Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu 4.12.2012 Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P.O. BOX 4600, University of Oulu • tel. (08) , fax (08) • Sosiaali- ja terveysalan uudet mahdollisuudet.
Advertisements

Tekesin strategia DM
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
Tekesin ohjelmarahoitusinstrumentit
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY 1 Kohti hyvinvoivaa Suomea Sosiaalialan Työnantajat ry:n linjauksia tulevalle hallituskaudelle
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Materiaalitehokkuuden edistäminen Lahden kaupungissa
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Viveca-yksikkö 2014 Liikuntatieteellinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto.
Oulu Juha Pulkkinen Tekes.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Tekes julkisen sektorin innovatiivisten palveluiden kehittämisen rahoittajana Ilona Lundström
- mahdollisuus kehittämiseen -
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Helatalo KajaaninLukko Oy Timo Peussa. KAINUU ON KUTEN SUOMI TARVITSEMME VIENTITEOLLISUUTTA TUOMAAN MEILLE RAHAA KAINUUN ULKOPUOLELTA OLTAVA LÄHES OMAVARAINEN.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Innovatiiviset edelläkävijäkaupungit Projektin esittelymateriaali
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
Oppimisratkaisut-ohjelma
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Copyright © Tekes Innovatiiviset hankintamenettelyt Kestävä yhdyskunta -ohjelmassa Riihimäki Virpi Mikkonen, Tekes.
Yrityskehitys Faartti – ideasta yritykseen SUUPOHJAN ELIKEINOTOIMEN KUNTAYHTYMÄ Jurvan Nikkarikeskuksessa TEAK Oy:ssä Teuvalla Teknologiakeskus Logistiassa.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
Marja-Leena Rinkineva ”Pyöreän pöydän keskustelu” Hyvinvointisektorin elinkeinopoliittiset linjaukset Marja-Leena Rinkineva.
Maaseutuvisio Verkosto- ja hanketapaaminen Tampere Hilkka Vihinen.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Tekesin strategia 2015.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
TYÖELÄMÄN LAATU Menesty-hanke
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Kestävää kasvua ja työtä
Innovatiiviset kaupungit
Kyberturvallis uus on arjen turvallisuutta TIEKARTTA.
CEE:n TEHTÄVÄ ON LUODA INNOVAATIOSTA LIIKETOIMINTAA! Tuomalla yhteen tutkimuspartnerit, yritykset sekä rahoittajat ja nyt myös innovaatioenkeleitä Uusien.
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
Työ- ja elinkeinokeskus 1 Työ- ja elinkeinokeskukset (TE-keskukset) 15 kpl Suomessa Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) 200 toimipistettä Suomessa.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
TURKU SCHOOL OF ECONOMICS Institute for Competition Policy Studies Muutostrendit ja palvelujen tuottamisen mallit Aki Koponen Johtaja Muutosta johtamassa.
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Innovatiivisen hankintaosaamisen seuraavat askeleet Juha Koivisto, THL
Lähis-opas julkisille keittiöille
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Innovaatio-ohjelmat
Tekesin viestit 2016 VIESTIT Markkinat
Tekesin EAKR-rahoitus Pohjois-Savossa
Lahden ammattikorkeakoulun Työelämäpalvelut
Team Finland – palvelutarjonta
Luonnonvarakeskus – pohjaa biotaloudelle
Venäjän vienti kasvuun Päijät-Hämeessä –hanke
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Esityksen transkriptio:

Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen

Perinteinen ja toimiva keino edesauttaa yrityksiä kehittämään innovaatioita on ollut rahoittaa niiden T&K&I-työtä, mutta kysyntälähtöinen innovaatiotoiminta on kuitenkin näyttänyt voimansa ja pk-yritykset ovat saaneet vetoapua uusien ratkaisujen kehittämiseen ja markkinoille pääsyyn. Suomi on ollut etulinjan kehittäjä kysyntä- ja käyttäjälähtöisessä innovaatiotoiminnassa, mutta käytännön tasolla tulokset eivät ole riittäviä. Tekesillä on kokemuksia noin 60 Innovatiiviset Julkiset Hankinnat (IJH) –hankkeiden rahoituksesta, mutta hankkeet ovat olleet pääosin yksittäisiä eikä hankkeiden välille tai niiden ja tarjonnan välille ole luotu riittävää synergiaa. Yrityksen kilpailukyky ja kannattavuus rakentuvat suurelta osin ulkopuolisten resurssien varaan, mutta hankintojen merkitys ei ole korostunut liiketoiminnan kehittämisessä. Miksi ohjelma

