Yhyres on paree Mihin järjestöjä tarvitaan Yhteisöllinen lähi-/avopalveluseminaari Juva 3.2.2010 FM Seppo Niemelä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Valtion kotouttamisohjelma. 2 Lähtökohdat Nyt • ulkomaan kansalaista ( ) Vuonna 2020 •Jo ulkomaan kansalaista Vuonna 2030 •Puoli.
Advertisements

Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
TEHDÄÄN YHDESSÄ –TULLAAN TUTUIKSI Kuusamo Oulu
Kansainvälisen diakonian pohja on Raamatussa
Kukoistava kansalaisyhteiskunta
KANSALAISVAIKUTTAMISEN HAASTEET Aaro Harju filosofian tohtori, pääsihteeri.
ForeMassi2025 -hanke Varsinais-Suomen aluetyöpaja, Turku
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
Miksi tärkeä? Yliopiston tehtävät lähtökohtana Tiedostaminen, analyysi – mitä YVV:llä tarkoitetaan? Yhteiset vai eriytyneet kriteerit: -ks. Ritsilä ym.
Pirkanmaan Vuoden Kylä 2011: Kotala, Virrat.
Oikeus, kilpailukyky ja hyvinvointi Presidentti Pekka Hallberg Korkein hallinto-oikeus Ylimmän virkamiesjohdon palautepäivä Eduskunta
ForeMassi2025 -hanke Varsinais-Suomen aluetyöpaja, Turku ryhmätöiden tuotokset Koonnut: Niina Ratilainen.
EU-vaikuttaminen Suomessa
1 Päivi Moilanen Kulttuurienväliset toimijat Pohjois-Pohjanmaalla Oulu Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Punaisen Ristin vaikuttamistyö Miten se näkyy senioritoiminnassa?
”Mihin kekoon sinä kannat kortesi?”. Mitä on vapaaehtoistyö? Vapaaehtoista Vapaa-aikana Ei palkkaa Kuka tahansa voi osallistua.
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Vapaaehtoistoiminnan laatu ja tukirakenne
M UUTOKSEN MAHDOLLISUUS S UOMEN KUNTOUTUSJÄRJESTELMÄSSÄ Sari Miettinen Vastuuyliopettaja YAMK –yksikkö HAMK Hämeen ammattikorkeakoulu.
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
MILTÄ SUOMEN TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ? I
JAKE-hanke kylien hyvinvointia edistämässä Kyläasiamies Tuomo Eronen
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Euroopan muuttoliikeverkoston kansallinen seminaari
Järjestöjen taloudelliset toimintaedellytykset JÄSENMAKSUT OMA VARAINHANKINTA RAY, VEIKKAUS, FINTOTO TUKI ERI MINISTERIÖILTÄ KUNTIEN.
ILOA AUTTAMISESTA 2015, 1 Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen perusperiaatteiden historiaa.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta
Leif Åberg: Viestinnän näkökulma kolmanteen sektoriin Opinto-ohjelma Viestintä ja yhteisöt 2001.
Seurakunnat maaseudun kehittäjinä Heikki Pesonen & Kari Mikko Vesala Uskonto paikallistason vuorovaikutuksessa.
AVARA-hanke valtiotieteellisen tiedekunnan näkökulmasta Leif Åberg
KASVATUS, KOULUTUS JA YHTEISKUNTA ( ) Pantzar
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Vapaaehtoistoiminnan kehittämisnäkymiä Järjestöpäällikköverkosto Katariina Suomu Ensi- ja turvakotien liitto ry.
“Vapaaehtoisena vaikutat” Reija Salovaara, viestintäjohtaja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry Valtakunnallinen vammaisneuvostopäivä
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
YH 1, OPS Aloitustunti.
Vapaaehtois- ja vertaistoimijan motiivit, roolit ja rajat
Perusopetuksen opettajien kokemuksia oppilashuoltotyöstä Lapissa
KAUPUNKIELVI – PROJEKTI
Uskonto ja yhteiskunta
Osuustoiminta koulujen yrittäjyyskasvatuksessa
JÄRJESTÖJEN JA KUNTIEN KUMPPANUUS – hyvät käytännöt Pohjois-Karjalassa Hyvinvointikumppanuus Etelä-Savossa-hanke Kansalaistoiminta ja kumppanuus maakuntauudistuksen.
YH 1, OPS Aloitustunti.
JÄRJESTÖLLINEN VAIKUTTAMINEN
Sääty-yhteiskunnasta luokkayhteiskuntaan
Mitä vapaaehtoistoiminta on. Millainen vapaaehtoinen sinussa asuu
vaikuttaminen - järjestötoiminnan perusteet ammattiin
Liberalismi sekä Uusliberalismi
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Ensimmäinen ja toinen moderni
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
KANSALAISVAIKUTTAMISEN POLITIIKKAOHJELMA
Kansanterveyden edistäminen Lastensuojelu- ja nuorisotyö
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Esityksen transkriptio:

Yhyres on paree Mihin järjestöjä tarvitaan Yhteisöllinen lähi-/avopalveluseminaari Juva FM Seppo Niemelä

