Ravitsemusterapeutti Satu Aaltonen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
JÄÄPALLOILIJAN FYYSISEN HARJOITTELUN OHJELMOINTI
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Terveelliset elämäntavat
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Kehittymisen kulmakiviä
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Syöpäpotilaan ravitsemus
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Pelaajan kehittäminen
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Opetuspaketin sisältö
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
Kehon energiantuotto.
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Liikunta+ravinto.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ruokaoppia.
NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO
Esityksen transkriptio:

Ravitsemusterapeutti Satu Aaltonen 7.3.2013 Draivia ravinnosta Ravitsemusterapeutti Satu Aaltonen 7.3.2013

Urheilijan kehityskolmio Ravinto Harjoittelu Lepo → ovat urheilijan kehittymisen kulmakivet, oltava tasapainossa keskenään → fyysinen kehitys tapahtuu arkisen puurtamisen ja sitä tukevan laadukkaan arkiruokavalion yhteisvaikutuksesta → kehittyminen hidastuu ja sairastumisten sekä loukkaantumisten todennäköisyys kasvaa, jos syö huonosti 3.4.2017

Ravinto vaikuttaa Terveyteen Kehittymiseen Suorituskykyyn Jaksamiseen Palautumiseen Naiset korostavat persoonallisuustekijöitä kuten mukavuuden- ja nautinnonhalua, lyhytjänteisyyttä ja itsekurin puutosta. Korostuu usein miehillä: ”Vanhemmat ja sisaruksetkin ovat ylipainoisia”, ”Olen ollut pienestä asti tukeva”, ”Minusta ei saa kukkakeppiä” 3.4.2017

Ruokavalion periaatteet Monipuolisuuden periaate (ruokaympyrä) Ruoka-aineiden oikea valinta, oikeat suhteet (ruokapyramidi) Kohtuullisuus, irti musta-valkoajattelusta Laadukas ruokavalio on mahdollista koostaa hyvin monella eri tavalla Ruokavalio on aina kokonaisuus, mikään yksittäinen tekijä ei tee sitä hyväksi tai huonoksi Asenne, miten elämäntapoihin ja-muutoksiin vaikuttaa, voi olla myönteinen tai kielteinen 3.4.2017

Ruokapyramidi ”Itämeren ruokavalio”

Tasapaino säilyy, kun energian saanti on yhtä suurta kuin kulutus Energiatasapaino Energiaa saadaan Ruoka Juoma Energiaa kuluu Perusaineenvaihdunta Liikunta Tasapaino säilyy, kun energian saanti on yhtä suurta kuin kulutus

Energiansaanti Urheilijan energiantarve on tavallista suurempi runsaan liikkumisen takia Painonkehitys (pitkällä aikavälillä) kertoo energian saannin riittävyydestä Paino voi vaihdella huomattavasti päivästä toiseen nestetasapainon vaihteluiden seurauksena Energiansaantia voidaan arvioida ruokapäiväkirjojen ja ravitsemusasiantuntijan avulla Suuntaa-antavia energiankulutuslaskureita löytyy esim. Finnish Fitness Plan (http:/ffp.uku.fi) 3.4.2017

Hiilihydraatit Lihasten pääasiallinen energianlähde Tarve kasvaa energiankulutuksen kasvaessa Suurinta hiilihydraattien tarve on kestävyyslajeissa, joissa se voi olla kaksinkertainen valtaväestöön nähden Hiilihydraattien tarve on suurta myös palloilulajeissa Nopeus- ja voimalajeissa tarve on pienempää, samoin taito- ja tarkkuuslajeissa 3.4.2017

Hiilihydraatit jatkuu.. Hiilihydraatit eivät sellaisenaan lihota, vähähiilihydraattiset ruokavaliot eivät sovi urheilijalle Niitä käytetään energiaksi ja varastoidaan glykogeeniksi, mutta ravinnon rasva siirretään rasvakudoksiin Hiilihydraatteja saadaan leivästä, puurosta, perunasta, pastasta, riisistä, muroista, myslistä, hedelmistä ja marjoista Kuitu on imeytymätöntä hiilihydraattia, eikä sen vuoksi sovi ainakaan suurina määrinä kilpailua edeltävälle aterialle 3.4.2017