Energia ja ympäristö ICT Sosiaali- ja terveys- palvelut Rakennettu ympäristö Turvallisuus Yksityinen strateginen hankintatoimi Mitä? Ohjelman tavoitteena on tuoda kysyntä ja tarjonta yhteen sekä luoda työkaluja kysyntälähtöisen innovaatioiden vauhdittamiseksi. • Kysyntälähtöisen innovaatiotoiminnan ja viisaan kysynnän avulla edistetään uusien kokonaisratkaisujen ensimmäistä toimitusta, joka tukee pk-yritysten kansainvälistymistä • Julkinen sektori hyödyntää palvelujen kehittämisessä yritysten innovointikykyä sekä synnyttää parempia julkisia palveluja • Panostamalla strategiseen hankintaan ja ulkoisten resurssien hallintaan vaikutetaan merkittävästi yritysten asiakkaalle tuottamaan arvoon ja tätä kautta parannetaan yritysten kilpailukykyä

Kenelle? Ohjelman tärkein hyöty tulee kv-kasvua tavoitteleville pk- yrityksille, mutta ohjelman toimenpiteet kohdistuvat pääosin julkisille ja yksityisille tilaajatahoille. Erityisesti kohdealueina ovat alueet, joissa julkisella sektorille tai veturiorganisaatioilla on suuri merkitys markkinan kehittymiseen. Ohjelman kohderyhmät ovat: •Kansainvälistä kasvua tavoittelevat pk-yritykset •Hankinnan strategisen merkityksen tunnistaneet edelläkävijäorganisaatiot •Innovaatiotoiminnan kautta uudistuvat ja palvelujaan kehittävät julkiset organisaatiot

Ohjelma tulee kohdistumaan keihäänkärkikokonaisuuksiin, jotka voivat olla temaattisia tai alueellisia. Ohjelman tavoitteena on luoda työkaluja ja ymmärrystä kysyntälähtöisen innovaatiotoiminnan käytäntöön vientiin. 1)T&K-rahoituksella edistetään uusien kokonaisratkaisujen ja niihin liittyvien arvoverkkojen kehittämistä. Samalla. kysyntä ja tarjonta tuodaan yhteen 2)IJH-rahoituksella edistetään julkisten tilaajien edellytyksiä hankkia fiksummin. Rahoitus kannustaa heitä miettimään tarpeita kokonaisvaltaisesti ja aktiiviseen yhteistyöhön yritysten kanssa sekä panostamaan innovaatioiden mahdollistamiseen hankinnoissaan. 3)Ohjelmapalvelut kohdistuvat mm. hankekokonaisuuksien käynnistämisen ja yhteistyön fasilitointiin hankkeiden sisällä ja niiden välillä. Markkinoinnilla ja viestinnällä panostetaan innovatiivisen kysynnän edistämiseen sekä kansallisella että organisaatiotasolla 4)Julkisen tutkimuksen tavoitteena on luoda osaamista edelläkävijämarkkinoiden ennakoinnista, synnyttämisestä ja innovaatioiden käytäntöön viennistä Miten?

Jyväskylän Optimi Tarve •Opetuksen ja päiväkodin toimintaympäristön uudet innovaatiot ja elinkaaritavoitteet: •Tilankäytön tehokkuus ja monikäyttöisyys sekä tilojen käytettävyys- ja olosuhdetavoitteiden asettaminen, seuranta ja raportointi •Uusien teknisten ratkaisujen hyödyntäminen toimintaympäristössä sekä kestävä kehitys ja energiatehokkuus Ratkaisu •Huhtasuon koulun, erityiskoulun ja päiväkodin toimintaympäristön elinkaarihankinta Hyödyt •Elinkaarisopimus mahdollistaa tavoitteisiin pääsemisen sopimusaikana, uusia toimintamalleja myös palveluiden kehittämiseen •Käytettävyys- ja olosuhdesystematiikan uudet ratkaisut, monikäyttöisyys toteutui osittain •Elinkaarimalli mahdollistaa ratkaisujen jatkokehityksen sopimusvaiheessa Käyttäjät •Huhtasuon koulun, erityiskoulun ja päiväkodin lapset ja nuoret, opettajat, muu henkilöstö ja vanhemmat, tilojen iltakäyttäjät

Kysyntälähtöiset innovaatiot Systeeminen ja alueellinen Toimitusketjut Innovaatioalustat Edelläkävijämarkkina- aloite Sääntely ja standardit Innovaatiotavoitteiden edistäminen säätelyyn ja standardeihin vaikuttamalla Hankinnat T&k-hankinnat Innovatiiviset julkiset hankinnat (Muut kysynnän tuet) Yksityisen kysynnän strateginen kehittäminen Suomi on vuonna 2020 maailman paras maa kysyntälähtöisessä kehittämisessä