Kehityksen edellytys, luovuus Helsingin yliopiston luovuudentutkija prof. Kari Uusikylän artikkelin pohjalta TTY, Pori TETA Heli Aramo-Immonen 21.3.2006.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
TUPLATIIMI - YHTEISÖLLISYYS
Työhönvalmennuksella työelämään
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Vihdin seurakunnan ilta
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
MIKÄ ON TIIMI?.
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Pellavatehdas Märkäkehruuta Vanha kura-3 -koneella. Kuva otettu ennen vuotta Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
MEGATRENDIT  YHTEISKUNNASSA VAIKUTAA MEGATRENDEJÄ, JOTKA VAIKUTTAVAT SEURAKUNTATYÖHÖN.
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Erilaisen oppijan lahjakkuus ja sen tukeminen
Kainaston ryhmiksen Varhaiskasvatussuunnitelma Ryhmis aloitti toimintansa elokuussa Tiloissa toimii kaksi ryhmää, Kissankellot ja Kehäkukat. Molemmissa.
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
Innovaatiokyvykkyys ja luovuus
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Innovaatiojohtaminen, miten yhdistetään teknologian, markkinoiden ja organisaation muutokset. Heli Aramo-Immonen TTY/ Pori TETA osa 4.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Ammattitaitokilpailujen mahdollisuudet TULEVAISUUS ON AMMATTIOSAAJISSA Laivaseminaari m/s Silja Serenade Markku Aunola, Kiipulan ammattiopisto.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Työrauha ja haastavat tilanteet
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Mitä Student Life on? Student Life on Jyväskylän yliopiston ja jyväskyläläisten kumppaneiden luoma toimintamalli, jonka fokuksessa ovat yliopistomme.
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Teemaryhmä Opintoasiainpäivät Sihteeri Tuula Kivistö
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Ajatuksia oppimisesta
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Koulutuksen työelämälähtöisyyden hyvät ja huonot puolet AMOK: APE6/2005, KTM Ismo Koponen MO16,
Raunistulan koulun oppimis- ja osallisuuskysely luokille syyskuussa OHJE: Opettaja ohjaa työskentelyä. Kuva/dia heijastetaan videokameralla.
Ops seminaari Askola.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Kokemuksia yhteistoiminnallisesta kemian opetuksesta lukiossa.
Kieli itseilmaisun välineenä
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Taidon ja taiteen tulevaisuuden voimaa
Eliksiiriä elämään taidon ja taiteen voimalla
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Esityksen transkriptio:

Kehityksen edellytys, luovuus Helsingin yliopiston luovuudentutkija prof. Kari Uusikylän artikkelin pohjalta TTY, Pori TETA Heli Aramo-Immonen

Luovuuden määritelmä  ”Ihminen luo jotakin uutta, uudella tavalla, jotakin sellaista, jota ei ole olemassa”  Luovuus liittyy johonkin erityisalaan – Kirjallisuuteen – taiteeseen – ihmisssuhteisiin – käsitöihin – matemaattisen teorian luomiseen

Luovuus  Luovuus on ihmisen ominaisuus  yksilö luo, ei kollektiivi

Luovan ihmisen ominaisuudet  Riippumattomuus  Uskallus  ”aina kun ihminen luo, hän voi munata itsensä”

Luovuuden esteet  Arkuus  Pelokkuus  Riippuvaisuus muiden mielipiteistä  ” ei uskalla luoda”

Luova ihminen on  Intuitiivinen  Ei ajattele kaavamaisesti  Liikkuu persoonallisuuden ulottuvuuksilla hyvinkin joustavasti  voivat olla esim. herkkiä tai kovia tilanteen mukaan

Luova ihminen  Saattaa nayttää laiskottelevan, mutta kypsyttelee  ”Sulkeutuu huoneeseensa pitkiksi ajoiksi ahkeroimaan, eikä edes huomaa ajan kulua”

Flow-kokemus  amerikkalainen, unkarilaissyntyinen psykologi Mihaly Csikszentmihaly:  Huippukokemus ”peak experience”  Onneliisuuden tila, joka saavutetaan tuntiessaan olevansa taitava alallaan  Kyetään panostamaan psyykkistä energiaa työhön

Flow-tilassa  Ajantaju häipyy  Kaikki tapahtuu kuin itsestään  Ihmisen kokonaiskehityksen kannalta on tärkeää, löytää se oma alueensa, jossa voi rakentaa minuuttaan  Ihminen on paljolti sitä, mihin hän kykenee pistämään psyykkistä energiaansa

Flow-tila  ”Jollei työssä pysty kokemaan Flow-tiloja, on tärkeää, että löytää luovuutensa vapaa- ajalla” Kari Uusikylä

Luovuudella on eri tasoja  Lapsen luovuus eroaa aikuisen luovuudesta siinä, että lapsella ei ole itsesensuuria.  Lapsen mielikuvitusmaailmassa ei kiinnitetä huomiota lopputulokseen, eikä arvioida sitä.  Korkeammalla tasolla, kuten työelämässä pyritään luomaan, jotain uutta.

