DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vapaamuotoinen CV, Kirsi Paasonen
Advertisements

Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
Sama keho ja sama pää koko elämän
Pikkupoika kysyi isältään...
Päihteiden merkitys kasvussa lastensuojelun taustatekijänä
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Miten lapsen osallisuus toteutuu läheisneuvonpidossa? •Viranomaisten yhteenvedot: keskittyvätkö lapsen tilanteeseen, tulevatko niissä lapsen näkemykset,
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Lastensuojelun dokumentoinnin kehittäminen teemaryhmässä
Teollisuustyöläisten elämää
asukasta ”ulkomaalaista” km² 4 virallista kieltä 17 itsehallintoaluetta.
Kainaston ryhmiksen Varhaiskasvatussuunnitelma Ryhmis aloitti toimintansa elokuussa Tiloissa toimii kaksi ryhmää, Kissankellot ja Kehäkukat. Molemmissa.
Salassapito – Mitä saan kertoa kenelle ja miksi
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
Vapaamuotoinen CV, Kirsi Paasonen
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
”Uusi historia” 1980-luvulla syntynyt historiantutkimuksen yläkäsite, joka kokoaa alleen uudenlaisia lähestymistapoja ja tutkimuskohteita Tutkimuskohteena.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Flavian tarina. Nimeni on Flavia. Olen 15 vuotta vanha ja asun Ugandassa. Pidän ompelemisesta, etenkin laukkujen tekemisestä ystävieni kanssa.
MITEN LAPSI SELVIÄÄ KRIISISTÄ
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmän kalvosarja: Lapsen erokriisi
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Vili ~tarina tunteellisesta marsusta © Hilla 2007 Roosalle : Hilla.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Millaista valistusta vanhemmille? Viisas vanhemmuus -ohjelmasta Matti Piispa
Turun seudun vetovoimaisin kaupunki KAARINAN k a u p u n k i Valomerkki –toimintamalli Stop nuorten päihteiden käytölle Kaarinan kaupunki Kaarinan kihlakunnan.
Huolen puheeksiottaminen
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Ryhmän merkitys työssäkäyvien gradutyöskentelyssä Työelämää ja opintoja -iltapäivä Tytti Suojanen, Kieli- ja käännöstieteiden laitos Teknisen.
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Epätoivoisena katsoo pomo kelloaan, ja toteaa, että hänen alaisensa ei ehdi ajoissa pitämään erittäin tärkeää tiedotusta konferenssiin, joka on juuri alkamassa.
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
LASTENSUOJELIJAT KAHDEN EETOKSEN RISTIPAINEESSA ERJA SAURAMA HELSINGIN YLIOPISTO
KUMAMOTO & JAPANI PEKKA ALAVUOTUNKI KOT0SN9. VALMISTELUT Viisumihakemus Rokotukset Japanin aivotulehdusrokotus on suositeltu mutta ei välttämätön 3kk.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Pikkupoika kysyi isältään...
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Teletilastoja ”Ei meiltä, vaan muualta”. 2 Kännyköitten määrä /1000 as. (2002 ja 2004)
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
MITEN KÄSITELLÄ LAPSEN KANSSA ISÄTTÖMYYTTÄ?
Kilpailijan starttikurssi
Toimintaohjeet opelle
Esikoulusta ekaluokalle siirtyminen
Kouluinfo Renkomäen koulu
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Lasten väkivaltakokemukset perheessä Mikko Oranen XI Lähisuhde- ja perheväkivaltaa työssään kohtaavien valtakunnallinen verkostofoorumi Oranen.
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Katumuksen sakramentti
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Millaisia muistoja arvioinnista omalta kouluajalta?
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Jatkossa varhaisen tuen perhetyö
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Esityksen transkriptio:

DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS Marja Salo-Laaka 16.12.2008

Tulokulmani Lasse-hankkeen arviointitutkimus Asiantuntijajäsenyys hallinto-oikeudessa Sosiaalityöntekijyys Opettajana toimiminen Marja Salo-Laaka 16.12.2008

DOKUMENTTIEN MERKITYS JA TARKOITUS Marja Salo-Laaka 16.12.2008

2. MITÄ LAPSESTA JA LAPSEN OLOSUHTEISTA OLISI SYYTÄ TIETÄÄ LASTENSUOJELULLISEN ARVIOINNIN TEKEMISEKSI? Marja Salo-Laaka 16.12.2008

