Lastenkultturi vastakulttuurina (Margareta Rönnberg)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Muokkaa alaotsikon perustyyliä osoitt Miten oppia kuuntelemaan ja jakamaan lasten mielikuvia sodista ja konflikteista? Psykologi, psykoterapeutti.
Advertisements

Satakunnan lapsi- ja nuorisopolitiikan foorumi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Miten media näkyy lapsen arjessa?
Työparityöskentely päiväkodissa
Nykytaide -Mitä se on?.
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Nykykulttuuri ja minä Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua.
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
Animaation tekeminen:
Elämää myötäilevän politiikan modaliteetit •paimenvalta •hyödyntävä valta •teknologinen valta.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Keskustelun vetäjän tukiaineisto Diat ja muistiinpanosivut.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Lasten leikki Kulttuurinen näkökulma:
Puheterapia / Riihimäen seudun terveyskeskus
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
Heidi Hildèn & Vesa Ylisaari P709SNA.  UFC  Vapaapaini  YMS…
MITEN LAPSI SELVIÄÄ KRIISISTÄ
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
T YTÖT, POJAT JA VÄKIVALTA – KULTTUURINEN KÄYTÄNTÖ, SOSIAALINEN ONGELMA VAI KASVATUKSEN KYSYMYS ? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori,
Tutkimuksen ja opetuksen rajapintoja taidealojen koulutuksessa FT Tarja Pääjoki Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos.
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
KiVa Koulu koulukiusaamisen ehkäisijänä
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tietoturva Sami jarkko Henri Myllytulli mytlpt09e 2010.
10 hyvää syytä opiskella ranskaa
Mediapsykologia Mitä ihmiset tekevät medialla ja mitä media tekee ihmisille? Rakentuu monen eri tieteenalan perustalle: psykologia, journalistiikka, retoriikka,
Kulttuuriset tarinat Tarinallinen, narratiivinen tutkimus Tarina
Teoria ja metodi 2. luento epistemilogia ja analogia.
Lapsuus – mikä, missä, kenen?
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Iida Salminen & Laura Päärni, VAKA-12C
KuvataideKuvataide. 8.Lk Muotoilu -rakennellaan ja muotoillaan -työstetään eri materiaaleja mm. Lasia, savea, jäätä jne. Tehdään: -pienoismalleja -käyttöesineitä.
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
LASTENKULTTUURI -luento
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Sukupuoli ja lastenkulttuuri Modernissa kulttuurissa sukupuoli on polaarinen järjestys, jossa feminiininen ja maskuliininen toisistaan riippuvainen vastakohtapari.
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
MOTIVAATIO.
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
1. Maailmankatsomus ja kulttuuri
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Mitä taide on? Sari Toivakka, Kauhavan lukio.
1960-LUVUN PROTESTI: HIPEISTÄ KANSALAIS-OIKEUKSIIN
3 Minuudessa on kaksi puolta
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 2: Hullunkuriset perheet Luovaa työskentelyä ihmissuhteiden vaikutuksesta.
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
SUUNNITTELE, TOTEUTA, ARVIOI JA KEHITÄ
SÄHKÖISET OPINNÄYTETYÖT TURUN YLIOPISTOSSA
Nuoren kohtaaminen ja tukeminen siirtymävaiheissa
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
ARJA VIROLAINEN Ruut Ruokonen 2013
Sisältöalueet esiopetuksessa
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Dino isona YÖ-ryhmän tapaaminen
Luovaa työskentelyä ihmissuhteiden vaikutuksesta
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Esityksen transkriptio:

Lastenkultturi vastakulttuurina (Margareta Rönnberg) Kulttuurinen vastarinta (resistance) Miten lapset vastustavat aikuiskulttuurin vaikutuksia vertaiskultturinsa kautta? Mitä lastenkulttuurin omaehtoisuudelle merkitsee, että lapset toimivat yhä pienemmissä ryhmissä? Kulttuurisen ryhmäorientaation heikkeneminen? Aikuisen ohjaaman toiminnan määrä lasten vapaa-ajassa kasvaa Enkulturaatio Prosessi, jossa valtakulttuuri opettaa yksilöille hyväksytyt normit, arvot, tavat ja rajat

