TASAPAINOINEN RAVITSEMUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Advertisements

NUORI URHEILIJA JA RAVITSEMUS
Syömisen ohjaus– pullonkaula ajattelulla eteenpäin
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Syömisen hallinta - käyttäytymisketju vihje tunteet ajatuksia valinta.
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Terveelliset elämäntavat
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Syöpäpotilaan ravitsemus
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
SYÖ OIKEIN.
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Helsingin Seurakuntayhtymän Malmin hautausmaan muistotilaisuudet 2015 Fazer Food Services Oy Kirsi Jousjärvi puh
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
HIILIHYDRAATIT.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ravitsemus ateriarytmi, lautasmalli, välipalat, juomat Anna Ojala ETM
Ruokaoppia.
Esityksen transkriptio:

TASAPAINOINEN RAVITSEMUS

RUOKAYMPYRÄ Tasapainoisen ja ravitsevan ravitsemuksen malli Jokaisesta lohkosta joka päivä, vähintään viikkotasolla

LAUTASMALLI Aterioitten koostamisen malli ½ kasviksia ¼ proteiinia (mm. liha, kala, kana, kananmuna ¼ hiilihydraattia (mm. peruna, riisi, pasta)

RAVITSEMISSUOSITUKSET hiilihydraatteja 50 – 60 % kuitua vähintään 25 g/vrk proteiinia 10-20 % hyvälaatuisia rasvoja 25-35 % rasvoista max. 10 % kovaa tyydyttynyttä rasvaa

Hyvät hiilihydraatit täysjyväviljavalmisteet (leipä, riisi, pasta) hedelmät ja marjat kasvikset ja juurekset peruna

Parhaat proteiinit vähärasvainen liha ja kana, broileri, kalkkuna kala ja katkaravut vähärasvaiset ja –sokeriset maitovalmisteet kananmuna pavut, linssit

Hyvät rasvat kasviöljyt, erityisesti rypsiöljy pehmeät leipämargariinit pähkinät, mantelit, siemenet rasvainen kala avokado

Huono rasva kaikki kovat rasvat (esim. voi, kerma, rasvainen liha, rasvaiset einekset) kovetettu tai osittain kovetetut kasvirasvat (mm. kasvirasvajäätelö, keksit, teolliset ruoat)

Hiilihydraatit antavat energiaa, ylläpitävät verensokeria Proteiini lihasten, luuston ja kudosten rakennusaine Rasvat osallistuvat mm. hormonitoimintaan, edistävät aivojen, verisuonten ja sydämen terveyttä

Painonpudottajan ravitsemus pikadieetit syytä unohtaa  mitä nopeammin paino laskee sitä suurempi osa on lihaskudosta, mikä vaikeuttaa painonpudotuksen jälkeen painonhallintaa ½ kiloa viikossa on hyvä tahti, 500 kcal vaje/pv vakauta 1-2 muutosta kerrallaan tavoitteena pysyvä elämäntapamuutos painonpudotuksen jälkeen ei voi palata entisiin ruokailutottumuksiin

Konkreettiset muutokset ”tänään syön aterioilla enimmäkseen kasviksia” ”karkkipussin sijaan ostan pienen rasian” ”juon saunassa vain yhden oluen” ”alan neuloa tv:tä katsellessa vähentääkseni napostelua”

Ruokapäiväkirja Auttaa näkemään ongelmakohdat esim. napostelu unohdetaan helposti merkitse päivä, kellonaika, syömäsi ruoka (myös juomat) eritellen, määrät

nälkä laihduttajan pahin vihollinen päivän panttaus kostautuu illalla päivän energiasta vähintään puolet tulisi syödä klo 16 mennessä klo 18 jälkeen SAA syödä, energiamäärä ratkaisee, ei ajankohta

Neljä tärkeintä muutosta Lisää kasviksia ruokavalioon vähitellen, vaikka hedelmä päivässä lisää kasviksia ruokiin tavoitteena kuusi annosta päivässä Ateriarytmi kohdalleen 5-6 ateriaa päivässä, 3-4 tunnin välein

Annoskoko- ja lautasmalli proteiinia eli esim. vähärasvaista lihaa, kanaa tai kalaa syödään aterialla nyrkin kokoinen pala lisäkkeitä (riisi, pasta) sen verran kuin mahtuu omaan kämmeneen tai 1-2 perunaa kasviksia vapaasti, vähintään se puoli lautasellista

Huomio arjen pieniin valintoihin Arkipäivän ateriat ratkaisevat, eivät juhlahetket pienistä jokapäiväisistä asioista kertyy viikko-, kuukausi- ja vuositasolla melkoinen määrä kaloreita

Esimerkkejä valinnoista 3 lasia kevytmaitoa / pv rasvattomaan  yli 4 kg metwurstia keittokinkkuun 4,7 kg 50 g suklaata 50 g lakritisia  8,4 kg 50 g suklaata omenaan 10,2 kg lihariisipasteija ruisleipään 16,2 kg www.pienipaatospaivassa.fi muutospolku

Aamiainen croissant 370 kcal VAI ½ banaania, ¼ ananasta, ¼ melonia, 10 viinirypälettä, kulhollinen marjoja, 1 sämpylä levitteellä 370 kcal