3. SE MITEN TIETOA KERÄTÄÄN VAIKUTTAA SIIHEN MITÄ TIETOA KERÄTÄÄN Marja Salo-Laaka 16.12.2008

Keskustelunaiheet lueteltuna esimerkkejä ..tapaamisessa keskusteltu aiheista: perheen tilanne kokonaisuudessaan, viikonloppuyön tapahtumat, koulunkäynti, vapaa-aika, päihteiden käyttö ja tulevaisuuden suunnitelmat, keskusteltu perheen arjesta. keskitytty Liisan elämään kotipaikkakunnalla, menneisyyden hankalat muistot mm kotona olleet väkivaltatilanteet, aikuisten riidat, tämänhetkinen elämäntilanne, tulevaisuuden suunnitelmat aiheina tapaamisissa Marja Salo-Laaka 16.12.2008

Historia - historiattomuus elämän staattisuus - muutokset -2000 -2001 -2002 -2003 -2004 -2005 -2006 -1.lapsi ero uusi plso lapsi muutto katko ero 2007 2008 2.lapsi muutto Marja Salo-Laaka 16.12.2008

4. KONSENSUS VAI MONIÄÄNISYYS? KUKA TIETÄÄ PARHAITEN? Marja Salo-Laaka 16.12.2008

Isä juo… Keskustelimme lasten kanssa meille kantautuneista huolista. lapset kertoivat että isä käyttää alkoholia sekä kotona että mökillä. Heidän mielestään alkoholinkäyttö ei kuitenkaan ole runsasta eikä se heitä haittaa. Kertovat että useat kavereiden vanhemmista käyttävät alkoholia eikä se ole mitenkään erikoinen asia. lapset kertovat, ettei isä alkoholinkäyttö vaikuta mitenkään heidän elämään, eivät esimerkiksi pelkää isää. Kertovat, että isä muuttuu rennommaksi eikä ole enää niin tiukka kun tavallisesti kun on alkoholia ottanut. Marja Salo-Laaka 16.12.2008

Lapsi ei vastusta huostaanottoa… Kuulemisessa Matti peräsi äidiltään ja viranomaisilta perusteluja sille, miksi hänet voidaan ottaa huostaan ja sijoittaa kodin ulkopuolelle. Hänen oli vaikea käsittää että äiti ja isä olivat hyväksyneet että huostaanotto on oikea ja perusteltu ratkaisu kokonaisuuden kannalta. Hän sai raivokohtauksen ja ilmoitti että vastustaa huostaanottoa kaikissa oikeusviranomaisissa. Repi asiapapereita ja heitteli paperinpaloja lattialle ja marssi ulos neuvotteluhuoneesta. Matti tuli kuitenkin ilman eri kutsua takaisin ja siivosi paperit lattialta. Hän pystyi keskustelemaan paljon rauhallisemmin eikä hyökännyt enää äidin ja työntekijöiden sanomaa vastaan. Ilmoitti että haluaa käydä useammin kotona, jos huostaanotto tehdään ja jää perhekodille. Puhuttiin, että jos aika kotona sujuu hyvin, siellä voi käydä jatkossakin. Matti esitti toiseksi, että haluaa oman huoneen perhekodilla eikä hänen huoneeseensa saa sijoittaa muita lapsia nukkumaan. Toi myös esille että perhekodin työntekijät nimitelleet häntä ja puhuneet rumasti. Puhuttiin, että Matti voi aina ottaa yhteyttä lähityöntekijään tai koulukuraattoriin tai äitiin, ja asiasta puhutaan perhekodilla. Lopulta Matti kirjoitti alle kuulemispöytäkirjan eikä vastusta huostaanottoa. Marja Salo-Laaka 16.12.2008

5. LASTENSUOJELUSSA KÄSITELLÄÄN MORAALISIA ONGELMIA, USKALLETAANKO TEHDÄ MORAALISIA KANNANOTTOJA MUUTENKIN KUIN RIVIEN VÄLISSÄ? Marja Salo-Laaka 16.12.2008

VAAN KOKONAISARVIO LAPSEN ELÄMÄSTÄ, HYVÄSTÄ JA PAHASTA EI MORALISMIA VAAN KOKONAISARVIO LAPSEN ELÄMÄSTÄ, HYVÄSTÄ JA PAHASTA KONKRETIAAN MENEVÄT PERUSTELUT Marja Salo-Laaka 16.12.2008