Kansalaisyhteiskunnan synty Adam Fergusson 1767: Essee kansalaisyhteiskunnan historiasta ”ihmisillä on oikeus kokoontua vapaaehtoisiin yhdistyksiin ja puolustaa näkemyksiään tarvittaessa myös valtiota vastaan” Aatteet ja liikkeet, kansalaisyhteiskunnan valtava nousu 1800-luvulta Uskonnolliset, raittius-, kulttuuri-, urheilu-, sosiaaliset, poliittiset, ammatilliset, osuustoiminnalliset, harrastus-, nais-, nuoriso-, eläkeläis-, rauhan-, maanpuolustus-, neuvonta-, kotiseutu-, vaihtoehto-, elinkeino-, maahanmuuttajien jne. Arvostuksen lasku ja nousu 1900-luvun lopussa Sosiaalinen pääoma antoi kielen ymmärtää

Kansalaisyhteiskunta ➲ Ydintä osallistuminen organisoituihin ryhmiin - vapaa (valtiosta), vapaaehtoinen, ei pyri voittoon ➲ Kudelma ulottuu monille elämänaloille ➲ Laaja osallistuminen pohjoismainen arvo ➲ Kansalaisyhteiskunta (järjestötoiminta) on * demokratian sosiaalinen pohja * kansalaiseksi kasvun ympäristö * vapaaehtoistyön ja vertaisavun organisoija * arkipäivän kansainvälistäjä * työllistäjä * yhteiskunnallinen vaikuttaja * sosiaalisen pääoman rakentaja

Sosiaalinen pääoma ➲ Alkoi Italia-tutkimuksesta ➲ Alueellisten erojen selittäjäksi paljastui yhteistoimintakyky: sosiaaliset verkostot, vastavuoroisuus, auttaminen, luottamus ➲ Kansalaistoiminta keskeinen rakentaja

Sosiaalisen pääoman seurauksia • Putnam: Tähänastinen tutkimus vahvistaa, että sosiaalisten verkostojen ja sosiaalisten seurausten välillä on selvä yhteys: • 1. vähäisempi rikollisuus, • 2. parempi lasten hyvinvointi, • 3. parempi kansanterveys, • 4. tehokkaampi julkinen hallinto, • 5. paremmat koulutuksen tulokset, • 6. vähäisempi poliittinen korruptio, • 7. pienempi veronkierto ja • 8. parempi markkinoiden toimivuus.

Kansalaistoiminta (social participation) (kuuluminen kulttuuri-, vapaa- ajan ja sosiaalisiin ryhmiin, osallistumisen määrä ja voimakkuus, vapaaehtoinen työ edellisissä sekä uskonnollinen aktiivisuus) ‏ • Kansalaisvaikuttaminen (civic participation) (käsitys kyvystä vaikuttaa tapahtumiin, paikallisia tai kansallisia asioita koskevat tiedot, yhteydenpito virkamiehiin tai poliitikkoihin, osallistuminen paikallisiin toimintaryhmiin ja halukkuus äänestää) • Sosiaaliset verkostot ja tuki (sukulaisten, ystävien ja naapureiden näkeminen ja heidän kanssa puhuminen, virtuaaliset verkostot, läheisten ja lähellä elävien ystävien ja sukulaisten määrä, saatu ja annettu apu, käsitys elämän hallinnasta ja tyytyväisyydestä) ‏ • Vastavuoroisuus ja luottamus (luottamus itsen kanssa samanlaisiin/ erilaisiin ihmisiin, luottamus eri tason instituutioiden toimintaan, palvelusten tekeminen ja vastaanottaminen, käsitys yhteisistä arvoista) ‏ • Näkemys paikallisesta alueesta (näkemys fyysisestä ympäristöstä, paikalliset palvelut, alueella elämisen nautinnollisuus ja rikollisuuden pelko) ‏ • (Office for National Statistics, UK)‏ Sosiaalisen pääoman mittarit

Järjestöt ja sosiaalinen pääoma Sosiaalinen pääoma on paikallinen ilmiö ➲ luo yhteisiä tiloja - kontaktien runsaus on sosiaalisen pääoman avain ➲ ytimenä perussolut - luo solujen verkostoja ➲ tarjoa monenasteista sitoutumista ➲ näe tietotekniikka tukitoimintana ➲ suosi tarinankerrontaa Putnam, R. ym. (2003) Better together. Restoring American Community.

Tavoitteita Järjestöstrategiat valtakuntaan - kansalaisjärjestöjen neuvottelukunta Järjestöstrategiat kuntiin - mikä on järjestöjen luonne ja mitä voi odottaa - kunnan ja järjestöjen yhteistyön pelisäännöt Auttamistoiminnan pelisäännöt - kilpailutettavat bulkkipalvelut kilpailutetaan - ei kilpailutettavia ovat * pienten erityisryhmien palvelut, * kun kyse on elämän suunnasta, * jotkut pitkäkestoiset, * kun tarvitaan erityinen pedagoginen suhde * kun asiaan liittyy muita arvoja - hankitaan ostosopimuksilla, erityisjärjestelyin tai suoraan avustamalla Uusi paikallisuus