Hämeenlinnan Kielitivoli Yhteistyö – koulun avain kansainvälisyyskasvatukseen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja ©

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suomalainen koulu ulkomailla syntyneen opettajan silmin
Advertisements

VIRTUAALIMATKA MAAILMAN YMPÄRI
Mediakasvatus MLL:ssa
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Barents-Parents Lapin yliopiston harjoittelukoulu.
. Rauman freinetkoulu.
Kielitivoliristeily Iloa ja hyötyä verkosta Katrina Vartiainen.
Monikulttuurisuus opetuksessa
Mitä on kansainvälisyys?
SUOMEN OLYMPIA-AKATEMIA
GLOBAALIKASVATUS Nomadic Lass cc flickr. Globaalikasvatuksen tavoitteena on ….... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille...
Kieli näkyväksi Hämeenlinnan Kielitivoli Terhi Lahdenpohja
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
Ohjaus työtehtävänä.
Juhani Pihkala 2005 Opiskelijoiden ohjaus- ja tukitoimien kehittäminen.
WoSCos Work, Skills and Costs Yhteistyökumppanit kotimaassa CIMO Raahen tulevat ulkomaiset opiskelijat Vaihtoon lähtevät opiskelijat Yhteistyökumppanit.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
Huoltajat oppilaan ohjauksen tukena Toplake-hanke Opetusministeriön rahoittama Tavoitteena mm.: Koti ja koulu yhteistyössä kaupungin ja koulun.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa 1- vaihe Tammi 2010 – touko 2011 Raahen ammattiopisto.
ASPnet-koulujen keskinäinen yhteistyö ja verkostoituminen Työpaja UNESCO-koulujen seminaarissa Opetushallitus Vetäjä: Tiina Sarisalmi.
Visio tulevaisuuden koulusta Challenges in Schools Kansainvälisyys- ja osallisuushanke kouluille 2008/09.
Turun Kielitivolin koulutusristeily
Yhteistyö lukion ja elinkeinoelämän välillä. Vesijärvi-kurssi §Lahden valvonta- ja ympäristökeskus l asiantuntijat l materiaalia l laitteistoapua.
Johtokunnat Hallinto- ja johtosäännön 8 §:n mukaan koulutuslautakunnan erityiseen ratkaisuvaltaan kuuluu nimetä johtokuntien jäsenet vanhempainkokousten.
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Sosiaalisen median suihku Mistä on kyse?. Miten ja missä viestit?
ETwinning Mikä eTwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä.
PLE – Personal Learning Environment PeLE - Henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen - projekti 2008 – 2011 Aija Hietanen.
Aitoja tekoja joka päivä Energiansäästöviikko 2012.
LUKUINTOOLLEN! Kirjaston ja koulun yhteistyötä Kurikan malliin
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
09 /2011 COMENIUS Yhteistyöhankkeet koulutuspäivä Helsinki Oulu Helsinki.
Kiinan kieltä lukioissa
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
LAHDEN KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT Alue- ja kouluyhteistyötä 2012.
Henkilöstön teemapäivä KOOVEE AJANKOHTAISTA Tekijä, pvm.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄJYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Marja Kankaanranta Tiedottaminen verkostojen.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN (TET)
Ops seminaari Askola.
Pietarilaiset vieraat oppitunneilla ja koulupäiväämme seuraamassa Vierailussa on tutustuttu koulun arkeen ja juhlaan.
Venäläistä kulttuuria aidoissa tilanteissa Kansainvälisyyskasvatusta Helsingin normaalilyseossa.
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Hämeenlinnan Kielitivoli Kotikansainvälistymistä käytännössä Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
VESIKANSAN KOULUT KE klo ja 19.00, Paimelan koulun sali 1.
Tutoropettajien koulutus ja toiminta
Yhteistyö lukion ja elinkeinoelämän välillä
ERASMUS + -PROJEKTI LUKUVUODET JA
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
TET =Työelämään tutustuminen
Sanna Pienmäki Job Shadow –vierailulla Espanjassa
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
eNORSSI TYÖSEMINAARI JYVÄSKYLÄSSÄ
Oma Häme Lape: Koulutuskuntayhtymä Tavastian osahanke
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
Turun kv-toimintamalli ja Askel Eurooppaan -hanke
Yhteistyö lukion ja elinkeinoelämän välillä
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
Esityksen transkriptio:

Hämeenlinnan Kielitivoli Yhteistyö – koulun avain kansainvälisyyskasvatukseen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