Aikuisten kulttuuri-imperialismi Nopeuttaa lasten siirtymistä aikuisidentiteettiin Omaehtoinen, lastenkeskinen kulttuuri tasoittaa aikuiskulttuurin vaikutuksia Aikuiskulttuuri ei homogeenista Mihin osakulttuureihin lapsia pyritään identifioimaan? Nuorisokulttuuriin siirtyminen uhkana, koska näkyvämpi vastakulttuurin muoto kuin lastenkulttuuri? Sopivaa naiskulttuuri, keskiluokkainen kulttuuri? Neuvottelu ja kamppailu vallasta, merkityksistä ja identiteetin määrittelystä Yoshimoto Nara, Youth

Kulttuuri-imperialismi Merkitsee teknologista, taloudellista, sivistyksellistä, aatteellista tai uskonnollista arvoasetelmaa, jossa vieras, toisen ryhmän piirre on kotoperäista piirrettä ylemmällä tasolla, ja alemmalla tasolla olevat alkavat jäljitellä ylemmällä tasolla olevia. Kulttuuri-imperialismi sanelee ja yhdenmukaistaa käsitykset Arvoista Sivistyksestä ja tiedosta Kulttuurista Superkulttuuriset, tavoiteltavat mallit Heikompien kulttuurien piirteet uhkaavat kadota. Akkulturoituminen eli "epäkulttuuristuminen” Heikompi osapuoli menettää aidon ja alkuperäisen kulttuurinsa ja identiteettinsä ja sen tilalle muodostuu epäaito, vierasperäinen kulttuuri.

Lastenkulttuuri Rönnbergin mukaan Children’s Culture, ei Child Culture tai Culture of Childhood Lasten ryhmänä jakamat tulkinnat ja merkitykset symbolisista ja materiaalisista tuotteista (pelit, ohjelmat, lelut, aikuisten omistamat esineet) ja toiminnasta (leikit, pelit, urheilu jne.) Vahvistavat kollektiivista identiteettiä Lapset eivät autonomisia tuottajia suhteessa kulttuuriinsa Kyse lasten tavasta käyttää ja tulkita tarjoumia ja mahdollisuuksia Lastenkulttuurin tavoite on erottua omana kulttuurisena ryhmänä ja vähentää aikuisten kontrollia Vrt. normalisaatio Yoshimoto Nara, Upset

Kreolisaatio Kulttuurinen diffuusio Vrt. kemia, ilmiö, jossa molekyylit pyrkivät siirtymään väkevämmästä pitoisuudesta laimeampaan tasoittaen mahdolliset pitoisuuserot ajan mittaan Uusien kulttuuristen merkitysten, muotojen ja toiminnan syntyminen erilaisten kulttuuristen vaikutteiden pohjalta

Lastenkulttuurin materiaalista ja tarjoumista medioissa Tv-ohjelmat, pelit, lelut eivät lastenkulttuuria vaan sen materiaalia Lapset torjuvat suoria mediavaikutuksia neuvottelemalla merkityksistä kulttuurisena ryhmänä Media yhdistää lapsia ryhmänä Esim. tietävät joistakin ilmiöistä enemmän kuin aikuiset Lapset suosivat hahmoja, jotka Ovat pieniä mutta voittavat isomman Näyttävät aikuisten tai isojen toiminnan naurettavassa valossa Kyseenalaistavat aikuisen auktoriteetin (Peppi Pitkätossu) Eivät ole aikuisten mielestä sopivia (provokatiivisuus) Parodioivat aikuisia

Vastakulttuurisia ilmiöitä Leikkiminen aikuisten ulottumattomissa Ulkotilat, salaiset ja kielletyt paikat ”Tyhmäksi” tai ”kuuroksi” tekeytyminen aikuisten edessä Ruumiinkieli, ilmeet ja eleet Kielletyt leikit Kiellot ja kapina, vastarinta Huumori Yhdessä ja muille nauraminen vahvistaa ryhmäidentiteettiä Asioiden kääntäminen päinvastoin Parodia Matkiminen

Nolla käytöksessä, Jean Vigo (1933) Jos elokuva on unen taidetta, on vain yksi ihminen jolla on avain uniin - Jean Vigo. (Henri Langlois) Kuvaus poikien sisäoppilaitoksesta, jonka kasvatusjärjestelmä tehdään ensin naurettavaksi, sitten mitätöidään luovan anarkian purkauksilla. Siinä lapset tekevät vallankumouksen. Elokuvan kuuluisin kohtaus on luokanvalvojien sänkyyn köyttäminen ja nostaminen seinälle.