Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kieli näkyväksi Hämeenlinnan Kielitivoli Terhi Lahdenpohja

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kieli näkyväksi Hämeenlinnan Kielitivoli Terhi Lahdenpohja"— Esityksen transkriptio:

1 Kieli näkyväksi Hämeenlinnan Kielitivoli Terhi Lahdenpohja
Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

2 Vieras kieli osa koulun arkea…
…vai luokkahuoneen vanki? Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

3 Tavoitteena Koulun kielikulttuurin luominen
Vieraiden kielten näkyvyys koko koulussa – ei vain kielten luokassa. Oppimisympäristöjen luominen: Kieltä monien kanavien kautta monipuolisesti. Toiston avulla muistijälkiä. Asennekasvatus: Vieraiden kielten osaaminen on tärkeä kansalaistaito. Motivaation lisääminen: Tarpeen synnyttäminen esimerkkien avulla. Markkinointi: Tietoisuuden lisääminen, yhdenvertainen tiedottaminen, kannustaminen. Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

4 Kieltenopiskelu antaa eväitä elämään
Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

5 Kieli näkyväksi – Opettajan kielirooli
Mitä ylempi luokka-aste, sitä vähemmän suomea opetuksessa Kielirooli oppilaille myös luokkahuoneen ulkopuolella Kielten ja kulttuurien esille tuominen kouluyhteisössä Kielikasvatuksen promoottori Kommt bitte rein! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

6 Kieli näkyväksi – opettajan rooli motivoijana
Kieli = tuote Kieltenopettaja= myyntiedustaja Tarpeen luominen: kun on tarve, on myös motivaatio oppia. Jokainen oppitunti on myyntitilanne. Jokainen kohtaaminen on asiakastilanne. Jokainen oppilas on asiakas. Laadukkaalla tuotteella on pitkäkestoinen kysyntä. Motivointi on jatkuvaa. Myyntikampanjat piristävät arkea! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

7 Motivointi = kannustaminen
Osaamisen ilon kokeminen on motivoivaa Oivaltaminen on pysyvää oppimista Eriytä rohkeasti: laatua, ei määrää Kiitä osaamisesta Tue oppimaan oppimista Havainnollista Etsi ja tue vahvuuksia Ohjaa ja tue myös vanhempien työskentelyä lapsen kanssa Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

8 Minkä kuulen, sen unohdan; minkä näen, sen muistan;
Elämyksellisyys Minkä kuulen, sen unohdan; minkä näen, sen muistan; minkä teen, sen ymmärrän”. (Vanha kiinalainen ajatelma) Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

9 Kieli näkyväksi – luokkatila oppimisympäristönä
Yksinkertainen on kaunista: luokkatila tukee oppimista Pääpaino opetuksen havainnollistamisessa Muistitauluja perusasioille (opetusseinä) Kielten ja kulttuurien tunnelma (musiikki, rekvisiitta) Sähköinen oppimisympäristö Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

10 Kieli näkyväksi – Aktivointitaulu koulun käytävälle
Oppiminen perustuu toistoon ja näkyvyyteen Vaihtuvien sisältöjen suunnittelu luovasti tukemaan opeteltavia rakenteita, sanastoja, sisältöjä Kulttuuri –teemat, projektityöt, viikkouutiset…. Teetä aktivointitaulun materiaaleja TET-harjoittelijoilla, kouluavustajilla, oppilailla, … Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

11 Aktivointitaulu – kielten näkyvyyttä koulun arjessa

12 Liikunta: kielisuunnistus, jumppa, …
Kieli näkyväksi – koulu kielten oppimisympäristönä: Monipuolisten kielenkäyttötilanteiden luominen Liikunta: kielisuunnistus, jumppa, … Projektityöt, esitelmät: oppiaineiden integrointi Reportterit: vieraskieliset uutiset, nettilehti Musiikki – en/ru/sa/ra/ve – laulujen tunti Kuvaamataito – vieraskielisestä sadusta/ tarinasta kuvaksi Matikka-pajapäivä vieraalla kielellä Äidinkieli: Ilmaisutaitoa vieraalla kielellä Koulukirjasto – kielten osasto Atk-luokka – vieraiden kielten oppimisympäristö ”Vipinää välkälle” vieraalla kielellä Opettajien välinen yhteistyö kunniaan – kielikulttuuri on yhteinen juttu! Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

13 Kieli näkyväksi – kieli mukana koulun arjessa
Kielten teemapäivät (toimintasuunnitelma) Koulun juhlat: osaamisen esittely, motivointi Kouluoppaat: esittelijöinä kielitaitoiset oppilaat Koulureportterit: koulun lehden engl. sivut/ kielisivut (viikkopakina voi olla myös aktivointiseinällä) Päivänavaukset Tarinatuokiot Kielikerhot (enkkulehti, small-talk, zumba in English…) Kansainvälisyyskerhot Ristikkokilpailuja, kielisalkut, ym. aktivoivia tehtäviä Kirjeenvaihtokaverit, blogit Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

14 Kielikerhot – iloista kielten maistelua
Kerhotunneista kiintiö kielikerhoille: Varhainen tutustuminen vieraisiin kieliin madaltaa kynnystä lähteä opiskelemaan kieltä Kerhon toiminta-aika voi olla rajallinen Kielikerhoa voi pitää muutkin kuin kieltenopettajat – esim. lukionuoret 1.-3. (ja 7.) luokkien kielikerhoilla mahdollisuus pohjustaa tulevia valinnaiskielen ryhmiä Kerhotoiminta ilman opetuksellisia tavoitteita – tärkeintä on myönteisten kokemusten tarjoaminen vieraista kielistä ja kulttuureista. Pienten kerhotoiminta aamun ensimmäiselle tunnille on asiakaslähtöistä palvelua. Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