Luovuuden tasot erikoisaloilla  Luovuuden tasot pystyvät määrittelemään, vain alansa ekspertit (jos aina hekään).  ”Luova yksilö ei välttämättä ole nero…hän kykenee yhdistelemään, jo olemassa olevia tietoja ja osaamista…ja sieltä se syntyy”

Luovuuden kaksi koulukuntaa 1  Pikakoulutus  6-vuotiaat lapset laitetaan tekemään tulosta – harrastuksissa – koulussa  Lapset laitetaan kilpailemaan keskenään  Opitaan, että elämä on kilpailua

Luovuuden kaksi koulukuntaa 2  Luovuuden ajatuksen hyväksyminen osana kasvua, kotona, yhteiskunnassa, työelämässä  On aikaa  Saa tehdä monipuolisesti  Ei arvioida tiukasti  Ei leimata ihmisiä

Tilaa yksilöllisyydelle  Jos todella haluaa edistää luovuutta, ihmisen tulee saada tilaa kasvaa luovaksi  Kaikkien ei tarvitse olla luovia  Ei tarvitse ahdistua, jos on äärimmäisen tarkka, analyyttinen ja täsmällinen. ”jolla on kaikki palikat järjestyksessä”

Luovuuden edellytykset  Työn riittävä haastavuus  Työ ei ole rutiininomaista  Vaatimustasossa tulee olla varaa keksimiseen  Luomiseen tulee olla aikaa  Sytykettä luomiseen vuorovaikutuksesta

Luovassa työyhteisössä tärkeitä  Avoimuus  Luottamus  Turvallisuus  Kunnioitus

Luomisen tuska  Luovuuteen liittyy aina epäonnistumisen riski  Kritiikin tulee olla rakentavaa  Kritiikki ei saa kohdistua yksilöön

Luova kenttä  Sosiaalipsykologinen todellisuus, jossa ihminen toimii  Työtoverit  Arvostelijat  Esimiehet  Sponsorit

Pyrkimys sisään luovaan kenttään  Yksilö arvioidaan kentän toimesta  Ilman kentän tukea, ei huippuyksilökään kykene olemaan luova !

Luovuuden viholliset  Kaikki ne häiriötekijät, jotka vievät psyykkistä energiaa pois luovasta työstä! – Isoveljen valvonta – tietyn tyyppinen arviointi – auktoriteetit, isä, äiti, opettaja, pomo, arvostelija, joka teilaa luovat tuotokset

Luovuuden tappajat  ”Ihminen sullotaan muottiin, kun sanotaan miten hänen pitää luoda”  ”pysy tossa, toi on sun tonttis”

Creativity killers  Arviointi kuuluu työhön, tieteeseen ja opetukseen  jos se ei ole realistista kritiikkiä, vaan uhka, se vaikuttaa luovuuteen negatiivisesti.

Miten luovuutta voidaan kehittää  ”Life is wonderful” – tyyppiset pikakurssit saattavat sopia jollekin…  Luovuuden kehittäminen on elinikäisen kasvun paikka

Luovuusstrategia  “Pääministeri Matti Vanhasen hallituksen ohjelmaan sisältyy koko maata koskevan luovuusstrategian laatiminen.” –  Uusitalo: tämän strategian tarkoituksena, ei ole uusien runoilijoiden esille tuominen, vaan saada esille luovia kansantalouden kasvattajia, kilpailukykyisiä innovaattoreita

Into ja ennakkoluulottomuus Nokian johtajan Yrjö Neuvon mietteitä: TTY, Pori TETA Heli Aramo-Immonen

Luovat ideat vaativat…  Ennakkoluulottomuutta  Innostusta  Uteliaisuutta

Teknologiateollisuudessa…  Huippuosaamista  Vahvaa koulutustaustaa

Teollisuuden innovaatiot  Yleensä aina ryhmätyön tulosta  Tärkeää toimiva tiimi  Ryhmätyötaidot  Otollisen ilmapiirin luominen  Eri alojen asiantuntijoiden yhteistyö

Luovuus ja kurinalaisuus  Itsekuria  rutiinien noudattamista  ”perusasioiden pysymistä järjestyksessä”

Innovaatioprosessin kulku  divergoiva vaihe  konvergoiva vaihe

Kiire  Tiettyyn rajaan asti kannustaa luovuuteen  Liika kiire haittaa – hyvien ideoiden kehittelyä ja kokeilemista – tuotekehitystä  Omaan työhön täytyy saada vaikuttaa, aikaa ei saa tuhlata turhiin lupien kyselemisiin.  Pitää olla lupa kokeiluihin

Yliopistojen ja teollisuuden yhteistyöstä…Neuvo:  Yliopistot ovat innovatiivisia perustutkimuksessa  Teollisuus soveltaa niistä syntyneitä innovaatioita  Liike-elämästä lähtee myös ideoita perustutkimukseen

Yrjö Neuvon mielestä  Luovuus liittyy kaikkiin aloihin – taiteessa – tieteessä – teknologiassa  Syntyy merkityksellisiä uusia ideoita

Sitra, suomen itsenäisyyden juhlarahasto Ohjelmajohtaja Antti Hautamäen näkemys: TTY, Pori TETA Heli Aramo-Immonen

Tarvitaan monipuolista innovointia  Kaikki innovaatiot edellyttävät luovuutta.  Meillä on Marimekko, Pentik, Fiskars, Karhu  Teknologisen osaamisen lisäksi, pitää olla näkemys siitä, mitä asiakas kaipaa…