MOTIVAATIO.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunteet ja niiden synty
Advertisements

Yksilö ostajana.
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
IHMISSUHTEET MOTIVOIVAT UUDEMPI S. 98- VANHEMPI S. 98-
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
Psykologian koulukuntien ihmiskuvat
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
K OLME NÄKÖKULMAA IHMISEEN. Daniel Dennet 1997: Jos minun aivoni siirrettäisiin sinun päähäsi ja sinun aivot minun päähäni, niin missä minä olisin? Mitä.
Mielenterveyshäiriöiden hoito
Universaalius Yksilö Emootio Kulttuuri Ryhmä
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
UE © Anne Rongas Lähde: Uskonnon Arkki, Edita 2004, s. 43, © Jämsä & Ketola & Laturi & Nissinen & Vappula.
Itsetuntemus ”Kärsimyksemme eivät johdu tunteista, vaan suhtautumisestamme niihin.” Itämainen viisaus Tunteet sinänsä eivät hyviä tai pahoja. Tulkintamme.
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Stressin kahdet kasvot. Stressi … f - p - s oireina ilmenevä häiriötila, joka johtuu yksilön kokemuksesta, ettei hän kykene selviytymään häneen kohdistuvista.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Valonöörit Sisäisen motivaation käsikirja. Sisäinen ja ulkoinen motivaatio Ulkoinen motivaatio reaktiivista Ulkoinen motivaatio reaktiivista Sisäinen.
PSYKOLOGIAN TEORIASUUNTAUKSET….. BEHAVIORISMI Ärsyke-reaktio Klassinen ehdollistuminen Välineellinen ehdollistuminen Mallioppiminen Ulkoisesti havaittava.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
2 MOTIIVIT PS4 LAJM.
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
Motiivit, motivaatio ja psykologian osa-alueet
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Biologiset motiivit HOMEOSTAASI HORMONITOIMINTA
Jyväskylä Arto Riihimäki SEL ry.
Psykologian perustiedot 1
tunteet ja kehityspsykologia
TAPOJA LUOKITELLA ERI MOTIIVEJA
päihderiippuvuus fyysinen
psykologinen tiedonhankinta
Sosioemotionaalinen kehitys
Temperamentti.
Uni, lepo ja rentoutuminen
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Hyvän elämän tekijöitä
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
11 Psyykkinen itsesäätely on puolustus- ja hallintakeinojen käyttöä
MOTIVAATIOTEORIAT.
3 Minuudessa on kaksi puolta
Nuoren itsetuntoon vaikuttavat psykologiset tekijät
Luku 07 Motivaatio saa ihmisen liikkeelle.
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Luku 09 Tunteiden säätely ja psyykkinen hyvinvointi.
esim. hormonit, autonominen hermosto omat sisäinen odotukset haaveet
SOPEUTUMINEN KULTTUURISESTI VAIHTELEVIIN NORMEIHIN
opiskeluorientaatio (+)
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
10. Ajattelu.
Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU
Skeema 1 Koko kurssia koskevat materiaalit Mitä jäi mieleen -tehtävät
Kirjoittajaprofiilit
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
ELÄMÄNPUU RY TÄYTTÄ ELÄMÄNARVOA
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Ydinsisältö Skeema Motivaation lähteet ulottuvat välittömistä tarpeista kauaskantoisiin päämääriin.
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Persoonallisuus-teoriat
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Skeema Psykologia tutkii ihmisen toimintaa Opetusvinkki 2: Tutustuminen psykologian eri suuntauksiin.
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Esityksen transkriptio:

MOTIVAATIO

Mitä haluaisit tehdä juuri nyt tai tulevaisuudessa?

Pohdi: miten eri-ikäisten motiivit eroavat toisistaan.