OSASENA MAAILMASSA Hämeenlinnan kaupungin opas peruskoulujen kansainvälisyyskasvatukseen ©

http:// kielitivoli.hameenlinna.fi

Mitä kansainvälisyys on? halua ja kykyä tarkastella asioita uusista näkökulmista uskallusta ja halua kohdata erilaisuutta toisten ja erilaisten ihmisten arvostamista yhdessä tekemistä asennekasvatusta verkostoitumista mahdollisuus parempaan/ monipuolisempaan oppimiseen rikkautta kasvava osa nykypäivää ja tulevaisuutta Kieli on väline kansainvälisyyden näkyväksi tekemiseen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Kansainvälisyyskasvatus = taitoja elämää varten Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Oman kulttuurin viitekehys Kansainvälisyystiimi Kasvatuskumppanuus, avoin yhteisö vieraille Kieltenopetuksen monipuolistaminen Verkostoituminen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Oman kulttuurin viitekehys - Mistä olet? Tiedostetaan oman asuinpaikkakunnan kulttuuria - Tiedostetaan ja arvostetaan oman koulun yksilöiden eri kulttuuritaustoja - Koulun sisäinen kotikansainvälisyys näkyväksi osaksi arkea! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Koulun kansainvälisyystiimi Kv kasvatuksen toiminta- suunnitelma kartoitus ajanmukaistaminen yhteydenpito ohjaus työn jakaminen Tiedottaminen Toteutus koko koulun yhteinen asia! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Toteuttaminen työyhteisöissä Osallistujat 1.kaikki opettajat: oppituntien/tuokioiden toteutus, koulutus, osallistuminen hankkeisiin, yhteyksien luominen 2. oppilaat: opiskelu, omat taustat – omat ideat, murteet, matkustaminen, kokemukset 3. Vanhemmat ja vierailijat: kotikansainvälisyys, vierailut, kerhot, kielet, aktiviteetit, vanhempainillat, teemapäivät Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Kansainvälisyysteemat 1.Lukuvuosittain vaihtuvat kaupungin yhteiset kansainvälisyysteemat esim. Unicef 2012 2.Lukuvuosittain kiinteät /vuorottelevat juhlat: liputuspäivät + vuosikellon mukaiset teemat 3.Teemaviikkoja/ -päiviä koulun oman toimintasuunnitelman mukaan 4. Arjen kansainvälisyyttä: päivänavaukset, uutiset, lehdet, luokka-asteiden tapahtumat, kilpailut,… Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Kansainvälisyyskasvatuksen vuosikello Yhteinen malli, koulun/ opettajan oma vuosikello Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Kasvatuskumppanuus Toimintaan pyydetään mukaan esimerkiksi - perheet - monikulttuuriset yhdistykset - seurakunnat - kieli-/kulttuuritoimijat - vierailijat, jotka ovat helposti tavoitettavissa ja edistävät kulttuurien tietämystä Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Aktiivisena toimijana yhdessä oppilaiden kanssa Elämyksellisyyttä: Vierailija koulussa.. Aktiivisena toimijana yhdessä oppilaiden kanssa Elämyksellisyyttä: Näkeminen ja kuuleminen ei riitä Interaktiivisuutta: objektista subjektiksi Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Elämyksiä!

Yhdessä tekemistä!

Tanssia kaikille… pojillekin…

Kansainvälisesti omalla koululla – ikkunoita elävään elämään Kotikansainvälisyyden hyödyntäminen Kaupungin kieli- ja kulttuuriyhdistykset Yritysmaailman edustajat E-Twinning (kirjeenvaihto, projektiyhteistyö) Post-Crossing Blogit, chatting, kirjeet, projektit Erasmus –opiskelijat Comenius apulaisopettajat Comenius –hankkeet