Proteiinit Lihasten rakennusaine, joka edistää palautumista ja lihasten voima-, nopeus-ym ominaisuuksien kehittymistä Tärkeä myös vastustuskyvyn ylläpidon ja normaalin hormonitoiminnan kannalta Proteiinin tarve on lisääntynyt kaikissa lajeissa Kestävyyslajeissa proteiinia kulutetaan energian tuotantoon Nopeus- ja voimalajeissa runsaan lihasmassan ylläpito vaatii riittävästi rakennusainetta Proteiinintarve kasvaa myös lajeissa, joissa energian saanti saattaa olla niukkaa koska pyritään ylläpitämään matalaa kehonpainoa Liian vähäinen proteiinin saanti heikentää mm. suorituskykyä, kehitystä, palautumista ja lisää sairastumisriskiä Proteiinia saadaan lihasta, kalasta, kanasta, kananmunasta, maitotaloustuotteista, viljasta, soijasta, pavuista ja linsseistä 3.4.2017

Rasvat Urheilu ei suurenna rasvan tarvetta yhtä selväpiirteisesti kuin hiilihydraattien ja proteiinin tarvetta. Urheilija tarvitsee kuitenkin sopivasti hyvälaatuista rasvaa Eniten rasvaa tarvitaan kestävyyslajeissa, jossa se toimii tärkeänä energianlähteenä Rasvaa tarvitaan myös normaalin hormonitoiminnan ylläpidossa sekä välittäjäaineiden tasapainossa Kestävyysurheilijat ja palloilijat saavat yleensä riittävästi rasvaa, sen sijaan lajeissa, joissa tavoitellaan matalaa kehonpainoa, rasvansaanti on usein liian vähäistä Hyvälaatuisia, pehmeitä rasvahappoja saadaan kasviöljystä, margariineista sekä kalasta ja pähkinöistä 3.4.2017

Suojaravintoaineet Urheileminen kuluttaa vitamiineja ja kivennäisaineita Vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve on ahkerasti liikkuvilla kuitenkin vain vähän suurempi kuin vähemmän liikkuvilla Riittävän saannin saavuttamiseksi ei yleensä tarvita ravintolisiä Jopa kilpaurheilijoiden vitamiinien ja kivennäisaineiden lisätarve tulee yleensä katettua perusruoan avulla, sillä urheilijat yleensä syövät keskimääräistä enemmän D-vitamiinia saadaan ravinnosta liian vähän, joten D-vitamiinilisää tulee käyttää ympäri vuoden 3.4.2017

Ateriarytmi Ateria-ajat tulisi jakaa tasaisesti pitkin päivää Ravintoa urheilevan nuoren tulisi nauttia 3-4 tunnin välein, jolloin päivän aikana nautitaan 5-7 ateriaa. Sopiva jaottelu on: aamupala, lounas, päivällinen, 1-3 välipalaa ja iltapala. Välipalojen merkitys on suuri, koska niiden avulla on mahdollisuus rytmittää syömistä harjoittelun vaatimusten mukaisesti. Tällöin elimistö pystyy varastoimaan ravinnon hiilihydraatit ja proteiinit tehokkaasti lihaksiin Tasainen syöminen pitkin päivää tarkoittaa, että syödyn energian määrä jakautuu mahdollisimman tasaisesti päivän aikana 3.4.2017

Nestetasapaino Harjoittelun aiheuttamaa nestehävikkiä voi mitata mittaamalla painon lasku harjoituksen aikana ja sen jälkeen- painon lasku kuvaa nestehävikkiä (huomioitava harjoituksen aikana juotu neste) Harjoittelun aikana nautittava nestettä (noin 1-2 dl 15 minuutin välein on sopiva rytmi) Urheilijan tulee pitää huoli, että liikunta aloitetaan nestetasapainossa Vesi on paras janojuoma ja nestetasapainon ylläpitäjä Hyvin pitkäkestoisessa ja kovatehoisessa liikunnassa (>2tuntia) tai kuumalla ilmalla harjoiteltaessa urheilujuoma on ehdoton valinta 3.4.2017

