Tietoa käsittelevä ihminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Kasvaako pääni, kun opin?
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Nimistö- ja sanastotutkimus
Toimintaohjeet opelle
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
Vinkkejä sanojen muistamiseen •Visuaalisen muistin tukeminen ▫Sanan liittäminen kuvaan  pohdi, mitä oman kielen sanaa opeteltava sana muistuttaa  luo.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Katso Aitolasta lisää:
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Preppaus ENA 4.
Raamatun tekstien valossa.VKR.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
MUISTIN PERUSTOIMINNOT:
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Lukemaan oppii vain lukemalla
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Matematiikan oppiminen.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Ajatuksia oppimisesta
Slideshare koonti Mervi Isola.
Minun ystäväni 8. luokka tekijä – L. Pupulainen.
UMF I Luento 2. Aika Luennot, Klo 14–16 to 4.9 – ke 10.9 ke 24.9 – ke 1.10 ke – pe Demot, Klo 10–12/12–14/14–16 Pe 12.9, Ti 16.9, Pe 19.9.
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian.
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
Lukivaikeus.
Kuinka paita ja peppu olettekaan! Pariskuntien välistä leikkimielistä kisailua siitä, kuka tunteekaan kumppaninsa paremmin. Toteutetaan kyselemällä tavalla.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Oppimisorientaatioita
OPPIMISVAIKEUDET Ylivoimaisesti yleisin oppimisen vaikeus on luki-vaikeus. Sen vaikea muoto on dysleksia. Noin 10 % koulutulokkaista tarvitsee yksilöllistä.
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Kuinka monenteen diaan asti pysyt perässä? Koita sanoa ääneen monennessako diassa olet ja minkä värinen sen tausta on. Jos sinulla on kaveri vieressä,
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
LUOKAN PELISÄÄNNÖT Millainen on luokka, jossa on hyvä opiskella ja missä on hyvä luokkahenki ? Jokainen kirjoittaa paperille aiheesta 4-6 asiaa. Jaetaan.
Toimintaohjeet opelle
Vauvan erityiset kyvyt ja taidot
Kouluinfo Renkomäen koulu
Aivojen sähköinen taustatoiminta ja kognitiiviset prosessit
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Päättötyön esittelyohjeet
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus ( Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.
Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI >
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
MUISTI 1. Mitä teit viime perjantaina? 2. Entä viime kesänä?
5 MUISTI PS3 LAJM.
LUETUNYMMÄRTÄMISEN TEORIAA JA HARJOITUKSIA
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
Muisti SENSORINEN MUISTI SÄILÖMUISTI TYÖMUISTI KAIKU- MUISTI (kuulo)
Yritysesite Toiminta-ajatus kannattaa kirjoittaa tähän
9. Oppimisen psykologinen perusta
Oppiminen.
Volitioprosessi, tahdon!
Kaveritaidot.
Esityksen transkriptio:

Tietoa käsittelevä ihminen Psykologian kurssi 3 Tietoa käsittelevä ihminen

Tutkimus

Halusimme selvittää ihmisen muistin toimivuutta. Otoksena 5 aikuista. Mukana myös yksi testihenkilö. Toteutimme kenttätutkimuksena. Tutkimme muistin toimivuutta 3:lla eri tavalla. Testimme testasivat vain lyhytkestoista muistia.

Ensimmäinen testi Testasi kuinka hyvin koehenkilö muistaa konkreettisia asioita. Näytimme heille 19 sanan ostoslistaa, joka piti palauttaa mieleen kirjoittamalla sanat myöhemmin paperille.

Toinen testi Testasi kuinka hyvin luetut sanat painuvat mieleen. Testissä oli 16 sanaa. Ensimmäiset olivat todella helppoja ja viimeiset olivat vaikeita. Mukana oli myös abstrakteja sanoja, joita on vaikeampi muistaa.

Kolmas testi Testasi kuvamuistia. Näytimme kuvaa noin 20sekuntia, jonka jälkeen kuvasta kysyttiin eritasoisia kysymyksiä. Helpoimmat kysymykset liittyivät väreihin ja kuvassa esiintyvään henkilöön ja vaikeimmat esineisiin, joita taustalla näkyi ja niiden määriin.

Tutkimustulokset

Ensimmäinen testi Keskiarvo: 14 sanaa oikein Parhaiten menestynyt muisti 16 ja heikoiten muistaneet muisti 12. Yksi koehenkilö kertoi käyttävänsä sellaista muististradegiaa, että hän käveli omassa lähikaupassaan keräilemässä tavaraa kärryihin. Hän saikin testistä 16 oikein.