-opiskelijat voivat vierailullaan osallistua eri aineiden opetukseen kertoa Erasmus –opiskelustaan toteuttaa kansainvälisyyteen liittyvän projektin yksittäisen luokan kanssa osallistua koulun kv -päivän ohjelmaan Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Vaihto-oppilaat Koko kaupungin yhteinen ilo: - Teemaviikko: vaihto-oppilaiden kulttuuritaustojen juhlaa - Pajapäivä pienille oppijoille - Kielikahvilat - Kielikerhot: elämyksiä ja autenttisuutta Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Mukavia yllätyskortteja maailmalta - POSTCROSSING Lähetä postikortti – saat postikortin Mistä: satunnaiselta postcrossaajalta mistä tahansa päin maailmaa Mitä maksaa? - Postikortin ja postimerkin Voit lähettää kortin myös luokkana, ryhmänä, pareittain… Lisää tietoa: www.postcrossing.com Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Monikulttuurisuuden arvostaminen Moi! Suvaitsevaisuuskasvatus http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/suvaitsevaisuus/ Vierailut tutustumaan vähemmistöryhmien ja maahanmuuttajien elämään Vähemmistöryhmien edustajien vierailut kouluun Eri kulttuurien juhlapäivien ja tapojen huomioiminen ja niiden taustaan tutustuminen Etnisen ruuan teemaviikot, aamunavaukset, kulttuuripajat Vuorovaikutustaitojen harjoittelu eri kulttuuritaustaisten oppilaiden kesken Nuorten omien kulttuurien käsittely opetuksessa Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Ystävyyskaupungit kotikansainvälisyyden lähteinä Kaupungin kansainväliset kontaktit Ystävyyskaupunkien koulujen välistä pienen hallinnon ja budjetin yhteistyötä - Esikoulut: piirrosten, pienten viestien, videopätkien yms. vaihtoa, vierailuja - Peruskoulut: Kirjeiden ja projektitöiden vaihtoa, vierailuja, leirikouluja, opettajavaihtoa, kollegiaalista yhteistyötä, chattailyä - Lukiot: opiskelijavaihtoa, osana oppimisympäristöä, vierailuja, kultturivaihtoa, blogit, … Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Kieltenopetuksen monipuolistaminen - Kielet ja kulttuurit näkyviksi kouluissa - Vieras kieli työkaluna kansainvälisyyskasvatuksessa - Kielten valinnaisuuden lisääminen - Kieltenopetuksen metodien monipuolistaminen - Autenttisten kieltenoppimistilanteiden lisääminen - Kieltenopetuksen varhentaminen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

VIRTUAALINEN KANSAINVÄLISYYS Sosiaalisen median hyödyntäminen: - eTwinning http://www.etwinning.net/fi/pub/index.htm - Second Life http://secondlife.com - Habbo-Hotelli http://www.habbo.fi - Google Plus http://plus.google.com - Facebook http://fi-fi.facebook.com - Magazine Factory http://magazinefactory.edu.fi - Lingonet http://www.lingonet.com/ Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

Ideoi ja hae rohkeasti yhteistyötahoja – kaupungissa on paljon kieli- ja kulttuuritoimijoita ! Kirjastot Museot Oppilaitokset Ystävyyskoulut Kansalais- ja avustusjärjestöt Setlementti Seurakunnat ja uskonnolliset yhteisöt Ystävyys- ja kulttuuriseurat/ -yhdistykset Avustustoiminta Tiedotusvälineet Vierailevat asiantuntijat Oppilaiden vanhemmat Sukulaiset Oppilasvaihto Comenius apulaisopettajat Yritykset/ yrittäjät/ elinkeinoelämän edustajat Orkesterit/kuorot/muut esiintyvät ryhmät Elinkeinoelämän keskusliitto Maahanmuuttovirasto Maahanmuuttajaopetus Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA LINKKEJÄ KANSAINVÄLISESTI OMALLA KOULULLA Monenlaista verkkomateriaalia, linkkejä ja vinkkejä kv-opetukseen www.maailmankoulu.fi Lähettiläitä ilmaiseksi http://wwf.fi/maapallomme/vaikuta/ymparistokasvatus/wwf-lahettilaat/ Mistä olet? Ideoita ja virikkeitä ympäristökulttuurin opettamiseen Missä olet?-esitys Apulaisopettaja http://www.cimo.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/cimo/embeds/cimowwwstructure/15464_com_apulaisope_koululle.pdf Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

LINKKEJÄ KANSAINVÄLISYYSKASVATUKSEEN www.edu.fi Ystävyys yli rajojen ja paljon muuta www.liike.fi Liikunnan kansainvälisyyskasvatus www.unicef.fi Kaverina kaikille –opas syrjinnän ehkäisemiseen http://www.kenguru.fi/Lasten-pelit/avaruus-bobo---punainen-risti/ Peli suvaitsevaisesta ja rakentavasta käyttäytymisestä http://www.pelastakaalapset.fi/hiiripiiri/ Ilmaismateriaalia 1.-4. –luokille mediataitojen oppimiseen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

LINKKEJÄ KANSAINVÄLISYYSKASVATUKSEEN www.globaalikasvatus.fi/vinkkipankki Kylässä koulussa – järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen http://www.ykliitto.fi/kouluttaa/tehtavia_kouluille Hyviä konkreettisia ideoita ja tehtäviä ohjeineen esim. Ilmastonmuutokseen http://www.plan.fi/ Lapsikeskeistä kehitysyhteistyötä, ilmainen lähettiläs vierailulle http://www.vesaiset.fi/HTML/perinneLeikit.htm http://europa.eu/europago/ Interaktiivisia ja pedagogisia pelejä ja tehtäviä 10-14 –vuotiaille Euroopan ja Euroopan unionin tuntemiseen http://edl.ecml.at/ Materiaalia ja vinkkejä eurooppalaisten kielten päivän viettämiseksi syyskuun 26. Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.