Nesteen nauttiminen liikuntasuorituksen jälkeen Liikunnan aikainen hävikki korjaantuu nauttimalla liikunnan jälkeen noin 1,5-kertainen määrä nestettä hävikkiin verrattuna Juomisen tulisi alkaa ja jatkua tasaisena, kunnes liikunnan aikainen hävikki on korjattu Ulkopuolisen on vaikea opastaa juomiseen, vaan urheilijan on ”opeteltava” riittävä nesteytys 3.4.2017

Luusto Naisurheilijoilla luuston kuntoon vaikuttaa naissukupuolihormoni eli estrogeeni Normaaliin luustoaineenvaihduntaan tarvitaan riittävästi estrogeenia, ruoasta saatavaa energiaa sekä suojaravinteista D-vitamiinia ja kalsiumia Luumassan kehitykselle tärkein vaihe on nuoruusvuosissa noin 20 ikävuoteen asti. Maksimaalinen luumassa kehittyy 35-ikävuoteen asti, jonka jälkeen luusto vähitellen huokoistuu Liian niukan energiansaannin ja fyysisen rasituksen seurauksena saattaa syntyä stressitilanne, jossa estrogeenihormonin tuotanto vähenee 3.4.2017

Kalsium ja D-vitamiini Kalsium on tärkeä luuston aineenvaihdunnan kannalta D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen Molempien suojaravintoaineiden puute aiheuttaa luuston kunnon heikkenemisen Mikäli maitotuotteiden käyttö on niukkaa, on suositeltava käyttää lisäkalkkia tabletteina (500-1000 g/vrk) Talviaikaan suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä ( 10 mikrogrammaa/vrk) Juomalla 6-8 dl maitoa päivässä ja syömällä muutaman viipaleen juustoa saat tarvitsemasi kalsiumtarpeen tyydytettyä eikä puutosta ilmene 3.4.2017

Tarvitaanko lisäravinteita? Hiilihydraattilisät (patukat, juomat yms): mahdollisesti (lähinnä kestävyysurheilijat) Kreatiini: mahdollisesti harjoittelukaudella (voimalajien urheilijat) Kofeiini: mahdollisesti (kestävyyslajien urheilijat) Vitamiinit, hivenaineet: ei Aminohapot, proteiini: ei Muita: ubikinoni, karnitiini, koliini jne: ei (Mikael Fogelholm) 3.4.2017

Ennen harjoittelua muistettavia asioita Ennen harjoittelua nautittu hiilihydraattia ja proteiinia sisältävä välipala parantaa paljon energiaa kuluttavissa lajeissa harjoittelun tehoa sekä saattaa paljon parantaa harjoittelun stimuloimaa lihasten kehitystä Välipalan tulee olla kooltaan ja koostumukseltaan sellainen, ettei se aiheuta vatsavaivoja Vatsan tulisi olla tyhjä ennen suorituksen aloittamista Vältä rasvaisia ruokia (sulavat hitaasti) Huolehdi nestetasapainon säilymisestä 3.4.2017

Hyviä välipalaesimerkkejä Mysli- ja välipalapatukat (esim. Paussi, Alpen, Elovena, sun Mysli jne) Piltti-hedelmäsoseet Juotavat jogurtit, kevyt riisi frutti 2 dl täysmehupakkaukset 2 dl mustikkakeittojuomat Täytetyt sämpylät/reissumiehet Jogurtit/rahkat Riisikakut, Vähärasvaiset täysjyväkorput Omenat, mandariinit, appelsiinit, luumut, viinirypäleet, banaanit 3.4.2017

”HERKKUA ON SIINÄ MONENLAISTA” ♪ ♪ ♪ ♫ ♫ ♫ 3.4.2017

KIITOS Hyvää kevättä 3.4.2017