Toinen testi Keskiarvo: 7,6 sanaa oikein Parhaiten menestynyt muisti 12 ja heikoiten muistaneet muisti 6. Abstrakteja sanoja oli selvästi vaikeampi muistaa kuin konkreettisia asiaoita.

Kolmas testi Keskiarvo: 6,2 / 8 oikeaa vastausta Parhaiten menestynyt vastasi 7 kysymykseen oikein Kuvan muistaminen oli selvästi muita tehtäviä helpompi.

Yhteenveto Koehenkilöiden oli selvästi helpompi muistaa konkreettisia asioita (kuva ja ostoslista). Abstrakteja sanoja oli selvästi vaikeampi muistaa.

Teoriaa

Muisti sisältää kolme osaprosessia mieleen painaminen mielessä säilyttäminen mieleen palauttaminen

Muistin merkitys ihmisen toiminnalle on samankaltainen kuin terveyden: Se huomataan vasta kun se puuttuu.

Dementia eli Alzheimerin tauti on suurin muistin menetyksen aiheuttaja. Korsakoffin syndrooma, tutummalla nimellä alkoholismi on myös vaarallinen muistin menetykseen johtava tauti. Kolmas todennäköisin muistin menetyksen aiheuttaja on iskussa tai taudissa aiheutuneet aivovammat.

Muisti on prosessi, minkä avulla pystymme selviytymään ympäristössämme Muisti on prosessi, minkä avulla pystymme selviytymään ympäristössämme. Muistissamme on niinkin merkittävä ominaisuus, että sinne on varastoitunut kaikki tieto mikä tekee ihmisestä yksilön  ihmisen persoonallisuus on muistin varassa.

Meidän elintärkeä muistimme sisältää kaikki tiedot esim Meidän elintärkeä muistimme sisältää kaikki tiedot esim.sen, että osaamme kirjoittaa tai vaikkapa uida. Muistin tämä puoli korostaa muistin yhteyttä oppimiseen  oppiminen ja muisti edellyttävät toisiaan.

Sensorinen muisti on muisti, joka liittää havainnon ja muistin toisiinsa. Se pitää asian niin kauan yllä, että aivot tajuavat mitä tapahtuu. Käytännössä siihen kuuluu aikaa puolesta sekunnista muutamaan sekuntiin. Tämä muisti liittyy vahvasti ikoniseen muistiin eli kuvamuistiin.

Ikonisen muistin toimiminen on pakollista jos ihminen haluaa esimerkiksi lukea. Muuten lukemisesta ei tulisi mitään. Havaintoa ei ehtisi syntyä jos ikoninen muisti ei toimisi.

Kuulojärjestelmässä on aivan samankaltainen muisti varasto, kaikumuisti. Sen tehtävänä on säilyttää lyhyen äänen havainto riittävän kauan, jotta havainto ehtii syntymään. Ilman tätä muistitapaa ei puheen havaitsemisesta tule yhtikäs mitään.

Työmuisti Herkkä, sen kapasiteetti on rajallinen. Altis häiriöille. Muististrategiat tärkeitä. Työmuistin tehtävänä on pitää kaikennäköisiä asioita samanaikaisesti aktiivissa tilassa, jotta voimme vertailla niitä keskenämme ja tehdä niistä päätöksiä.

Säilömuisti Henkilöhistoriamme ja muuta itsestään selvää tietoa pitkäkestoisessa muistissamme, säilömuistissa. Psykologinen kirjallisuus erottaa kaksi erilaista säilömuistia toisistaan:elämäkerrallinen muisti ja tietomuisti.

Elämäkerta muisti arkielämässä Pienen miettimisen avulla pystymme palauttamaan uskomattoman paljonasioita mieleemme. ns. salamavalomuisti: iloiset ja mukavat asiat muistetaan paremmin kuin surulliset ja vihamieliset. Myös joitakin merkittäviä yksityiskohtia.

Tietomuisti Työ, jota tehdään tehokkain tapa oppia. Tietojen muistaminen liittyy asioiden oppimiseen. Oppiminen ilman omaa tahtoa todella vaikeaa Opit ja muistat parhaiten ne asiat mitkä todellisuudessa haluat.

Loppua puskee… Ville Koskimaa Tapio Järvinen Tuomo ”Panos” Hakkarainen