Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari 7.5.2013 Sibeliustalo.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Advertisements

Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Katja Mikkonen Kari Niklander
Materiaalitehokkuuden edistäminen Lahden kaupungissa
1 Ilmastonmuutos NYT! Ilmastovastaava Leo Stranius Punavihreää yhteistyötä yli puoluerajojen.
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Monikäyttöinen paperi
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
NELIÖT KOHDALLEEN KESTÄVÄSTI KAUPAN TAVOITTEITA TUKIEN?
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Ek:n yrittäjävaltuuskunta
EU:n ohjelmakausi Valmistelutilanne Seija Astala OKM/NY.
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
TIEMERKINTÄPÄIVÄT 2013 PANK tiemerkintävaliokunta.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
1 Päivi Moilanen Kulttuurienväliset toimijat Pohjois-Pohjanmaalla Oulu Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen.
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Energinen Suomi.
POKAT 2010 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma Yritykset luovat tämän päivän työpaikat Teknologinen kehitys varmistaa huomisen työpaikat Koulutus.
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
RAY:n VASTUU- JA VUOSIRAPORTTI 2013.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Askel aikaa edelle Maailma haastaa – suomalainen työvoima vastaa Leila Kostiainen
Johtamiskorkeakoulu Tay
ET2050 Euroopan alueiden tulevaisuus Timo Hirvonen
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Kari Paaso Uusi tavoiteohjelma Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn juhlaseminaari.
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Maaseudun kehittämisyhdistys ry Rauman seudun ja Vakka-Suomen 7 kunnan alueella toimiva leader-ryhmä, johon kaikki voivat liittyä jäseniksi!
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Miten vaikutuksia mitataan?
Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin Muutoksessa mukana - Maaseudun Sivistysliitto.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Kestävää kasvua ja työtä
CEE:n TEHTÄVÄ ON LUODA INNOVAATIOSTA LIIKETOIMINTAA! Tuomalla yhteen tutkimuspartnerit, yritykset sekä rahoittajat ja nyt myös innovaatioenkeleitä Uusien.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Kestävä ja ilmastoystävällinen aluetason elintarvikeketju (KESTI) Suomen ympäristökeskus
Miten tästä eteenpäin? Teemme yhdessä Pohjois-Karjalan tulevaisuutta POKETTI-hankkeen loppuseminaari, Joensuu Jarno Turunen Pohjois-Karjalan.
Asuntomarkkinat Asuntovaikuttajien areena Hotelli Scandic Park Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Mikä on järkevää alue- ja kaupunkipolitiikkaa?
TURKU SCHOOL OF ECONOMICS Institute for Competition Policy Studies Muutostrendit ja palvelujen tuottamisen mallit Aki Koponen Johtaja Muutosta johtamassa.
OP Ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä Vallila Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Raha- ja talouspolitiikka pitkittyneessä 0-kasvun ja 0-koron.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Kemikaalit ja kiertotalous kommenttipuheenvuoro
Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) - edelläkävijäkuntien yhteisö
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Luomuasetuksen uudistus Evira
Metallien jalostus Suomessa: nykytila ja tulevaisuuden haasteet
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Esityksen transkriptio:

Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo

Uusien ratkaisujen aika •Maailman väestönkasvu ja vaurastuminen kiihdyttää luonnonvarojen kulutusta: esim. kilpailu fossiilisista polttoaineista ja älyteknologian kaipaamista harvinaisista maametalleista kovenee kaiken aikaa • Resurssitehokkuus (i.e. luonnonvarojen tehokkaampi käyttö) maailman talouspolitiikan uutena ajurina –EU2020 strategy (2010) –EU Green Economy Roadmap (06/2011) > EU – politiikan valmistelua Rio+20 konferenssiin –UNEP Green Economy Initiative (06/2011) > Kestävä talous ja köyhyyden vähentäminen –Japans New Growth Strategy (2010) > Ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen keskeisinä haasteina –Jne..

Isot tavoitteet eivät saa upota käsitteistön hetteikköön Puhtaan tekniikan tuotannolla (englanniksi cleantech, lyhennys sanoista clean technology) tarkoitetaan kaikkia tuotteita, tekniikoita ja palveluita, jotka tuotantoprosessissaan tai käytössään aiheuttavat vaihtoehtojaan vähemmän haittaa ympäristölle tai kuluttavat vähemmän luonnonvaroja. Puhtaan tekniikan tuote on siis ympäristönäkökohdiltaan parempi kuin vastaava, saman käyttötarkoituksen omaava tuote. Vertailukohtana voidaan pitää keskimääräistä kansallista tasoa tämän tuotteen tuotannossa tai käytössä (Tilastokeskus). Materiaalitehokkuudella tarkoitetaan luonnonvarojen käyttöä lopputuoteyksikköä, tuotannon arvoa tai muuta tuotettua yksikköä kohden. Materiaalitehokkuutta käytetään terminä, joka kattaa jätteen synnyn ehkäisyä edistävät toimet (Ympäristöministeriö 2007). Ekoinnovaatiot Uusiokäyttöratkaisut Resurssitehokkuus, resurssiviisaus Materiaalitehokkuus Cleantech Vihreä talous cleandesign

Materiaalitehokkuus kunnissa •Luonnonvarojen kestävän käytön edistäminen on julkisessa keskustelussa jäänyt osin ilmasto- ja energiakysymysten alle •Materiaalitehokkuuden edistäminen tulee vaatimaan paljon ponnisteluja ja kokonaisvaltaista kehittämisen otetta –Materiaalivirrat kaupunkitasolla vielä heikosti tunnettu kokonaisuus •Merkittävimpien materiaalitehokkuustoimenpiteiden kartoittaminen •Kuntien kehittämistoiminnan suuntaaminen vaikuttavimpiin asioihin –Miten tuetaan paikallisia, erikoistuneita ratkaisuja? •Kaupunkiseutujen älykäs erikoistuminen johtaa erilaisiin materiaalivirtoihin  tarvitaan siis paikallisesti sovitettuja ratkaisuja •Uusien toimintamallien ja työkalujen on syytä olla valtakunnallisia (vaikuttavuus) •Materiaalitehokkuuteen tähtääviä ratkaisuja voidaan edistää myös yksityisen sektorin toimesta, kuntien myötävaikutuksella –Materiaalitehokkaiden ratkaisujen suosiminen julkisissa hankinnoissa

Onko materiaalitehokkuus seuraava ISO juttu?