15 Kieli ja kulttuurit näkyväksi: kansainvälisyyskasvatus
Koulun kansainvälisyystiimi Kv-kasvatuksen toiminta- suunnitelma kartoitus ajanmukaistaminen yhteydenpito ohjaus työn jakaminen tiedottaminen Toteutus koko koulun yhteinen asia! Kansainvälisyyskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen sitouttaa koulun kaikki opettajat toteuttamaan kansainvälisyyskasvatusta. Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

16 Toteutus - Autenttisuus ja kansainvälisyyskasvatus: Tarpeen luominen vieraalle kielelle, motivointi
Comenius apulaisopettajat Erasmus -opiskelijat Kotikansainvälisyyden hyödyntäminen vierailijoina Kaupungin kieli- ja kulttuuriyhdistykset Yritysten edustajat E-Twinning (kirjeenvaihto, projektiyhteistyö) Post-Crossing Blogit, chatting, kirjeet, projektit Comenius –hankkeet Matalan hankehallinnon yhteistyö esim. ystävyyskaupunkien kouluihin

17 Ideoi ja hae rohkeasti yhteistyötahoja –
Ideoi ja hae rohkeasti yhteistyötahoja – vieraat kielet ovat monessa mukana! Kirjastot Museot Oppilaitokset Ystävyyskoulut Kansalais- ja avustusjärjestöt Setlementti Seurakunnat ja uskonnolliset yhteisöt Ystävyys- ja kulttuuriseurat/ -yhdistykset Avustustoiminta Tiedotusvälineet Vierailevat asiantuntijat Oppilaiden vanhemmat Sukulaiset Oppilasvaihto Comenius apulaisopettajat Yritykset/ yrittäjät/ elinkeinoelämän edustajat Orkesterit/kuorot/muut esiintyvät ryhmät Elinkeinoelämän keskusliitto Maahanmuuttovirasto Maahanmuuttajaopetus Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

18 Aktiivisena toimijana yhdessä oppilaiden kanssa Elämyksellisyyttä:
Vierailija koulussa.. Aktiivisena toimijana yhdessä oppilaiden kanssa Elämyksellisyyttä: Näkeminen ja kuuleminen ei riitä Interaktiivisuutta: objektista subjektiksi Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

19 Virtuaalinen kansainvälisyys
Sosiaalisen median hyödyntäminen: - eTwinning - Second Life - Ning - Habbo-Hotelli - Google Plus - Facebook - Magazine Factory - Lingonet Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

20 Yhdenvertainen tiedottaminen on näkyvyyttä!
Vanhempainillat koulujen alkaessa tärkeä foorumi vieraiden kielten opiskelusta puhumiselle. Kieli-infoilta vanhemmille Oppilaille tiedottaminen monen kanavan kautta Kieli –maisteluja ennen valintaa Median hyödyntäminen Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

21 Näkyvyyttä kieli-ajatuksista: Miksi pitäisi osata vieraita kieliä?
Järjestä pieni runo-, ajatus-, lausahdus-, lorukisa kielivalintojen aikoihin Tee oppilaiden tekemistä vastauspuhekuplista näyttävä seinällinen keskeiselle paikalle kouluun. Anna oppilaiden/ oppilaskunnan äänestää hauskin kupla voittajaksi

22

23 Vaativa kieltenopettajuus: näkyvyyttä kielille
Monipuolinen oppiaine – tavoitteena työväline elämään Vastuu motivoinnista (kannustusta, markkinointia) Vastuu opetuksen laadusta Osallistuminen ja vaikuttaminen: kielikasvatus keskeinen työtehtävä! Vastuu tiedonkulusta esimiehille, päättäjille, vanhemmille, oppilaille Monitahoisen yhteistyön rakentaminen ja vaaliminen Kieli osana kansainvälisyyskasvatusta Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

24 Tavoitteena kieltenopetuksen tukiverkko Asiakaslähtöisyys, yhdenvertaisuus, näkyvyys
Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

25 Yhteistyön voimaa Kansainvälisesti: Cimo eTwinning NordPlus
Paikallisesti Kieltenopettajien veso-päivät Kieltenopettajien pedagogiset iltapäivät Yhteiset kielitempaukset Kieltenopettajien yhdistykset Oman koulun kieltenopetuksen tiimi Kansallisesti Täydennyskoulutukset Kielitivoli Ning: kieltenopetverkossa.ning.com Sukol Kansalliset kieliverkostot Kansainvälisesti: Cimo eTwinning NordPlus MagazineFactory Otattehan huomioon, että aineistot ovat tekijänoikeudella suojattuja © ja edustavat kouluttajien näkemyksiä.  Materiaalia saa esitellä kollegoille omilla työpaikoilla. Muuhun käyttöön ja levittämiseen on hankittava tekijän lupa.

26 Lähteet ja kuvitus Osasena maailmassa, Hämeenlinnan kaupungin opas peruskoulujen kansainvälisyyskasvatukseen kielitivoli.hameenlinna.fi, Kuvitus: Vesa Koskinen


Lataa ppt "Kieli näkyväksi Hämeenlinnan Kielitivoli Terhi Lahdenpohja"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google