pelaajat (sääntö 5, sivu 55) –saman joukkueen pelaajat ovat törmänneet toisiinsa ja tarvitsevat välitöntä huomiota - pelaajien ei tarvitse poistua kentältä hoitoa saamaan - pelaajien hoitaminen voidaan toteuttaa kentällä Perustelu: Vastajoukkue ei voi saada hyötyä pelatessaan useamman pelaajan ylivoimalla pelaajia hoidettaessa. 2.Paarien vienti kentälle –Paarinkantajat voivat viedä paarit kentälle saatuaan siihen merkinannon erotuomarilta KAJ NATRI

KAJ NATRI v=AcPH8NFujuk

3.Harhauttaminen rangaistuspotkussa (sääntö 14 + SPL 4) Rangaistuspotkun potkaisija saa harhauttaa potkaistessaan, mutta vain lähestyessään palloa. Harhauttaminen, joka tapahtuu potkaisijan asetettua ”tukijalan” pallolle on sääntöjenvastaista ja aiheuttaa varoituksen rikkeeseen syyllistyneelle epäurheilijamaisen käyttäytymisen takia. Muu toiminta tapahtuu säännön 14 mukaisesti KAJ NATRI

KAJ NATRI

4.Taklaukset ja niiden seuraukset – pelaajien suojeleminen Erotuomareiden tärkein tehtävä kentällä on suojella pelaajia. Taklauksia arvioidessaan erotuomarit ottavat huomioon: •teon tarkoituksellisuuden •taklaajan vauhti ja voimakkuus •taklaajan asento – kentän pinnassa tai seisten •taklaajan mahdollisuus pelata palloa KAJ NATRI

Lisäksi erotuomarit soveltavat tuomioidensa perusteeksi seuraavia kriteereitä: •holtiton – vapaapotku •piittaamaton – vapaapotku + varoitus •kohtuuton voiman käyttö – vapaapotku + kentältä poisto KAJ NATRI

Kaudella 2011 erotuomarit kiinnittävät erityistä huomiota vastapelaajiin kohdistuviin, eteen suoriksi ojennetuin jaloin (jalkapohjat edellä) tehtyihin taklauksiin. Näitä pidetään vaarallisina vastapelaajalle ja ne rangaistaan suoralla vapaapotkulla, tai rangaistuspotkulla sekä poistamalla rikkeeseen syyllistynyt pelaaja kentältä KAJ NATRI

KAJ NATRI ESIMERKKEJÄ: 1.DVD 2 / 2010 A8, A11 2.HOT TOPICS 5 3.DVD 1 / 2010 A13, A10 4.VTS 06_0.Ink

5.Erotuomareiden henkilökohtaisten rangaistusten hallinta Onnistumisen tärkeitä edellytyksiä ovat: •selkeä toiminta pelaajaa puhutellessa ja varoitettaessa •elehtivän pelaajan varoittaminen •jatkuvasta sääntöjenvastaisesta pelistä varoittaminen •henkilökohtaisten rangaistusten johdonmukaisuus rangaistuspotkuun johtaneiden tuomioiden yhteydessä KAJ NATRI

6.Erotuomariston yhteistyö Erotuomaristo valmistautuminen otteluun siten, että... jokaisella on selvä ajatus ryhmän sisäisestä vastuunjaosta •avustavien erotuomarien on maltettavat soveltaa ”W & S” – menetelmää •erotuomarin pitää ryhmänjohtajana, silloin kun se on mahdollista, vahvistaa avustavan erotuomarin ratkaisua ja tukea täten häntä •erotuomariston työskentelyn on sujuttava virheettömästi, vaikka tekniset apuvälineet eivät toimisikaan •erotuomariston sisäistä vuorovaikutusta voi parantaa ryhmään kuuluvien henkilöiden välisillä huomaamattomilla merkinannoilla •keskinäisiä neuvotteluja pelin aikana voidaan toteuttaa tarvittaessa KAJ NATRI

7.Tekninen alue – pelin ohjaaminen Erotuomari voi poistaa sellaisen joukkueen taustahenkilön tekniseltä alueelta, joka ei käyttäydy sääntöjen edellyttämällä tavalla. Seuraavanlainen käyttäytyminen ei ole hyväksyttävää: - jatkuva teknisen alueen ulkopuolelle meneminen sen takia aikaisemmin annetun suullisen huomautuksen jälkeen - sopimattoman kehon kielen tai suullisten ilmausten käyttö *) - tuomioihin kohdistuva protestoiva elehtiminen - *) kohdistettuna vastajoukkueen tekniselle alueelle, vastajoukkueen pelaajiin tai katsojiin sopimattomalla tavalla - pelikentälle meno ilman erotuomarin lupaa KAJ NATRI

8.Kauden aikana tarkkailtavia yksityiskohtia •pelaajat, jotka eivät kunnioita pelin arvoja – ”troublemakers” •pelaajat, jotka pyrkivät sabotoimaan vastajoukkueen vapaapotkuja •sääntöjen soveltamista loppuvihellyksen jälkeen – henkilökohtaiset rangaistukset •vastustajaa piittaamattomasti rikkovat pelaajat •loukkaantuneisiin pelaajiin kohdistuneet toimenpiteet KAJ NATRI