Motiivi toiminnan psyykkinen syy eri motiiveista koostuu yksilön motivaatio osa tiedostamattomia, osa tietoisia motiivien voimakkuus vaihtelee tunteet ja motiivit yhteydessä toisiinsa

Motiivien jaottelu - Biologisia tarpeita: ravinto, nestetasapainon säilyttäminen, kehon lämmön säätely, uni ja lepo, aktiivisuus, seksuaalivietti - Sosiaalisia tarpeita: valta, liittymisen tarve, saavuttaminen, hoivaaminen, leikkiminen, autonomia - Psyykkisiä tarpeita: uteliaisuus, ymmärtäminen, elämän tarkoituksellisuus ja mielekkyys, esteettisyys, luovuus, älyllinen ponnistelu

kritiikki jaottelu varsin keinotekoinen näennäisselittämisen vaara. Esimerkiksi olettamalla, että dominoiva käyttäytyminen on seurausta vallanhalusta

lyhyen ja pitkän aikavälin motiivit Pohdi: miten lyhyen ja pitkän aikavälin motiivit voivat olla ristiriidassa keskenään?

Ulkoinen ja sisäinen motivaatio Ulkoinen motivaatio -toiminta ulkoa ohjattua -palkinnot ja rangaistukset ohjaavat toimintaa -voi johtaa motivaation puutteeseen pitkäjänteisessä työskentelyssä Sisäinen motivaatio -toiminta itsessään palkitsevaa -toiminta koetaan arvokkaana -oman arvomaailman mukaiset tavoitteet -pitkäjänteisen työskentelyn taustalla -ennalta odotettavat palkinnot heikentävät

Motiiviristiriidat yksilöllä yhtä aikaa erilaisia motiiveja, motiivikonflikti tulee kun nämä samaan aikaan vaikuttavat motiivit ovat ristiriidassa lähestymis–lähestymis-ristiriita lähestymis–välttämis-ristiriita välttämis–välttämis-ristiriita

Pohdi: millaisia seurauksia motiiviristiriidoilla on yksilölle ja ryhmille.

Rahaa vai kauneutta? ”Naiset haluavat puolison, joka kykenee ansaitsemaan rahaa.” ”Miehet haluavat puolison, joka on fyysisesti viehättävä.” ”Naiset etsivät vanhempaa miestä. Miehet itseään nuorempaa naista.”

Miten näitä eroja voidaan selittää? 1) Evoluutiopsykologian näkökulmasta erojen on katsottu heijastavan sukupuolten erilaista biologisesti määräytynyttä tehtävää suvunjatkamisessa. Lisääntymisen kannalta miehen on edullista valita puoliso, joka on nuori ja viehättävä – eli mahdollisimman lisääntymiskykyinen. Naisen tavoitteena on sen sijaan ollut varmistaa mahdollisen jälkikasvun eloonjäämistä valitsemalla puoliso, jolla on riittävästi statusta ja materiaalisia edellytyksiä huolehtia jälkeläisistään.

2) Sosiokulttuurisesta näkökulmasta eroja voidaan selittää myös yrityksinä sopeutua mahdollisimman hyvin ympäröivään todellisuuteen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Olennaista on kuitenkin nimenomaan sopeutuminen ympäröivän kulttuurin ominaisuuksiin.

MOTIIVITEORIOITA Motiivit ovat 1) viettien synnyttämiä fysiologisia tarpeita (viettiteoria) 2) tiedostamattomia, viettien aikaansaamia, mielihyvään pyrkiviä yllykkeitä (psykodynaaminen selitys) * mielihyväperiaate

3) toimintatapoja, joita on opittu ulkoisesta toiminnasta (behavioristinen selitys) 4) auttamassa ihmistä elinympäristöön sopeutumisessa (evoluutiopsykologinen selitys)

5) sosialisaation kautta ihminen on kasvatettu eri motiiveihin (sosiaalipsykologia)

6) motiivit syntyvät tietoisen ajattelun pohjalta (kognitiivinen selitysmalli) - ihminen tekee itse valintansa - motivaation osatekijät: 1. tavoite 2. selviytymisennuste 3. tunteet

7) motiivien kautta ihminen toteuttaa itseään (humanistinen psykologia)

Motiiviteorioita

8) osa motiiveista on synnynnäisiä (biologinen selitys) Ylläpitävät elimistön tasapainotilaa eli HOMEOSTAASIA Hypotalamus mittaa verensokeria ja hormoneja hälytys toimet normaalitilan palauttamiseksi

Laadi opettajille motivoinnin huoneentaulu.