Lounas 100 g pihvi ja annos ranskalaisia 650 kcal VAI 200 g grillattua kalaa, 2 perunaa, annos höyrytettyä parsakaalia, annos sekasalaattia, lasi valkoviiniä, marjasekoitus ja 1 dl jogurttia 650 kcal

Päiväkahvi Marjatorttu 440 kcal vastaa 6 kulhollista vadelmia, joissa nokare kermavaahtoa

Salaatit annos vihersalaattia 40 kcal punajuuri-appelsiinisalaattia 80 kcal perunasalaattia 300 kcal kermainen pastasalaatti 400 kcal

Päivällinen 2 palaa juusto-tomaattipizzaa 900 kcal VAi 1 pala juusto-tomaattipizzaa ja annos sekasalaattia 480 kcal

Ruokien laimennus Annoskoko ennallaan, energiatiheys pienemmäksi  vatsa tunnistaa määrät ei kaloreita kuitupitoisuus vesipitoisuus rasvapitoisuus

Kuitu ei imeydy elimistöön, ei sisällä energiaa täyttää vatsaa, pitää kylläisenä tehostaa suolen toimintaa estää verensokerin nousua alentaa veren kolesterolia

Päivittäiset ruoka-annokset Kasvikset, hedelmät marjat 6 annosta HH (leipä, peruna, riisi, pasta, hiutaleet) 3 annosta proteiini (liha, kana, kala, kananmuna, maitotaloustuotteet 3-5 annosta rasva (öljyt, pähkinät) 3-4 annosta

KOTIKOKIN KEVENNYSVINKIT hauduta, höyrytä, keitä, paista uunissa tai teflonpannulla tee kasvipohjaisia ruokia vaihda vähärasvaiseen lihaan, poista näkyvä rasva suosi täysjyvävilja, pastaa ja riisiä vaihda voi kasvimargariiniksi tai öljyksi vaihda voi- ja murotaikinaleivonnaiset hiivataikinaleivonnaisiin

RAVINTOLASSA aloita isolla salaatilla suosi grillattua, höyrytettyä tai pariloitua tilaa ilman kastiketta tai pyydä se erikseen vaihda ranskan- ja kermaperunat keitettyihin perunat voi korvata myös kasviksilla annosta ei tarvitse syödä kokonaan

Terveet avainluvut /100 g Ruisleipä Maito- ja hapanmaitotuotteet rasvaa enintään 8 g kuitua vähintään 8 g/100g suolaa korkeintaan 0,7 % Maito- ja hapanmaitotuotteet rasvaa enintään 1 g/100g Jogurtti sokeria enintään 10 g/100g

Liha ja leikkeleet Juusto lihassa rasvaa korkeintaan 12 g/100g leikkeleissä suosi enintään 3 g/100g rasvaa sisältäviä tuotteita suolaa enintään 1,2 % Juusto rasvaa korkeintaan 15 g/100g suolaa korkeintaan 0,7 %

Kastikkeet ja voileipäsalaatit Aamiaismurot rasvaa enintään 10 g/100g sokeria enintään 10-15 g kuitua vähintään 8 g suolaa enintään 1 % Einekset rasvaa korkeintaan 5 g suolaa korkeintaan 0,5 % Kastikkeet ja voileipäsalaatit rasvaa korkeintaan 15 g sokeria korkeintaan 15 g

LIIKUNTA

Liikunta yksistään ei ole riittävä laihdutuskeino Painoa on vaikea pudottaa pelkästään liikuntaa lisäämällä, jos ruokavalioon ei tehdä muutoksia Liikunnan energiankulutusta yliarvioidaan

Arkiliikunta tärkeämpää kuin kuntoliikunta Jokainen askel merkitsee Harvalla aikaa kuntoilla niin paljon ja usein, että se riittäisi laihduttamaan Kuntoliikunta pari kertaa viikossa vaatimaton energiankuluttaja Jokapäiväinen arkiliikkuminen lisää energiankulutusta tehokkaasti

Mitä liikuntaa Liikuntamuoto ei ratkaise, vaan energiankulutus Tehokasta liikuntaa tarvitaan vähemmän (vrt. juoksu ja kävely) Aloittelijan ja ylipainoisen syytä aloittaa rauhallisesti ja kevyesti

Etsi liikuntamuoto josta nautit Aloita vähitellen Liikuntaa voi harrastaa pienissä pätkissä Lisää hyötyliikuntaa ja askelia Tavoitteena vähintään 10 000 askelta per päivä, 13 000 ihanne

Energiankulutuksen tavoitteet minimi = 500 kcal/viikko välttävä = 1000 kcal/viikko kohtalainen = 1500 kcal/viikko hyvä = 2000 kcal/viikko erinomainen = 2500 kcal/viikko

Liikunnan energiankulutus / h (70 kg nainen, 80 kg mies) Aerobic 400-700 kcal Hiihto 300-1000 kcal Hölkkä, juoksu 300-1000 kcal Kuntosaliharjoittelu 250-600 kcal Kävely 200-500 kcal Sauvakävely 250-550 kcal Tanssi 250-800 kcal Uinti 350-800 kcal

1 munkki 320 kcal 1 viineri 288 kcal 1 pss perunalastuja 1163 kcal suklaapatukka 216 kcal 1 kinkku-ananaspizza 857 kcal annos ranskalaisia 341 kcal